Ауторски текст Правосуђе

Застрашивање Марије Мали

Нећу писати о председничком кандидату. Ни о томе ко је њихов, ни ко је опозициони, ни да ли је неки од њих Тројански коњ, ни да ли имамо свог кандидата или ћемо дати подршку неком, ни кога подржава Запад, ни кога подржава Русија, ни да ли је свађа на релацији Вучић – Николић права или инсценирана, ни да ли су Шешељ и Чеда права или пожељна опозиција… нећу. Нећу да будем саучесник у одвраћању пажње.

Одвраћање пажње ових дана, или како медији то називају – спин, послужиће само за то да се заташка скандал настао изношењем сведочанства новинарима КРИК-а бивше супруге градоначелника Београда Синише Малог, Марије Мали.

Нећу да будем саучесник у заташкавању још једне афере каква је рецимо афера “Хеликоптер” и погибија седморо невиних људи као последица потребе за снимањем и фотографисањем двојице тобож брижних министара – министра здравља и министра војног.

Нећу да се и ова афера заврши као заташкавање веза које су имали некадашњи чланови “земунског клана” и садашњи министар здравља Златибор Лончар. Желим јасно да ставим до знања да не може све да прође тако наивно као што је информација коју нам је премијер сервирао –  да се тадашњи специјализант фотографисао у кафићу са сином пацијента којег је тек оперисао, иако се јасно види да је спорна фотографија ипак настала у срцу виле у Шилеровој. Не наседамо.

Нећу да се и ова афера заврши тако што ће “Не дам Гашића!” бити довољан аргумент да керамичар остане на позицији министра након неспретног покушаја да јефтином кафанском доскочицом понизи и насмеје присутне новинарке и новинаре и да се самим тим пошаље јасна порука да се  мизогинија и те како толерише јер долази из самог државног врха.

Нећу да будем саучесник док на ванредној конференцији за медије премијер вага да ли је у реду да се краде или крадуцка или док нас заглупљује причом да је његов брат жртва крађе идентитета и да порески дуг фирме чији је он власник у ствари није његов.

Нећу да будем саучесник у величању успеха у борби против организованог криминала и корупције док премијер отвара шопинг мол у власништву бизнисмена који је 11 година био на потерници, а који му је коалициони партнер.

Нећу да коментаришем да ли премијер брани интересе Косова и Метохије тако што шаље фресковоз у нашу јужну покрајину, ни да ли је био довољно паметан када је у јеку предизборне кампање у САД отворено подржао Хилари и породицу Клинтон гостујући на конференцији у организацији њихове фондације.

Не пристајем. Доста је било. Зато вас позивам да се вратимо на оно са чега нам је ових дана скренута пажња, а веће је и значајније од толико пута најављиваног државног удара.

Марија Мали, бивша супруга градоначелника Београда у интервјуу датом КРИК-у казала је да је Синиша Мали криминалац који је у више наврата злоупотребио положај или положаје на којима се налазио, на непознате начине долазио до огромних количина новца, да је изнео неистине у извештају Агенцији за борбу против корупције, да је власник великог броја скривених некретника у земљи и иностранству, да је била приморана да у неким од тих активности и саучествује, да је трпела породично насиље и да су јој на крају и деца одузета.

На тврдње изнете у интервју Марије Мали није реаговао градоначелник, ћутао је његов кабинет, а што је још невероватније – изостала је реакција Републичког јавног тужилаштва и полиције. У свакој иоле правној држави градоначелник би поднео оставку, а Републичко јавно тужилаштво би испитало тврдње бивше супруге, која је оваквим сведочанством и саму себе довела у незгодан положај.

Званично скретање пажње са ове и многих других актуелних тема почело је гостовањем председника Владе у емисији “Упитник” на РТС-у. У емисији која према програмској шеми РТС-а траје 50 минута премијер је дебатовао сам са собом читавих 77 минута.

Да су новинари телевизија са националном фреквенцијом благонаклони према премијеру и представницима власти већ смо знали и у више наврата о томе говорили, а овог пута довољно је да вас само подсетим колико је пута премијер сам гостовао у истоименој емисији у периоду од 2014. до данас и колико су те емисије, које иначе трају 50 минута у ствари трајале.

Да кренемо редом и проверимо какву то привилегију ужива председник Владе и колико нам се често обраћа преко једне од најгледанијих емисија на РТС-у (подаци доступни на сајту РТС-а):

25.02.2014. – 71 минут (емисија трајала 21 минут дуже)

08.04.2014. – 76 минута (емисија трајала 26 минута дуже)

28.05.2014. – 70 минута (емисија трајала 20 минута дуже)

18.11.2014. – 67 минута (емисија трајала 17 минута дуже)

17.03.2015. – 74 минута (емисија трајала 24 минута дуже)

30.11.2015. – 83 минута (емисија трајала 33 минута дуже)

01.03.2016. – 81 минут (емисија трајала 31 минут дуже)

07.11.2016. – 72 минута (емисија трајала 22 минута дуже)

14.02.2017. – 77 минута (емисија трајала 27 минута дуже)

Можда се питате – а зашто је ово важно? Када упоредим датуме у којима је препуштено председнику Владе да практично сам води емисију у којој гостује у ударном термину РТС- а, није тешко утврдити да су управо то они дани када се у јавности говорило о некој већ горепоменутој афери или је у питању била предизборна кампања. Слободно можемо закључити да се појављивање премијера у емисији Упитник на РТС-у дели на две ситуације – кризни и предизборни маркетинг. Последња емисија је имала елементе оба ова случаја.

Зато је важно не дозволити председнику Владе да нам “баца коске да глођемо” док се у позадини заташкава криминал и корупција у самом врху власти. Да се подсетимо о чему је тачно говорила Марија Мали и зашто је било важно председнику Владе да о овоме ни случајно не говори током емисије:

 • о 95 хиљада евра без покрића због којих ју је бивши супруг приморао да слаже Агенцију за борбу против корупције о извору прихода
 • о томе како је постављана на место директора офшор компанија без знања чиме се те компаније баве
 • о градоначелниковом учешћу у случају афере Савамала и његовом признању да је организовао насилно исељавање људи и рушење објеката
 • о имовини чији је власник, а која се не води на његово име и налази се на територији Бугарске и Србије
 • о многим другим сумњивим пословима и људима који ове послове у његово име или са њим воде
 • и на крају, најсуровије чини ми се, о томе како су јој у експресном поступку одузета деца као казна за непослушност

Рад суда и полиције није независтан. Они су под директним утицајем највећих градских и државних моћника.

“Немаш шансе. Судија је моја. Специјални тужилац ми је дао савете шта да радим”

Тако је гласила претња градоначелника Синише Малог упућена бившој супруги када му је рекла да ће га пријавити за породично насиље. Обистинила се. Марија Мали је у својој исповести открила и име судије, име вештака и име адвоката.

О истој судији, истом вештаку и истом адвокату говорила је још једна жена, такође жртва породичног насиља, Наташа Налетин. Наташа је ступила у контакт са још десетак жена којима су на исти начин, у готово идентичном процесу, у експресном поступку, са истом добитном комбинацијом судија-вештак-адвокат одузета деца као вид освете бивших супружника. На овај начин је судија која је донела пресуде у корист насилника самовољно легализовала породично насиље и отворено подржала злостављање жена.

Да на одлуке суда утичу градски и државни високи функционери види се и из скривених порука које понекад непромишљено са њихове стране оду у етар. Тако је премијер у последњој емисији Упитник, бавећи се “породичном срећом” двоје бивших супружника, између осталог за градоначелника Београда казао “Мој друг Синиша…” (што неодљиво подсећа на “мој друг Лончар”, “мој друг Гашић” као и на “не дам Гашића!”). Затим, скандалозна реченица којом председник Владе оправдава породично насиље: “Туци кога ти хоћеш у својој кући, немој да бијеш овде…”. На мене је Вучићева реченица “Ја сам за то да су деца увек уз мајку” оставила најснажнији, застрашујући утисак јер је њоме послао јасну поруку бившој супрузи највишег градског функционера.

Да сам на месту Марије Мали ово бих разумела овако: ако о овоме више не будеш говорила, могу да утичем на неку будућу одлуку суда којом ће се поново разматрати оно што је вероватно свакој мајци у току бракоразводне парнице најболнија тачка – деца.

Желим да верујем да ће судство поступити независно и надам се да можда у изјавама премијера у ударном термину, у једној од најгледанијих емисија РТС-а није било скривених порука и претњи за бившу супругу оптуженог градоначелника.

Рекох већ да је тај последњи Упитник комбинација предизборног и кризног маркетинга. Јасно је да је премијер криминалне теме, на које очекујем одговор Републичког јавног тужилаштва и полиције, покушао да сведе само на случај бракоразводне парнице и претеће поруке за госпођу Мали.

Да погледамо мало и шта нам је у оквиру предизборне кампање открио премијер.

Пажљиво сам слушала читаву емисију, свих 77 минута, и ниједном од премијера нисам чула да је званично прихватио кандидатуру за место председника Републике Србије коју су једногласно усвојили чланови председништва СНС и ниједном нисам чула да је казао који ће све избори бити расписани и када тачно. О кандидатима који су најавили учешће на председничким изборима, а који долазе из опозиционог блока премијер је употребио велики број увреда “информерског” типа, док је о лажним кандидатима говорио благонаклоно или их уопште није спомињао. По свему судећи, поруку о потенцијалној кандидатури је вероватно најважније било послати управо актуелном председнику државе и неопредељеној опозицији, тј. нама. Ми се нисмо упецали.

Да закључим, у мору неповезаних и непроверљивих информација којима нас је председник Владе практично бомбардовао са екрана, прекидајући водитељку и постављајући јој унакрсна питања док ју је вербално понижавао, било је јасно само то да СНС нема никога осим њега за било коју функцију. Зато ће се и распасти.

Татјана Мацура
народна посланица “Доста је било” у Скупштини Србије

Татјана Мацура

Татјана Мацура

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Mislim da u ovom slucaju,moraju da se oglase udruzenja za borbu protiv nasilja u porodici..makar tim sto ce deliti ili prodavati majce sa natpisom podrska Mariji da vrati decu..ovo je skandal koji daje zeleno svetlo svim nasilnicima i mocnicima…i mislim da to mora da se odvoji i posebno tretira od manipulacija velikog vodje.

 • Gaf tipa “platice Mali politicku cenu i bez suda”,znaci sud sam ja.Ali zasto ga sklanjati kada je on skoro kao Branko Pesic(tako je hvalio i Gasica),a ja kao Tito?Namerava da ga negde lepo udomi kao i Batu koji je “najboli od svih nas”,kako rece svojevremeno kada su se sluge rezima,po zadatku,slihtale AV u Skupstini na temu “Zasto volim Batu Gasica!”Jedan od ljigavijih je bio A.Cotrica,iz pokojnog SPO.Vidi se da im nije dobro,jos nisu naucili pesmicu ni “novinari” ni oni i “analiticari” pa ovako lupetaju.Raspad sistema i trule koalicije,ajde da vidimo da li opozicija koristi gol sansu ili ce ostati neodgovorna i bahata.

  • Svi muškarci, koji normalno vole žene i nisu izbirljivi, naći će tamo na PINK i Kseniju Vučić. Mislim da će biti izbirljiviji u pogledu žena. Pozdrav za sve žene iskreni i prijateljski, a gos. Vučić ništa loše, samo njen uvod u političu emisiju “Pravac”, o Vuku Jeramiću i Saš Jankovića me strašno “zgrozio”. Poslije uvoda daljinski riješio problem…

 • Господа која су огрезла у криминал треба да знају да Срби највише воле када злочинце стигне праведна казна. Њихови злочини су познати јавности, а неки ће тек бити откривени. Јавности су познати тек поједини случајеви. Случај “Хеликоптер” где је било седморо мртвих, међу којима једна беба; случај “Савамала” где је на чисто мафијашки начин уништена приватна имовина неколицине грађана (и то у строгом центру Београда) уз сарадњу полиције која намерно није хтела да реагује; случај “Марија Мали” где су мајци неправедно одузета деца и где је супруга искоришћена за превару Агенције за борбу против корупције и за бројне противзаконите делатности за (противправно) стицање материјалне користи, итд.
  Господа Мали, Лончар и Гашић треба да имају у виду да ће се Срби радовати када буду сазнали да им је због поменутих криминалних радњи одређена казна затвора од барем неколико година. Наравно, Забела је та обећана земља за углађене функционере-криминалце.
  Питао бих их само, да ли стварно мисле да је оданост хохштаплеру Вучићу и противправно стицање неколико стотина хиљада евра заиста вредно да би се завршило у Забели? Ја мислим да није.
  Зато молим господу Малог, Лончара и Гашића да искористе оно што знају о хохштаплеру Вучићу за покретање кривичних тужби које ће се у будућности остварити и да том помоћи око увођења реда и правде у Србији можда добију ублажену затворску казну која ће им се у сваком случају догодити.
  Надам се да прате странице овог сајта и да ће сетити шта Срби највише воле. Мит о небеској Србији уствари се односи на правду и неправду. Нека господа размисле.
  Срдачан поздрав!

 • Dosta je bilo u program treba da unese izmedju ostalog i isptivanje odgovornosti sudija, tužilaca i veštaka za koje postoji sumnja da su zloupotrebili službeni položaj. Od ovaga što ste napisali “želim da verujem da će sudstvo postupiti nezavisno i nadam se …” nema prevelike vajde. Kada dvadesetak sudija i tužilaca završi u zatvoru, sledeći put će svi dobro razmisliti o tome da li se isplati praviti dilove sa vlastodršcima.

 • “…nakon nespretnog pokušaja da jeftinom kafanskom doskočicom ponizi i nasmeje prisutne novinarke i novinare…”

  Kapa dole za ovu sintagmu.Dodatni razlog zašto sam uz vas.Nije samo politika u pitanju već i promovisanje nove, bolje, pristojnije i uljudnije kulturne scene i sistema vrednosti u Srbiji.Samo napred.