Политика Саопштењe

Вучић се плаши парламентарних избора

Вучић је суочен са падом рејтинга, паником у владајућој коалицији, свађом у сопственим редовима са оснивачем СНС-а Томиславом Николићем и цепањем странке и њиховог бирачког тела. Раскол је збунио њихове бираче, који су сад склони апстиненцији и зато Александар Вучић не зна шта да ради, па је видљиво невесео и деконцентрисан пред камерама. Вучић се плаши да иде на ванредне парламентарне изборе, иако је то једино што мора да уради након одлуке да ће бити кандидат за председника. Упозоравамо кандидата СНС-а да не манипулише и не поиграва се Уставом, да поднесе оставку на место председника Владе и да истовремено распише председничке и парламентарне изборе.

Неморално је и вређа интелигенцију грађана Србије да Вучић трчи председничку трку са позиције председника Владе и изјављује да ће изборну кампању водити у слободно време. О ком слободном времену говори председник Владе који нас стално убеђује да ради најмање 16, а често и 20 сати дневно? Увредљива је и фарсична његова обмана о петодневном одмору који ће наводно да узме у финишу кампање, а намерава да злоупотреби све ресурсе државе свих преосталих 40 дана. Србија не сме да буде талац његовог страха од губитка власти.

Председник Владе који се кандидује за председника републике нема више легитимитет да остане на том месту и чува га за неку своју марионету. Грађани који су гласали за његову листу били су убеђени да гласају за њега као председника Владе, а не за његову марионету и политички принципи налажу да провери вољу грађана. Међутим, иако после свађе са Николићем, није сигуран да има већину, не зна колико посланика СНС и њихове коалиције може да задржи под својом контролом, Вучић се плаши парламентарних избора јер му је рејтинг урушен.

У коликој је кризи његова власт сведочи кризни маркетинг који је покренуо на свим медијима под својом контролом где наставља да блати Николића и обмањује јавност да има неподељену подршку СНС-а. Нема је и то се види и по њему, као и по вестима о тучама по одборима СНС које се крију од јавности. Узалуд његова медијска машинерија предвођена Пинком, Студиом Б, Информером и Српским телеграфом труби о томе да Вучић има подршку свих одбора СНС-а, то једноставно није тачно без обзира колико се Вучић трудио претходних година да склони кадрове Томислава Николића.

Захтевамо да се због легитимитета институција у држави и поштовања политичких принципа и изборних процедура истовремено распишу председнички и парламентарни избори. Ако је заиста толико јак, зашто се Александар Вучић боји парламентарних избора?

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nisam pristalica precestih parlamentarnih izbora, ali su u ovoj situaciji oni i vise nego potrebni. 2012 je Vucic dosao na vlast, 2014 je raspisao izbore koji su jos i imali neku osnovu, ali oni izbori iz 2016 su bili nepotrebni sa stanovista vlasti. Tada je napravio prvu gresku. Usle su opozicione liste u parlament, DJB je postao jasno vidljiva smetanja i pored medijske blokade, a na sve to Vucic nije postigao efekat kome se nadao. Jasno je da 2016 Vucic probao da ojaca svoju poziciju u odnosu na gladna usta koalicionih partnera. Zeleo je da smanji uticaj kombi stranaka i samog SPS, a ustvari je postao zavistan od njih jos vise na ovaj ili onaj nacin.
    Sada mu nikako ne idu u prilog parlamentarni izbori, ali ono sto je jos bolje ne ide mu ni u prilog da ostavi Tomu bez icega i da ovaj pocne da mu vrslja po stranci. Te price o jedinstvu mogu da se okace macku o rep jer ako nista drugo Toma je idalje neki faktor u Sumadiji pre svega. Takodje krenuce i da raste paranoja u redovima SNS. Sistematicno je SNS cistio svoje redove od tominih ljudi, ali to ne znaci da su svi izopsteni. Sada nastaje lov na vestice, a u takvom lovu stradaju i oni koji sa Tomom i nemaju veze. Medijska blokada moze zaustaviti bujicu, ali ne do kraja pa cemo sve cesce citati o ovakvom ili onakvom sukobu unutar odbora, pa mozda i saznati detalje o izbacivanjima iz stranke. Tada dolaze gorke reci onih kojima je otet hleb iz usta isti onaj hleb koji je ubacen kroz poslove, tendere i ko zna sta jos.
    Na sve to imamo aferu oko Malog kojeg je Vucic dosta isticao, a u kampanji ce se i o njemu cuti i to je pozar koji je tesko ugasiti. Dakle zakljucak je da u ovoj situaciji Vucic bira izmedju dve lose opcije po njega. Jedna je da ide na parlamentarne izbore i proba da namakne sta mu je potrebno uz ogromne ustupke partnerima ili da ne ide pa da svakako u opstem rasulu se isti moraju raspisati sledece godine ili krajem ove. Gorke muke Vucic ima, ali sam je birao i sam je povlacio poteze. Narod kaze: “Sam pao sam se ubio”

