Интервју Политика

Радуловић за Недељник: Ако овако остане Вучић побеђује у првом кругу упркос знатном паду подршке

Преносимо вам интервју Саше Радуловића за нови број Недељника.


Самостално, ни Вук Јеремић ни Саша Јанковић не могу да победе. Не само то. Ако не буде договора о једном кандидату, Вучић ће победити у првом кругу.

Србији је потребно темељно чишћење садашње и настанак нове политичке сцене. Нова левица, десница и центар. Потребни су нови људи и свеже идеје. Политичари који су са нама од 90-тих морају да сиђу са политичке сцене и омогуће друштву да продише. Под њиховим вођством смо и дошли до овде.

А где смо? Партократија је разорила цело друштво. У нашој земљи је за себе направила своју државу. Државу која не ради у интересу грађана већ у интересу и по диктату политичара на власти. Државу у којој нема владавине права, у којој нема независних институција система, у којој нема слободних медија, државу партијског запошљавања, буразерско-мафијашке економије, криминала и корупције. Држава у којој је направљен партијски паразитски систем. Држава у којој су партије и њихови чланови привилеговани у односу на све друге грађане.

Као одговор на стање у друштву и очигледну жељу и потребу бирача за променом је и настао покрет Доста је било 2014.године. Ми смо покрет центра. Свесни чињенице да ни Доста је било нити било која друга политичка опције не може да представља цело бирачко тело, већ дуже од годину дана заговарамо и активно радимо на томе да настану и нова левица и десница. Оне не могу бити направљене од старих странака са њиховим старим страначким структурама, навикама, политикама и лидерима.

Пре годину дана смо јасно дефинисали нове црвене линије политике које раздвајају здраво до нездравог, друштвени интерес од партијског. Те црвене линије политике су владавина права, независне институције система, слободни медији, али и потпуна транспарентност државе, забрана партијског запошљавања и демонтажа партијско-буразерске економије. За комплетирање политичке сцене на новим принципима недостајали су кредибилни лидери левице и деснице и њихове нове кредибилне политике.

Председнички избори су на политичку позорницу извели два нова лидера и коначно створили претпоставке за настанак нове политичке сцене. Њено креирање је у току и то је изузетно добра ствар за Србију. Поред кандидовања за председника, и Саша Јанковић и Вук Јеремић праве своје политичке опције. Једна је на позицији левог центра, други на позицији десног центра. Оне још нису јасно дефинисане, али бирачи то јасно осећају и према томе се и опредељују.

О настанку те нове политичке сцене разговарамо са оба политичка лидера већ дуже времена. Са Сашом Јанковићем од лета, са Вуком Јеремићем од новембра. Ти разговори су се интензивирали у децембру и тада сам им обојици предложио да направимо договор око заједничког плана за победу на изборима, смене катастрофалне власти и успостављања нове политичке сцене.

Наш план за годину прекретнице је познат јавности већ дуже од годину дана. По том плану нова левица, десница и центар треба да се сагласе око црвених линија политике и уважавајући различитости у политичким ставовима и програмима договоре заједнички наступ на председничким, парламентарним и београдским изборима са заједничким програмом. Значи један заједнички кандидат на председничким, један на београдским и један носилац листе на парламентарним, заједничке кампање и заједнички циљ. Понудили смо као почетну тачку наш план од 20 тачака са парламентарних избора у априлу прошле године. Договором би се утврдила стратегија ко је најбољи кандидат за које изборе. Не по личним амбицијама, већ по подршци у бирачком телу. Бирачи имају последњу реч.

Уместо договора око стратегије за победу, кандидати су одлучили да изађу на изборе самостално, што је наравно њихово легитимно право. Саша Јанковић је у разговору јутро пре него што га је подржао ДС уз захтев да га подржимо казао да он и Шутановац мисле да уколико буде и парламентарних избора, он треба да буде и председнички кандидат и носилац заједничке листе за парламентарне изборе на којој би били ДЈБ, ДС и све остале странке и лидери који га подржавају. Јер ДС има добар бренд и треба га сачувати и у ДС-у још има добрих људи. Ја сам му рекао да му је договор са Шутановцем велика грешка, да спашавање ДС-а није пројекат у коме ћемо учествовати и да тако није могуће победити на изборима, ако је то циљ. А наш јесте.

Покрет Доста је било има свог кандидата за председника Републике за кога мислимо да је далеко најбољи кандидат за обављање те функције, кандидат који носи наше вредности, наше принципе и наш програм. Наш кандидат није ни Саша Јанковић, ни Вук Јеремић. Обојица су прихватљиви са становишта наших црвених линија политике и постизања циља: пораз Вучића значи прилику да променимо систем. Без ње немамо ништа.

Тема ових избора није ко изгледа да би најбоље обављао посао председника или ко се нама највише свиђа или који кандидат најбоље представља наше вредности и програм. Јер то је несумњиво наш кандидат.

Тема ових избора је победа и спашавање Србије од нових 5 година мрака Александра Вучића. Тема и главни задатак ових избора је договор око нове политичке сцене и договор око плана за промену система. Без победе на овим изборима нећемо доћи у прилику да било шта променимо. Ствари ће постати још горе. Зато мора победа.

Зато смо одлучили да још увек не истичемо нашег кандидата. Сачекали смо друга два кандидата да крену са кампањама, да покажу шта и колико могу. Јер можда ми нисмо у праву и они знају боље од нас да могу самостално да победе. И ако то покажу, да заслуже и нашу подршку.

И каква је ситуација данас након готово два месеца кампања? Подршка Вучићу у целом бирачком телу је око 30%. Готово 50% гласача каже да или неће изаћи на изборе или не знају за кога да гласају.

Сашу Јанковића и Вука Јеремића подржава између 5% и 10% бирачког тела. Готово сви бирачи који подржавају СЈ у првом кругу кажу да би гласали за ВЈ у другом, и обратно. Ово нам јасно говори да опозициони бирачи желе победу против Вучића и да сам кандидат није најважнији. Подршка Бошку Обрадовићу и Војиславу Шешељу је између 2% и 3% укупног бирачког тела.

Ово значи неколико ствари: да Вучић побеђује у првом кругу упркос значајном паду подршке, да кампање опозиционих кандидата нису успеле да анимирају бирачко тело и да је због тога апстиненција велика. Главни разлог за незаинтересованост опозиционих бирача је то што не верују да је победа могућа. Огромна већина опозиционих гласача мисли да је услов за победу договор око једног кандидата. Ми се слажемо.

На изборе у априлу 2016.г. је изашло преко 3,7 милиона гласача што је око 64% од 5,8 милиона пунолетних грађана Србије. На ове изборе би морало да изађе барем толико, а вероватно и више бирача, да бисмо уопште дошло до другог круга.

Самостално, ни ВЈ ни СЈ не могу да победе. Не само то. Ако не буде договора о једном кандидату, Вучић ће победити у првом кругу. Подршка ДЈБ било ком кандидату не би ништа значајно променила. Када би било који од два кандидата имао икакве шансе да самостално уђе у други круг ми би га без размишљања подржали.

Због овога више није довољно да кандидати кажу да ће подржати један другог у другом кругу. Јер мора договор пре првог круга да би уопште било другог круга.

Ми сматрамо да би било неодговорно да до договора не дође и да због тога Вучић победи у првом кругу. Једино договор подиже излазност. Због тога и захтевамо договор. Одсуство договора значи да кампање не трче да победе, већ трче да се позиционирају за формирање својих странка након избора. То им нећемо дозволити. Јер пораз на изборима за грађане значи пет година мрака.

Други начин да се подигне излазност је да буде парламентарних избора. Они би у значајној мери повећали шансу за други круг. Због тога Вучић и бежи од парламентарних избора и зато је и морао да прихвати договор са Томиславом Николићем. Тражимо од кампања да гласно захтевају да Вучић поднесе оставку и да се распишу и парламентарни избори.

Како ћемо кандидате натерати да се договоре ако неће? А изгледа као да неће јер изгледа као не виде свој интерес у договору и као да не трче да победе већ трче за позиционирање. Нама би било најлакше да се не мешамо, да кажемо бирачима да свакако сами одлучују и да пустимо Вучића да победи у првом кругу.

Ако до договора не дође до дана расписивања избора, ДЈБ ће на изборе изаћи са својим кандидатом. Одлуку о томе ћемо донети на скупштини странке која ће се одржати 4.марта. Тренутно око 40% ДЈБ бирача у првом кругу подржава ВЈ, 40% СЈ. Они мисле својом главом и хоће договор и победу.

Захтеваћемо од свих опозиционих кампања да не буде међусобних напада, ни директних ни индиректних, да воде позитивну кампању, критикују лошу власт, да анимирају бирачко тело и подижу излазност. Десет дана пред одржавање избора ћемо тражити од свих кампања да подрже кандидата који има највише шанси и да се друга два кандидата повуку. Наш кандидат ће се повући уколико друга два кандидата буду бољи. Што се нас тиче, договор може да се постигне и пре тих 10 дана пред изборе и ми смо спремни да се повучемо у сваком тренутку уколико се постигне договор.

Договор за победу ће уједно и бити главна тема наше кампање. Уколико би се десет дана пред изборе два кандидата повука у корист трећег, то би значајно повећало интересовање бирача, излазност и омогућило други круг. У другом кругу постоји велика вероватноћа да би Вучић изгубио јер би се створила потребна референдумска атмосфера.

Онај ко на крају не прихвати договор око једног кандидата ће сносити политичке последице победе Вучића у првом кругу. Ми ћемо се у кампањи постарати да то буде очигледно. Три кандидата ће имати прилику да 10 дана до пред изборе убеде бираче да су они најбољи. А онда два морају да се повуку. Јер мора да остане један кандидат да бисмо уопште имали шансу да уђемо у други круг.

Тема ових избора није ко ће бити председник, нити је тема спашавање пропалих петооктобарских странака и њихових лидера. Тема ових избора је договор око настанка нове политичке сцене и победе. Бирачи траже једног кандидата. Јер једино тако је могућа победа. У противном, Вучић ће победити у првом кругу и имаћемо 5 година мрака.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • 64% izlaznost je prosecn evropski standard, u Belgiji, ako se ne varam, zakonom je regulisano obavezno glasanje. U tom okviru se morate boriti, dogovorite se jedan kandidat, rezultat dramatican, sta posle, svako u svoje salonske kabinete?

  • U redu, recimo da ja i svi ostali podrzimo DJB i opozicija ima samo jednog kandidata. Ako taj JEDAN ne pobedi Vucica, hoce li DJB da kaze – pogresili smo, procena nam nije bila dobra, necemo vise da se bavimo politikom jer to ne umemo?

 • Žalosno bi bilo ne riješiti se zauvjek AV i njegovi surogata iz 90-tih, koji žive na račun patnje i nade napaćeni građana. Ako su ove procjene zaista osnovane, a mislim kao laik da ima zaista smisla. Ološ i šljam se ujedinijo, koji nam na usta dušu čupa od 90-tih i neće stati, ako ih sad ne zaustavimo. Onda lagano dizati društvo i stvarati državu. Gdje će se znati šta je časno, a šta je sramotno. Gdje će se časno i pošteno nagrađivati, a sramotno i nemoralno, kriminalno kažnjavati. Stvorimo normalnu državu gdje će se cijeniti znanje, a ne kupljana diploma. Toliko su bezobrazni i drski da predsjednik ima sve diplome kupljene i to dobio džabe političkim uticajem i obećanjima….. Dođimo pameti… Idemoooooooooo————————–

  • Mi se nismo resili ni jednog jedinog lopovcine koji je uzjahao na gradjane prethodnih 30 godina. Jedino smo se resili nekih tako sto su ti isti UMRLI. Mi i dalje glasamo sa Gljivicu Pacica, coveka koji je magalopovcina, sada smo iz naftalina izvukli i kosovskog muzicara Bogoljuba. Postoje desetine i desetine glavesina i sitnih i krupnih lopova koji se pritaje 5-6 godina, a neki i manje, i mi ih OPET IZGLASAMO. Mi smo narod enormno glupih ljudi.

 • Obratite pažnju na “kapilarne” glasove. Malo publikovanja s tim u vezi – nije ne odmet. Naprotiv. Demaskiranje tog sistema, a on je – udrana pesnica osvajanja i utemeljenja i ovog nivoa vlasti, kao i javna “pažnja” i zborenje o načinima izborne kradje – već u i samoj najavi – može podići nivo revolta.

 • Standardno kao i uvek, DJB nudi razumnu politiku. Cilj im je pobeda a ne lični interesi. Zato i nisu brzopleto uleteli u izbornu trku. Nažalost, Srbija i dalje neće dobiti novu garnituru političara jer je DJB usamnjen u svojim stavovima da politika mora da služi za dobrobit građana a ne ličnim interesima. Za sada vidimo dvojicu opozicionih kandidata kojima je “voda u ušima” i ne j*** živu silu da naprave neki dogovor već nastavljaju svoje soliranje. Još jednom se pokazuje da su lični interesi ispred opšteg dobra. Čak se i nisu udostojili da odgovore na ovaj predlog. Najradije bi otkačili Radulovića i nastavili da rade po svome ali ne smeju jer znaju da je u pravu, pa sada sramno ćute i pokrivaju se ušima. E, Srbijo, nećeš se ti dočekati kvalitetnih političara, osim DJB tu nema ništa da valja. Blago onima koji mogu da odu iz zemlje.

 • Predsednički izbori se razlikuju od izbora za Skupštinu. Na njima se birači opredeljuju za LIČNOST kandidata. To važi za sve Države, bilo da su one sa razvijenom demokratskom tradicijom ili ne. Vučić je u trci za ove predsedničke izbore skoro 5 godina. Radio je na ličnoj promociji više nego na bilo čemu drugom. Zapravo samo je na tome i radio. Nije realno očekivanje da bilo ko može da Ga pobedi na ovim izborima. To je jasno i Jeremiću i Jankoviću. Zbog toga se samostalno kandiduju sa ciljen da im ovi izbori budu odskočna daska za formiranje stranaka čiji će Oni biti lideri, kako god da na izborima prođu. Jedino DJB insistira na zajedničkom kandidatu za prvi izborni krug i s obzirom da se radi o jedinoj takvoj inicijativi među trenutnim političkim akterima, ona neće uspeti. Trenutna procena ko će koliko dobiti u prvom izbornom krugu je nemoguća i verovatno netačna. Procenti će se menjati kako kampanja odmiče i zavisi će od mnogih faktora, kako razumnih i racionalnih tako i od potpuo nerazumnih i neracinalnih. Srbija je ,,tamni vilajet,, u svakom pogledu. Nemogiće je zaviriti u glave birača i proceniti šta oni smeraju. Pobeda Vućića je verovatna, ali stoji činjenica da je birač u Srbiji enigma!
  Do dogovora oko zajedničkog kandidata neće doći. Ne postoji politička volja kod većine politički relevantnih aktera. Svako ima pravo da se kandiduje a Jeremić i Janković su već uveliko u izbornoj kampanji. Tvrdnja da ni jedan od Njih neće ući u drugi izborni krug može za neki broj birača da bude povod za odustajanje od glasanja i ne treba davati takve prognoze.
  DJB treba da se pomiri sa ČINJENICOM da neće biti jednog kandidata u prvom izbornom krugu i da ubrzano pravi svoju političku platformu u vezi predstojećih izbora. Ona može biti u pravcu podrške bilo Jeremiću ili Jankoviću ili kandidovanje svog kandidata. Prva varijanta je politički ispravnija, ali ako se DJB odluči za drugu varijantu ( kandidovanje svog kandidata) ona će biti potpuno legitimna.
  SNS i Vučića mogu na izborima pobediti samo ujedinjene JAKE opozicione stranke. Trenutno takvih stranaka nema. Ovi izbori neće biti sasvim izgubljeni. Poslužiće za promovisanje i pofilisanje kako novih stranaka tako i novih lidera. Velike promene i veliki ciljevi ne ostvaruju se ni brzo ni lako. Za velika dela potrebno je velika upornost .

