Интервју Политика

Радуловић за Н1: Вучић се боји избора, други круг значи пораз

Преносимо вам извештај Н1 телевизије са јучерашњег гостовања Саше Радуловића.


Очигледно је да се Александар Вучић боји избора и да заказивањем за 2. април покушава да скрати кампању. Улазак у други круг већ значи пораз Вучића и он чини све да до тога не дође, сматра лидер покрета Доста је било Саша Радуловић.

Радуловић сматра да Александар Вучић злоупотребљава позицију премијера и да је ово први пут да неко с те позиције иде у трку за председника. Како каже, на делу имамо злоупотребу, јер Вучић иде у кампању с привилеговане позиције.

“Постоји и проблем с нотарима, где не можете да закажете термин за оверу потписа, Вучић се боји избора и зато их је заказао у најкраћем року, оставио је 10 дана за скупљање потписа, у ситуацији где је ограничен број нотара биће тешко за све листе сем за листу Александра Вучића”, сматра Радуловић.

Он је рекао и да ће ДЈБ тражити реакцију Уставног суда, најавивши да ће том суду приложити пример из исте ситуације у Немачкој, када су тамношње судске инстанце одлучиле да је то неуставно.

“Припремамо уставну иницијативу и тражићемо да се Уставни суд умеша и изјасни о томе” (о намери Вучића да са премијерске фукције води председничку кампању), рекао је Радуловић.

Говорећи о анкетама које показују велику подршку Вучићу, Радуловић каже да Вучић има толику подршку на излазности мало већој од 50 одсто и додаје да ако дође до раста излазности та подршка пада.

Саша Радуловић је најавио је да ће у среду разговарати са шефовима парламентарних група о инцијативи ДЈБ за изгласавање неповерење влади, јер премијер Александар Вучић с премијерске функције намерава да води кампању за председника Србије

“Наше истраживање каже да је подршка Вучићу пала са 40 на 30 одсто укупног гласачког тела. Ако би дошло до велике излазности, то није довољно да се победи у првом кругу и питање је да ли ћемо да мотивишемо грађане да изађу на гласање. Морамо да мотивишемо бирачко тело, оне који су апстиненти”.

Он каже да је лажно истраживање које предвиђа победу Вучића већ у првом кругу.

“Агенција која ради то истраживање ради нон стоп истраживања за Вучића, кад сам био у влади видео сам како то изгледа. Тим истраживањем је послата порука да је Шешељ јак што није тачно, он нема никакве шансе за други круг, покушавају да спрече договор међу кандидатима”.

Суштина избора је референдум против Вучића, сматра лидер покрета ДЈБ. Како каже, да бисмо дошли у ситуацију да нешто променимо, Вучић мора да оде са власти. Сматра да је 5. октобра било довољно зрелости када се опозиција ујединила око једног кандидата.

“Ја сам од лета причао са Сашом Јанковиће, од новембра са Јеремићем, рекао сам им да је неопходан договор, да мора један кандидат. Они су одлучили да самостално изађу, наша одлука је била да покажу колико могу да анимирају бирачко тело, најважније је да дође до другог круга. У целом бирачком телу 30 одсто подржава Александра Вучића, Јеремић и Јанковић имају између 5 и 10 одсто подршке, ово нам говори да нису успели да анимирају велики део апстинената. Чак и кад гледамо бираче ДЈБ ни њих нису успели да анимирају, то говори да на овакав начин неће анимирати довољно бирача”, објашњава он и додаје да је пут до победе улазак у други круг.

Радуловић је рекао и да ДЈБ има неколико кандидата за председника Србије и да ће одлука о томе бити позната ускоро. Каже да је стратегија ДЈБ да се подигне излазност и да је зато могуће да ће имати свог кандидата.

“Врло смо отворени с бирачима, не бежимо од чињеница, подаци нам говоре да опозициони кандидати нису успели да анимирају бирачко тело, зато стратегија два кандидата неће дати резултате. Наша идеја није да говоримо људима који подржавају Јанковића или Јеремића гласајте за нас немојте за њих, ми ћемо се бавити кампањом за излазност. Нас интересује само победа против Вучића јер је то једини начин да дође до промене система”.