    • Ne nadajte se tako brzom raspadu, oni su jaki iznutra, svako svakog špijunira, boje se gubitka privilegija koje kao članovi imaju, strah se uteruje na sve moguće načine. Ko im nije blizak ne zna kako funkcionišu. Nemaju dovoljno kvalitetnih ljudi, na lokalu su im odbori sastavljeni od ljudi koji su nesposobni i neobrazovani, većini je to što su aktivni članovi lokalnih odbora jedini i najveći uspeh u životu. To ih motiviše da budu bahati, bezobrazni i opasni, i za svoje članove, ako kažu bilo šta suprotno od direktive više strukture. Onog trenutka kada padnu sa vlasti biće ono što su bili, niko i ništa, to oni neće dati makar branili to i nasiljem. Moje lično mišljenje, voleo bih da grešim.

  • Pozdrav svima! 🙂

    Moze li mi pokret odgovoriti, mozemo li se nadati gubitku vecine SNS-a u Skupstini? Kazu da je Vucic “procistio” stranku od Tominih ljudi, ali jos ih ima. Kakva je situacija u Skupstini? Tj. postoje li realne sanse da vlada izgubi poverenje jer nema vecinsku podrsku u Skupstini? To bi znacilo i parlamentarne izbore zajedno sa predsednickim…

    P.S. Ukljucite i LDP u racunicu. 😉

  • Jeste panika u sns, ali šta je sa opozicijom. Nasedaju na podvalu Čede Jovanovića da opozicija treba da se okupi oko jednog predsedničkog kandidata. To je potpuno pogrešno, jer to SNIŽAVA IZLAZNOST I FAVORIZUJE VUČIĆA. Radulović i Tadić bi to svakodnevno morali da ponavljaju javno po tri puta dnevno.

  • Nadam se da je teko kao sto pricate, mada iskreno sumnjam. SNS je prava sekta sastavljena od najgoreg sljama kome je samo interes na pameti. Primer je i Radomir Nikolic koji je glasao za Vucicevu kandidaturu.

  • Gospodo iz DJB, manje se bavite SNS-om a više sobom. Putujte po Srbiji. Organizujte tribine. Osnivajte opštinske odbore. Kontaktirajte sa glasačima živom rečju i neposrednim susretima. Ubedite glasače, ne samo u ispravnost vaših ideja već i u sposobnost da te ideje sprovedete. Napravite jaku stranačku bazu sa velikim brojem odbora po gradovima. Ubedite glasače da imate organizacione sposobnosti. Tako se izbori dobijaju a ne čekanjem da neko propadne da bi Vi prosperirali. Nije Vaša snaga u tuđoj slabosti niti treba da bude. Uverite glasače da niste samo dobri teoretičari već i praktičari. Ubedite glasače ne samo da znate već i da umete.

    • Поштовани Мићо,

      Подржавам и делим Ваше мишљење у целини.
      Једно онакво обраћање Вучића, у ударном термину, на (нажалост) једној од најгледанијих (ако не и најгледанијој) телевизија са националном покривеношћу, “ради посао” у корист позицији више, ефектније, сврсисходније и далекосежније него читава “тушта и тма” текстова на овоме сајту.

    • Gospodine Mićo , Komentar Vam je suština suštinine suštine. Samo hipstersko hajperska bratija misli da se izbori u Srbiji dobijaju hermetičnim samodovoljnim lamentiranjem po BG i eventualno NS salonima , širenjem tih lamentiranja putem socijalnih mreža kao i divljenjem sopstvenoj pameti pred konveksnim ogledalma. Još od vremena Restarta podcenjivanje, ignorisanje i doživljavanje unutrašnjosti kao crne rupe pune blata po kome oni ne žele da gaze u svojim lakovane visokumnim cipelama je i zabrinjavajuće i degutantno i onespokojavajuće. Možda zato i taktiziraju oko podrške Jankoviću. Čovek jasno kaže da Srbiju treba otrgnuti od bratija raznih i vratiti je gradjanima. A DJB-u puna usta toga, a u praksi svojim i činjenjem i nečinjenjem bratija par exelance! Srbija je mnoogo više od 6% osvojenih na izborima. I ako je kaniš pridobiti, promeniti, reformisati do sada si trebao imati održanu tribinu u svakom mestu vecem od 25 do 30 k stanovnika. Lokalne televizije su smešne to niko živ ne gleda i ne prati. Ali kad se organizuje javna tribina ceo grad se uskomeša, svi vire , i ko ne dođe zna u slovo sta se reklo ko je bio šta se hoće itd. Imati ovako jasno i čisto Vučića na ziceru, a ne činiti ništa realno i konkretno u prostoru i vremenu u kome se sve ono što je neophodno čini da bi se u Srbiji izbori dobili je ili diletantizam ili loša namera. Treće ne postoji. I najvažnija stvar od svih. Ne postoji način ni propaganda da u eventualnom drugom krugu Vućić Jeremić za Jeremića glasa više od 30% DJB pristalica. Dok u drugom krugu Vućić Janković svi Jeremićevi će glasati za Jankovića jer njima je ionako svejedno i slabo šta razumeju dubinski o vrednostima koje neko zastupa i pale se i gase se na antivučić dugme (u suprotnom ne bi ni bili za Jeremića u prvom krugu jer čovek ne zastupa apsolutno ništa sem samog sebe). Sramota je što DJB ovoliko odugovlači. I krije s e iza nesuvisle priče o misterioznosti i nerviranja Vučića time. O ovima koji porede DJB i DVERi ne bih trošio reči. Oni niti su skontali DJB niti DVERI.

