Политика Реаговање

Одговор Душану Теодоровићу

На овим изборима је важно победити Вучића и спречити 5 година мрака. Није важно ко ће га победити. Важно је да искористимо велику шансу и да направимо први корак ка промени система. Напади на Доста је било зато што је одлучио да кандидује Сашу Радуловића за председника Србије не доприносе том циљу. Напади на најјачу опозициону странку неће вратити из мртвих неку другу странку, само јачају шансе Александра Вучића да победи у првом кругу. Главни циљ ДЈБ је да подигне излазност и омогући други круг, јер је то пут ка поразу Александра Вучића. Саша Радуловић се кандидује да би спречио да Александар Вучић победи у првом кругу.

Доста је било се за промену система доследно бори од оснивања 2014. године и подршка грађана од тада расте због тога. Постали смо најјача опозициона странка захваљујући томе што нисмо пристали ни на један уступак ма колико је то сваког појединачно у ДЈБ коштало. Расла нам је подршка јер смо се, иако понижавани, вређани и новчано кажњавани у Скупштини, борили најгласније против отимања пензија, партијског запошљавања у Уставном суду, Комисији за хартије од вредности, РЕМ-у, против субвенција страним “инвеститорима”, поклањања станова и вила Вучићевим рођацима и пријатељима. Грађани су то препознали и зато нам расте подршка иако су нас засипали блатом и лажима у медијима више него било кога. Подршка нам расте зато што нисмо трговали нашим принципима зарад добро плаћених државних позиција за било кога.

Покрет Доста је било је баш због те велике подршке грађана одлучио да кандидује Сашу Радуловића за председника Србије. Циљ те кандидатуре је подизање излазности, јер два кандидата ни после два месеца кампање нису успели да подигну заинтересованост у бирачком телу, нису повећали веру у то да је Вучић победив и, према истраживању, нису заинтересовали чак ни све бираче ДЈБ да изађу на биралишта и гласају против Вучића. Ови избори су референдум против Вучића, а не избор најбољег кандидата. Зато Доста је било подржава безрезервно сваког кандидата који најуспешније на овим изборима супротстави Вучићу. Није нам важно који кандидат. Важна нам је победа против Вучића а ње неће бити ако чак и гласачи ДЈБ остану код куће. Циљ ДЈБ је да кандидовањем Саше Радуловића изведе све бираче ДЈБ и да анимира што већи број апстинената да изађу на биралишта и спречи победу Вучића у првом кругу.

Нама је разумљиво да бивши гласачи ДС тугују за том странком и ове изборе виде као шансу да се она врати у живот. Нас тај циљ не занима. На овим изборима не сме да се прокоцка још једна шанса за промену система зато што један узак круг људи не може да прихвати да су странке одговорне за издају идеја 5. октобра неповратно изгубиле подршку грађана. Академик Душан Теодоровић је до недавно делио тај став. До средине децембра прошле године је снажно подржавао све што је Доста је било радио у Скупштини. Не знамо зашто сада академик Теодоровић гази по својим недавним уверењима. Ми не можемо знати шта су прави мотиви да у овом тренутку нападне Доста је било, али свакако не доприносе победи Вучића која је прокламовани циљ.

У децембру је академик Теодоровић у интервјуу Новом магазину изјавио:

“Живимо у таквом тренутку да сваки појединац који жели да се смени ова власт мора да буде ангажован. Сенат покрета ДЈБ је нестраначка форма, ту ће бити шири круг људи, појављује се књижевник Видосав Стевановић, велики карикатуриста Коракс и такође велики карикатуриста Душан Петричић, економиста Шуковић. Мислим да могу да допринесем борби против режима Александра Вучића, који води земљу у погрешном смеру”.

Академик Теодоровић је тада делио идеју покрета ДЈБ да се кандидати договоре око пакета и око једног кандидата:

“За председника Србије треба да се кандидује човек за кога се процени да најуспешније може да се супротстави Александру Вучићу. Ако је то Саша Јанковић, нека буде Јанковић или Вук Јеремић, или нека трећа личност из Покрета, Демократске странке, Нове странке, зашто да не (…) опозиција се тако понашала 2000, са много компромиса кандидат је био Војислав Коштуница, који је успео да победи Слободана Милошевића.”

ДЈБ је остао доследан тој стратегији и циљу победе против Вучића уз помоћ једног кандидата. Шта се догодило са академиком Теодоровићем? Пре само три месеца је на питање да ли мисли “да је Покрет Доста је било прави избор за идеје које желите да остварите” одговорио “Мислим”.

Данас помиње “велике калкулације у вези са подршком неком од председничких кандидата” које су га “политички удаљиле од покрета ДЈБ”. Покрет ДЈБ се извинио својим бирачима што је предуго инсистирао на најбољој стратегији за победу против Вучића и чекао на договор око једног кандидата. Како стратегија један кандидат против Вучића одједном постаје “калкулација”?

И ако је већ реч о калкулацијама то је пре одговор на питање да ли ће подржати другог кандидата ако се пласира у други круг:

“Уколико би се то којим случајем десило, тада бих се бавио анализом новог политичког тренутка.”