Ја нисам био Вучићев министар, радио сам у најбољем интересу грађана. Мислим да сам највећа политичка грешка Вучића која ће га после коштати власти.

Радуловић каже да се већ сада могу чути неприхватљиве поруке, које кажу да “ако наш кандидат не уђе у други круг нећемо гласати за другог”. Каже да треба подржати сваког кандидата који уђе у други круг.

Радуловић каже да подржава ако ће Вук Јеремић и Саша Јанковић оснивати своје странке, јер је, сматра, Србији потребна нова политичка сцена. Каже да није тачно да је условљавао подршку Јанковићу или јермићу учлањивањем у ДЈБ.

“Потребно је темељно чишћење политичке сцене, лидери из деведесетих су изгубили пверење, потребни су нови људи који ће донети промене, очигледно је да људи мислие да Јанковић и Јеремић могу да буду битни и носиоци нове сцене”.

Он сматра да СНС треба да нестане са политичке сцене, јер је, како је рекао, СНС интересна заједница.

“Њих окупља могућност да се запослите у јавном сектору, да добијете намештени тендер, то је велики биро за запошљавање и за корупцију. Потребне су нам странке центра, крајња левица и крајња десница, а да остало оде у историју, да имамо договор да ћемо поштовати владавину права, слободу медија, транспарентност у раду државе, да нема партијско буразерске економије”.

Говорећи о троје посланика који су напустили ДЈБ, Радуловић је рекао да они имају право да буду где год желе, а да се ДЈБ консолидовао. На замерке да сам доноси одлуке, Радуловић одговара да то није тачно.

“Чланови знају да то није тачно, не ради се о томе, већ о политичкој одлуци да се прелети на друго место. Прешли су у штаб Јанковића, то је њихова одлука, фокусирани смо на оно што ми радимо, направили смо стратегију за коју мислимо да је најбоља”.

Погледајте цео интервју

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vučić sa mesta premijera i kandidata za predsednika (što je nečuveno) sprema veliku izbornu krađu, to je već svakome jasno. Ovi izborni uslovi su sve samo ne i regularni. SNS-ovci uzurpiraju državu i lokalnu samoupravu kao da je njihova dedovina. Tako su juče pokupili sve pečate i prateće knjige overe, kako bi overavali dokumentaciju za izbore. Hoće da imaju sve spremno i pre izbora, a opoziciji će faktički onemogućiti overu za izbore. Pojedine opozicione stranke su takodje juče htele da krenu sa overom, ali to nisu mogle jer jednostavno nije bilo nikoga ko bi im to uradio. Svim overivačima u Opštinama je zabranjeno da to učine, odnosno svi su bili kod SNS, kao i svi pečati i knjige. Ni sudovi nisu hteli da overavaju izbornu dokumentaciju opozicionim strankama, jer sudskim overivačima nije dozvoljeno da to čine. Danas 01.03.2017. godine se može overiti samo kod beležnika, ali u većini Opština postoji samo jedan beležnik ili čak jedan na dve ili više Opština.
    Ako sve navedeno ne ujedini opoziciju ne znam šta će ih drugo ujediniti.
    Jedan kandidat i svi protiv ovog naopakog režima.
    Ako tako ne bude, Svetlo u Srbiji će biti sve slabije, dok se ne ugasi u potpunosti. Neće biti ni interneta ni socijalnih mreža, niti bilo kakve druge mogućnosti da se čuje neki glas protiv vođe. Bićemo Severna Koreja usled Evrope.

  • Pitanje za Sasu Radulovica.
    Da li Vam se novinar zahvalio na iskrenom i nenamestenom intervjuu, nakon istog, s obzirom da znamo u kakvom su polozaju novinari u Srbiji i da im se retko kada pruza sansa da zaista pitaju sta god pozele?