Војводина Саопштењe

Сомбор: Кривична пријава против директора ЈКП Чистоћа

Градски одбор Доста је било – Сомбор, поднела је данас кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал у Београду, против Николе Пајића, директора ЈКП Чистоћа Сомбор, као и против, за сада, НН лица у Удружењу Волонтер из Сомбора, због основане сумње да су учинили кривично дело Злоупотреба службеног положаја из члана 359 ст. 2, а у вези са кривичним делом Злоупотреба у вези са јавном набавком из члана 228 ст. 2.

Анализом извештаја о раду ЈКП Чистоћа Сомбор, утврђено је да је, по основу јавне набавке број ЈНМВ 20-2015, то јавно предузеће склопило уговор, а потом и исплатило износ од 1.050.000,00 динара (без ПДВ-а) УГ Волонтер Сомбор, а за посао који никад није извршен.

По уговору који је доступан на Порталу јавних набавки, ЈКП Чистоћа је са удружењем Волонтер из Сомбора склопила уговор о вршењу услуга едукације корисника на тему подизања еколошке свести грађана у свим месним заједницама и основним и средњим школама на територтији града Сомбора, у укупном трајању од 60+60 едукативних дана. За ту услугу је исплаћен наведени износ, а услуга никад није извршена.

Након добијених информација о овом послу, Градски одбор “Доста је било” је упутио захтев за давање информација од јавног значаја свим установама у којима се едукација требала одржати. Од свих смо тражили да се изјасне да ли су добили захтев од удружења Волонтер да одрже спорну едукацију, и уколико јесу, да ли је иста одржана, и да нам доставе доказе о извршеној услузи. На основу добијених информација од одговорних лица у тим установама, недвосмислено је утврђено да се удружење Волонтер није уопште јавио током 2015. године да изврши било какву едукацију у вези са темом за коју су добили средства.

Увидом у сајт Агенције за привредне регистре, утврдили смо да је заступник удружења Волонтер Дајана Опачић, супруга Небојше Опачића, одборника у Скупштини града Сомбора, иначе страначког колеге Николе Пајића, директора ЈКП Чистоћа.

С обзиром на овакву страначку повезаност наручиоца и пружаоца спорне услуге, сматрамо да се ради о организованом извлачењу новца из ЈКП ради финансирања сопствених и страначких активности.

Ово је уобичајена шема финансирања политичких странака у Србији, која је довела до пустошења јавних финансија, и због којих се у Србији свакога дана живи све лошије.

Грађани сада са правом могу да се питају да ли су цене комуналних услуга реалне, или надуване, како би се финансирали појединци или њихове странке. На основу информација добијених у току прикупљања доказа за подношење ове кривичне пријаве, дошли смо до сазнања о још неким злоупотребама које ћемо испитати у наредном периоду.

Одборничка група Доста је било – Сомбор ће поднети захтев за допуну дневног реда за Скупштину заказану за 14.02.2017 год, односно предложити Граду, као оснивачу ЈКП Чистоћа да изврши контролу навода које смо изнели у пријави, и након тога смени директора.

Овим путем позивамо све грађане који имају било каква поуздана сазнања о злоупотребама у јавном сектору да нам се јаве како бисмо могли заједнички да предузмемо све могуће кораке ради санкционисања одговорних лица и спречавања даљих злоупотреба.

Градски одбор Доста је било – Сомбор

Ознаке
ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Немам никакав уговор са том ЈКП чистоћом и немају никаква права да нам тако терористички наплаћују такозвани превоз смећа. Немају никакво право да тако насилно упадају по селима и грабе новце. Ко потпише уговор нека и плаћа, а не може један појединац да потписује уговор за цело село. Био сам код судије и тако лепо ми је објаснио да немају никаква права наплаћивати ван уговора, а приватни извршитељ је захтевао од мене да морам платити, али сам му објаснио да сам био у суду и он је схватио да нема право да тако наплаћује………….

  • Trebalo bi ispitati sta je uradjeno sa silnim milionima koji su bili namenjeni za igradnju azila za pse i macke u Somboru.Ocigledno je da nisu utroseni na objekat,a i da jesu koje se mutne radnje tamo desavaju ako takozvani azil nema upotrebnu dozvolu i nije dozvoljeno udomiti zivotinju.4 miliona je bilo izdvojeno za veteinarske troskove,a psi su u losem stanju.

  • Tužno, ali istinito: možda će neko i pokrenuti istragu, samo… Neće se ni znati kad i ko je istragu stopirao, a rezultate istrage “reciklirao”. Bar da rezultati istrage ostanu negde u nečijoj fioci, pa jednog dana, ko zna… Pozdrav od Kikinđana koji se i dalje nadaju da su “papiri”, u nečijoj fioci, dobro sakriveni.

  • Gospodo iz Sombora, objavite ovde ugovore sa Kondićevom Anakondom oko poljocuvarske sluzbe koja sluzi za udomnjavanje najnize rangiranih politickih aktivista. Objavite informaciju u kojoj su to firmi zaposleni portiri i cistacice koji nisu uzeli otpremninu. Koliko sam cuo, radi se o Šuši koji je ex clan SNS i koji je odande izleteo kada nije dobio obecano. Nebi bilo lose ni da objavite pricu o tri novopecena poverenika SNS-a od kojih su dvoje novih (gradonacelnica ex DS i megatrend Rus iz JS-a). Objavite da je doticni Rus dobio direktorsko mesto u JKP Vodokanal (voza se opel inisgnijom po ceo dan jer ne zna ni sta mu je posao) a da nema apsolutno nikakve kvalifikacije za to mesto. Jedini radni staz je stekao u Fabrici akumulatora Sombor dok nije postao predsednik JS-a u Somboru pa sad usao u pricu sa SNS-om.. Ima tu svega i svacega.. Prijava protiv Pajica je odlican pocetak.