Ауторски текст Политика Преносимо

There’s something about Vesna

Одговор Весни Пешић на текст Ћебовање јавности.

Весна Пешић поново критикује ДЈБ јер је инсистирао на једном заједничком кандидату опозиције и сада истиче свог кандидата за изборе (погледати предлог овде).

ДЈБ је све време имао свог кандидата, али је очигледно направио грешку што га на време није канидовао, јер је мислио да ће са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем успети да се договори око једног заједничког. Пошто су Јеремић и Јанковић одбили договор око једног заједничког кандидата, хајде да ту идеју оставимо по страни.

Да ли је сада боље да има само два или више од два кандидата опозиције? Весна Пешић тврди да је потребно имати баш два. Разлог? Па сви додатни кандидати одузимају гласове тој двојици, јер распарчавају њихово бирачко тело. Дакле, ако је, рецимо, опозиционо бирачко тело 100, уместо да два кандидата расподеле некако тих 100 на, рецимо 55:45, сада ће први добити, рецимо, 45, други 35, а трећи 20. Другим речима, сваки наредни кандидат смањује удео који су ова двојица већ “резервисали” тиме што су се раније пријавили за трку.

Ово је неразумевање централног проблема ових избора. Није проблем у томе како да се већ мотивисано бирачко тело расподели међу два или више опозиционих кандидата, већ како мотивисати апатичне бираче – то су они који неће гласати ни за једног од ова два кандидата – да уопште изађу на биралишта и гласају. Проблем је како да се опозиционо бирачко тело увећа. Навешћу три примера да би се ово разумело.

(1) Замислите да се Бошко Обрадовић повуче из изборне трке. Шта би се десило са његовим бирачким телом? Разуме се, један део би гласао за неког другог опозиционог кандидата. Али један значајан део не би уопште гласао, јер је политика Двери у оштрој супротности са политикама осталих кандидата. Та чињеница би се потом одразила на укупну излазност, која би била нижа. Дакле, добро је да кандидат Двери као трећи кандидат поред остале двојице остаје у трци, јер се тиме повећава укупна излазност у 1. кругу.

(2) Замислите да се за место председника кандидује Љубиша Прелетачевић Бели (освојио 20 одсто на локаним изборима у Младеновцу у априлу 2016). То би такође имало позитиван утицај на укупну излазност. Гласачи Белог су опозициони разочарани гласачи и апстиненти који гласањем исмевају целокупну политичку сцену. Ако Бели не учествује, огроман део њих неће уопште гласати, чиме ће излазност бити мања. (Разуме се, можда Весна Пешић и даље жели да се држи свог уверења из једног ранијег текста у коме је тврдила да су гласачи Белог у Младеновцу заправо гласачи СНС-а, који ће свакако на председничким изборима гласати за Вучића.) Дакле, било би добро да се и Бели кандидује као четврти кандидат, јер тиме повећава укупну излазност у 1. кругу.

(3) Слично је и са бирачким телом ДЈБ. Једна трећина ДЈБ гласача не жели да гласа ни за Јеремића, ни за Јанковића. Ово није никакво нагађање. То нам је показало истраживање које смо радили међу нашим симпатизерима и члановима. Иако су сви гласачи ДЈБ опозиционо настројени, значајан део у Јеремићу и Јанковићу не види доброг кандидата за борбу против Вучића. Ако верујете да је излазност важна (у смислу спречавања Вучича да победи у 1. кругу), и ове бираче треба мотивисати да изађу на биралишта у 1. кругу. Дакле, добро је да и ДЈБ кандидује петог опоизиционог кандидата јер тиме не смањује, већ увећава укупну излазност у 1. кругу.

Разуме се, ако не сматрате да је излазност на овим изборима важна, већ да је циљ да се обезбеди одређен број гласова неком посебном кандидату, можете и даље да инсистирате на томе да су баш два кандидата идеалан број за опозицију. То је потпуно у реду. Само то онда треба јасно рећи.

***

Инсистирање на томе да је баш 2 идеалан број за број кандидата опозиције подсетило ме на сцену из комедије There’s Something About Mary (1998) у којој аутостопер (Харланд Вилиамс) убеђује главног глумца (Бен Стилер) како је видео за вежбање у трајању од 7 минута идеалан, јер траје краће од истог видеа од 8 минута. (Логично, куповином видеа од 7 минута вежбачи штеде 1 минут током вежбања.) Када му Бен Стилер каже да, користећи исту логику, може да се тврди да је видео од 6 минута још бољи, јер траје минут краће од видеа од 7 минута, Вилијамс узбуђено одговори: “Не! Не! Седам је идеалан број!”

проф. Душан Павловић
народни посланик
потпредседник покрета Доста је било

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Slazem se sa svim sto je Dusan Pavlovic napisao. Ja sam licno okruzen sa ljudima koji glasaju za Vucica i upucen sam u njihov mentalitet, dalje oko mene ima i dosta usnulih, apaticnih koji po defaultu ne glasaju i kontam da nema sanse ni da glasaju sada. Svaki razgovor oko politike, a tek ubedjivanje ih odbija, ali im ja svakako nabacujem sta se desava i da su oni najveca grupa u Srbiji i da su oni ti koji bi mogli dovesti do promene. Svakako se slazem da je odlican potez da se upravo ova grupacija probudi i izadje na izbore. Ponavljajte to do zadnjeg dana, makar uticali i na 3%.

  Ja licno verujem vise Google-u nego raznim istrazivanjima. Jer preko google searcha se cesto preslika ono sto se desi u realnosti. 3 od 4 glasaca danas koristi internet i slazem se da bas oni sto glasaju za Vucica su upravo taj jedan od cetvroro kojeg nema na netu. U Srbiji ima 800.000 ljudi koji nemaju ni osnovnu skolu i bilo bi zanimljivo istraziti za koga oni glasaju i kako se informisu. Osim sto se animiraju usnuli, DJB bi trebao da dopre i do ovih ljudi.

  No gledajuci kroz google trends, Jankovic je trenutno najaci i sije i Vucica u odredjenim momentima. Najaci momenat je bio 19. feb kad se on kandidovao i tu se pokazuje da je pametnije bilo ranije izaci sa kandidatom nego kasnije. Evo Radulovic se kadnidovao juce i nije nesto odjeknulo kao vest. Svakako valja pratiti google trends
  https://trends.google.com/trends/explore?date=today%201-m&q=aleksandar%20vucic,sasa%20jankovic,vuk%20jeremic,sasa%20radulovic,bosko%20obradovic

 • Интересантно је да Весна Пешић и многи “опозиционари”, тврде час једно, час друго, а увек насупрот ДЈБ.
  Прво, нису прихватили да буде само један кандидат, јер наводно изаћиће више гласача опозиције ако је више кандидата (што је лош приступ у трци са Бучићем, јер поштене људе разочарава неслога и користољубље странака).
  Друго, када ДЈБ због неуспелих договора са С.Ј. и В.Ј. предложи свог кандидата, онда више не важи њихова претходна логика да није добро да буде само један кандидат и да треба да их буде више због излазности.
  Значи, за те “праве опозицинаре” не ваља кад је један (што више од пола године захтева ДЈБ), а не ваља ни када је више кандидата (до чега је против својих циљева и аргумената доведен да учини исто и ДЈБ). У сваком случају за њих не ваља оно што предлаже ДЈБ.
  Закључак: тзв. “прекаљеној опозицији” смета права опозиција.
  Разлози: користољубље и властољубље (а највероватније и среброљубље).
  Добитник: позиција и њен вођа, хохштаплер и демагог А.В.
  Главни кривац: “прекаљена опозиција”.
  Ко је после испао глуп? Или можда непоштен?
  Глуп – када је у питању жеља да се победи гајбица-Александар Вучић;
  Поштен – када је у питању однос странака према бирачима који би хтели да гласају против гајбица-Александра Вучића.

