Ауторски текст Политика

О председничким изборима

Много је расправа о томе да ли на председничким изборима треба подржати кандидата који нам се највише допада или онога ко има шансу да победи кандидата власти (у овом тексту нећу улазити у то ко од опозиционих кандидата има највеће шансе), а није толико допадљив. ДЈБ се такође инпутира да је неконзистентно залагати се за кандидата који има највеће шансе ако је сам ДЈБ настао на парадигми искључивог гласања „за“ и посебно ако се зна да су 2014. године ти гласови пропорционално подељени међу листама које су прешле цензус. Међутим, постоје два момента који морално и логички претежу на страну гласања за кандидата који има шансу да победи.

Прво, гласање за кандидата који нема изгледне шансе да победи, није страшно ако смо у нормалној ситуацији и ако наша демократија, владавина права и институције нормално функционишу. У таквом друштву мале су шансе да у другом кругу избора има два кандидата који би негирали темељне вредности које су просперитетна и срећна друштва начинили таквим каквим јесу. Чињеница је да ако, на пример, у Француској одлучите да подржите било кога ко није Фијон или Макрон, то неће значити да ће Лепенова ући у други круг са још неким ко има сличне идеје или победити у првом кругу. Ако сте, на пример, социјалиста, ваше гласање за било ког од два левичарска кандидата неће на било који начин Француску пребацити на непристојан слепи колосек. Ако мислите да је у Србији све у реду са владавином права, демократијом и институцијама онда можете да прескочите овај први аргумент и гласате без калкулација. Међутим, ако мислите да ће победа кандидата владајуће већине значити нови ветар у једра њиховој разградњи свега онога што су темељи доброг живота и просперитета за грађане Србије, онда је неопходно победити, а не бити у праву. Посебно ако знамо тај парадокс Србије да су, уствари, избори за председника СРЈ и Србије били ти који су означавали промене, иако је сама формална моћ председника занемарљива у мирнодобским условима. Дакле, ако се коцкате и дајете глас оном ко нема шанси да победи или су шансе изузетно мале, бићете морални пред самим собом, али нећете променити систем који ваш морал не прихвата. Изузетно је тешко видети какве би биле добре стране негласања за Коштуницу чија је победа значила пад диктатуре и режима који је осиромашио и унесрећио, како грађане Србије, тако и цео регион. Ту долазимо и до друге карактеристике победника. Наиме, председник мора добити барем већину оних који изађу у други круг што никада није мање од 48-49%. Онај кандидат који може привући тако хетерогено бирачко тело јер хомогенизације на 50% има само у диктатури не може никада бити први кец из вашег моралног и идеолошког рукава. Нема те ствари која ће бити идеална у сваком погледу за половину грађана једне земље ако су исти слободни да исказују своје преференције. Коначно, да би неко створио такву коалицију гласача, мора имати или широку препознатљивост или препознатљиву политичку организацију иза себе. Без препознатљивости од барем 80% у целокупном бирачком телу, кандидат нема шта да тражи на изборима. Стога је и број озбиљних кандидата и предлагача ограничен.

Друго, председнички избори су суштински другачији од парламентарних. ДЈБ је на пример, након обраде података са бирачких места, добио 6%. Са 6% ДЈБ има 6% утицаја и нешто што је статус опозиционе странке. Да се данас одрже избори добио би 15-20% гласова (утицаја) и исто толико након обраде података. Чак и могућност да састави неки облик хетерогене прелазне владе. На председничким изборима са 48% гласова добијате 0% утицаја. Борис Тадић није потучен на изборима, али је добио 0% утицаја и његова политика је буквално ишчезла. Хилари Клинтон ће имати 0% утицаја, а добила је огроман број електора и већину гласова. Победник добија све, губитник остаје мален, као у песми АББА. Ако се зна да су председнички избори преломна тачка промена у Србији, јако је неозбиљно ићи у њих без одговарајућих претпоставки. На њих се не иде да се оствари добар резултат, да се да нада за неке будуће изборе, да се гласа из срца. То би било могуће да имамо страначке или било какав други облик избора где би се више кандидата са сличним платформама сучелили и где би њихови симпатизери одабрали ко је од њих најбољи да их представља. Након тога би се стало иза једног кандидата. Ако тога нема алтернатива је урадити квалитетно истраживање јавног мнења.

Озбиљни су изазови пред Србијом. Све грешке које направимо ћемо платити до последњег динара.

Александар Стевановић
народни посланик
потпредседник покрета “Доста је било”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sa pojavom DJB i ja sam prvi put u životu glasao “za”. Zato mi je malčice žao što ću ovaj put opet morati da glasam “protiv”. Ali, ako se ne dogovore, i ako u tom slučaju ostane u trci i naš kandidat, ipak ću glasati “za”.

 • Све сте одлично рекли! Ово је најбољи начин размишљања и одлучивања ако желимо да неко на овим председничким изборима победи гајбица-Александра Вучића.
  Издвојио бих само неке мисли:
  “Прво, гласање за кандидата који нема изгледне шансе да победи, није страшно ако смо у нормалној ситуацији и ако наша демократија, владавина права и институције нормално функционишу.”
  “ако мислите да ће победа кандидата владајуће већине значити нови ветар у једра њиховој разградњи свега онога што су темељи доброг живота и просперитета за грађане Србије, онда је неопходно победити, а не бити у праву. Посебно ако знамо тај парадокс Србије…”
  “Ако се зна да су председнички избори преломна тачка промена у Србији, јако је неозбиљно ићи у њих без одговарајућих претпоставки. На њих се не иде да се оствари добар резултат, да се да нада за неке будуће изборе, да се гласа из срца.”
  “Озбиљни су изазови пред Србијом. Све грешке које направимо ћемо платити до последњег динара.”
  Зато, нека буде један кандидат, има их више прихватљивих. Али, нека буде само један – због одласка хохштаплера са власти!

