Vojvodina Ljudska prava Saopštenje

Vršac: Kupovina glasova, pa pritisci na one koji tome pružaju otpor

Poslednjih decenija, u Srbiji se stvorio nakaradni sistem, u kojem se sva pitanja, kako životna, tako i ona manje važna, rešavaju preko političkih stranaka. Što je najgore, građani su se u većem delu ovakvom stanju prilagodili i navikli da se posao dobija preko partije, da se deca upisuju u škole i vrtiće „preko veze“, da treniraju u klubovima čiji treneri su prinuđeni da za novac koji klubovi dobijaju iz budžeta pružaju i političke usluge strankama na vlasti. Ovo je sve kupovina glasova, jer se daje novac ili usluga za šta se traži podrška stranci i samo kupovinom glasova ovo može da se nazove.

Ali to što je većina sugrađana na to navikla ne znači da je to ispravno i da tako treba da bude, naročito kada vidimo dokle je to dovelo društvo u kojem živimo. Ispravno je boriti se protiv takvog sistema, a u današnje vreme za tako nešto treba i hrabrosti. Pozivamo sve građane da se odupru političkim pritiscima, naročito tamo gde to može imati posledice na celo naše društvo.

Najnoviji slučaj političkog pritiska dogodio se ovih dana u Opštoj bolnici u Vršcu. Doktorka Tatjana Vešović, dobro poznata i priznata lekarka-specijalista, koja dugo godina vrlo uspešno obavlja dužnost načelnika odeljenja ginekologije i koja nije član stranke na vlasti, razrešena je dužnosti zato što je imala hrabrosti da javno razotkrije aferu o pokušaju vlasti da uslovi pomoć džudo klubu iz gradske kase sakupljanjem sigurnih glasova za SNS na predstojećim izborima.

Nedostojna i neubedljiva obrazloženja VD načelnika vršačke bolnice dr Danila Mitrovića o smeni dr Vešović su uvreda za sve radnike i kolege ove hrabre žene. Oni su to, hrabro i dostojanstveno, svojom pismenom podrškom načelnici svog odeljenja potvrdili. Isto tako, to je vređanje zdravog razuma svih građana kojima je dosta svega ovoga što nam se dešava. Smenjivati nekog samo zato što u svoje slobodno vreme iznosi stavove koji su suprotni vladajućim je potpuno odsustvo morala i vrednosti za koje se svi mi zalažemo.
Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ poziva sve sugrađane da se odupru političkim pritiscima prema ljudima koji ne misle isto kao sledbenici ideja premijera Srbije koje se sve više svode na ideje kako ostati na vlasti, po svaku cenu i na bilo koji način.

Oni koji nemaju hrabrosti i kredibiliteta da se pritiscima odupru, kao što to nije uspeo dr Danilo Mitrović, VD načelnik Zdravstvenog centra, treba da podnesu ostavke na funkcije koje obavljaju.

Izražavamo punu podršku dr Tanji Vešović u borbi za pravdu i poštovanje građanskih vrednosti, kao što podršku izražava i dr Dragica Stanojlović, nezavisna odbornica u Skupštini Vršca.

„DOSTA JE BILO – Saša Radulović“ Vršac