 • Analiza situacije u ovom tekstu polazi od ispravne konstatacije da postoji 50% biraca koji nece iskoristiti svoje pravo. Konstatuje se da Vuvic moze da racuna na svoju disciplinovanu vojsku SNS + satrapi od oko 2,5 miliona glasaca sto cini nesto vise od 30%. U okolnostima u kojima izadje 50% Vucic i satrapi pobedjuju u prvom krugu.
  Potpuno se ispravno procenjuje da jedino izlaznost reda velicine 70+% garantuje Vucicev poraz. Imamo deficit od 15-20% birackog tela.
  E sad dolazimo do problema!
  U ovom tekstu postavlja se pretpostavka da su biraci obojeni. To bi mozda i bilo tacno kada bi govorili o parlamentarnim izborima. Ovde to nije slucaj. Ovim je promasena sustina. Sam Radulovic ali i drugi ukljucujuci Jeremica i Jankovica imaju svest da se ovde ne radi o politickoj moci vec o referendumu za ili protiv tiranije. Vucic je i do sada uzurpirao najpre sluzbe bezbednosti, potom institucije i na kraju ceo sistem. Ovde dakle nije rec o referendumu koji bi sprecio Vucica da uvede tiraniju. On je to vec uradio. Poslanici nisu u stanju da ga sprece u bilo cemu. Narod nema nikakvog uticaja na njegovu sudbinu. Ovo je dakle referendum koji treba da ODUZME Vucicu i satrapima ono sto su OTELI gradjanima – njihovu suverenost.
  Da je samo to – i to ne bi bilo strasno. Odgovornost na gradjanima je i veca jer ovim potezom pera oni mogu da sprece Vucica da rasproda resurse i dovede naod do prosjackog stapa.
  Odgovornost gradjana je jos veca jer sada svojim potezom potpisujemo sopstvenu starost i buducnost nase dece i unuka. Zaokruziti Vucica znaci samo jedno – osuditi sebe i svoje unuke i decu na skajpovanje.
  Na kraju B. Delic (radikal) castan covek – general koji je stitio nasu teritoriju je nedavno osudio Vucica za kvislinsko ponasanje potpisivanjem odricanja u Briselu od svega sto je placeno mnogim zivotima kroz vekove.
  Ovo jesu izbori izmedju dobra i zla, tiranije i demokratije, izdaje i pravedne borbe za odbranu.
  Da zakljucim: Izlaznost nece podici u znacajno povecati ni Radulovic, ni Obradovic, ni Beli…Izlaznost ce podici TEME, IDEJE, PRAVDA. Tu je Vucic tanak.
  Vucic i satrapi ponistavaju ono sto su sacuvali Delic i njegovi vojnici. Izdaja je nesto sto gradjani Srbije ne oprastaju ali i prepoznaju. Rezim guli kozu sa ledja nasih firmi da bi poklanjao strancima – ponovo izdaja ovaj put ekonomska. Stigla su duplirana poreska resenja za pausalce retroaktivno za 2 godine, duplirao je poreze na imovinu, smanjio plate i penzije,,,. Vucic je oslobodio Karica za koga svi znamo ko je, Mitrovicevog sina…. Vucic je najobicniji Kvisling i precutna saglasnost za represiju placena izdajom je dovoljan razlog da se izlaznost podigne na 90% jer jednom se mora reci: “NE”, dosta je bilo!

 • Ok, do ovih izbora mislio sam da ću glasati za DJB. Nakon ove ujdurme oko podrške nisam više siguran šta bi DJB trebalo da uradi da bih ponivo stekao poverenje u pokret/partiju. Nisam osvetoljubiv već mi je iskreno žao što je politička snaga za koju sam mogao mirne savesti da glasam sama sebe diskvalifikovala – da budem potpuno jasan, moja motivacija je potpuno sebična, glasam za građanske opcije te sam tu I prepoznao djb… Do nedavno. Ovo sa Vesnok Pešić me je definitivno odvratilo od djb, ali svejedno, na ovim izborima ionako glasam za Sašu Jankovića, a na sledećim videćemo. Drugarski pozdrav!

  • Šta vas je konkretno odvratilo od DJB? Možda partijsko zapošljavanje? Pljačkaške privatizacije? Burazersko poslovanje? Namešteni tenderi? Tajni ugovori? Smanjenje penzija i plata i povećanje svih poreza i akciza? Značilo bi nam kad bi ste rekli pa da možemo da promenimo.

  • Ok, do ovih izbora mislio sam da ću možda glasati za g. Jankovića. Nakon ovih silnih pritisaka njegovih “simpatizera” nisam više siguran šta bi on trebalo da uradi da bih ponovo stekao njegovo poverenje. Nisam osvetoljubiv, ali, aman ljudi, glasajte za koga hoćete, ali pustite nas da sami izaberemo za koga ćemo da glasamo. Nemojte nas više ucenjivati sa g. Jankovićem.

  • Ne razumem šta vas je tačno odvratilo od podrške DJB-u? Kažete “nakon ove ujdurme oko podrške…” Kakve ujdurme? Jel’ zato što DJB nije dao podršku Saši Jankoviću za koga ste vi odlučili da glasate? DJB je rekao da će podržati Sašu Jankovića ako se ispostavi da je on u stanju da motiviše veće biračko telo. Ili vi želite da DJB podrži Sašu Jankovića bez obzira na to što on nije uspeo da motiviše veće biračko telo? Zašto bi DJB to radio? Da bi Saša Janković dobio više glasova, iako se zna da ne može da uđe čak ni u drugi krug?

   Mi moramo da shvatimio da ovde nije reč o tome ko se kome sviđa nego ko može da pobedi Vučića, odnosno da motiviše apstinente i obezbedi održavanje drugog kruga.

  • Nažalost, Janković se malo zaigrao. Hoće uspeh preko noći. To ne ide tako, evo DJB gradi organizaciju skoro 3 godine, bez ikakve pomoći, potpuno sam i bez kompromisa. Janković bi to da skrati pa naravno da mora da uđe u dilove sa ljudima kojima vrednosti ništa ne znače već samo interes. I tako sad kod njega imaš Šutanovca, Kenu, Čička i ko zna već koga. To mu na duže staze nije pametno rešenje. Pre ili kasnije će ta ekipa početi da se raspada i doći će vreme za sravnjivanje računa i iznošenje prljavog veša. Kad jednom pomešaš čisto i prljavo, uvek ispadne prljavo. Zato lepo DJB gura svoju priču, ide polako ali znaš da si 100% čist.

  • Tanja, u pravu si mora neko da ostane u DS-u. Ja na mogu jer nikada nisam ni bio član. Jedini razlog mog posta je moja frustracija sa činjenicom da ponovo mora da tražim političku opciju koja najbolje zastupa vrednosti i principe koje su meni bitne. Jedan od principa je i da cilje nikako ne može opravdati sredstvo. Najbolji primer je odgovor DJB:

   “Šta vas je konkretno odvratilo od DJB? Možda partijsko zapošljavanje? Pljačkaške privatizacije? Burazersko poslovanje? Namešteni tenderi? Tajni ugovori? Smanjenje penzija i plata i povećanje svih poreza i akciza? Značilo bi nam kad bi ste rekli pa da možemo da promenimo.”

   Kao da je sama Kellyanne Conway odgovarala na moj post. Niti sam pomenuo partijsko zapošljavanje, niti privatizacije ili tendere, ili pak tajne ugovore… Koliko je meni poznato pokret DJB nije ni bio u mogućnosti da bilo šta od navedenog uradi ili spreči pošto nije ni učestvovao u vlasti. Ja lično ne vidim ništa loše ni u činjenici da je Radulović bio deo Vučićeve vlade. Posle Tadića niko nije mogao da predvidi kojim će putem Tadićevo dete – AV – krenuti, tako da je vredelo probati.

   Poslao sam komentar da bi vi u DJB znali šta se događa sa delom vaših simpatizera, jer još bar desetak prijatelja i članova moje familije ima mišljenje slično mome, kao posledica političke strategije za koju ste se opredelili. Ne iz loše namere, ali ako to sami ne vidite ne znam što bi vi trošili vreme na mene i meni slične a ja na vas. U svakom slučaju želim vam sve najbolje jer su ciljevi za koje ste se deklarisali (jer više nisam siguran da ćete ih i ispuniti ako se nađete u prilici) i na mojoj listi želja za Srbiju.

