Ауторски текст Безбедност Војводина

Нови Сад: српска престоница криминала

19.11.2016. – Новосађанка рањена са више хитаца око 18.00 часова на Сомборском булевару;
27.11.2016. – Сексуални напад на две Новосађанке, две недеље након сличног напада у другом делу града;
06.12.2016. – Ухапшени малолетничка банда осумњичена за 11 разбојништава;
07.12.2016. – Напали и опљачкали старију жену;
15.12.2016. – Уз претњу ножем пљачкао новосадске таксисте;
20.12.2016. – Затекао провалнике у обијању куће, они га претукли и вукли колима по путу;
21.12.2016. – Око 4.30 ујутру испред локала преко пута Спенса на смрт претучен бивши вођа Вошиних навијача и његов пратилац;
22.12.2016. – Ухапшена двојица Новосађана са 50 грама кокаина;
26.12.2016. – Полицајац ухапшен због учествовања у тучи која је претходила двоструком убиству испред локала преко пута Спенса;
27.12.2016. – Приликом хапшења напао полицајце и бацио кесу са кокаином;
11.01.2017. – Тинејџер пљачкао радње и провалио у школу;
12.01.2017. – Тинејџери претукли и опљачкали старијег Новосађанина у лифту;
13.01.2017. – Наоружани мушкарац око 16.00 сати опљачкао банку;
16.01.2017. – Ухапшени мајка и ћерка које су опљачкале најмање 20 станова у Новом Саду;
24.01.2017. – Пуцњава код основне школе, једна особа рањена;
25.01.2017. – Једна особа тешко рањена у пуцњави око два сата после поноћи;
26.01.2017. – Брутално претучен и рањен жандарм, а нападнута и његова супруга!

Ово је неславна хроника најтежих облика криминала на територији Града Новог Сада у периоду од само нешто више од два месеца. Град који је некада носио епитет српске Атине, и који се спрема да постане Европска престоница културе 2021. године, тренутно је српска престоница криминала.

Оружане обрачуне које смо до 90-тих гледали само у холивудским филмовима, а после 2000-те мислили да смо их оставили у мрачним 90-тим, данас у Новом Саду сада гледамо уживо. Докле је отишла безобзирност криминалних група, које су Нови Сад претвориле у полигон за међусобне обрачуне, и колико се срозала елементарна безбедност грађана, па и оних најмлађих, најбоље осликавају изрешетани џипови у непосредној близини основне школе, у време када се деца враћају кући са наставе, или на прометном булевару.

Бруталност иде дотле, да се противници, после два неуспешна, такође безобзирна, покушаја ликвидације ватреним оружјем, први усред градског купалишта Штранд препуног деце, те други у једном од најгушће насељених делова града, елиминишу пребијањима до смрти, овог пута код највећег спортског комплекса у Војводини.


Повећаној забринутост грађана доприносе и напади на полицајце, жандарме, те чланове њихових породица, али и учествовање појединих њихових колега у извршењу најтежих кривичних дела, па услед тако хаотичног стања није више јасно коме се обратити за помоћ без излагања додатној опасности.

Уколико се притаје на неко време припадници организованих криминалних група који делују на територији целе Србије али и региона, грађане Новог Сада тероришу локалне банде које не презају ни да своје жртве, које су их затекле у вршењу кривичних дела, вежу за аутомобил и вуку по путу. Не, није у питању грешком описана сцене из филма Побеснели Макс, то је збивање с краја 2016. године из околине Новог Сада.

Узастопни сексуални напади, оружане пљачке, стављање у промет опојних дрога, разбојнички напади на стара лица, део су широке криминалне лепезе у Новом Саду, због чега се више нико не осећа сигурним.
Велики број кривичних дела чији су учиниоци тинејџери или пак оних чијем планирању и извршењу се приступа као породичном бизнису, не могу се посматрати изоловано од перманентног пада друштвеног стандарда, општег безнађа и бесперспективности, те суноврата основних моралних и културних образаца у читавом друштву.

Ескалација криминала с краја 2016. и почетак 2017. године била је разлог за одржавање седнице Савета за јавни ред, мир и безбедност, Скупштине Града Новог Сада, али оно што се ња њој могло чути, као и њени закључци је поражавајуће. Представник полиције присутан на седници Дејан Дробњак изнео је део статистичких података из 2016. години, истичући да бројеви показују да је ситуација по питању безбедности задовољавајућа и побољшана, али да су поједини догађаји направили другу слику у јавности о ситуацији у Новом Саду! У својим закључцима Савет је затражио појачане превентивне акције полиције, заједно са комуналном полицијом и другим службама, затим да, ако већ не може да се обезбеди већи број полицајаца, постојеће патроле обавезно одреде руте обиласка школа, вртића и сличних објеката, као и да Градска управа види шта је неопходно да у школама где нема обезбеђења, оно буде уведено. Савет је затражио и да се појача видео надзор, али уведе и електронско евидентирање улазака у школу не само ученика, него и одраслих особа.

То што је представник полицеје презентовао само део статистичких податка о безбедности Града отвара основану сумњу да се ипак нешто желело сакрити, те да транспарентности ни у овом сегменту нема. Истовремено и највећим лаицима је јасно да један позорник и једна комунални полицајац који патролирају поред школе или вртића не могу спречити обрачуне организованих криминалних група.

Производ оваквог безбедносног стања су урушен правосудни систем, те полиција и јавно тужилаштво потпуно подређено Републичкој извршној власти. Када би градоначелник, јавни тужилац и начелник полиције за свој рад одговарали директно грађанима, свој рад проверавали на непосредним изборима, за шта се покрет Доста је било залаже, ситуација у којој се Новосађанима мажу очи половним полицијским извештајима и бесмисленим закључцима, била би незамислива. Без мерења учинака Министарства унутрашњих послова и Министарства правде, праћењем броја почињених инцидената и њиховим поређењем са бројем хапшења, осуђивања и кажњавања починиоца, што се од стране власти упорно избегава, релевантног одговора на безбедносна питања не може бити. Баш на овим темеама Србија је добила веома лошу оцену Европске комисије. Наиме, комисија је утврдила да су хапшења спорадична, да се хапсе ниже рангирани криминалци док они са врха увек избегну руку закона, као и да се таква спорадична и периферна хапшења у Србији медијски промовишу као велика достигнућа владајуће гарнитуре људи. Прочитајте више о овоме на линку Царево ново одело. Доста је било полицијско-судског ријалитија. Хоћемо правну и уређену државу, безбедне улице и одговорне политичаре.

Нови Сад
Вук Бацковић
Члан Покрета Доста је било

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар