Политика Саопштењe

Гласање ван пребивалишта и у дијаспори

Ови избори могу да буду прекретница. Вучић је победив. Ушли смо у ову трку да мотивишемо грађане да гласају и да подигнемо излазност. Ако желите да гласате, а знате да у време избора нећете бити код куће, начин ипак постоји.

Ако у време избора боравите у иностранству или ћете бити негде у Србији ван пребивалишта, ипак можете гласати ако се региструјете ове недеље.

Према Закону о јединственом бирачком списку, 5 дана пре затварања бирачког списка, грађанин може да поднесе захтев за гласање ван свог бирачког места. Ако грађанин гласа у иностранству тај захтев подноси дипломатско-конзуларном представништву Србије, а уколико гласа у Србији само ван свог пребивалишта, захтев подноси општинској, односно градској управи боравишта. Тај рок истиче ове недеље – 11. марта.

Члан 15.
Дан после расписивања избора, општинска, односно градска управа која ажурира бирачки списак за подручје јединице локалне самоуправе обавештава грађане да надлежној општинској, односно градској управи могу, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у земљи.

Члан 16
Дан после расписивања избора, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије обавештавају бираче који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Министарство надлежно за послове управе у обавези је да одмах по расписивању избора ту чињеницу објави на сајту министарства.

О захтеву из става 1. овог члана решава општинска, односно градска управа по месту пребивалишта бирача у земљи.

Бирач који има боравиште у иностранству може преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту његовог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њему уписани у бирачки списак.

Обавештење из става 4. овог члана може се дати путем телефона, телефакса или путем електронске поште.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана. Захтев за упис у јединствени бирачки списак можете преузети овде, а захтев за гласање у иностранству овде.

Доста је било

Доста је било

13
Оставите коментар

avatar
2500
11 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
SasaSrdjanaZoranJovanNevena Recent comment authors
најновији најстарији
Zumbul
Гост
Zumbul

Evo linka za prijavljivanje u Torontu. Ima nas mnogo ovde. Treba animirati ljude da izađu i glasaju protiv diktatorskog režima. Dosta je bilo!
http://www.toronto.mfa.gov.rs/lat/news.php

Nevena
Гост
Nevena

Molim vas da prijateljima, naročito onima koji imaju poznanike u Vankuveru, prosledite ovu fejsbuk stranicu: https://www.facebook.com/GlasanjeVankuver/
Pokušavamo da izdejstvujemo da nam otvore glasačko mesto u Vankuveru, iako nismo dobili čak ni šansu da skupimo 100 glasača, te pokušavamo sami da se organizujemo. Hvala!

Putnik
Гост
Putnik

Ali šta da radim kada sam za prvi krug u Srbiji, kod kuće i glasam na svom biračkom mestu, a za drugi krug, ako ga bude, nisam tu, već u inostranstvu. Da li je moguće da se prijavi samo za drugi krug?

Putnik
Гост
Putnik

Ima li informacija do kada i kako se prijaviti za glasanje u inostranstvu ako dodje do drugog kruga, samo za drugi krug?

Ivana Nedeljkovic
Гост
Ivana Nedeljkovic

Odlicno! Hvala! U Holandiji je dovoljno poslati mail sa popunjenim formularom i skeniranim pasosem na adresu: konzularno.hag@mfa.rs
Link za formular mozete naci ovde:http://www.konzulati-rs.de/izbori-cir.html
Dosta je bilo!

Srdjana
Гост
Srdjana

Po kom zakonu se trazi skenirani pasosa?! Ne trazi se ni jednim.
Mi smo vec upisani u biracki spisak u Srbiji a konzularno predstavnistvo je duzno samo da nasu prijavu dostavi opstinskom organu radi provere.

Aleut
Гост
Aleut

Da li se vrši posebno registracija za drugi krug?

Djordje
Гост
Djordje

Kopija prijave boravka u inostranstvu nije neophodan dokument. Traži se samo u Berlinu. Pozdrav iz Minhena.

Nevena
Гост
Nevena

Ako želite da se prijavite za glasanje iz Vankuvera, na ovoj fejsbuk stranici pokušavamo da okupimo 100 glasača kako bi nam otvorili glasačko mesto:

https://www.facebook.com/GlasanjeVankuver/

Bogdan Djukic
Гост
Bogdan Djukic

Ovo je moj skromni doprinos za animiranje glasaca iz inostranstva: http://glasaj.azurewebsites.net/. Ukratko, pojednostavio sam proceduru prijavljivanja za glasanje u inostranstvu u par koraka. Ceo proces mozete da zavrsite preko svog telefona. Nadam se da cu bar par ljudi iz dijaspore na ovaj nacin ubediti da izadju na predstojece izbore. Bolji domen bi trebalo da dobijem sutra (www.glasajizinostranstva.com), a zapoceo sam i proceduru za SSL enkripciju (za one kojima je privatnost bitna). Ceo projekat je open source, i moze se naci na: https://github.com/bdjukic/glasajDijasporo.

Jovan
Гост
Jovan

Pitanje-ako u prvom krugu glasam u svom mestu boravka, a u drugom krugu (koji pada na Uskrs, pa ću biti kod rodbine u drugom gradu, što će biti čest slučaj za ove izbore) van svog boravišta, da li podnošenjem zahteva sebe dovodim u situaciju da u oba kruga glasam van svog prebivališta ili se ovaj zahtev može podneti i zmeđu dva kruga, dakle da važi za glasanje van prebivališta samo za drugi krug? hvala

Zoran
Гост
Zoran

Pozdrav svima,
Za sve koji planiraju da obave glasanje na 2 različita mesta za prvi i drugi krug (nadamo se da će ga biti), informacija iz ambasade u Minhenu je da to nije moguće. Glasanje u prvom i drugom krugu mora biti obavljeno na istom biračkom mestu.
Takođe ako niste glasali u prvom krugu moguće je glasanje u drugom na biračkom mestu na kom ste prijavljeni.
Ako neko ima drugačiju informaciju, slobodno me demantujte 🙂

Sasa
Гост
Sasa

Ja sam registrovan u Valjevu a zivim u NS ali nisam prijavljen jer sam podstanar,kako mogu da glasam iz NS