 • Da bi se ostvario neki cilj najčešće ima više načina. Neće biti da se do pobede na ovim predsedničkim izborima stiže samo na jedan način.

  Potpuno je jasno da dva kandidata (SJ, VJ) kao prioritetan cilj imaju pozicioniranje svojih budućih partija za neke sledeće (parlamentarne i beogradske) izbore. Ako usput padne Vučić, dobro je, ako ne, nema veze, razmišljaju oni. Sa druge strane, znaju građanin SJ i građanin VJ da bi za obaranje Vučića morali da se udruže sa političkim partijama u opoziciji, ali što bi se oni, sa aspekta svog prioritetnog cilja, ‘prljali’ sa onima koji su (neki od njih) dobrano uništili Zemlju. Prema tome, njihov stav da se ni sa kim ne udružuju (ako ih neko podrži, ne smeta) je, sa aspekta njihovog prioritetnog cilja, pragmatičan i legitiman.

  Kako oboriti Vučića ? Pa nekim alternativnim rešenjem. Npr: 1. DJB sa ostalim pol.strankama (što više njih) odrede zajedničkog kandidata;2. DJB i ostale pol.stranke (što više njih) izađu svako sa svojim kandidatom; 3. DJB odredi svog kandidata bez obzira šta odluče ostale stranke. Šta od ovih varijanti (ili neke nove) primeniti (jer sve varijante imaju i dobrih i loših strana), odgovor naći uz pomoć Fon Noimanove Teorije igara (g-din D.Pavlović se time bavi).

  • Potpuno je legitimno da DJB je bilo ima svog kanditata,ali je neozbijno pricati protiv dva kandidta opozicije a onda izaci i sa trecim.Ako je dva kandidata lose,pa sta je onda tri,duplo lose.Sa druge strane DJB mora da prihvati cinjenicu da njihovo odugovlacenje koga ce podrzati i kalkulisanje je dovelo do toga da se vecina njihovih biraca opredelila za jednog od dva kandidta opozicije i da oni mogu da oceuju glasove jednog malog broja svojih clanova i nikog vise.Kandidat DJB ce jako lose proci,priznajte to sebi.Jedno od pitanje koja se namecce jeste ko je to opozicija,stalno se insisstira ne jednom kandidatu opozicija a videli smo da Radulovic pod tim smatra sebe i svoj pokret i dvojicu vrlo istaknuti pojedinaca koji su vec u kampanji.Oni su otpisali ostatak opozicija,ma kakva ona bila a ni ja nedlim bas lepo misljnje o njima oni su opet neka opozicija.Praviti paralelu sa 2000 nije na mestu ukoliko smatrate da su samo DJB,Jankovic i Jeremic treba da se dogovore oko jednog kandidata jer te 2000 godine je iza Kosutnice stalo 18-19 manjih ili vecih partija i organizacija.Opet ponavljam da najveca opoziciona partija u to vreme SPO je imala svog kandidata,i da Kostunica iako kandidata veceg dela opozicija nije bio kandidat u to vreme najvece opozicione partije.Sto se tice ideje o povlacenju u sred kampanje,mislim da je ona prvo nemoguca,ima tu i do licnog ega svako misli za svog kandita da je najbolji i da on ima najvecu podrsku.Setimo se da je po istazivanjima Koustnica bio iza Avramovica i Dinkica,pa opet je on bio taj koji je bio kandidat i to pobednicki iako je glasacko telo opozicije smatralo da su ova dvojica sa veceom podrskom i da oni trebaju da trce tu trku za predsednia SRJ.To ko je najaci kandidat opozicije i ko ima najvecu popularnost to ce pokazti prvi dan izbora,e tad mozemo da kazem e taj je najaci i najpopulaniji podrzimo ga kao takvog u drugom krugu.To je jedini garant da cemo biti u pravu kad za nekog kazemo da je najaci i da ima najvecu podrsku.Inace mi posle dugo vremena cujemo da konacno ljudi imaju za koga da glasaju,znaci ovo nije period 2012 kad su ljudi glasali za Nikolica zato sto su protiv Tadica.Stvarno ogroman broj ljudi veruje u Jeremica i Jankovica,i jako bi im tesko bilo objasniti posle mesec dana kampanje e znate ipak nemojte glasati za njega glasajte za onog koji je popularniji i koji ima vecu sansu u prvom krugu i opste da pobedi.Ljudi prosto ne dozivljavaju izbore kao matematiku,kao referendum za ili protiv,to je jedan oda razloga sto opste nece da izlaze na izbore to jre razlog sto eto 300 000 manje glasa nego pre 4-5 godina,razocarali su se u sve.I onda takvim ljudima nametnuti ove izbore kao matematiku,ako eto glasajte za jednog kandidta samo zato sto on ima sanse da pobedi pa to je nemoguce.Ja sam jos pre nego sto je Sasa Radulovic izasao sa svojm stretegijom smatrao da ce njegov odgovor na ovu situaciju biti da nece podrzati ni jedno kandidata u prvom krugu,i da ce se na neki drugi nacin ukljuciti u izbornu kampanju tako sto ce podrzati pre svega izbornu volju gradjana i demokratiju.Odnosno da ce zajedno sa ostalima cuvati 8000 i nesgo birackih mesta,alarmirati glasace da izadju i da glasaju kako Vucic nebi pobedio u prvom krugu.Nazalost to se nije desilo,nego se desila pretnja trecim kandidatom kao malo dete kad nesto ne dobije sto smatra da treba pa place i sili se tako i DJB preti ako ne bude jednog bice ih onda i vise jer ce i oni svog kandidata da istaknu.To je po meni neozbiljno.DJB treba da ucestvuje u procesu sto vece izlaznosti i cuvanja svakog glasa da ne bude pokraden.A onda svi zajedno treba da stanemo iza onog koji je najaci i koji budu bio u drugom krugu.Vuk Jermic je tu rekao jako dobru recenicu kad je na par mesta ponovio da njemu niko ne treba da trazi podrsku ukoliko Jankovic bude u drugom krugu nego da je on sam sad daje ukoliko se to desi.Ova prepucavanja izmedju DJB i Jankovic nisu dobra,kao posledicu imamo danima naslovne strane Kurira gde se na naslvonici nasladjuju tim prepucavanjem ove dve opozicione strane i to je ono sto jako raduje rezim.Ali kad bi svako vodio svoju kampanju sa jednim ciljem,a to da sto veca izlaznost bude i da na kraju bezrezervno da podrskom onom ko bude najbolje kotiran od strane opozicije u drugom krugu to ce biti nocna mora Aleksandra Vucica.Znaci vise kolona je ok,ali sa jasnim stavom da necemo dati priliku rezimu da se nasladjuje razmiricima unutar opozicije.

  • Insistiramo na dogovoru jer je to pobedničko rešenje. Ako nema volje za dogovorom, svako nastupa solo. Da li su dva ili tri kandidata, ne menja stvari.

 • Saša je apsolutno u pravu.Svako rasipanje glasova opozicije nije dobro.Ako se setimo Koštunicu skoro da niko nije znao pre izbora 2000 godine.Svi su ga podržali ali je to došlo opoziciji tek na pameg nakon 10 godina vladavine Slobodana Milośevića.Za to vreme nas je takva politika vratila 50 godina unazad.

  • Svaka paralela izmedju ovih izbora i izbora 2000 godine prosto nije na mestu.Prvo Kostunica je bio kandidat 18-19 opozcionih partija,ali najveca opoziciona partija u to vreme SPO nije stala iza njega i imala je svog kandidta.Znaci nije Koustinica bio jedini kandidat,bilo ih je dvojica,mislim opoziciona.Drugo kao sto sam rekao stalo je 18-19 partija,a na drugoj strani sad Sasa Radulovic predlaze da samo pokret DJB stane i samo su oni opozicija i da nece opste da saradjuje sa drugim partijama.Znaci ni to nije isto kao pre 16 godina.Treca i najvaznija stvar jeste da da ciljevi petoog oktbora i danasnji nisu isti.Tad je cilj bilo pobediti u prvom krugu,danas je da dodjemo do drugog kruga.I zato se postavlja pitanje sto se insitira na jednom kandidatu,zasto se smatra da je taj jadan garant vece izlaznosti i opste da dodjemo do drugog kruga.Imate tekst u danasu mislim da je Jasmina Lukac autor koji objasnjava na vrlo precizan nacin sta su prednosti vise kandidata i kako je moguce da upravo nih vise privuku ljude razlicitih politickih opredeljenja da izadju i glasaju opste i da se taj cilj o drugom krugu ostvari.Znaci nije cilj pobediti Vucia u prvom krugu,nego je cilj da do se dodje do drugog kruga.Inace dacu jedan primer iz prakse koji pokazuje da jedna lista ili jedan kandidat ne daju uvek najveci broj glasova.1992 godine opozicija je izasla u dve kolone imala je ispod milon glasova,a godinu dana kasnije i u tri i imali su preko miliona glasova.Posle tri godine na saveznim izborima svi su ujedinili u kolaciju zajedno i ostvarili su oko 900 000 glasova za nekih 200 000 glasova manje nego kad su tri godine pre bili u cak tri kolone.Kandidat opozicije Sasa Jankovic ne moze da dobije moj glasa dok sovinista i ekstremni separatista Odzic i Berisavljevic ga podrzavaju i kraj.U drugom krugu bi napravio kompromis ,ali u prvom nema kompromisa glasao bi onda za Obradovica i kraj.