  • Vladimire, i dalje niste rekli šta vas je to odvratilo od DJB. Ako ste se već javili ovde ne znamo šta vam je teško da navedete? Mi smo u prethodnoj poruci pokušali da pogodimo šta vam smeta kod nas, verovatno nismo uspeli, pa je valjda red da nam kažete. DJB je od svog nastanka pa do danas ostao potpuno isti. Nije odstupio ni milimetar od svojih vrednosti i stavova. Nismo ušli ni u kakav dil ili koaliciju sa drugim partijama da bi “brže napredovali” jer se držimo toga da kad se pomeša čisto i prljavo onda uvek ispadne prljavo. Zato i sada potpuno sami izlazimo na izbore. Za razliku od drugih koji mogu da “progutaju” neke stvari da bi brže napredovali, mi ne želimo da pravimo ni najmanje kompromise. Pa zato i ostaje pitanje šta vas je to odvratilo kad mi u svojoj politici i vrednostima nismo ništa promenili? Možda vam smeta što smo 2 meseca zastupali ideju o ujedinjenju opozicije? Ili možda što smo se usudili samostalno da izađemo na izbore kad smo videli da od ujedinjenja nema ništa? Jel hoćete da kažete da DJB nema prava da učestvuje na izborima a drugi imaju? Oprostite što nagađamo, ne znamo kako bi drugačije mogli da znamo šta vas je to odvratilo.

  • Evo da navedem nekoliko razloga. Jedan je promena diskursa, u poslednjih par meseci delujete više kao DS pred one izbore koje su izgubili a manje kao DJB, ne znam zašto. Drugo, sve što znam o srpskoj politici i opoziciji ukazivalo je da je nemoguće da će izaći sa jednim kandidatom. Vi ste kao politička organizacija imali mnogo lošiju procenu od moje, da će opozicija izaći sa jednim kandidatom, što me je definitivno nateralo da se zapitam koliko ste vi kredibilna strana u celoj priči, ako ste sa resursima na raspolaganju došli do tako pogrešne pretpostavke. Da ne pominjem inicijativu za preispitivanjem izbora za koju se ispostavilo da je takođe neutemeljena, Vujo Ilić je na peščaniku argumentovao i zašto. Čak I da živimo u zemlji u kojoj pravni sistem funkcioniše vaša argumentacja ne bi bila dovoljna da tužilaštvo pokrene istragu – ako je to a ne mobilizacija javnosti uopšte bio cilj. Ukratko, natezanje činjenica kako bi ih uklopili u vaš politički narativ, naročito kada je tako nešto nepotrebno, je stvar koja mi ne prija. To su moji razlozi, na vama je da ovo što sam naveo prepoznate kao razloge ili ne.

   Usput, mislim i da je dobro ovo što se trenutno dešava sa DJB, jer transformacija iz pokreta u partiju zahteva promenu ustrojstva i konsolidaciju u ljudstvu i bazi. Možda ćete i izgubiti nešto članova ali se nadam da će vam to omogućiti da efektivnije nastupite kao politička organizacija.

   Pozdrav.

  • Pokret nije imao nikakvu procenu da će opozicija izaći sa zajedničkim kandidatom već se trudio da dođe do dogovora. Složna opozicija je mnogo jača nego kad svako ide za sebe. Ako to ne razumete onda ne vredi dalje pričati na tu temu. Čak je i Vučić to shvatio kad je okupio oko sebe preko 10 stranaka. Taj dogovor oko zajedničkog kandidata nije uspeo zato što to ostali nisu hteli, dakle to nije bilo do nas. Mi smo imali najbolje namere, kao i uvek. Što se tiče druge teme, da su izbori pokradeni, pa, mi smo istakli naše argumente, na vama je da procenite. Ako smo pronašli da je 300 hiljada ljudi glasalo na lokalu za opoziciju a onda na republičkom nivou za SNS, to je definitivno vrlo sumnjivo. Objašnjenja tipa “kako ljudi različito glasaju” nam nisu mnogo uverljiva, jer prvo što se radi o velikom broju a drugo što je malo čudno da kod svih koji različito glasaju, to sve nekako ide u korist SNS-a. Za očekivati je nekad i da ako neko različito glasa onda nešto završi i kod opozicije. Ali dobro, nećemo se vraćati na tu temu, ima nekoliko tekstova o tome, ko želi može da pročita. Tebi svakako hvala što si razjasnio šta te odvratilo od DJB, tako ozbiljni razlozi nikako ne mogu da se ignorišu.

 • Jeremić, Janković i Radulović su tri RAZLIČITA kandidata sa različitim programima, različitim idejama i različitim biračima koji će za njih glasati. Bitno je da izbora ima i da će veća politička ,,ponuda,, izvući veći broj birača u prvom izbornom krugu. Sa većom izlaznošću smanjuje se mogućnost da bilo ko od kandidata pobedi u prvom izbornom krugu, što je od velikog značaja. Ne radi se o tome na nekom to nije jasno. Radi se o tome da nekom to nije u interesu. Onome kome to nije u interesu, taj se oglašava da još više zamuti i onako mutnu vodu.

 • Ljudi pricaju da se Radulovic trebao da kandiduje mnogo ranije? A to sto je do sada pokusavao da se dogovorima sa ostala dva kanditata oko ujedinjenja radi rusenja Vucica, nikom nista?

  Da porazjasnim, mentalitet naroda na ovima prostorima je neverovatan, kada neko pokusava da uradi nesta pozitivno i korisno za drustvo ili sredinu sa dobrim namerama i ne uspe u tome odmah ga kritikuju sto nije uradio poptuno drugacije jer je to najverovatnije moglo da onda dovede do pozitivnijih rezultata a da se ta osoba hipoteticki vrati unazad u vreme i cini suprotno ili drugacije od prvog puta i to dovede do istog ako ne i goreg rezultata onda opet svi bruse po mozgu te osobe kako je trebao/la da radi drugacije. Pitate se zasto? Pa jednostavno je, svi umeju da pametuju tek nakon sto se vidi ishod necijeg plana i rada ali niko ne ume i ne moze precizno da predvidi sta ce se zapravo desiti ako on ili ona krene tim specificnim putem.

  Taj nacin razmisljanja nas je i doveo do dna gde i jesmo danas.

  • Tako je.
   Ja sam ovaj fenomen nekako sebi morao da pojasnim. Nekoliko mogućih objašnjenja za, evo, histeriju na DJB. (Neću navesti da je histerija možda sa razlogom jer eto, prosto sam tu mogućnost u ovom slučaju isključio. 🙂 Nakon razmišljanja.) Prvo, ljudi su površni, ne prouče pojašnjenja, ne sednu da izvagaju. Nego gde svi Turci tu i mali Mujo. Jumping on a bandwagon. Drugo, ljudi imaju neku emotivnu agendu ali je oblače u tobože neku argumentaciju. (Nekadašnji glasači DS koji ga još nisu otpisali pa im ne odgovara priča – ne interesuje nas vaskrsavanje postpetooktobarskih stranaka). Ok je reakcija, ljudska je. Ali je nefer ne reći da je nešto drugo razlog.

 • Mnogi ljudi previše primaju srcu ovo što nam se dogadja i zato bih im poručio da se opuste. Vučić će pasti onog trenutka kada prosečan glasač a on nije baš ni previše obrazovan, a još manje informisan bude shvatio da AV ne radi ništa već samo glumata kao da radi u Holivudu. Možda se to dogodi na ovim izborima, možda na sledećim, ali misleći ljudi o tome neće odlučiti, jer oni su već odavno protiv ove vlasti, ali ona je još uvek u sedlu. Kad joj okrene leža prosečan glasač, a to će se dogoditi veoma brzo, ako već nije, biće zbogom Vučiću.

