Ауторски текст Војводина Људска права

САМО ХРАБРО – УПУТСТВО ЗА ОТПОР ПРИТИСЦИМА НА ГЛАСАЧЕ

Нашироко је присутна појава да грађани улазе у странке како би добили или задржали радно место. Овај накарадни показатељ тешког друштвеног обољења и губитка сваког критеријума одабира запослених у јавном сектору и замене реалних критеријумима кварним критаријумима подобности и покорности, је добио последицу у стању уцене у којој се велики број грађана који су од неке странке примили услугу стицања радног места за себе или члана породице налази. Ово често називам партијским робовласништвом, јер појединац који на овакав начин свој опстанак ставља у руке недобронамерних партијских главешина у великом броју случајева у потпуности губи неке од својих грађанских слобода и стиче још већи број немилих партијских обавеза, које често подразумевају и нелегалне радње. Тако се нађе у ситуацији да за странку мора да ради чак и неке врло екстремне ствари, као нпр.да купује гласове разношењем пакетића са основним животним намирницама по домаћинствима од којих се на тај начин тражи подршка странци. Појединац неретко мора да на списак сигурних гласова ставља своје комшије и пријатеље, што и не би било тако црно да не подразумева да на дан избора мора да их изводи на гласање телефоном или лупањем на врата их гонећи да изађу на биралишта и кршећи тако читав низ закона о којима ћемо сада детаљно писати.

Куповина гласова је озбиљно криминално дело.¹ Сваки пакетић који се однесе у домаћинство и поклони неком у име партије лако прераста у покушај изборне преваре, тј. куповине гласова. ² У случају да приметите да је негде додељен пакетић ове врсте, као грађанин можете то да пријавите. Фотографија пакетића, са садржином истог може бити од користи ако је поставите на друштвене мреже, или дате неком медију за који постоји нада да би хтео тј. смео то да објави. Ипак, најкориснији вид борбе је разговор са људима. Како бисмо спречили ефекат куповине гласова пакетићима и евентуалним поклонима у новцу, морамо пуно да разговарамо о томе и то нарочито са суграђанима јако ниског материјалног статуса. Верујте, неки грађани не знају да је то што их посети представник странке, уручи им поклон и сугерише како да гласају, нелегално. Толико деценија странке то раде да део становништва мисли да је са тим све у реду. Причајте им о томе.

Вршење притиска на гласаче посетама, позивима, претњама је такође позната пракса у Србији. На дан гласања нико не сме да вам лупа на врата, нико не сме да вас зове, а нарочито да вас организовано изводи на гласачка места. Ово је дело кршења изборне тишине није у складу са Законом о избору народних посланика.³ Све неправилности можете пријавити бирачком одбору на самом изборном месту јер се бирачки одбор стара да изборни процес буде спроведен у законским оквирима. Дакле, на основу Члан 36. Став 2. Закона о локалним изборима…”У записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање”… Такође, обратите се и медијима и објавите неправилности на друштвеном мрежама, што може пуно да помогне у сретању пажње на неругуларност избора на појединим изборним местима.

Спискови на каквима не сме да се нађе ваше име. Ако приметите да су вам на вратима испитивачи, активисти или било који сумњиви људи и да располажу подацима о вама који су забрињавајуће детаљни, другим речима знају имена свих укућана, материјални статус, где ко ради, шта имате од имовине или слично, одмах зовите полицију и заштитника грађана. Ови подаци су најтајнији могући и има их само Завод за статистику на основу пописа становништва и никоме не сме да их даје. Ако неко хода улицом са таквим подацима, чињеница је да их је нелегално стекао што је очигледно кршење члана 8. Закона о заштити података о личности. Медије би било пожељно да одмах обавестите, ако знате који би хтео и смео то да објави.

Ако радите у јавном предузећу изузетно је велика вероватноћа да ће ваша гласачка грађанска права бити угрожена и да ће неко од шефова наћи начин да вам препоручи за кога треба да гласате или колико још људи треба да убедите да гласају исто тако. Слобода избора је грађанска слобода и заштићена је чланом 18 и 19. Устава Републие Србије. ⁴ Утицај шефа на запослене је повреда права гласања која је регулисана чланом 155 став 2. Кривичног законика и гласи: “(2) Ко силом или претњом принуди другог да на изборима, гласању о опозиву или на референдуму врши или не врши право гласања или да гласа за или против одређеног кандидата односно предлога, казниће се затвором од три месеца до три године.” Апсолутан је криминал да то што радите ту где радите неко користи како би на вас утицао да гласате како он хоће. Пријавите притисак који се на вас врши. Најбоље би било да се уортачите са колегама које су жртве као и ви и да то урадите заједнички, јер један лако може да претпри одмазду, док им је изузетно тешко да се изборе са групом од 10-15 бесних радника јавног сектора над којима је покушана изнуда гласа.

