Пољопривреда Саопштењe

Влада најплоднију земљу намешта тајкунима испод цене

Влада Србије донела је уредбу која ће омогућити да три министра дискреционо одлучују о додели плодне државне земље тајкунима и великим корпорацијама које се баве прерађивачком индустријом. Ова дубоко коруптивна уредба, усмерена против породичних фирми и малих пољопривредних газдинстава, широм отвара врата великој корупцији и представља увод у отимање земље од паора и њено давање великим корпорацијама под повољним условима. Цена закупа најплодније војвођанске земље биће оборена на просек целе Србије, а повлашћени тајкуни и страни “инвеститори” ће је добити по повољнијим условима од домаћих паора.

Закон о пољопривредном земљишту, а поготово Уредба која прецизира услове о закупу државне земље неуставни су и покрет “Доста је било” припрема законске измене за промену штетних одредби које су донете да би омогућиле тајне дилове врха власти и великих произвођача попут немачког Тениса или домаћег Матијевића.

У Уредби која је објављена 26. децембра прошле године потенцира се и фаворизује улагање у прерађивачку индустрију, а поједине одредбе говоре о томе да ће земља бити додељена фирмама које могу да “гарантују” повећање извоза. Јасно је да се овим фаворизују највеће фирме. Земљиште ће, одређује Уредба, бити додељено на основу инвестиционог плана који предвиђа улагање “минимално 500.000 евра у три године, минимално 3.000 евра по хектару, од чега најмање 500 евра по хектару у прерађивачке капацитете и 30% инвестиције мора се реализовати у првој години”. Могли су и имена и портрете тајкуна да објаве у Уредби.

Уредбом се незаконито развлашћује локална самоуправа јер члан 20 Уредбе каже да одлучивање о додели земље у закуп преузима Комисија коју формира министар и Министарство пољопривреде. Није јасно колико људи ће бити ангажовано у Комисији ни по којим критеријумима. Покрет захтева од Министарства да објави информацију где ће бити седиште Комисије, колико људи је и по ком основу ће бити ангажовано.

Уредба је незаконита јер није усклађена са Законом о пољопривредном земљишту, пошто омогућава закуп обједињеног земљишта из различитих, суседних локалних самоуправа, а све одредбе Закона односе се на једну локалну самоуправу. Њоме се штимују повољни услови за онога ко закупи земљиште јер му се гарантује цена закупа у наредних пет година и одређује да цена не може бити већа од просечне цене у целој Србији која је постигнута у последње три године. У Члану 16. став 1. каже се да се закупнина утврђује тако да не може да буде мања од закупнине из члана 64а став 20. Закона, који закупнину ограничава да “не може бити већа од просечне цене на територији Србије у последње три године”. Ово ће оборити цену закупа парцела у Војводини где је цена закупа већа од просека. Скандалозно је и да се повлашћеном закупцу даје право да улази у посед сукцесивно у року од пет година. Није јасно због чега се ово омогућава, осим ако Уредба није писана на основу нечијег инвестиционог плана.

Посланичка група “Доста је било” поднеће у Скупштини предлог за измену закона и тражити брисање свих уредби које су писане на основу тајних, унапред склопљених дилова са крупним капиталом. Влада Законом и Уредбом наноси штету државној имовини, ради у корист крупног приватног, иностраног капитала и уништава пољопривредна газдинства која треба да буду основ пољопривреде.

Повезани текстови
Државна земља претворена у министарску имовину

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Treba vise paznje obratiti poljoprivredi jer od nje u Srbiji zivi jedna trecina stanovnistva. Ova vlada o penzionerima i poljoprivrednicima uopste nebrine.Poljoprivrednike je prepustila tajkunima otkupljivacima koji imaju monopol na nasem trzistu i oni odredjuju cenu poljoprivrednih proizvoda. Dok poljoprivrednici marljivo rade po svim vremenskim uslovima, oni /otkupljivaci/ sede po splavima i telefonom se dogovaraju o otkupnim cenama a vlada im pomaze u tome /sprecila je izvov suncokreta u BiH, jer tamo je cena bila znatno veca/.

  • Kad dodjete na vlast, ovaj zakon pod hitno ponistiti.Sa EU pregovarati o prolongiranju prodaje imovine strancima!.Doneti zakon o formiranju cena stoke na nivou Srbije,na osnovu ponude i potraznje,tako da se spreci ucena proizvodjaca od nakupaca i klanicara.Tako je u svim normlnim zemljama,cena se zna 7 dana unapred.DOSTA JE BILO!

  • Ovakav stav vladajuće oligarhije izvire iz dva izvora: ideološki stav i lično koristoljublje. Ideološka greška, po mom dubokom uverenju, sastoji se u stavu da je državi potrebna veća proizvodnja i veći BDP bez obzira na koji način se to ostvaruje. To je samo jedan od izdanaka tzv. teorije neoliberalne ekonomije. Shodno tome, i zemlju treba prodati bilo kome, samo neka on radi i preoizvodi. U tako postavljenom sistemu logično je da krupni kapital najpre dolazi u posed zemljišta i stvaraju se poljoprivredni monopoli koji upošljavaju jeftinu radnu snagu. Tako imamo “velike gazde” i agrarni proletarijat, tj. nadničare. Zdrav stav, jeste ravnoteža između liberalne ekonomije i socijalno odgovorne države. Neka svako stvara i razvija svoj biznis (u ovom slučaju agroboznis) prema svojim sposobnostima, ali država je tu da podstiče srednje i sitne posednike poljoprivrednog zemljišta i poljoprivredne proizvođače i tu je da im pomogne da se organizuju, a sve u cilju da imamo što veći broj ekonomski nezavisnih građana, a ne ekonomskih zavisnika unutar velikih sistema. Prodati zemljište ili namestiti prodaju krupnom kapitalu može biti “unosan biznis” za one koji su u poziciji da odlučuju, a to su oni koji gledaju da ućare nešto od politike bez obzira na dugoročnu štetu po državu i seljake. Proizvodnja hrane je strateška grana privrede i ona nikako ne sme biti monopolizovana. Zemljište, voda i izvori energije se ne prodaju bilo kome, jer od njih zavisi biološki opstanak jedne nacije.
    Srbijo, zemljo usppavana, probudi se i pogledaj šta rade tvoje glavešine. Da li su to obećavali ili su te lagali. Seti se svega šta su ti pričali pa budi pametna i pošalji ih tamo gde im je mesto. DOSTA JE BILO!

  • Osnovni nedostatak naše poljoprivrede je usitnjenost. Mislim da je koncepcija ovog pristupa dobra. Ali, ovi sadašnji kadrovi nisu sposobni ni za kakve reforme. Nama trebaju prvo političke reforme. Sada nijedna reforma neće uspeti.