 • Definitivno iznudjen, ovaj sada novi pristup izborima koji demonstrira Djb – što više, što različitije – to bolje, ima odredjenih slabosti. One se ogledaju, pre svega, u dva izrazito uočljiva, ali zato jednako loša momenta: 1) samoubedjenost gotovo svih ključnih opozicionih aktera – u sopstvenu samobitnost, i, a izazvano pukim, kakvim takvim mini prostorom za samopromociju koji im, odškrinuto i planski, dobacuje sam Vučić – pod 2) neverovatno slepilo svih njih, koje direktno, ali direktno – utiče na izostajanje odluke o opštem bojkotu i Skupštine i izbora pod ovakvim uslovima – što bi – apsolutno – dovelo, ako se uporno držite bojkota – do neumitnog slabljenja Vučićevog kredibiliteta – i upravo stvaranje referendumske atmosfere, za kojom svi vi toliko žudite. Zaista, zar ste toliko slepi? Zar baš niko ne ume da se bavi umetnošću koju nazivamo politikom? Politikanstvo – nije politika. Prihvatanje i učestvovanje na ovakvim izborima, pa i u onakvoj Skupštini, samo je infantilni pokušaj kakvog takvog širenja baze i kljuc pljuc lične promocije, radi procenta, dva, gore. Što se Djb tiče, ne mogu biti razočran jednom ili drugom greškom, jer niko nije savršen. Mogu nastojati da ukažem na njih, ali me greške u delovanju i radu ne mogu odvratiti, ukoliko nisu temelj neke politike. Mogu žaliti zbog propuštene šanse, ali se ne mogu odreći zbog greške. Ukoliko to nije – temeljna politika. Mislim da je Djb ovde, po pitanju ovih izbora, kao i svi drugi, napravio grešku. Bojkot je bio rešenje, opšti bojkot. On nosi daleko moćniju poruku (i drastično brži i bolji rezultat) od učestvovanja i davanja legitimiteta – da bi svi posle tih i takvih izbora govorili – hej, ali nisu bili fer! Na samom kraju, podvukla se pod želju za opšte dobro i jedinstvo – još jedna greška. Ona zbog koje je izostala jasna osuda i definisanje, ali i distanciranje od onog kandidata – koji je svesno nanosio štetu pokretu Djb.Tu nije smelo biti kalkulisanja i snosishodljivosti. To odbija simpatizera, a ne jasna i nedosmislena osuda koja bi i otvorila oči onim simpatizerima Djb, koji su do juče, svojom očiglednom neinformisanošću – bili skloni ukazivanja poverenja jednom takvom kandidatu.

 • Vidim на углу Палмотићеве и мајке Јевросиме ispred štaba Jankovića danas gužvu nard strpljivo čekali da svojim potpisom podrže njegovo kandidovanje.
  A šta se kod nas događa?

  • Vilogorski, to je predstava za narod. Okupili svoje ljude, prijatelje i simpatizere da svi dođu odjednom da se napravi slikanje i promocija. To su manipulacije ala Vučić. Videćemo ih kad prođe taj početni hype i kad se potpišu svi prijatelji i rodbina, pa ti ona fali još cirka 8000 potpisa… e tu onda kreće muka.

  • Sale brate, iz tvojih usta u Božije uši.
   Ali ovo me brine. Trebalo nam je mesec i po dana da skupimo 10.000 potpisa za osnivanje stranke, potpisi kako se tzvrdi, nisu ispravni, stranka neće biti registrovana.Mnogo smo kavkulisali i ušli u vremenski šktipac.
   Sve mi je ovo mutno.

  • Nije isto kad skupšljaš za osnivanje stranke i za izbore. Osnivanje stranke je ljudima bezvezan povod, niko neće da se cima, potovo na -12 stepeni koliko je bilo tada. Sad je povod ipak značajniji, bolje je vreme a i DJB ima sveža iskustva šta i kako treba raditi. Dakle, biće lakše.

 • Mislim da je veliki problem u našem sagledavanju stvarnosti! Vesna Pešić je dokazani opozicionar ali to što je opozicionar ne znači da nema niske strasti, i jednostavno je deo čitavog sistema koji postoji u ovoj državi! RADI ŠTO TI JA KAŽEM DA RADIŠ A NEMOJ DA RADIŠ ONO ŠTO JA RADIM! To je deviza skoro svake javne i istaknute ličnosti na našoj društvenoj sceni! Ne voli ona Vučića i htela bi da mu vidi leđa ali sistem nebi menjala do kraja jer sigurno da ona kao “u njenim očima” ispravna osoba, sa pravim svetonazorima može ipak da upravlja tim istim trulim sistemom kako dolikuje! Znači sve da se promeni sem mog sigurnog mesta u sistemu-čitaj, ne radim puno,a živim ko zmaj! Ovo je glavni razlog njene antisimpatije prema DJB! Ovaj simptom se oseća kod mnogih javnih ličnosti. Svi da se sistem promeni ali da njih ne dodirne ništa! Svi oni imaju neke kombinacije i apanaže! Neki veće,neki manje ali ih imaju… E sad što DJB hoće da stavu ovu državu na zdrave noge, e to će i njihov svet ljudski da istumba i to je i za njih vrlo frapantno! Ratni i anti-ratni profiteri ne mogu jedni bez drugih, a ovi što hoće da rade i da žive od svog rada su ti koji im mute vodu- čitaj DJB!!! U tom grmu leži zec!

 • Eto, ja bas nisam hteo da glasam ni za jednog od dva, cak me napadali DJB-ovci jer bih pre dao glas Bosku nego njima, a glasac sam DJB-a. Mislim da je dobro sto je Sasa usao u trku iako mislim da nije on za to mesto predvidjen ali to je logican potez, mozda iznudjen, koji se mogao naslutiti i zbog kog sam pivo dobio. Samo jaku kampanju molim. U svako mesto gde se dodje vatromet da se ispali, pa saceka, pa govor kad narod dodje da vidi sta bi, hihihi.
  Pozdrav,

 • @Ana

  Sta se pecas na agipropovske trikove. Ako si ispratila,,, odma u toku objave kandidature, komentare su okacili pravi DJB simpatizeri, sa recima podrske, posle je krenula navala “laznih” simpatizera sa postovima tipa, razocaran sam nikad vise necu da glasam za DJB.
  E sad, ko stoji iza toga, pa ima ih sa vise strana lako ih je prepoznati po retorici.

 • “Jedna trećina DJB glasača ne želi da glasa ni za Jeremića, ni za Jankovića.”
  Da Sašu (samo ilustrujem, narodski) opiči grom i odnese ga na onaj svet ostalo članstvo bi stalo u vremenu i ni pomaklo se ne bi za “vijek vjekova”. Ajme mentaliteta.

 • Ljudi !
  Mnogima nije jasna ni obična matematika a kamo li IZBORNA. A izborna je VIŠA MATEMATIKA. Sve je to pokret DJB lepo objasnio. Neki nisu shvatili jer im trebaju dodatni časovi matematike. Ne znam da li u DJB ima neki profesor matematike da im da neki čas.Impresioniran sam strpljivošću i upornošću DJB da im objasne suštinu. Ko je shvatio, shvatio je. Ko nije nek ostane kući za izbore i nek gleda Vučića još pet godina kako iskače iz svih aparata bele tehnike. A decu i unuke nek gleda skypeom. Svako ima pravo na svoj izbor. Dakle Saša ali Radulović !

 • DJB je pošteno čekao da se svi dogovore. Za to vreme Vuk Jeremić i Saša Janković krenuli su samostalno u kampanju. SAMOSTALNO su odlučili da se kandiduju, prema tome, niko nije dužan da im da podršku sem onih sa kojima su doneli odluku o kandidaturi. U stvari, oni su hteli da uhvate DJB u zamku tako što bi izgradili svoje pozicije dok DJB tčeka dogovor, a onda kao jedini mogući dogovor predstavili to da ih DJB podrži. Zato je DS požurio da podrži Jankovića kako bi se isti profilisao kao kandidat i kako bi svi drugi bili shvaćeni kao suvišni kandidati koji smetaju ,,zvaničnom” građanskom kandidatu. Svakako da imaju pravo na takvu strategiju, ali, to nije zajednička i timska igra, to je stavljanje ličnih i uskostranačkih interesa u prvi plan, baš suprotno od onoga što DJB radi mesecima. Ja ću glasati za kandidata DJB baš zato što je DJB pokazao da želi da igra timski i da je spreman da se povuče iz trke i žrtvuje svog kandidata za opšti interes, dok su ostali samo gledali kako da se što bolje pozicioniraju i nametnu kao vođe građanske opozicije. Zato oni gledaju neprijateljski na DJB, zato što je DJB nova snaga sa novim ljudima, a iskompromitovane navodne građanske elite kojima pripada Pešićeva žele da ostanu na čelu građanske opcije na koju misle da imaju monopol i ne trpe konkurenciju na tržištu počitičkih ideja.

  U drugom krugu ću glasati za kandidata koji ima najviše šanse da pobedi Vučića, ako do drugog kruga dođe (sem ako je u pitanju Šešelj ili neko sličan). U prvom glasam za kandidata DJB, Sašu Radulovića. Dixi.