Ако желите да се запослите у јавном сектору, или чак и у приватној фирми којој су потребне извесне услуге власти, или је такве услуге већ примала, такође је велика вероватноћа да ће вам бити постављен услов да се страначки определите и уђете у партијско робовласнички ланац како бисте добили посао. Ово је тачка у којој треба добро да размислите шта вам је чинити. Одлука је на вама, а за друштво би било најкорисније да и то пријавите, јер се ради о истом притиску који је споменут у претходном ставу а односи се на повреду права гласања која је регулисана чланом 155 став 2. Кривичног законика.

Ако сте представник спортског клуба, удружења грађана или медија и имате пројекат који заслужује пажњу институција, али на конкурсу не можете да прођете јер се од вас тражи да некој странци за узврат учините било шта налик на све горе наведено имате избор – сагнути главу и пристати да вас газе, или јавно проговорити о томе. Први избор је краткорочан и заснован на личном интересу. Други је дугорочан и користан и за вас као и за цело друштво. Па, бирајте. Али знајте, како бирате тако ће нам свима и бити, а нарочито ако сте представник медија. Ваш избор и избор свих у сличној ситуацији у ствари и направи друштвену атмосферу у којој живимо, зато опрез.

Ако сте предузетник, разумемо се. Тешка времена су у за вас и за све који код вас раде, ако нисте већ направили пакт са притискивачима, што је психолошки још теже поднети. Склопити посао са јавним сектором, наплатити урађено, имати коректан однос са инспекцијама су изазови у којима је ваша позиција можда рањива.

Како најбезбедније ове појаве пријавити? Имамо јако мало времена. Поново су ту избори. Само храбро, или одосмо до ђавола заједно са онима који нас тамо вуку тиме што су партијско паразитско робовласништво поставили овако високо и широко у друштвеном окружењу. Ако се одлучите да пријавите притиске, грчевито се борите да прикупите сведочења још неких људи, окупите групу и нађете подршку и доказе да је до покушаја изнуде дошло. Тражите савезнике у људима који слободно мисле и слободно делују, како вам се не би десило да институције окрену главу и кажу да ваша пријава нема основа. Снага је у групи и у дизању што веће буке око тога. Такве тврђавице теже оборе.

Ми из Доста је било смо, наравно, увек ту да кажемо Доста је било и изборној крађи и изборним изнудама и куповини гласова, тако да се и нама можете увек обратити и очекивати да подигнемо пажњу јавности око таквих појава. У суштини, да нам се грађани већ не обраћају, не бисмо тако детаљно ни знали шта се на терену дешава. И ово што смо сад написали, написали смо по сведочењима грађана и на основу фотографија које смо већ добијали. Зато САМО ХРАБРО. Нисте сами.

Зорица Дамјановић и Светлана Козић, посланице покрета Доста је било у Скупштини Војводине

¹ Закон о политичким странкама већ у члану 2. каже да је “Политичка странка у смислу овог закона организација грађана, слободно и добровољно удружених, основана ради остваривања политичких циљева демократским обликовањем политичке воље грађана и учешћа на изборима”. Хуманитарно деловање политичких партија није дозовољено, будући да је Чланом 19. Закона о финансирању политичких активности прецизно дефинисано за које намене могу да се користе средства. Хуманитарна делатност политичких странка није иманентна појму и циљу због кога се политичка странка оснива, те се ни средства не могу користити за те намене – наводи се у Агенцији за борбу против корупције.
² Ово су кривична дела која су синоним за корупцију, а у нашем Кривичном законику дефинисана су чланом 367. и 368. кажњиво на основу кривично дело подстрекивања давања и примања мита у вези с гласањем. Такође, остали оптужени терете се за давање и примање мита, али по различитим ставовима, а свима је запрећена казна до три, односно пет година затвора. Проблем који се јавља у оваквим случајевима је што код таквих инкриминација, интерес ни једне стране није да пријави, призна или да на било који начин помогне откривању и доказивању ових кривичних дела.
³члан 93 “Органи надлежни за спровођење избора дужни су да у току изборног поступка обавештавају бираче о њиховим изборним правима и о начину заштите тих права” и
члан 94 “Сваки бирач, кандидат за посланика и подносилац изборне листе има право на заштиту изборног права, по поступку утврђеном овим законом.
⁴Људска права гарантована су Уставом и непосредно се примењују и служе очувању људског достојанстава и остваривању пуне слободе и једнакости у праведном демократском друштву.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар