Autorski tekst Bezbednost Vojvodina

Novi Sad: srpska prestonica kriminala

19.11.2016. – Novosađanka ranjena sa više hitaca oko 18.00 časova na Somborskom bulevaru;
27.11.2016. – Seksualni napad na dve Novosađanke, dve nedelje nakon sličnog napada u drugom delu grada;
06.12.2016. – Uhapšeni maloletnička banda osumnjičena za 11 razbojništava;
07.12.2016. – Napali i opljačkali stariju ženu;
15.12.2016. – Uz pretnju nožem pljačkao novosadske taksiste;
20.12.2016. – Zatekao provalnike u obijanju kuće, oni ga pretukli i vukli kolima po putu;
21.12.2016. – Oko 4.30 ujutru ispred lokala preko puta Spensa na smrt pretučen bivši vođa Vošinih navijača i njegov pratilac;
22.12.2016. – Uhapšena dvojica Novosađana sa 50 grama kokaina;
26.12.2016. – Policajac uhapšen zbog učestvovanja u tuči koja je prethodila dvostrukom ubistvu ispred lokala preko puta Spensa;
27.12.2016. – Prilikom hapšenja napao policajce i bacio kesu sa kokainom;
11.01.2017. – Tinejdžer pljačkao radnje i provalio u školu;
12.01.2017. – Tinejdžeri pretukli i opljačkali starijeg Novosađanina u liftu;
13.01.2017. – Naoružani muškarac oko 16.00 sati opljačkao banku;
16.01.2017. – Uhapšeni majka i ćerka koje su opljačkale najmanje 20 stanova u Novom Sadu;
24.01.2017. – Pucnjava kod osnovne škole, jedna osoba ranjena;
25.01.2017. – Jedna osoba teško ranjena u pucnjavi oko dva sata posle ponoći;
26.01.2017. – Brutalno pretučen i ranjen žandarm, a napadnuta i njegova supruga!

Ovo je neslavna hronika najtežih oblika kriminala na teritoriji Grada Novog Sada u periodu od samo nešto više od dva meseca. Grad koji je nekada nosio epitet srpske Atine, i koji se sprema da postane Evropska prestonica kulture 2021. godine, trenutno je srpska prestonica kriminala.

Oružane obračune koje smo do 90-tih gledali samo u holivudskim filmovima, a posle 2000-te mislili da smo ih ostavili u mračnim 90-tim, danas u Novom Sadu sada gledamo uživo. Dokle je otišla bezobzirnost kriminalnih grupa, koje su Novi Sad pretvorile u poligon za međusobne obračune, i koliko se srozala elementarna bezbednost građana, pa i onih najmlađih, najbolje oslikavaju izrešetani džipovi u neposrednoj blizini osnovne škole, u vreme kada se deca vraćaju kući sa nastave, ili na prometnom bulevaru.

Brutalnost ide dotle, da se protivnici, posle dva neuspešna, takođe bezobzirna, pokušaja likvidacije vatrenim oružjem, prvi usred gradskog kupališta Štrand prepunog dece, te drugi u jednom od najgušće naseljenih delova grada, eliminišu prebijanjima do smrti, ovog puta kod najvećeg sportskog kompleksa u Vojvodini.


Povećanoj zabrinutost građana doprinose i napadi na policajce, žandarme, te članove njihovih porodica, ali i učestvovanje pojedinih njihovih kolega u izvršenju najtežih krivičnih dela, pa usled tako haotičnog stanja nije više jasno kome se obratiti za pomoć bez izlaganja dodatnoj opasnosti.

Ukoliko se pritaje na neko vreme pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koji deluju na teritoriji cele Srbije ali i regiona, građane Novog Sada terorišu lokalne bande koje ne prezaju ni da svoje žrtve, koje su ih zatekle u vršenju krivičnih dela, vežu za automobil i vuku po putu. Ne, nije u pitanju greškom opisana scene iz filma Pobesneli Maks, to je zbivanje s kraja 2016. godine iz okoline Novog Sada.

Uzastopni seksualni napadi, oružane pljačke, stavljanje u promet opojnih droga, razbojnički napadi na stara lica, deo su široke kriminalne lepeze u Novom Sadu, zbog čega se više niko ne oseća sigurnim.
Veliki broj krivičnih dela čiji su učinioci tinejdžeri ili pak onih čijem planiranju i izvršenju se pristupa kao porodičnom biznisu, ne mogu se posmatrati izolovano od permanentnog pada društvenog standarda, opšteg beznađa i besperspektivnosti, te sunovrata osnovnih moralnih i kulturnih obrazaca u čitavom društvu.

Eskalacija kriminala s kraja 2016. i početak 2017. godine bila je razlog za održavanje sednice Saveta za javni red, mir i bezbednost, Skupštine Grada Novog Sada, ali ono što se nja njoj moglo čuti, kao i njeni zaključci je poražavajuće. Predstavnik policije prisutan na sednici Dejan Drobnjak izneo je deo statističkih podataka iz 2016. godini, ističući da brojevi pokazuju da je situacija po pitanju bezbednosti zadovoljavajuća i poboljšana, ali da su pojedini događaji napravili drugu sliku u javnosti o situaciji u Novom Sadu! U svojim zaključcima Savet je zatražio pojačane preventivne akcije policije, zajedno sa komunalnom policijom i drugim službama, zatim da, ako već ne može da se obezbedi veći broj policajaca, postojeće patrole obavezno odrede rute obilaska škola, vrtića i sličnih objekata, kao i da Gradska uprava vidi šta je neophodno da u školama gde nema obezbeđenja, ono bude uvedeno. Savet je zatražio i da se pojača video nadzor, ali uvede i elektronsko evidentiranje ulazaka u školu ne samo učenika, nego i odraslih osoba.

To što je predstavnik policeje prezentovao samo deo statističkih podatka o bezbednosti Grada otvara osnovanu sumnju da se ipak nešto želelo sakriti, te da transparentnosti ni u ovom segmentu nema. Istovremeno i najvećim laicima je jasno da jedan pozornik i jedna komunalni policajac koji patroliraju pored škole ili vrtića ne mogu sprečiti obračune organizovanih kriminalnih grupa.

Proizvod ovakvog bezbednosnog stanja su urušen pravosudni sistem, te policija i javno tužilaštvo potpuno podređeno Republičkoj izvršnoj vlasti. Kada bi gradonačelnik, javni tužilac i načelnik policije za svoj rad odgovarali direktno građanima, svoj rad proveravali na neposrednim izborima, za šta se pokret Dosta je bilo zalaže, situacija u kojoj se Novosađanima mažu oči polovnim policijskim izveštajima i besmislenim zaključcima, bila bi nezamisliva. Bez merenja učinaka Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde, praćenjem broja počinjenih incidenata i njihovim poređenjem sa brojem hapšenja, osuđivanja i kažnjavanja počinioca, što se od strane vlasti uporno izbegava, relevantnog odgovora na bezbednosna pitanja ne može biti. Baš na ovim temeama Srbija je dobila veoma lošu ocenu Evropske komisije. Naime, komisija je utvrdila da su hapšenja sporadična, da se hapse niže rangirani kriminalci dok oni sa vrha uvek izbegnu ruku zakona, kao i da se takva sporadična i periferna hapšenja u Srbiji medijski promovišu kao velika dostignuća vladajuće garniture ljudi. Pročitajte više o ovome na linku Carevo novo odelo. Dosta je bilo policijsko-sudskog rijalitija. Hoćemo pravnu i uređenu državu, bezbedne ulice i odgovorne političare.

Novi Sad
Vuk Backović
Član Pokreta Dosta je bilo

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar