Vojvodina Saopštenje

Sombor: Krivična prijava protiv direktora JKP Čistoća

Gradski odbor Dosta je bilo – Sombor, podnela je danas krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, protiv Nikole Pajića, direktora JKP Čistoća Sombor, kao i protiv, za sada, NN lica u Udruženju Volonter iz Sombora, zbog osnovane sumnje da su učinili krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st. 2, a u vezi sa krivičnim delom Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz člana 228 st. 2.

Analizom izveštaja o radu JKP Čistoća Sombor, utvrđeno je da je, po osnovu javne nabavke broj JNMV 20-2015, to javno preduzeće sklopilo ugovor, a potom i isplatilo iznos od 1.050.000,00 dinara (bez PDV-a) UG Volonter Sombor, a za posao koji nikad nije izvršen.

Po ugovoru koji je dostupan na Portalu javnih nabavki, JKP Čistoća je sa udruženjem Volonter iz Sombora sklopila ugovor o vršenju usluga edukacije korisnika na temu podizanja ekološke svesti građana u svim mesnim zajednicama i osnovnim i srednjim školama na teritortiji grada Sombora, u ukupnom trajanju od 60+60 edukativnih dana. Za tu uslugu je isplaćen navedeni iznos, a usluga nikad nije izvršena.

Nakon dobijenih informacija o ovom poslu, Gradski odbor “Dosta je bilo” je uputio zahtev za davanje informacija od javnog značaja svim ustanovama u kojima se edukacija trebala održati. Od svih smo tražili da se izjasne da li su dobili zahtev od udruženja Volonter da održe spornu edukaciju, i ukoliko jesu, da li je ista održana, i da nam dostave dokaze o izvršenoj usluzi. Na osnovu dobijenih informacija od odgovornih lica u tim ustanovama, nedvosmisleno je utvrđeno da se udruženje Volonter nije uopšte javio tokom 2015. godine da izvrši bilo kakvu edukaciju u vezi sa temom za koju su dobili sredstva.

Uvidom u sajt Agencije za privredne registre, utvrdili smo da je zastupnik udruženja Volonter Dajana Opačić, supruga Nebojše Opačića, odbornika u Skupštini grada Sombora, inače stranačkog kolege Nikole Pajića, direktora JKP Čistoća.

S obzirom na ovakvu stranačku povezanost naručioca i pružaoca sporne usluge, smatramo da se radi o organizovanom izvlačenju novca iz JKP radi finansiranja sopstvenih i stranačkih aktivnosti.

Ovo je uobičajena šema finansiranja političkih stranaka u Srbiji, koja je dovela do pustošenja javnih finansija, i zbog kojih se u Srbiji svakoga dana živi sve lošije.

Građani sada sa pravom mogu da se pitaju da li su cene komunalnih usluga realne, ili naduvane, kako bi se finansirali pojedinci ili njihove stranke. Na osnovu informacija dobijenih u toku prikupljanja dokaza za podnošenje ove krivične prijave, došli smo do saznanja o još nekim zloupotrebama koje ćemo ispitati u narednom periodu.

Odbornička grupa Dosta je bilo – Sombor će podneti zahtev za dopunu dnevnog reda za Skupštinu zakazanu za 14.02.2017 god, odnosno predložiti Gradu, kao osnivaču JKP Čistoća da izvrši kontrolu navoda koje smo izneli u prijavi, i nakon toga smeni direktora.

Ovim putem pozivamo sve građane koji imaju bilo kakva pouzdana saznanja o zloupotrebama u javnom sektoru da nam se jave kako bismo mogli zajednički da preduzmemo sve moguće korake radi sankcionisanja odgovornih lica i sprečavanja daljih zloupotreba.

Gradski odbor Dosta je bilo – Sombor

Oznake

DJB Mladi

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nemam nikakav ugovor sa tom JKP čistoćom i nemaju nikakva prava da nam tako teroristički naplaćuju takozvani prevoz smeća. Nemaju nikakvo pravo da tako nasilno upadaju po selima i grabe novce. Ko potpiše ugovor neka i plaća, a ne može jedan pojedinac da potpisuje ugovor za celo selo. Bio sam kod sudije i tako lepo mi je objasnio da nemaju nikakva prava naplaćivati van ugovora, a privatni izvršitelj je zahtevao od mene da moram platiti, ali sam mu objasnio da sam bio u sudu i on je shvatio da nema pravo da tako naplaćuje………….

  • Trebalo bi ispitati sta je uradjeno sa silnim milionima koji su bili namenjeni za igradnju azila za pse i macke u Somboru.Ocigledno je da nisu utroseni na objekat,a i da jesu koje se mutne radnje tamo desavaju ako takozvani azil nema upotrebnu dozvolu i nije dozvoljeno udomiti zivotinju.4 miliona je bilo izdvojeno za veteinarske troskove,a psi su u losem stanju.

  • Tužno, ali istinito: možda će neko i pokrenuti istragu, samo… Neće se ni znati kad i ko je istragu stopirao, a rezultate istrage “reciklirao”. Bar da rezultati istrage ostanu negde u nečijoj fioci, pa jednog dana, ko zna… Pozdrav od Kikinđana koji se i dalje nadaju da su “papiri”, u nečijoj fioci, dobro sakriveni.

  • sve su to lopovi,kriminalci….takvu firmu vodi lopov,nek se neko ozbiljan proseta do jkp cistoce i proceslja firmu…mnogi bi zavrsili tamo gde im je i mesto..

  • Gospodo iz Sombora, objavite ovde ugovore sa Kondićevom Anakondom oko poljocuvarske sluzbe koja sluzi za udomnjavanje najnize rangiranih politickih aktivista. Objavite informaciju u kojoj su to firmi zaposleni portiri i cistacice koji nisu uzeli otpremninu. Koliko sam cuo, radi se o Šuši koji je ex clan SNS i koji je odande izleteo kada nije dobio obecano. Nebi bilo lose ni da objavite pricu o tri novopecena poverenika SNS-a od kojih su dvoje novih (gradonacelnica ex DS i megatrend Rus iz JS-a). Objavite da je doticni Rus dobio direktorsko mesto u JKP Vodokanal (voza se opel inisgnijom po ceo dan jer ne zna ni sta mu je posao) a da nema apsolutno nikakve kvalifikacije za to mesto. Jedini radni staz je stekao u Fabrici akumulatora Sombor dok nije postao predsednik JS-a u Somboru pa sad usao u pricu sa SNS-om.. Ima tu svega i svacega.. Prijava protiv Pajica je odlican pocetak.