 • Ne bih da previse spekulisem i sirim neke teorije zavere ovde ali mozda je sve ovo neki medjusobni dogovor izmedju Vuka Jeremica, Sase Jankovica i DJB da stvore ovakvu kataklizmu izmedju sebe kako bi se SNS i njegovi poltroni opustili i manje aktivno vodili svoju kampanju kako bi na kraju ipak pored svega izasao samo jedan kandidat povukao veci broj glasov za sobom. Sto bi iznenadilo i razocaralo SNS jer onda ne bi im ostalo dovoljno vremena da kupe sve moguce glasove na prodaju. Ma da i meni ovo zvuci previse ne verovatno ne zato sto bi ovo bilo nasuprot DJB-ovom stavu o otvorenosti, transparentnosti i iskrenosti nego zbog toga sto se dosada SNS jos nije ustrucavao da neodgovorno i silno trosi veliki novac na male i nebitne stvari, a kamoli sada na ovako velike.

 • Glasao sam na prošlim izborima za DJB, verovatno ako budu i parlamentarni izbori sada ću to uraditi još ovaj put. Ali ovakav stav mi se uopšte ne dopada.
  Do sada je Saša Radulović pogrešio xx puta, često je bio u pravu. Zašto misli da je njegovo mišljenje jedino ispravno ovaj put?
  Jeremić je deo stare garde kojih nam je pun …… andrak, ovde u Srbiji, kada ne mogu ništa kulturnije da kažem.
  Ja da sam na mestu Jankovića se nikada ne bih povukao u korist Koštunice, ovaj pardon Jeremića, isti … andrak.
  Svi znamo šta je posle neinformisani radio ili neradio.
  Da li je Janković mogao da se ogradi od podrške DS-a, ne znam, Šuntavi je tu ispao bolji taktičar od ostatka opozicije.
  100% ljudi koje ja znam a da podržava DJB, će glasati za Jankovića, zašto je DJB toliko taktizirao nije mi jasno.
  I ova priča oko toga da pretpostavljam VJ je hteo dogovor a SJ nije mi j esa strane VJ šuplja. Posle poziva intelektualaca da SJ izađe na izbore i 99% verovatnoće da će to i da uradi, VJ član stare garde političara, se takođe kandiduje za predsednika, ali bi se povukao ako treba, ajde molim te.
  A tek treći kandidat ako se pojavi od strane DJB onda bih razmišljao da li uopšte i da izađem na izbore.
  Dosta mi je već glasanja protiv i svaki put se samo ista …. andraci okreću.

  • Poštovani Dejane, meni se iznova čini da mnogi od nas nisu uradili domaći zadatak, za početak – proučiti ono malo ali jasnih saopštenja koje je DJB dao. Izvinite ako sam pogrešio u vašem slučaju. Dakle, ono što zovete taktiziranjem nije to već – stav, jasan, proziran, zasnovan na ISTRAŽIVANJIMA , ponovljenim i ukrštenim, da SJ i VK zajedno ne mogu da dobace do 20% i još da ogroman broj apstinenata u OVAKVOJ postavci sa dva i više kandidata ili NEĆE da izađu ili NE ZNAJU za koga da glasaju. Ja ne razumem šta ovde nije jasno. AKO je ovo tačno, onda je stav DJB jedini ispravan. Jedino što možete, sa pravom, da dovedete u pitanje je da li su ova istraživanja tačna. Samo to. I na konferenciji za medije je DJB ostavio prostor – ako neko ima bolju strategiju kako da postignemo jedini razgovora vredan cilj a to je pobeda nad Vučićem, tu smo, jedva čekamo da čujemo. Ali takvih predlgoa jednsotavno nema. Za sada.

 • Stava sam da je radi animiranja glasaca pametnije ici u vise kolona, koje ce se u drugom krugu spojiti u jednu. I to treba da bude stav svih opozicionih partija. Evo i zasto. Kao neko ko podrzava politiku DJB znam da je vecina clanstva vise naklonjeno SJ , a opet vrh stranke mi deluje da bi pre sa VJ.
  Mnogi imaju misljenje da je VJ svih ovih godina radio vise na licnim interesima i promociji, nego za drzavu i nece glasati za njega. Za njih je SJ pravi izbor. Time sto ce izaci ukupno vise biraca , jer mogu glasati i za jednog i za drugog, svakako ce neko od njih dvojice uci u drugi krug. Tada vrlo izvesno mozemo ocekivati ujedinjenje glasaca u borbi protiv AV, izuzev radikala.
  I to je to.

  • Djb udružen sa ostalim opozicinim i ‘opozicinim’ pol.strankama sa zajedničkim kandidatom imaju veće šanse za ulazak u drugi krug i od VJ i od SJ.

 • Izbori su neregularni i to svi znaju. Prvo fer uslovi i slobodni mediji, pa onda izbori! Ovako, svi koji na bilo koje izbore, predsednicke ili parlamentarne, izlaze pod ovim uslovima – rade za Vucica.

 • Problem je apstinencija potencinalnih birača koji vrlo retko ili nikad ne izađu na glasanje. Da bi njih izvukli da glasaju potrebno je da opozicija ima jednog kandidata ma ko to bio. Manja izlaznost ide vučiću na ruku. Ne vidim smisao da više opozicionih kandidata može da animira one koje nisu redovni glasači na izborima. Poznajem neke koji su takvi i znam njihovo mišljenje. oni ne veruju da može nešto da se promeni jer kandidate za predsednika opozicije gledaju kao na ljude kojima je važniji lični interes nego da vučić izgubi na izborima.

  • Oni koji su odustali od borbe, koji su lenji, koji misle da će time nešto uraditi, ostaće kod kuće, oni koji su nezadovoljni ali se bore, glasaće. Ogromna razlika.

 • Aman ljuudiii, sta vam vise nije jasno? Danima svi nesto beskrajno filozofirate a covek vam je sve jasno nacrtao. Nema nikakve velike filozofije, sve je kristalno jasno, ili jedan kandidat ili cao

 • Ne slažem se sa Sašom. Uzmimo pretpostavku da bude samo dva kandidata, onda pobeđuje Vučić, krađom kao i obično. Ali ako bude 25 kandidata onda će biti drugi krug. Ko od kandidata Jermica ili Jankovića bude drugo plasirani, e onda taj neka pridobije glasače da dobijemo Predesednika koji nije Vučić. Po mom saznanju svako glasanje je samo farsa a pobeđuju oni koje namesti zapad. Da li ima uticaja Rusija u to nisam siguran. Zapad ključnog čoveka ili ubije ili menja sa novim za njih pouzdanijim licem. Tako su na površinu isplivali Koštunica i Nikolić. I Tadić je vikao da mu izađu na crtu. Sada to isto kaže Vučić, nešto mi to miriše na promene. Ovako više neće da može. Posle pet godina Vučić onim gladnim ljudima iz Niša kaže da nema pare. Pa gde su otišle za ovih pet godina 10 milijardi evra novog zaduženja države. Oni ljudi ne shvataju da ih može spasiti od umiranja ( glad i bolest ) samo nova revolucija. Način kako se Vučić odnosi prema građanima nije se tako odnosio ni Suleman Veličanstveni prema porobljenim Srbima.

  • Pozdrav Dragoslave. Mi upravo i nudimo dogovor, da se izađe sa jednim kandidatom. Sada opozicija ima 3 bitna kandidata: SJ, VJ i kandidata DJB. Dva kandidata nikada nisu bila opcija, pogrešno je verovanje da DJB ne želi da učestvuje na izborima. Samo ne brzamo i saopštićemo ime kad se raspišu izbori. Dakle, mi nudimo dogovor, ako dogovora nema, učestvujemo isto kao i ostali.

 • Kada bi bio samo jedan kandidat-ja ne mogu ni zamisliti kolike lazi, harange i hajke bi ovi usmerili na njega. Kao sto znamo njihova kampanja je iskljucivo negativna-jer oni ni onda ni sada niti imaju sta da ponude a kamoli da nesto i urade, jer jednostavno ne umeju. Posto su svi mediji njihpvi, opet ponavljam da je kampanja drugim sredstvima davno trebala zapoceti. A ovako, koliko vidim, kao da ni oni sami nisu svesni na koga najvise da okrenu svoje zle jezike, i ostavljam malo prostora da ipak Vucic ne pobedi u prvom krugu, setimo se samo slucaja Tadic-ipak je suvise nezadovoljnih u ovoj zemlji, koji se jos lome. Na njih treba da bude usmerena kampanja-kako bi makar u poslednjem trenutku odlucili.

 • jedna stvar mi nije bas najjasnija u vasoj logici…
  ako vec kazete da ce, ako se Jankovic i Jeremic ne dogovore da jedan odustane, Vucic pobediti u prvom krugu, zasto onda ipak ne podrzite kandidata koji se (posle Vucica) najbolje rangira, ne bi li maksimalizovali sansu za drugi krug…cemu guranje svog kandidata, koje ce samo doprineti pobedi Vucica u prvom krugu?!
  meni ta vasa prica o prevazilazenju licnih partijskih interesa nekako ne ide sa tom vasom strategijom…vise mi lici na “teranje inata”, a od toga, izvinite, nema niceg sebicnijeg!

  • Ovo smo već objasnili mnogo puta. Nas zanima samo pobeda. Podržaćemo svakog kandidata ko ima šanse da pobedi. Sad nema ni jedan. Pojedinačno imaju mali procenat podrške građana. Naša podrška tu ne bi mnogo pomogla. Zato je najbolje udruživanje. Ako to ne budu hteli, onda svi izlazimo na izbore svako za sebe pa kako ko prođe.

  • Ako podrska DJB ne bi pomogla ni jednom od dvojice opozicionih kandidata, kako bi pomoglo onda da DJB izadje sa svojim, trećim kandidatom?
   Smatrate da su dva mnogo, a ako ne moze jedan, onda uvodite trećeg (!?).
   Tek tada nema šanse za drugi krug, ako dobro razumem Vašu analizu, stoga se postavlja pitanje koliko sve stranke ovde prvo gledaju sebe, pa tek onda interes gradjana.
   Jasno je da sve gledaju najpre sebe i sve je oduvek bila samo kombinatorika zbog interesa. DJB se za prošle izbore predstavila drugačije. Izdigla se iznad ostalih, izmedju ostalog i po ovom pitanju “interes stranke na prvom mestu” i glasali smo za DJB. Budite veći od svih ostalih, pridružite se sada jednom kandidatu, bolje je pokušati nego sledećih 5 godina razmišljati da li smo ipak mogli nešto da učinimo, ali nismo. Ili budite kao svi ostali, kombinujte, kalkulišite svoje pozicije i nestaćete polako….Vaše pristalice su 90% meko jezgro i nemate jako čvrsto jezgro. Jedan loš potez DJB će da pošalje DJB u zaborav, jer meko jezgro se okreće veoma lako na drugu stranu i bira u tom trenutku opcije za koje smatra da su prihvatljivije.