 • Razmišljanja Vam idu u dobrom pravcu, loša im je, medjutim, demonstracija (prezentacija, u ovom tekstu). Ovde smo otvoreni, jedni prema drugima , a u korist svih, i to jeste apsolutni, nažalost, i jedinstven kvalitet ovog mesta. Zato i ukazujem na bezrazložnu komplikovanost uvodnog teksta, iako za njim, očigledno je to iz pojedinih komentara, postoji potreba. Djb se trudi “ne uvredi” onaj deo svojih simpatizera koji još uvek teško (otežano) shvata i razume potrebu grupisanja glasova iz jednog opozicionog kandidata. Tekst odiše tom pažnjom prema takvima, ali i dostiže i jednu složenost u misaonoj interpretaciji koja, pak, delu simpatizera može biti i nerazumljiva. Procentualno izražena “analitika” (80%, 48-49%, itd.) može dodatno da zbuni te iste. Možda je samo trebalo kratko navesti Zakon, njegove odredbe i s tim u vezi preduslove za okončanje izbora već u 1.krugu, kao i preduslove da uopšte i dodje do 2.kruga, te onda vodjeni tom činjenicom, demonstrirati svu pogubnost rasipanja glasova, odnosno, suprotno, potrebu njihovog grupisanja, opšte mobilizacije, iza jednog kandidata. Ovde, ali i na svim mogućim forumima, uočljivo je previdjanje jedne, a mogu je potpuno osnovano tako okarakterisati – daleko, daleko, daleko najvažnije činjenice, a koja se upravo tiče nečega što svi mi nazivamo, označavamo kao “zajednički kandidat”.

 • Poštovani Aleksandre,
  Obzirom da sam glasao za vaš pokret za parlamentarne izbore i dao svoj potpis za osnivanje partije, dozvolite mi da iznesem malo razmišljanja običnog glasača, jer mi je veoma stalo da se ovo stanje suštinski promeni(zato vas i podržavam). Nažalost, momentalno stanje i vaše(tj stranke) razmišljanje me malo onespokojava u vezi kog kandidata podržati? Koštunica i ova situacija , nisu za poređenje.Kako su jedina dva kandidata u našem interesu, Vuk ili Saša, neznam ni ja za koga glasati. Čas mislim da je jedan bolji, čas mislim da je drugi bolji. Da ne bih dalje razvijao diskusiju, zašto i kako, mislim da je u ovom trenutku, za vas, pa i sa nas, najbolje da objavite da vaši glasači glasaju prema savesti ,ili za jednog ili za drugog. Vaša “viša matematika ” mi nije jasna, u prvom krugu treba pokupiti što više glasova da AV ne dobije 50%, a onda u drugom krugu objediniti glasove obojice opozicionih kandidata, jer će se time pokazati i koji kandidat ima veću podršku u narodu. Bilo bo dobro kada bismo mogli da prvo glasamo za njih dvojicu pa posle toga na izborima, ali to nije moguće.Tiha voda breg roni. Spoštovanjem, Kazimir Mihajlović dipl. ing.

  • Nema “više matematike”. Veoma je prosto. Na izbore izlazi oko 50%, Vučić ima 30% podrške i pobeđuje u prvom krugu. Da se to ne bi desilo, treba motivisati neopredeljene, neodlučne i razočarane da izađu u što većem broju. To može samo jedan kandidat, ali kandidat koji će biti podržan od strane ostala dva (računam eventualnog DJB kandidata) koji će stati iza njega pozivajući svoje glasače da glasaju za njega.

  • Dva kandidata neće izvesti dovoljno ljudi na izbore. Kada bi gledali samo interes DJB najlakše bi bilo da pozovemo svoje birače da glasaju u prvom krugu po savesti za SJ ili VJ, a u drugom protiv AV. Međutim, rezultat bi bio ili pobeda AV u prvom krugu ili nedostižna prednost u drugom.

 • Питања:

  1) Ако ДЈБ прогласи трећег кандидата, онда тек постоји могућност да кандидат опозиције не уђе у други круг. Рецимо по 9 посто да добију ВЈ, СЈ и кандидат ДЈБ а рецимо Шешељ 10 посто и онда имамо Вучића и Шешеља у другом кругу.
  2) Зашто мислите да би двојица кандидата извукли мањи број гласача него један? Ја рецимо знам приличан број људи који не би никако гласали за ВЈ да буде једини кандидат због много тога што је урадио током владавина Тадића.

  • Odakle ti podaci da je Seselj na 10 %? Ispisivanje licne impresije na osnovu ogromne bojazni i nije nesto relevantno! Ipak su uradjena i neka istrazivanja koja pokazuju da vojvoda nema takvu podrsku u narodu, pa prema tome ni tvoja bojazan nema neku osnovu. Pozdrav

  • Ali kada bi se npr.Vuk Jeremic povukao samo sa papira gde treba zaokruziti izbor, ali ne iz kampanje gde bi on i Jankovic i svi ostali zajedno istupali sa jednim prostim pitanjem: ” Da li zivite dobro?” . E to bi enormno povecalo izlaznost i podstaklo ljude da odgovore na to pitanje. Povlacenje jednog kandidata ne znaci povlacenje iz politickog zivota. Naprotiv, po mojim shvatanjima onaj ko bi ucinio takav potez bi svima pokazao da su interesi Srbije ispred njegocih licnog i ubro bi puno simpatija. Slicno je Djindjic uradio kada je pustio Kostunicu da vodi 2000.godine i svi znamo sta se tad desilo. Sta se posle desavalo je neka druga tuzna prica. To je moje razmisljanje a drago mi je da i DJB tako gleda na stvari.

  • Znam da nisu meni postavljena pitanja, ali sam se i ja bavio njima (i po malo istrazivao), pa evo mog vidjenja.

   1) U tom slucaju drugog kruga nema, pa nema. 27(3×9) + 10 = 37. Nema ko da uzme ovih 13% do 50% (ako cemo realno). Da Seselj osvoji preko 10% tek nije realno (mislim da je i 10% mnogo, s obzirom da se u medjuvremenu videlo da ne napada Vucica i ima manju popularnost u odnosu na prosle izbore kada je 3 meseca ranije stigao kao “pobednik iz Haga”).

   2) Poslednjih dana je popularna teza “dva kandidata su bolja nego jedan, ali su tri kandidata losija nego dva”. Ja ne vidim ni jedan validan argument koji opravdava ovu tezu. Najcesce kazu “dva kandidata pokriva siri spektar pa ce vise ljudi glasati” (to je u stvari ovo sto ste naveli, neki ne bi glasali za SJ ili VJ). Kada kao kontraargument kazete da 3 kandidata pokriva jos siri spektar (SJ je levi centar, VJ desni, DJB kandidat bi bio centar), onda ide plasenje Seseljem. To je ovo iz vaseg prvog pitanja, ali postoji jos jedan logicki problem. Ako veci broj kandidata izvodi vise ljudi na glasanje, vise izaslih obara procente svima (pa i Seselju). Znaci oni smatraju da treci kandidat nece izvesti vise biraca, vec ce uzeti glasove od SJ i VJ. Dakle, dobro je naterati one koji ne bi glasali za SJ ili VJ da ipak glasaju za jednog od njih, ali nije dobro naterati one koji bi glasali za VJ da glasaju za SJ (i obratno). I tu moralisanje pada u vodu, i vracamo se na matematiku. Ako vam se od ovoga zavrtelo u glavi, evo sta kaze praksa. Prethodnih dana sam se potrudio da o izborima prodiskutujem sa “obicnim” svetom. To su ljudi koji ne prate narocito politiku (baba od koje kupujem sir, prodavacice, majstori i slicni sa kojima sam bio u kontaktu, a dovoljno se poznajemo da mogu da pomenem politiku i znam da su nezadovoljni). Oni ne razmisljaju o razlikama izmedju SJ i VJ (retko ko i pomene nekog od njih), vecina ne vidi da ima smisla glasati “jer niko od ovih ne moze da pobedi Vucica”. Oni ne razumeju izbornu matematiku, oni gledaju “ko je jaci”.

   Nadam se da nisam udavio, samo pokusaj racionalne argumentacije bez ostrascenosti (ne zaljubljujem se u politicke lidere).

  • Miodraže, evo ja ću da probam da odgovorim na vaša pitanja, na osnovu onog što slušamo neprekidno ovih dana. 1) Nema šanse da VJ i SJ i kandidat DBJ dobiju po 9 posto glasova, to je nemoguće, jer VJ i SJ imaju između 5 i 10 posto, a u tu cifru su za sada uračunati i glasovi pristalica DJB. Kada DJB izađe sa svojim kandidatom, priličan procenat će se preliti ka kandidata DJB i samim tim će se procenat SJ i VJ smanjiti. I drugo, Šešelj ni po kojim istraživanjima ne može da dobaci do 10 posto. 2) Svi glasači SJ bi glasali za VJ kada bi SJ zamolio svoje glasače da to urade i kada bi se pridružio kampanji VJ. To je i poenta zalaganja DJB da se dogovore oko jednog jedinog kandidata.

  • Ako ipak budemo imali tri kandidata u prvom krugu (to se dešava samo akonaš kandidat ima najveće šanse, a oba ostala neće da se povuku, u svim ostalim naš kandidat će se sigurno povući) nemoguće je da kandidat desnice proiđe u drugi krug. Desnica će takođe imati tri kandidata, jednog slabog (A. Popović) i dva jaka (Obradović i Šešelj). Domet desnice u Srbiji nije preko 13%, a ti glasovi se dele na tri kandidata od toga oko dva jaka imaju plafon 10-12%, s tim da je Obradović jači od Šešelja. Dakle Šešelj otpada. Obradović može u drugi krug samo ako do nogu potuče Šešelja i ako tri kandidata ne mogu zajedno dobiti barem 30% i perfektno su poravnati. Šanse za to se mere u promilima. Ako sva tri kandidata zajedno nemaju 30%, nemaju šta da traže protiv Vučića, ni kao tri, ni kao dva, ni kao jedan zajednički.

 • “На председничким изборима са 48% гласова добијате 0% утицаја”. Poštovani, ova rečenica je tačna ukoliko nema nastavak “osim ako posle predsedničkih izbora ne osnujete stranku i ne pretočite taj uticaj u nju”. Moje mišljenje je da je ovo osnovni kamen spoticanja između DJB i Jankovića. Strah od gubitka biračkog tela usled pojave nove političke opcije.

  • Поштовани, тај наставак од реченице је свакако опција за Јанковића. Али камен спотицања је ипак мислим став одавно познат: да би се сменила власт, мора се ићи са пакетом у виду договора опозиције – председнички, парламентарни и избори за Београд. Одавно је ДЈБ изашао са тим. Ништа ново. Прво, ја видим доследност. Друго, ма које биле побуде иза садашњег става о договору 2, АРГУМЕНТИ за такав став – стоје. Мене и не интересују побуде које, ионако, не могу да познајем. Интересује ме јавни потези и ставови и образложење за њих. Зато по мени има смисла дискутовати само о једном – ако нам је велика излазност једини спас од садашње власти, да ли бисмо је имали да се САДА распишу избори? ДЈБ наводи истраживања да је сада подршка СЈ и ВЈ премала да би заједно учинили други круг извесним. Ја им верујем да та истраживања показују то. Чекам да сви други изнесу другачија истраживања па ћу да за себе да проценим. Али, молим вас, фокус треба да буде на овом – разлози за ову или ону стратегију. Дискусија по свим осталим питањима је или окретање у круг или нас нигде неће довести.

  • To je tacno ali samo na sledecim parlamentarnim izborima. A kakav rezultat moze postici gubitnik na izborima za predsednika koji je osvoio 48% se vidi na promeru Tadica i DS-a. Tadic 48% a DS 6% sa partnerima. Zato pamet u glavu.

  • Nemamo nista protiv novih političkih opcija, pozdravljamo ih. Imamo jedino protiv da cena za to bude pobeda Vučića na predsedničkim izborima.

 • Tekst koji na odličan način opisuje značaj nastupa sa jednim zajedničkim kandidatom. DJB pokazuje da vode razumnu politiku, da su za dogovor, za dogovor u kome ne nameću svog kandidata ali jasno stavljaju do znanja da se neće pomeriti sa puta ako dogovora ne dođe. Zašto bi DJB odustao od učestvovanja na izborima ako svi ostali odluče da nastupaju solo? Zato što su se prvi kandidovali? Mnogo glup razlog. Izbori nisu ni raspisani, svi mogu da se kandiduju ako to žele.

 • A mozda Srbima reci da je sve uradjeno na osnovu pravog uzorka, verovatnoci i statistici, teoriji igara…? Fino uopakovano, naravno. Meni je jasno da ta ekipa oko tebe zna matematiku (onda 6% sada 15-20%!; svaka cast-ja glasao i kad je bilo 0.75) ali nikog u razgovoru argumentima da pobedim jer nemam brojeve! Gadjajte u glavu pa makar topovi bili od drveta visnje. Na dnevnoj osnovi. Inace ce nas ovi ikonoljubitelji (Jankovic) unistiti skroz. Ajmo Srbi!!!

 • Sve je lepo napisao Aca, sazeto i jasno, bez ikakvih suvisnih emocija, ali je to sve cini mi se dzaba, kad ljudi koji odlucuju ne haju za siri interes od njihovog malog stranackog, pa i licnog! DS se izvadila iz mocvare tj zivog blata, u koji je upala sopstvenom zaslugom, time sto je stala iza Jankovica ili bolje receno sklonila se iza njega! Oni takvu priliku da se operu od svog putera na glavi nece propustiti, pa cak i po cenu da Vucic odnese ubedljivu pobedu u prvom krugu! Ja samo imam bojazan da ce taj isti DS da okrivi DJB za neuspeh opozicije i pobedu AleVu-a, a to je poslednje sto sada treba normalnoj i pristojnoj srbiji 🙁 Budite pazljivi sa odlukom da izadjete sa svojim kandidatom, jer bi u slucaju gorepomenutog scenarija DJB snosio sve posledice za verovatni neuspeh Jankovica odnosno Jeremica. Posrnula DS kao i ostale stranke u nestajanju i nastajanju, bi se ostrvile na DJB u nameri da vam otkinu sto veci deo birackog tela, i time se vrate na stare staze pljacke i lagodnog zivota na ledjima svih nas! Pamet u glavu, vremena su opasna i lako se gubi ono sto se steklo teskim radom!

  • Draganče, ako oni nisu spremni za dogovor, ne znamo zašto bi DJB njih podržavao. Što oni ne podrže DJB kandidata? Zato što su se prvi kandidovali? Dakle redosled je bitan?

 • Igra prestola drugi put,
  U čemu je ovde trik.
  Kao i uvek u politici imamo dva paralelna toka delovanja. Javni i tajni.
  Jvani je ovaj. Slobodna diskusija građana za i protiv. Kako i zašto i tome slično.Narod iznosi svoja viđenja misleći da nešto konstruktivno odlučuje.
  Osvrnuo bih se na ciljeve ova tri najzanimljivaija kandidata i njihove političke ambicije.Šta su njihovi realni ciljevi?
  Ostali kandidati su tu da manje više mute vodu.
  Uzmimo Vučića. Koji je cilj njegov? Stanje u kojem se nalazi je za njega povoljno. Infrastrukturu koji ima, Period koji je proveo u politici i stečeno iskustvo. Broj sledbenika koji ga slepo slede. Daju mu objektivne šanse da se ponaša kako se ponaša. On lično smatra da će za 5 godina njegovog prosvećenog apsolutizma kako svet tako i Srbija izaći iz krize, tako samo po sebi bez žešćih reformi što je razume se zabluda , i on sebe vidi kao istorijski markantnog vladara.
  Jeremić, mlad ambiciozan, obrazovan, sa solidnim vezama kako finansijskim tako i ljidskim, ima ambiciju da posle izbora osnije stranki desnog centra i dosta dobro prekrije taj prostor na uštrb Velje, Dveri, Koštunice, obraza, itd. U kasnijim političkim dešavanjima veruje da će uzrasti u političara velikog kapaciteta i za velike podhvate gradnje neke balkanske unije.Naročito na poziciji Pravoslavno – Islamske osovine.
  Janković sabe njverovatnije vidi kao obnovitelja demakratske stranke i čoveka sa solidnim autoritetom koji trenutno nedostaje toj grupaciji građana Srbije.
  Svoj troici odgovara ovakva kombinacija. Oni žele da se iskrištališe par jakih stranaka koje bi vodile glavnu rač i da izumru male kombi stranke.
  Ukrato to je to.
  Znači njima dvojici ovi izbori u svakom slučaju donosa lep politički kapital za budićnost.
  Moj DJB nije razmošljao u tom smaru. Nažalost.
  Tako to vidi Vilogorski a vreme je sudija svemu.

 • Sve je to tačno, ali DJB je napravio taktičku grešku u koracima. Odavno je trebalo reći da je Radulović predsrednički kandidat DJB i raditi kampanju koja bi samo doprinale jačanju pokreta i vidljivosti u javnosti. Tek sada bi Radulović kao predsednički kandidad trebalo da pokuša da ubedi drugu dvojicu da se od njih trojice jedan odabere kao glavni kandidat koga će preostala dvojica podržati. Tako bi pregovaračka pozicija DJB bila znatno jača. Ovako, izgubili ste dva meseca u čekanju Vučića i njegove kandidature, a i sada čekamo 4 mart i odluku skupštine DJB. Jednostavno rečeno, politika DJB je u defanzivi i izgleda kao da trčite za događajima, umesto da ste ih predvideli i reagovali na odgovarajući način.

 • Definitivno kamen spoticanja može biti u tome da se Janković sutra opredeli za novu partiju sa potpuno istim principima kao DJB, i pri tome da prišlepa DS uz sebe. Hbg. Dosta mi ljudi govori u zadnjih desetak dana kako im prvi put stavovi i pozicija pokreta deluju nedorečeno i kao da nešto kriju. Da li je nama 100% bitno da padne Vučić i baziramo to na 100% proverenim istraživanjima (u ovo ne veruju potpuno) ili je ovo sve oko jednog kandidata DJB-ovo kalkulisanje kako bi se sprečilo da se deo biračkog tela prelije u DS ili kod Jankovića sutra, i kako ne bismo izgubili stečene pozicije na političkoj sceni Srbije. Oni okrivljuju nas da spletkarimo i ne vidimo opšti interes. Kako ja nemam informacije o istraživanju i šta se dešava iza kulisa, ne mogu ni da branim apsolutno svoja ubeđenja oko situacije. Ali pokret još nikada nije slagao, uvek je dobro promišljao i bio korak ispred svih. Jedva čekam da se ovo završi i da nastavimo borbu protiv Partokratije, o kojoj niko više ne govori.

  • Pitajte Vi te prijatelje da li bi na parlamentarnim izborima glasali za opciju u kojoj su Šutanovac, Kene, Ješić i ekipa iz DS-a.
   Ja sam nekada glasao za DS kao i većina ljudi koji sada podržavaju DJB a imali su pravo glasa i pre 2012. i nikada više neću glasati za njih….izdali su me, opljačkali i doveli u poziciju da sada ne mogu da upalim TV jer će “iskočiti” Vučić.

 • Veoma mudro razmisljanje. Svaka cast za doslednost. U vasim redovima ima mnogo onih koji zasluzuju postovanje i koji bi bili mnogo bolji kandidati od SJ i VJ. Ne verujem da ce doci do dogovora i zato cu glasati za DJB kandidata.

 • Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima SNS koalicija je imala 1 800 000 glasova, SPS je imao oko 413 000, Šešeljevci su imali 306 000.
  To je u zbiru oko 2 500 000 glasova.

  Suprotni “antivučić” tabor koji čine DJB, DS i derivati, Tadić, Borko su imali 870 000 glasova.
  “Neutralni” glasovi, da ih tako grubo nazovem, manjine, nezavisni kandidati itd. su imali 230 000 glasova
  Nevažećih lisitiča je bilo nešto više od 100 000.

