Говор Политика

Јасмина Николић: За достојанствен живот

Грозна приватизација је, између осталог, покосила многе снове обичних људи у зрелим годинама. Уништила је генерацију мојих родитеља. Одузела им је уживање у свакодневици.

Многи из те генерације неће доживети квалитетан смирај живота какав заслужују. Много је ускраћених ситница које живот чине лепим. Деценијама нас воде људи који су ражаловали поштење.

Зар је могуће да за погубне приватизације нико није крив?

Да се људима у Србији обезбеди достојанствена старост. Да не иду поцепани и посрамљени и да не знају шта их је снашло. Да се ниједном оцу више никада глас не тресе од страха јер му прете што је поштен.

Овде се не ради о политици. Овде се ради о добру и злу.

Да живот не буде ни ноћна мора ни пуко сањарење. Ни преживљавање ни иживљавање већ нормална свакодневица са нормалним успонима и падовима и без страха за егзистенцију.

Нема човека који ово не жели и сумње нема да ово можемо.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • slazem se i sa Belicem i Stavanovicem, godina dana reorganizacije 179 preduzeca u restruktuiranju sa 52000 radnika i razrada prodajnih internet kanala poput alibabe, sa 1000 instruktora koji bi u buducem ministartsvu privrede zapoceli proces veoma kompleksan, iako mi je rok od godinu dana veoma kratak jer sam vidjao kako su nestrucne horde proteklih godina pravile samo sistematizacije radnih mesta za nekoliko dana sa ciljem uvecanja koeficijenata samo svojim ljudima, pri tome nikada nisu culi za Tejlora i stepen organizacionog ciklusa, niti su te organizacije bile uspesnije posle toga po ma kakvim metodologijama, ali ajte, Sasa je ipak iskusan privrednik pa mu i verujem i ocekujem i pobedu i uspeh, ali je mala rezerva obzirom na obimnost takvog posla, cinjenica je da e preko milion firmi u Srbiji.

  • “Да се људима у Србији обезбеди достојанствена старост. Да не иду поцепани и посрамљени и да не знају шта их је снашло. Да се ниједном оцу више никада глас не тресе од страха јер му прете што је поштен.”
    Ово сте добро рекли. А било би добро да људи у Србији схвате да су нас највише ојадили Милошевићева и Вучићева власт. Да, било је и других лоших на власти, али Вучић је дно дна. Ако желе и себи и деци и унуцима добро, у Србији би требало да гласају за промену система вредности. То најбоље показује покрет Доста је било који чине поштени, способни и људи који су вољни да мењају систем по којем као држава и друштво функционишемо. Гласаћу за Доста је било и њиховог кандидата на изборима.
    Србијо, тргни се из Вучићевог болесног сна! Изађи на изборе и промени власт!

    • Podrzacu , kao i do sada DJB jer ne vidim drugi izlaz.Najgori jeste Vucic , ali su Tadic i Dacic zapoceli propadanje i omogucili ovaj poslednji stadijum. Vazno je boriti se , pobeda ce doci.

  • Kažete – Zar je moguće da za pogubne privatizacije niko nije kriv?
    Hronološki se mora tačno odrediti krivac za postojeće stanje u privredi i na njene užasne posledice za budućmost države.
    Svaka uspešna zemlja ima stabilnu i jaku privredu, izvozno orijentisanu ekonomiju,da bi bila slobodna i nezavisna od stranih uslovljavanja.
    Posle 2000 godine Srbija se našla u izuzetno nezavidnoj situaciji. Narod je očekivao obnovu kako društva tako i privrede.
    Guckalo se da se priprema i novi Maršalov plan za obnovu Balkana.
    Šta se dogodilo? Katastrofa. Ko je projektant? To je najveća tajna. Ko je zatvorio hiljade društvenih preduzeća koja su imala izvozne programe i koja su mogla da se tehnološki izdignu da donose društvu veću dobit?
    Poznati petooktobarci su se hvalili da je uvoz prava stvar. Jer zašto skupo proizvoditi kad je ekonomski opravdanije i jeftinije uvoziti.
    Stiče se utisak da je demontaža društvenih predizaća urađena svesno i sistematski.
    Jedini razlog je verovatno (jer još nema ozbiljnijih studija o ovom istorijski užasnom problemu) da se oduzme radničkoj klasi pravo na upravljnje sredstvima za proizvodnju i kapitalom.
    Za posledicu imamo uništenje sindikata u privredi, uništenje sudova udruženog rada i gubljenje snage radničke klase na političkom polju.
    Tema je izuzetno široka i komplikovana za ovakav vid komentara.Ali jeno je bitno u ovoj oblasti života Sebije se krije glavni razlog propasti.
    Strani analitičari i dobri poznavaoci makroekonomskih kretanja u ovoj oblasti vide konačan slom Srbije na duži period, jer slaba Srbija je prvi uslov da se politički problemi na ovom prostoru lakše rešavaju.