    • Bravo Mićo, ja to ovde zastupam već godinu dana, još od raspisivanja izbora prošle godine. Živim u malom gradiću od oko 25k stanovnika u centralnoj Srbiji i ovde je DJB prošle godine veoma slabo prošao. U mojoj izbornoj jedinici skoro da sam sve glasaće DJB poimence znao. Kad negde u širem društvu pomenem DJB i Radulovića većina se namršti, a kad ih pokušam zainteresovati programom DJB niko to neće ni da sasluša. DJB nema ovde svoj odbor, a kako izgleda tako je i ostalim sličnim varošima. Verujem da DJB to i planira, ali svi znamo na kakvim je mukama rukovodstvo DJB kad treba naći kredibilne ljude koji će ga predstavljati. Bavljenje politikom je toliko iskompromitovano da se pravi ljudi toga nerado prihvataju, a bogami, neki se i plaše jer takva su (vunena) vremena. Ja lično nisam kandidat za to jer tu trebaju mlađi ljudi, ali sam se prijavio za kontrolora na izborima, toliko mogu da pomognem (čak ako treba i bez dnevnice).

  • Upravo sam odgledao i odslušao pogrebni govor sa sahrane živog pretsednika države.
    Govornik je podržan aplauzom koji liči na aplauz podrške sličan sadašnjem korejskom pretsedniku , i zaustavljenje pljeska vođinim znakom.
    Obrazloženje – Srbija mora da ide napred prema boljim platama, penzijama i ekonomskom rastu i nazadne snage ne smeju sprečiti ovaj napredak.
    Ne sme se čekati, oni se žrtvuju za Srbiju, i godišnji odmor nije upitan.
    Napomenuto je da je kandidat svih koji su ga izabrali.
    RTS nije prenosio govor “valjda je sam tako odlučio”
    %
    Šta će biti tek sa nama koji ga nismo izabrali?

  • Da nešto nije kako treba vidi se po silnoj podršci koju Vučić dobija od stranačkih odbora, baš, baš svi za njega, od Tominih ni traga ni glasa, ko može biti toliko naivan da to poveruje. Mašinica melje li melje…Naravno, ono što je dobro je što se energija “disciplinovanja” sada usmerila na sopstvene redove, biće toga još više u narednim danima, a opozicija da malo udahne vazduha dok oni čiste svoje dvorište…

  • Imam svoje misljenje u vezi “kandidature” Tomislava Nikolica. Mislim da je ucenio vladajucu vecinu i da je trazio novac. Verujem da je taj novac je i dobio. Videcete, nece biti nista od njegove kandidature! Sve je to ista bagra…

    Parlamentarni izbori su odlicna ideja, medjutim kada je to njih interesovao legitimitet?! Mislim da nema nista od toga i da ce izbora biti tek za tri godine. U medjuvremenu, 2018 nas oni cekaju u Beogradu i treba se dobro prirpemiti za to. Setimo se, i Milosevic je prvo izgubio Beograd…

    Kako ce proteci predsednicki izbori? Mislim pre svega da ce biti uzasne muljaze i da ce Vucic “pobediti” vec u prvom krugu. Ako pak bude uspostavljena dovoljno kvalitetna kontrola, moguc je i drugi krug. U drugom krugu ce biti tesno, mediji ce uciniti svoje a takodje ce ljudi glasati iz straha. Ne verujem da cemo se tako lako otarasiti Vucica, bar ne jos… Ima podrsku iz Brisela, kontrolu medija, manipulise strahom, ucenjuje…