  • Ako opozicioni lideri neće da se dogovore oko zajedničkog kandidata, zašto bi se DJB povukao njima u korist? Bitno je učestvovati, zar ne, pa ajde onda da svi učestvujemo. Ne vidim zašto ne valja da DJB učestvuje a valja za ostale?

  • @Mladene,
   Ako smem da odgovorim iako nije meni lično pitanje namenjeno.
   Za meko tkivo ste u pravu; ali mi zajedno samo možemo da konstatujemo to, na mekoću mekog tkiva se ne može uticati. E, sad, što se tiče toga šta će DJB da uradi, izbor je – ili da ide na sigurno kada je zadržavanje pristalica i njihovo ne iritiranje (pa da podrže jednog, recimo SJ) ili da ostanu na kursu – ne interesuje nas naša z_adnjica već da insistiramo na najboljem rešenju za zemlju makar nas to koštalo gubitka podrške jednog dela naroda. Te dve mogućnosti. Mislim da svi znamo šta su odlučili. 🙂 I sad jedan komentar iz šire vizure: imati političku organizaciju čije vođstvo toliko uporno zastupa kurs za koji je uvereno da je najbolje za sve, ne obazirući se na cenu koju će možda platiti zbog toga je ne samo kuriozitet u zemlji Srbiji već vredno aplauza. Ako i budu kamikaze u tome, kako neki predviđaju, mahom zlonamerno, pa neka budu. Od mene ostaje aplauz. A ako prežive, čemu se najsikrenije nadam, kontrast između mora sitnošićardžija i ove organizacije će biti bolno jasan.

 • Rimsko carstvose se raspalo iznutra kada je bilo najače. Opozicija je postigla dogovor, bolje je u prvom krugu ići u dve kolone. Obzirom da se sva politika SNS-a svodi na satanizovanje protivnika ( jer se rezultatima ne mogu hvaliti) zbunjeni su na koga više da se usmere, pa im je oštrica otupela. Vučić nema teoriskih šansi ( osim ako ne pokradu, što je malo verovatno) da pobedi u prvom krugu.Polako ali sigurno izdaje ga koalicija što je već vidljivo na terenu. Lideri koalicije su mu dali podršku ali ne i deo njihovog članstva i simpatizera ( kojih je iz dana u dan sve više). Svedoci smo da gde god ovih dana Vukovi aktivisti imaju problem sa odabirom članova biračkih odbora, deljenjem propagandnog materijala i dr. priskaču u pomoć Popovićevi, Ljajićevi…………. pa čak i članovi SNS-a. U drugom krugu svejedno da li sa Dačićem ili Vučićem, biva veća izlasnost i konačno na scenu stupa Nikolićeva osveta i Vučić gubi. Zašto, zato jer ga je zapad žrtvovao pošto on više nije konj za trku.

 • Silno sam razocarana u Sasu Jankovica. Aman, covece, VVi ste kandidat “Kruga dvojke, niste agitator, kamerni ste covek. Nek ne valja Vuk Jeremic, iako ne znam zasto, ali on ume da zapali ljude. Vi budite kad nova vlast dodje ministar pravde, covece, spasite sistem pravosudja, Pa zar bi Vam to bilo malo? A ako Vuk ne bude valjao, smenicemo ga, aman. On nece da krade glasove, bar se nadam.

  • Jeremic je jako obrazovan i ima sjajan CV ali ima jednu manu koja je losa za narod i za politiku- impulsivan je i nije diplomata! Narod je to video i to mu se ne svidja! Mora jos to da nauci i ako nauci za 10 god ce biti pecen politicar

 • Super je videti da u komentarima normalnu komunikaciju između ljudi koji se neslažu, bar se vidi da DJB pokreće ljude koji razumeju šta su demokratski procesi. Sa mnogim stvarima se neslažem ali ću ih sigurno ispratiti i glasati za njih.

  • Imam informaciju od ljudi iz SNS – Vucko se oooozbiljno ljudi , uprpao! Druga informacija je da su mu bliski ljudi otkazali poslusnost jer im je muka od njegovih lazi. Trece sto znam ( od kovinara Blica) a mislim da znaju i drugi da je u Blicu diktatura maximalna. Text novinari dobijaju da potpisu samo ili text dodje iz Vuckovog kabineta i takav u originalu mora da se objavi! Jos nesto, ko ne zna a evo mu infomacije tacne- Milo mu cuva ledja! Od tog trena je V, nos digao i nema straha jer Miki sa stranim sluzbama brise podatke o njemu i o svemu sta radi, koliko pljacka i sl. Uzeo je sa ostalima iz vlade 100 miliona eura za projekat B. na vodi. Carina u samoj upravi pod njegovom vlascu nikad korumpiranija. Sve krimosi po upravi. Direktor lopina. Njegova asistentkinja Sonja Lazarevic smice postene da ne vide sta oni maznjavaju na veliko- auta, stanove, stotine hiljada evra.Ljudi, za vreme Slobe je Kertes davao dzakove novca Marku M, svakog petka ali su radili strucnjaci. Danas je pakao dna! SMAKNIMO STOKU! Narod vise nema ni za lek! SMAKNIMO IDIOTE!