  “Rezervoar” glasača SPS i Šešeljevaca zajedno sa neutralnim i nevažećim listićima je oko 1 200 000 glasova.
  Po meni, ovo je najveći X faktor ovih izbora , veći nego famozni zajednički kandidat opozicije.

  Da li je ogromna većina njihovih glasača siguran glas za AV ? Ako oni većinski daju podršku AV onda će biti vrlo teško pobediti.
  To znači da opozicija mora da “namakne” još 1 000 000 glasova za pobedu u drugom krugu (ako ga uopšte bude) !

  Da li neko u DJB uopšte radi istraživanja gde bi se pokušalo saznati kako bi ova grupa “X” faktor glasača glasala u eventualnom drugom krugu Vućić vs. opozicioni kandidat ? Da li bi uopšte izašli na glasanje i ako da, kog opozicionog kandidata bi podržali pre nego vučića ?

  Vrlo lako mogu da zamislim da ako nekoga uopšte mogu da podrže to bi pre bio Jeremić nego Janković.

  I na kraju, da li ovo može da utiče na odluku DJB koga kandidata treba podržati ako se držimo principa “bitna je pobeda a ne kandidat” ?

 • Ako se dogovore da bude samo jedan predstavnik-ca, glasaću za njega/nju.
  Ako se ne dogovore glasaću za DJB predstavnika-cu.
  Posle izbora će biti mnogo jasnija situacija.
  Svakako Dosta je bilo.
  Biće bolje ili gore do krajnjih granica nepodnošljivosti.
  Vreme će pokazati. Neki sledeći izbori pre ili kasnije.
  Pouka koju nismo naučili: lustracija političara koji su nas prevarili.
  Novi izbori moraju doneti vladavinu uređenog pravnog sistema humanog društva modernog doba. Jedan vođa nije solucija.

  • Da, možda zvuči kao botovanje za DJB.

   Izbacite: “Ako se ne dogovore glasaću za DJB predstavnika-cu”.

   Ubacite: Morali bi da se dogovore.

   Hvala!

 • Svaka čast za tekst. Da budem iskren što se tiče samih kandidata. Saša Janković jeste zaista čovjek od riječi, u burnim vremenima ostao je čovjek i to treba priznati, da je zaista teško sada ostati jednostavno čovjek. Međutim nije mu trebao onaj Šutanovac i jasam mu pisao opširno zašto da mu se zahvali na podršci, ali i da mu ne govori na mitinzima. Vidio sam da nije poslušao, a ne bi puno o Šutanovcu, nešto sam piso i pokretu DJB, vjerovatno imaju u arhivi. Za obične ljude, a što ste mogli vidjeti u emisiji sa Sašom Radulovića kad je gostovao. Rekao je da je EU i međunarodna zajednica bila vrlo zadovoljna reformom Vojske Srbije, koju je on sproveo. Govorim Vam iskreno, a vi vidite čime se on ponosi, toga bi se trebao pošten čovjek stiditi. Borbena gotovost Vojske Srbije ne znam kakva je. Gotovost i uvježbanost neke vojske je vojna tajna i da znam kakva je ne bih rekao, ali zaista ne znam i vjerujem da ljudi ulažu napore da mi budemo sigurniji. Vojna organizovanost Srbije nije tajna, to se vidi na sajtu vojske i pogledajte kakvu je strukturu reformom napravio Šutanovac. Recimo nađite na sajtu da neka jedinica nosi naziv: Gvozdeni puk, drinska, vojvode Stepe,Mišića, Putnika i slično, a što je opis časnog “srpskog borca”. Ovdje se izvlači zaključak tko je vršio reformu vojske čime se Šutanovac, sjedeći uz našeg Sašu Radulovića hvali. Onih 100 intelektualaca, kojima je vlast okrenula leđa, okrenulo se Saši Jankovića, mislim da mu je Šutanovac višak zaista… Drugi kandidat Jeremić je došao po narodnom “iz neba u rebra”, kod našeg čovjeka to stvori sliku “Trojanski konj”, “ruski čovjek” i slične konotacije, a koje mogu biti tačne i netačne. Međutim neka su i izmišljotine, prosječan glasač Srbin osta spavati kući za izbore i probudi se da vidi rezultate, osim onih koje vlast ucjenama natjera i zove cijeli dan dok ne dođu. Tako se gube izbori i jedan kandidat je zaista rešenje da bi se probudio Srbin i otišao glasati. Ako to ova dva kandidata ne urade i ne nađu kompromis, onda su to lični interesi. Da li je to da lakše stvore kasnije svoju stranku, da li su dobili pare, da li su nekome nešto obećali. Nešto jeste i mi trebamo predložiti našeg kandidata, a ja bi bio slobodan i prije skupštine dozvolite mi da predložim ispred pokreta Dosta je bilo, kao simpatizer. Predlažem gos. Miroslavu Milenović, zaista žena na nivou i podigla bi izlaznost ženske populacije. “Sale nacionale” budući premijer i eto nam bolje voljene Srbije. Idemoooooooooooooooooo………………………

  • Glasao sam za DJB 2014 i 2016 g. i glasaću za njihov PROGRAM dok budu dosledni u tome!
   Vidim da se u komentarima članova i simpatizera DJB ljudi podeliše u dva tabora: za g.Jankovića ili za g.Jeremića!?
   Ukoliko se ni jedan od pomenuta dva kandidata ne povuče (a rekao bih da sigurno NEĆE), moje poverenje i glas idu jedinoj ženi koja se kandidovala za mesto predsednika Srbije, gospođi Danijeli Sremac…
   Kao pobornik američkog liberalizma, čini mi se da je PROGRAM g.Sremac pravi izbor?

 • Svi ljudi u zemlji rastrzani. Tri opcije, svi tobož za oslobađanje od demona, kancera, onog… a izgleda, svi smo skoro pa mrtvaci. Kad ono, ispostavi se: opozicija poučena uspehom haos-majstora, osmislila dobitnu kombinaciju. Prividan haos. Izlazi samo jedan kandidat prave opozicije na predsedničke izbore, i u prvom krugu pobeđuje!!!! To i tako su se davno dogovorili. Ha, ovakav scenario me oduševljava. Haos-majstor izbezumljen, ne uspeva da sakrije više ni pod razno da je lud ko struja… eno ga tamo, plače ko beba…Oni njegovi svi dobili tikove od šoka ko ona zmija-naočarka. U zemlji kao u snovima. Narod kliče razdragan. Svi na ulici, 3 miliona duša srećno, zadovoljno, konačno s osmesima na licima….Ko je pobedio? Ama naši genijalci. Sve su to naši genijalci!!! Lepo urađeno, pametno urađeno, mudro urađeno… e, to su sve naši genijalci, to su svi oni za nas, za narod… I mi smo kao narod za njih, jer su dokazali da su oni za nas. Tri miliona, ako ne više, srećnih ljudi sa nadom i željom da pokažemo, da dokažemo, da mi možemo to i drugačije, svakako bolje, uspešnije, jer imamo iskrenu nadu i imamo iskrenu želju. Zar nije lepo??? Zar nije moguće???

 • NIjje realno očekivati da Vučić izgubi na ovim izborima. Međutim, njemu je veoma važno da pobedi već u prvom krugu. Prvi razlog je da bi demonstrirao svoju nadmoć, a drugi razlog je to što se plaši da izađe (njegovim jezikom rečeno) na crtu opozicionom kandidatu “jednan na jedan”. Takav ishod može pokazati da Vučić ipak ima snažnu opoziciju i da nije tako svemoćan, što ga može ozbiljno uzdrmati. Da bi se Vučić uterao u drugi krug, potrebna je što veća izlaznost. Broj ljudi koji glasaju za Vučića je manje-više konstantatan, a broj onih koji ne glasaju za Vučića ili ne glasaju ni za koga je mnogo veći, i čini većinu biračkog tela. Velika izlaznost znači da Vučić ide u drugi krug, i on je već načet, postoji šansa da se potuče na sledećim parlamentarnim izborima. Ne slažem se sa stavom DJB da samo jedan opozicioni kandidat može dovoljno motivisati birače da izađu na glasanje; potrebno je više kandidata koji pokrivaju širi politički spektar, od desnog do levog centra. U sadašnjoj situaciji, bolje je da DJB ima svog kandidata i da aktivno radi na mobilisanju ljudi da izađu na izbore. Ukoliko neki opozicioni kandidat uđe u drugi krug, nadam se da će ga DJB podržati, iako će to značiti da će taj kandidat verovatno stati na čelo neke nove opozicione stranke. Ipak je borba protiv Vučića prioritet.

 • Odličan tekst.

  Mala zamerka samo: ne znam zašto se u tekstu, a inače među opozicijom, ovi izbori porede sa onim iz 2000 Koštunica vs. Milošević. Mislim da je to poređenje potpuno deplasirano. Iz jednog razloga: za te izbore je opozicija bila duboko podeljena oko nekih strateških nacionalnih pitanja (Kosovo) i trebala je *rua iz vana* i sl. stvari da se svi postroje.

  Danas to svakako nije slučaj. Danas u Srbiji postoji društveni konsenzus da je tema svih tema *bolji život*. To je jedina tema. Tako da su ove priče o suštinskom razlikovanju glasača SJ i VJ (oko ideoloških pitanja) čista glupost i igra *narcizma manjih razlika* u situaciji konkurenicje dvojice, gde se onda vade neke nerelevantne razlike kako bi se naknadno legitimizovala podela. I zato se vadi priča o Koštunici i Đinjiću iz naftalina.

  Po meni ovi izbori liče na izbore 2012 između Tome i Tadića. Toma je dobio veoma jednostavno:

  * imao je izvestan prolaz u 2 krug. Što danas ni SJ ni VJ nemaju.
  * napravljena je atmosfera kažnjavanja Tadića

  Toma je dobio jer je u duelu rekao: Kaznite Tadića jer vam je loše i sve gore; a ne glasajte za mene jer sam *ja bolji*

  I pobedio je. Da bi se došlo do toga 2017. godine, potreban je 1 kandidat koji će da bude alatka za kažnjavanje Vučića .
  2 kandidata signalizju da opozicija ne pravi referendumsku atmosferu kao Av. Ako se ne dogovore izgubićemo svi.

 • Pošto izbori još nisu ni raspisani, rano je za poređenje popularnosti potencijalnih kandidata, o tome se može raspravljati, ali se ne mogu iznositi decidni stavovi o izbornim šansama. Ono što bi, nazovimo ih-opozicioni kandidati, mogli da urade, jeste da postignu dogovor o uzajamnom nenapadanju. Nije prijatno, za one koji imaju nadu da će ovi izbori biti početak promene vlasti, čitati na naslovnoj strani vikend izdanja “Danasa” izjavu S. Radulovića koja, diskreditujući S. Jankovića, potkopava ovu nadu, pošto bi obojica trebalo da budu na istoj, pristojnoj strani političkog života i da svoje nesuglasice rešavaju van javnosti. Nama, prosečnim biračima-koji nisu članovi stranaka, nepoznato je šta se sve dešava iza vrata političke kuhinje u Srbiji, ko je tu sve prisutan i koliko je ko čist-neke stvari je bolje ne znati. Mislim da sada postaje jasno da dogovora o jednom kandidatu neće biti, a meni se čini prihvatljivim i da budu ta dva, za sada poznata, S.J. i V.J., pošto su dovoljno različiti da u prvom krugu privuku ukupno veći broj birača, a time i da jedan uđe u drugi krug. Meni se lično više dopada S.J., pošto mislim da V.J. samo gradi svoju političku karijeru. Treći je možda malo zakasnio da se dobro pozicionira za start i može samo da oduzme preko potrebne glasove. Stiče se utisak da je DJB propustio trenutak da se nametne i pridobije širu podršku za svog kandidata-taj bi morao biti zaista izuzetan za širok krug birača, a takav, bojim se, ne postoji.

  • Nije tačno da Radulović napada Jankovića. Radulović kaže da nije dobro što se Janković udružio sa Šutanovcem (DS) i Čičkom (JUL) koji trebaju da budu deo istorije a ne da se sad pojavljuju u raznim kombinacijama. Kad se meša čisto i prljavo, uvek ispadne prljavo. To nam ne treba u novoj političkoj sceni. Narod je odavno rekao šta misli o DS-u i JUL-u i to sa pravom. Stvarno je glupo što ih sada Saša Janković rehabilituje. Očigledno da je tu po sredi “posao” na obostranu korist a takve stvari DJB izričito ne podržava.

 • За мене је лако, опредељен сам и срећан што ћу имати свог кандидата, она или он завређују моје пуно поверење, али ми опредељени не одређујемо судбину избора, то је у рукама друге половине. Мени блиски неопредељени неће да чују за брже боље истрчале и дају бланко подршку нашем кандидату, други немају шансу без обзира на договоре.

 • Odlican tekst, a vidim i puno konstruktivnih komentara. Mozda ce mi komentar biti off topic, ali moram da kazem. Bizarno mi deluje nacin na koji pristalice SJ pljuju po DJB na drustvenim mrezama. Uzecu dve javne licnosti, a ima ih na desetine. Igor Brakus i Kristina Kovac (inace, sadasnja supruga Brakusovog brata). Brakus je dobio otkaz na devedesetdvojci, od tada luta od radija, preko autora kolumni, covek jednostavno trazi ulebljenje, posteno, ali… Kristina Kovac, i sama je nedavno objavila kako ima finansijskih problema, kako Srbija ne postuje njen talenat, itd., kao da se ne bavi komercijalnom pop muzikom, a posto se bavi bas tim zanrom onda i ne bi trebala da joj bude kriva Srbija vec njena trzisna komunikacija koja ocigledno ima problem. Brakusa znam licno, a KK mi je bila komsinica, imam neko “solidno” misljenje o njima kao ljudima, ali… jasno je da oboma (i ne samo njima, jos jednom da naglasim da sam njih uzeo random metodom, potreban neki angazman, neko uhlebljenje i nakon detaljnog analiziranja svih njihovih podsmesljivih postova na tviteru i fejsbuku mogu da zakljucim da njima ne bi odgovarao neko kao DJB, neko ko ne garantuje uhlebljenje, vec samo trazi fer utakmicu za sve u svakoj oblasti, pa ako vredis imaces ako ne vredis…. Ne moze se reci da ovo dvoje imaju neki preveliki uticaj u siroj javnosti, ali ipak ti njihovi otrovni postovi mogu biti jako opasni. I jos jednom da naglasim, ima jos takvih poput njih. T a neka kvazi elita srednjih godina mi je najopasnija, kroz prizmu sveopsteg dobra zele sebi da namaknu poene. Eto, morao sam ovo da kazem. A plasim se da su takvi poput ovo dvoje + onaki kao Sutanovac isprali mozak SJ, jer koliko god da je bio stalozen dok je divno obavljao funkciju zastupnika gradjana, ipak mislim da ga je uhvatila euforija i da vise ne rezonuje na pravi nacin, a to je jako opasno gledajuci na duze staze, jer ne moze trenutno da odvoji zito od kukolja.

  • Primetio isto, na Tw i FB se ubise od prozivanja na nas racun. Drago mi je da si podelio ovo. Nas cilj ostaje isti. Partokratija STOP!

  • Hvala na jasnom komentaru!
   Ovo bi zaista trebalo ponoviti jos mnogo puta bar u licnim razgovorima ako nikako drugacije – ne znam da li se vise grozim SNS partokrata ili ovakvih brojnih primera koji bi sve dali za jos jednu priliku da se obezbede!

 • Odličan tekst A.Stevanovića,sve tačno od a-š.Valjda će ga razumeti i oni koji su sada zbunjeni.Meni je sve potpuno jasno i razumljivo ali me priličan broj ljudi ,koje sam svojevremeno animirala za DJB ,zove i pita-šta je sad ovo .Puno njih ne shvata značajširoke prepoznatljivosti nekog kandidata.Kada bih gledala prema krugu ljudi u kome se krećem SJ pobedjuje u prvom krugu.Medjutim ,kada se čovek malo odmakne situacija sasvim drukčija. Imam jednu baku koja mi služi kao uzorak biračkog tela ,penzionerka je ,nije za Vučića jer joj je smanjio penziju ,gleda RTS i Pink i ne zna za koga da glasa.Kad je pitam zna li SJ ,kaže ,,znam ,to je onaj što je bio umešan u neka ubistva,, .Onda čovek shvati koliko je bitan jedan kandidat ,upoznati ljude sa njim , stati iza njega i animirati ovakve glasače.A nije ih mali broj.Ja ne znam šta je tu toliko teško shvatiti.Medjutim,kada gledam onaj odijum i histeriju protiv DJB u raznim komentarima ,društvenim mrežama ,bojim se da nam se ovaj stav obiti o glavu ,i da će svi u slučaju poraza, ukoliko ne bude jednog kandidata ,iskoristiti da za to optuže DJB (posebno DS).To bi bila šteta jer bi se nezanemarljiv broj poštenog sveta ,potencijalnih ili sadašnjih glasača DJB upecao na to. Namerno nisam rekla pristojnog jer se to sad u kampanji SJ ,mislim od strane njegovih glasača ,toliko (zlo)upotrebljava da mi se čini da nekima od njih treba AV da bi što duže lepo mislili o sebi,jer u toj komparaciji nikad lakše biti pristojan,pošten ,urban.Na kraju, mogu samo da kažem-imate moju punu podršku pa šta nam Bog da.

 • Milane, i ja bih gosn.Stevanovića citirala od reči do reči.A danas sam se uverila u ispravnost ove tvrdnje o većoj izlaznosti sa jednim kandidatom, ma kako nas raznorazni analitičari tešili sa suprotnom tvrdnjom da će izlaznost biti veća sa 2 kandidata.
  Danas mi jedna, meni bliska osoba rekla da neće da glasa.
  Zašto, pitam je ja,pa ti ne voliš AV.
  Zato sto nema šansi niko da ga pobedi.
  Dobro kada sam joj objasnila matematiku, da je to isto kao da glasaš za Vučića, odlučila je da izađe ali takva je većina birača, čini mi se.
  A ljudi su nezadovoljni,većina,treba iskoristiti to nezadovoljsto za pozitivnu promenu.Ne znam šta je problem sa tim istraživanjem, to je i Sanda predlagala i najlogičnija moguća stvar,zašto opozicione stranke koje podržavaju Jankovića to tako snažno odbijaju,nije mi jasno.

 • Ja moram da podsetim da je kandidatura Saše Jankovića proistekla iz apela 100 uglednih ljudi iz nauke, umetnosti, kulture, sporta… Nije potekla ni iz jedne stranke. Razni ljudi i razne organizacije se sada javno izjašnjavaju o svojoj podršci. Među njima je i DS. Saša Janković je na vrlom početku kampanje rekao u svom obraćanju da nikome ništa ne obećava (radna mesta, tendere,…) osim onoga što garantuje Ustav – građansku državu zasnovanu na zakonu i građanskoj slobodi. Da tako stvarno misli već je pokazao kada se više puta hrabro suprotstavio AV.
  Da se vratim na podršku DSa. Kada je neko u kampanji, zar treba da bira ko će da ga podrži, a ko neće. Da li kandidati treba javno da objave listu poželjnih podržavača? Ili crnu listu nepoželjnih? A pri tome, kandiduje se da bude predsednik SVIM građanima kakvi god da su.
  SJ je za mene opcija “Za” sa velikim, Z kakav je bio DJB do nedavno. Mislim da prava, ne samo deklarisana, demokratska javnost očekuje od DJB da javno podrži SJ i pridruži se, u skladu sa svojim programom, zajednici koja se bori da od svoje zemlje stvori civilizovano mesto za život. Sada je trenutak da oni koji sličnom teže zbiju svoje redove.

