Београд Правосуђе Саопштењe

Вучићево Тужилаштво спречава истрагу Синише Малог

Докази да је, као саветник Александра Вучића, Синиша Мали радио на штету државе и у корист тајкуна Мирослава Богићевића и Жељка Жунића, захтев да се истражи како је спречио државне институције и банке да наплате дуговања од приватних компанија и управљао њиховим финансијским реструктурирањем нису били довољни Тужилаштву за организовани криминал да покрене истрагу. Покрет Доста је било добио је обавештење да је Тужилаштво одбацило кривичну пријаву за трговину утицајем против Синише Малог, али без образложења или навођења јасних аргумената како су утврдили да нема елемената кривичног дела.

Ова одлука Тужилаштва је очигледно политички мотивисана и објашњава зашто је Вучићу толико било стало да свог пријатеља Младена Ненадића постави на функцију тужиоца за организовани криминал, чак и по цену очигледног скандала који је обележио његов избор. Одбацивање пријаве против Синише Малог без образложења је очигледан пример да Тужилаштво ради по директним политичким налозима из кабинета Александра Вучића, да су људи у врху власти заштићени као “бели медведи” и да свако њихово кршење закона пролази некажњено.

Кривична пријава покрета Доста је било за трговину утицајем одбачена је уз образложење недостојно озбиљне институције које гласи: “нисмо нашли законског основа за покретање кривичног поступка”. Покрет је пре годину поднео кривичну пријаву тврдећи да је Синиша Мали радио у корист приватних компанија, злоупотребљавајући свој положај и политички утицај над државним институцијама и банкама под државном контролом у случајевима “Беохемија” и “Фармаком”. Указали смо на непобитне доказе да је Синиша Мали, као Вучићев саветник, супротно формалним овлашћењима које је имао, издао наређење директорки Фонда за развој Републике Србије Слађани Бацковић да повуче менице од 17 милиона динара и на тај начин одблокира рачун “Беохемије”. Такође је, у случају “Фармаком” политичким утицајем издејствовао да банке са државним капиталом финансирају ову приватну компанију или да одустану од наплате дугова иако је “Фармаком” већ тада пропао. О свему овоме у судском поступку пред Специјалним судом сведочио је и сам тајкун Мирослав Богићевић, док су медији објавили низ службених записника са састанака поверилаца “Фармакома” где су били присутни Вучићеви људи од поверења Синиша Мали и Ивица Којић.

Тужилаштво мора да одговори на питање која је службено овлашћења имао Синиша Мали да посредује и издаје наредбе о поступању државних институција и банака у наведеним случајевима. У чијем је интересу Мали реструктурирао дугове “Фармакома” и “Беохемије” и утицао на одлуке које су биле на штету државе, а на корист тајкунима. Покрет Доста је било ће тражити образложену одлуку Тужилаштва о разлозима одбачаја кривичне пријаве против Синише Малог.

Синиша Мали се очигледно бавио разгранатим консултатским послом док је седео у Влади Србији, али и пре тога. Почев од трговине становима у Бугарској, до услуге посредовања у пословима финансијског реструктурирања и реорганизације приватних фирми и осталих послова, које је обављала консултантска фирма Oli Consulting доо, где је био сувласник до пролећа 2014. г. Све док је Тужилаштво под директном контролом људи у врху власти, јасно је да ниједан од тих послова Синише Малог неће бити процесуиран.

Ова одлука Тужилаштва показује да је тај орган под снажним притиском извршне власти, као и да су озбиљне истраге онемогућене све док су у врху власти људи умешани у криминалне активности, они који имају јаке криминалне везе, за које, као у случају министра Лончара, постоје озбиљни докази о везама са организованим криминалом. Влада Александра Вучића одавно је изгубила кредибилитет јер је компромитована нерасветљеним аферама и тесним везама најбљижих Вучићевих сарадника и министара са криминалним структурама.

Прилог

Обавештење о одбаченој тужби

Obaveštenje o odbacivanju krivične prijave

Повезани текст

Кривична пријава против Синише Малог због трговине утицајем

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Siniša mali je radio za Agenciju za privatizaciju sa sedištem na adresi Srpskih Vladara 16, na PRVOM SPRATU, za ne malu platu. Paralelno s tim je, za proviziju i mito, radio i za konsultantsku firmu Di Lojt Tuš – vlasnici: Aleksandar Vlahović, u to vreme ministar za privredu i privatizaciju i izvesni Džunić – ako nijje i taj, u prijavi pomenut, Žunić – sa sedištem… vidi sad… opet Srpskih vladara 16, ali U PRIZEMLJU. Znaju li to snsOVCE???!!!

  • Mali je radio i za Beka, pa svi znaju da je njegov sef gazda u Beogradau. Skupstina Beograda je sa gradskoma upravom paralelan sistem tajkuna Mise Beka.i produzena ruka za izvlacenje novca gradjana Beograda, gde je Luka Beograd i ko je gazda u gradu Beogradau.
    On je stvarno MALI, svi to znaju …

  • Tako npr. III Osnovno javno tužilaštvo je tek nedavno okončalo kr. postupak iako je još marta 2013. godine podneta kr. prijava protiv Čedomira Čupića, koji se nalazio na javnoj funkciji člana Odbora Agencije za borbu protiv korurpcije, za izvršeno kr.delo zloupotreba sl.položaja i falsifikovanje sl.isprave, tako što mu je i pored postojanja neoborivih dokaza, iskaza svedoka i oštećenih, propraćenih zgražavanjem postupajućeg zamenika JT, Ljiljane Komnenović, o stepenu korupcije u Agenciji pri zapošljavanju, prekvalifikovala u kr.delo Nesavesan rad u službi i tako omogućila primenu načela oportuniteta po okr.Čedomira Čupića, a čijom zaslugom je i danas u Agenciji zaposlena drž.službenica koja tada 2011 nije posedovala dokaz o položenom stručnom ispitu propisanom kao obavezan za rad na položaju. Toliko o borbi protiv korupcije i komunitarnom Poglavlju 23.