    • Uvaženi Vilogorski:
      Svojevremeno sam teško uspio u gimnaziji da razumijem Krležu (“Gospoda Glembajevi”, “Povratak Filipa Latinovića” i dr.), mada su to bile opširne i “debele knjige”. Potrudio sam se iz “petni žila”, da razumijem ovaj Vaš manji komentar i nisam uspio. Ne znam kako uspijevaju drugi, ali meni je teško shvatiti smisao, suštinu i cilj. A da li je shvatljivo Vama lično, uz sve uvažavanje drugačijeg mišljenja. Pozdrav Vama i dobrim ljudima…

    • Gospodine Đorđe
      Shvatam Vas da niste razumeli. Ovo je zaista teško razumeti. Zato u javnosti i nema tema na ovaj problem. Ovaj problem je uzrok svih naših ovovremenih nedaća. Vi pretpostavljm niste radili u priveredi i ne znate šta je plan analiza,tržiste, tehnologija, suficit, deficit, balans, disbalans, produktuvrnost, rentabilnost,tržište,izvoz, manadžmant, strani poslovni partner, poverenje u poslovanju i tako dalje. Eto vam pojmova koji su elementarne kordinate privrednog razvoja.Bez razumevanja ovih pojmova je nemoguće racionalno shvatiti i problematiku razorene privrede. Onove se uče na raznim fakultetima a većina stvari u privredi, bankarstvu. Bez tih pojmova je nemoguće pokretanja privrednih delatnostu. Zato se ovde u Srbiji niko ne bavi ovim stvarima. To je prpušteno malim zanatlijama e kako rade vidimo.
      P.S.
      Krlaži cenim to je dobar srednjeevropski pisac i on se bavi čovekom.
      Privreda je život i od nje zavisi stabilnost jedne zamlja.
      Eto toloko. Živ ti meni bio Đorđe i čitaj lakše pisce na primar MIR JAM 🙂

    • Pozdrav Vilogorski:
      Možda me mijenjte sa Aleksandrom Vučićem, ja sam Đorđe i radio sam u privevredi. Ne vidim da je to razlog da nisam razumio Vas, ali neka bude tako. Srdačan pozdrav i hvala Vam za savjet literature. Poštujem književni rad Milice Jakovljević, ali taj književni žanr baš rijetko čitam. Nemojte odgovarati molim Vas, evo obećavam pokušaću da Vas razumijem ovo do sada. Pozdrav….

    • Gospodine Vilogorski,
      Ovih dana sam putovao do prirordnih rezervata, malo selo, par ulica, 30 porodica sece trsku i zive od toga, kod nas propada, a oni sto rade sa trskom u Srbiji, zastarele masine i jedva prezivljavaju, jedan pezijoner je preuzeo jednu firmu koja je bila gigant u tom poslu. Holadjani su usavrsili to sto ste vi naveli, seljaci ne verujem ali rade, ne treba njima Krleza.

    • @ nn
      Hvala Vam nn što ste me Vi razumeli.
      U prvu sete, hajde da parafraziram i našeg dragog Palmu :-).”Krleža se ne sipa u razervoar traktora!”
      Da bi počelo ozdravljnje privrede, svaka stranka bi u svom programu morala da ima jednu bitnu klauzulu,
      koja doslovno kaže:”MI AKO OSVOJIMO VLAST OTVARAMO U SVAKOJ OPŠTINI SRBIJE KANCELARIJU ZA PODNOŠENJE IDEJNOG PROJEKTA I SVAKE SEDMICE ĆE SE ODRŽAVATI RAZGOVORI U VEZI VAŠE IDEJE SA NAŠIM EMINENTNIM STRUČNJACIMA I BANKARIMA”
      E to je ono što interesuje mlade pametne i kreativne ljude.
      Pozdrav

    • Da ste radili u privredi znali biste sta je futurologija i sta su srednjorocna i dugorocna planiranja od 5 i 10 godina, onda bi vam trzisna cena kostanja robe na primer sa sajta “alibaba” za elektro robu pokazala da ta cena kostanja tih fabrika je od 5 do 10 puta niza, vrlo me cudi da kao neko ko kako kazete je u privredi se iscudjava sto su unistene mnoge firme, naravno da se ogradim od ikl—a, njega su gospoda vlahovic i ortaci sa Tasa gledali kada je naprosto upaljen sam od sebe i poceo da gori i ugrozava okolinu samo centra Beograda, pogon uljare koja je rashladjivala kuglicne lezajeve posle druge faze muljanja, mada je danas gama lezajeva na “”alibabi” takodje 10 puta niza cena od one koju je ikl nudio, razlog ikl je poslovno stambeni prostor a pozar je bio uzrok, kako pomenuti “ortaci” kazu.

  • Aman ljudi!! Pa prestanite vise sa ovim bla-bla spotovima vec se ukljucite u kampanju i podrzite Sasu Jankovica. Nemojte se kockati vise sa poverenjem vasih clanova (a ja sam jedan od njih) i gradjana koji vas podrzavaju! Nemojte izigravati vise neko ludilo i kao vi nesto mucite vucica pa necete da otkrijete vase karte a ovamo ocigledno navijate da Jankovic odustane i da podrzite onog populistu Jeremica! Jankovic ne odustaje i znajte da 90% vasih simpatizera i clanova ce glasati za Jankovica a ne za Jeremica pa ga vi slobodno podrzite i igrajte se da izgubite sve procente popularnosti koje ste stekli! Uzmite se upamet

    • Pa Bane, ja sam za DJB ali ću sasvim sigurno glasati Jeremića. Ako će se DJB pocepati zato što podrže Jankovića, a ja odlučim da glasam za Jeremića, ili DJB podrži Jeremića, a vi glasate za Jankovića… ne trebaju ni da postoje. Ako ćete podršku DJB-u usloviti time da moraju da podrže Jankovića… nemojte glasati DJB. To nije ta vrsta stranke. Situacija nije crno-bela na ovim izborima, nema potrebe da mi koji podržavamo DJB pravimo referendum od ovih izbora. Kako ja vidim ovo je VUČIĆ ili neko drugi. To su za mene ovi izbori. Nisu Vučić ili Janković ili Vučić ili Jeremić ili Vučić ili Obrdović… već Vučić ili bilo ko. Jer onaj čovek, ono je zaista zlo u ljudskom obliku. Za mene, kao laika, ključno je da bude drugog kruga izbora. Ne mislim ni da su Jeremić ni Janković loši kandidati (hell, ne mislim čak ni da je to Boško Obradović ako mu je Vučić oponent). Mene je od Jankovića odbilo upravo to što je DS stao iza njega, a meni je DS, uz SNS/SPS/LDP/SRS najveće zlo savremene Srbije, stranka koja je imala priliku i proćerdala je – uz vaskrsavanje SPS-a zarad sukoba sa DSS-om. Jeremić i Janković su mi pali u očima samim tim što nisu mogli da se dogovore ko će se od njih dvojice uopšte kandidovati. Mislim da DJB treba da podrži jednog kandidata (sami vide kojeg) i da preporuči članstvu da glasa za njega, ali da naglasi kako je šteta što nije postojao jedan opozicioni kandidat i da istakne kako je Vučić najveće zlo koje mora da se promeni. Bez isključivosti molim. I DJB nijedan procenat popularnosti nije stekao time što je stao iza nekog imena i prezimena, nego zalaganjem za sistem, pravnu državu i slično. Ako oba kandidata podržavaju to (a bar na rečima – podržavaju), time posredo podržavaju i DJB kojima cilj nije vlast, nego vladavina prava. Ja DJB bar tako doživljavam trenutno, pa kada se razočaram – pojaviće se već neko novi. Zato, DJB/Jeremić – moj papir, bez obzira koga DJB podrži. A ko zaokruži Jankovića, svaka čast. Sve dok nije Vučić, ja sam zadovoljan.

    • Spustimo loptu, slažem se uglavnom sa svim stvarima koje ste rekli. Ja sam takođe bila maksimalno nezadovoljna kad je DS podržao Jankovića. Ali ipak ne razumem kad kažete da vas je “od Jankovića odbilo to što je DS stao iza njega”. Znači od nekog vas je odbilo nešto što je neko drugi a ne on uradio. Šta je Janković trebalo da uradi? Da li je trebalo da kaže DS-u “gospodo, molim vas nemojte me podržavati”. Možda. Ja bih, da sam na njegovom mestu, verovatno to uradila. Ili bih rekla, podržavajte me, ali nemojte to javno da izgovarate. Naravno da nije trebalo da dopusti da mu na predizbornoj konvenciji govore ljudi iz DS-a.

  • Počelo je zagrevanje. I predigre.
    Prava politička igra počinje raspisivanjem izbora. Ako se raspišu samo predsednički izbori imamo jedan ambijent za političke okršaje, Ako se raspišu i parlamentarni ambijent se suštinski menja.
    U kvalifikacijama DJB i građanska opcija nasuprot partokratije dobili su poen A SNS ga je izgubila. Naterali su da se AV kandiduje. Pobedio on ili ne on je ovaj poen izgubio.
    Za dan dva znaćemo i kako nam izgleda “političko bojno polje”. DJB “nateruje” AV da raspiše i parlamentarne izbore što ovaj nije sklon da uradi ali ako se unervozi (ako raspiše pogrešiće, ako ne raspiše opet će pogrešiti).

  • Mi, gradjani, obični ljudi, u najmanju ruku, zbunjeni smo. Svi vidimo, osećamo da nešto ne valja, da se nešto ne “poklapa”, da nešto “ne štima”… Vesti se vrte i množe, zbunjuju, a kontradiktornost “svega protiv svih” , postala je perpetuum mobile naših života… Elita (jednog naroda) i to ona politička i moralna, koliko god to zvučalo upravo isključivo, baš samo po sebi kontradiktorno (politika-moral), moraju posegnuti za gnoseologijom. Ona će biti osnov otkrića. Zvanični organi, tek su kraj konca kojim će delo biti ukrašeno. Pretpostavimo da ste vi ta elita. Da li ste se istinski i do kraja zapitali – šta je suština svega (što nam se dogodilo – i u produženom je trajanju)? Da li iko od vas zna – kako je došlo do svega? Da li iko od vas zna, prepoznaje – šta je prepočetak razgadnje i istorijske pljačke i razaranja Srbije koja se odigrala ne za vreme Miloševića, već od 2000-te, a se produženom završnicom koju danas gledamo? Da li iko od vas zna ko je suštinski, idejni tvorac celog sistema i – na koji ključni način je odradjena totalna ekonomska destrukcija Srbije i sa kojim (pretpostavljeno izuzetno malim) brojem zaverenika? I da li mislite da su 24 sporne privatizacije koja je “otkrila” Eu – ključne, odnosno da su baš to i najznačajnije i najveće igranke ili su, iako to čudno, neverovatno zvuči, možda i minorne u odnosu na one prave, ključne, kolosalne? Sem Sartida, da li iko misli da sve te ostale navedene tzv.sporne privatizacije (osim, naravno, u pravnom smislu, u smislu poštovanja prava) – mogu uzdrmati jednu državu, makar i tako siromašnu poput Srbije, a Srbija jeste uzdrmana iz temelja? Šta vi mislite o svemu tome, koja su vaša saznanja ili makar pretpostavke? Čini se da Džasmin, možda do kraja i nesvesna koliko je u pravu, pogadja SUŠTINU kada izgovara: ” Ovde se ne radi o politici. Ovde se radi o dobru i zlu”…

    • @Igor
      Doista dobro postavljate pitanja. A to je uslov za zdrave odgovore.
      Da ne idemo daleko. Uzmimo primere velokih agro kombinata. Svi ti kombinati počev od PKB-a do Budimke su likvidirani krajnjom nebrigom iako su stručnjaci govorili da oni imaju budućnost jer će cena hrane rast u svetu. Kao što se uostalom i pokazuje. Ti veliku sistemi su bili nešto nabolje nasleđeno od socijalizma.
      Da ne pišem gluposti, (kako to primeti Đorđe ) evo dokaza.Uzmite primer komšija i njihove Podravke u Hrvatckoj. Ona je ipak daleko savesnije i odgovornije transformisana. To je danas deoničarsko društvi sa 7000 zaposlenih i akcije na berzama u Hrvatskoj i svetu se dobro kotiraju sa najboljom ihdeksacijom deonoca.
      Pozdrav

    • @ Vilogorski,
      Nasledje Socijalizma, pa u privrednoj komori imali su komisije, imao sam kopije sa satanaka, znali su cene u citavom Svetu, tada su drvo prodavali Holandjanima po vecoj ceni nego danas. Vojvodinasume izvozi trupce.
      U jednom hobi servisu za auta, bilo je nas vise iz ex-Yu, jedan Holandjanin upita, sta se se desilo, bila je dobra drzava, ja mu odgovorim, dosla demokratija, ostali su se slatko nasmejali, uz komentar, ljepo si mu reka.

  • Ne razumem zasto su ova 3 poslanika izasla iz DJB-a.Meni je potpuno svejedno da li ce DJB podrzati Jankovica ili Jeremica, ili oba kandidata
    a samo pomoci u kontroli izbornog procesa i naravno glasacu za jednog od njih ili za oba ako onaj za koga sam glasala u prvom krugu ne prodje u drugi.Pored toga ovi razlace namerno odluku o tome da li ce biti raspisani i parlamentarni izbori i mrcvare i gradjane i ucesnike u politickoj sceni Srbije.
    Tu naravno glasam za DJB i bas me briga koga ce podrzati kao predsednickog kandidata od ove dvojice.
    Čemu ta nestpljivost,nepotrebno stvarno,pa izbori jos nisu ni raspisani, a umesto da budemo primer zajednistva i zbijamo redove,
    ovakva ruzna slika.