  • Taj apel od 100 uglednih ljudi je po meni vrlo neobičan. Ispada da su se 100 uglednih ljudi tek tako odjednom setili i podržali Jankovića? Onako spontano? Tako nešto do sada nigde nije viđeno. Ne može spontanost da proiziđe ni iz čega. Ovaj narod je decenijama vrlo nezadovoljan pa ni jednom do sada nije postojala tolika spontanost, osim možda 5.oktobar ali i na tome je žestoko rađeno. Janković je kvalitetno radio svoj posao i onda najednom se ljudi okupljaju da ga kandiduju za predsednika? Meni se sve čini da je to sve organizovano namerno u svrhu otpočinjanja kampanje.

 • Ovaj balon ce sigurno puci.
  Upravo na bazi partokratije. I tu ste pogodili centar mete.
  Nema razloga da zbog ovih izbora od toga odustajete, a zalaganjem za jednog dosovskov kandidata cinite upravo to.
  Sami znate da se zaduzujemo 5 miliona evra na dan.
  Za ovih 5 godina dodali smo 10+ milijardi dodatnog duga. Slicno su radili i prethodnici sa kojima se udruzujete oko zajednickog kandidata.
  Taj model ce brzo doziveti svoj kraj.
  Da bi ovaj sistem mogao da nastavi da vegetira treba nam jos 5-6 milijardi u naredne 3 godine.
  Tih para nema.
  Zato ovo ne moze jos dugo da traje, cak i da sadasnja vlast pobedi u prvom krugu.
  Shodno tome kalkulacije ovakve vrste da se ide preko principa i pravog kandidata, zarad pobede na kojoj ce kurta da zameni murtu su po mom skromnom misljenju pogresne.
  Pokret je dobio podrsku zbog svojih uverenja a ne zbog kalkulacija i matematike.
  Ako nastavite ovako utopice te se u to porazno politicko sivilo.

 • Svaki gradjanin Srbije , duzan je da izadje u oba kruga glasanja , i glasa protiv AV . Ko ne uradi tako , pod bilo kojim izgovorom , ucestvuje u propasti i unistavanju drzave i naroda , i direktni je saucesnik vlasti .

 • Argumentacija je potpuno na mestu gospodine Stevanoviću i nema nikakve dileme oko toga da li treba postići konsenzus oko zajedničkog kandidata. Sa druge strane, nikako ne mogu da se otmem utisku da je DJB napravio veliku grešku, najpre oklevanjem, a zatim i veoma lošom strategijom da na izbore izadje sa trećim kandidatom, naravno ukoliko dogovor ne bude postignut. Po meni trebalo je da uradi upravo ono što ste rekli u svom komentaru kao odgovor na postavljena pitanja, a to je da glasači DJB glasaju po savesti za jednog od dva opoziciona kandidata. Zašto? 1) Zato što je u momentu kada je DJB objavio svoju ”strategiju” bilo potpuno jasno da dogovora ne može da bude, iz razloga što su oba kandidata već uveliko ušla u kampanju, pri čemu bi dogovor bio postignut i ranije da je to bilo moguće 2) Vaše deklarativno zalaganje da moraju da se dogovore oko jednog kandidata ili izlazite sa svojim, pomalo podseća na ucenu 3) Ako mislite da će isticanjem kandidata DJB glasači vaše partije automatski da glasaju za njega, onda ne poznajete sopstveno biračko telo, ja to prvi neću uraditi 4) DJB bespotrebno rizikuje da bude etiketiran kao neko ko dodatno deli opoziciju (jeste da je prethodno pozvao da se izadje sa jednim kandidatom), što može eventualno da se odrazi i na naredne parlamentarne izbore 5) Kakav god bio vaš kandidat, uz dužno poštovanje, lično sumnjam da će imati prepoznatljivost kao jedan od dva aktuelna kandidata opozicije, pa će samim tim i njegov rezultat biti u skladu sa tim. Lično mislim da je DJB trebalo da izadje sa saopštenjem koje je već dao, a to je da smatra da samo jedan kandidat može da pobedi AV‚ ali da usled objektivnih okolnosti i nemogućnosti da se isti dogovore poziva svoje članstvo da glasa po savesti. Mi realno imamo dva dobra kandidata opozicije, kao i one koji su trenutno stali uz njih iz interesa i kako bi se sakrili iza njihovih ledja. Ako Saša Janković ili Vuk jeremić u slučaju izbornog neuspeha misle da prave stranke sa DS-om (čitaj Šutanovcem, Kenom, Čičkom i sl.), odnosno Tadićem, Veljom, D. Petrovićem i sl, onda nek’ im je večna slava u političkom smislu. Upravo to je ono što je DJB odvajalo od svih njih, uz beskompromisnost, departizaciju i niz drugih mera koje Pokret predlaže. Moje lično mišljenje je da Saša Janković jeste dobar kandidat, ali uz već poznatu frazu nema prepoznatljivost koja je potrebna, kao ni mogućnost da animira dodatno biračko telo. Jeremićeve šanse su tu mnogo veće i medju neopredeljenim biračima i medju pojedinim pristalicama pozicije koji neće podržati Vučića. Vidim da pojedine Jankovićeve pristalice spočitavaju Jeremiću zbog nekih detalja iz njegove političke prošlosti, pri čemu stvarno ne vidim šta je to jer priče o podršci Rusije i slične gluposti nikako nemaju utemeljenje. Složiću se sa tim da je karijerista, ali nikako ne zaboravimo svrhu promene na predsedničkim izborima, a to je da se skine medijski mrak i stvore uslovi za fer i demokratske izbore. Kako god, ja sam bio i ostajem glasač DJB zbog napred navedenih razloga, ali morao sam da iznesem neslaganje sa vašom strategijom oko predsedničkih izbora. Pozdrav

  • Pozdrav Novice. DJB smatra da je najbolje za opoziciju da izađe sa jednom zajedničkim kandidatom i strpljivo čekamo na taj dogovor. Ako se to ne desi, to znači da su opozicioni lideri odlučili da izađu samostalno na izbore pa nema razloga ni da DJB ne učini isto. Ne vidimo zašto DJB kandidat ne može da učestvuje na izborima a drugi mogu? Postojanje tri kandidata u odnosu na dva ne pravi nikakvu štetu, čak i doprinosi da izlaznost bude nešto veća.