Овакве калкулације обесхрабрују апстиненте да изађу и гласају јер показују да постоји неки други циљ, који није победа Вучића, него гласање само за једног кандидата и спашавање странке која је одговорна за долазак Вучића на власт.

Има много лажи о Доста је било. Навикли смо и на њих и да идемо тежим путем јер смо различити и желимо да останемо такви, само своји и доследни. Овом приликом демантујемо да је Сенат странке Доста је било замишљен као фикус. Странка Доста је било је једина странка која у свом Статуту и Програму има забрану партијског запошљавања и једина која има Сенат чији чланови не морају да буду чланови странке, а имају највеће моћи, на пример чак и да ставе вето на избор председника странке и да пониште сваку одлуку ако сматрају да није у складу са основним принципима за које се ДЈБ залаже.

Прилажемо одредбу Статута о Сенату странке Доста је било на коју смо поносни

Сенат Странке

Члан 40.

Сенат има право улагања образложеног вета на кандидате Странке за све најважније страначке и државне функције у складу са општим актима Странке. Вето се доноси двотрећинском већином чланова Сената.

Изборни штаб покрета Доста је било

Повезани линк Интервју Душана Теодоровића за “Данас”

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Da li sad može jedno izvinjenje prema meni, i to svih – od Djb, do simpatizera i “klijenata” ovog slobodnog mesta – zbog “brutalnih” napada na svaku moju kritiku i upozorenje da taj lik – nije štih iz koga treba da stane bilo ko, a najmanje Djb? Samo je jedan glas bio uporno, žestoko protiv njegove “predsedičke kandidature”. Moj glas. Sada shvatate i zašto. Uskoro će i ostatak simpatizera shvatiti zašto i Janković – nije “štih” iza koga treba stati. Naravno, ne očekujem stvarno izvinjenje bilo koga, ponajmanje pokreta, jer je to bolno za svakog, a ponajviše za nosioce promašaja. Niti se radujem ovakvom (izuzetno planiranom) razvoju dogadjaja. Maestro odlično upotrebljava ceo svoj orkestar, puštajući prvo uvodne solo deonice, potom ide gudačka sekcija, iza koje kreće i ona duvačka. Na kraju, uz pun zvuk udaraljki, ceo orkestar će nam združeno odsvirati uspavanku za laku noć, Srbijo. Zato moja kritika Raduloviću, a hvala vam što ste je objavili u jednom prethodnom tekstu – zavredjuje da bude ponovljena: ne govorite o protivkandidatima kao “gubitničkim kampanjama”, jer to može demoralisati značajan deo njihovih birača, pa i apstinente ostaviti kod kuće, a koji su se “lomili” oko njih, a ne oko vas – i time proizvesti pad – umesto podizanja izlaznosti. Opasna greška, sa konsekvencama – i po Djb. Hajde da imamo državnički stav. Radulovićev početni stav je upravo bio takav – državnički. A onda su krenuli “parovi”. Stop! Vratimo se na pravi kolosek, bez degradiranja drugih. Jel potreban svaki opozicioni glas? Da! Jel iko ima šanse od opozicionih da predje 300.000 glasova izašlih? Ne! Pa šta kakimo onda?! Onda ne sme biti napada na druge, omalovažavanja “kolega” iz opozije – a kako ne bismo urušili izlaznost – koja može biti jedini dobitnik ovih izbora. Izlaznost! Glasam za – Izlaznost!

  • Janković sam po sebi nije problem. Nije naročito harizmatičan, suviše bled i u krajnjem slučaju potpuno nepoznat van Beograda. Bolje da prihvatio ponudu i kandidovao se za gradonačelnika Beograda, a ovu trku da je prepustio daleko poznatijem i ozbiljnijem Jeremiću. (A posle ispade Radulović sujetan?!) Problem je njegova okolina, odnosno političari koji su stali iza njega, da bi sa te “moralno ispravne” pozicije mogli da se gađaju blatom sa svima koje vide kao konkurenciju. A to o nenapadanju je upućeno na pogrešnu adresu 🙂 Kad Saša kaže “glasajte za onog za koga mislite da treba”, a sa druge strane se u odgovor čuje “Radulović podriva opoziciju”, onda je jasno kako stvari stoje.

  • Потписујем коментар Господина Шпигла. Само да додам, да ће и тај медени месец политичара око Јанковића, њега самог и осталих који се ту врте, врло брзо проћи. И већ се полако празни. Сва јаловост стратегије СЈ ће се полако показати. Пре свега његово не хтење да се договори. А ово коалирање са ДС ће тек да дође на наплату. И то још како. Заједно са агресивношћу коју помињете.

   Ипак је политика маратон у којој доследни добијају (бар у овој консталацији).

 • Bravo.

  Izgleda da su uvaženom akademiku, otkad ga je DJB izveo na političku scenu zemlje, politički apetiti narasli. Što je sasvim OK i uredu. Ali nemoj onda da blati DJB. Neka kaže otišao sam ovde jer su mi ponudili bolji poziciju. Ili šta već. Bar je to moja špekulacija.

  Što se tiče DS. DJB mora uvek na njih da udara. Iskreno mislim da dok se oni ne ugase, opozicija kao takva nema šanse protiv AV.

 • Ocigledno je da Dosta je bilo ne vidi sumu od drveta. A to je da svojim izlaskom smanjuje sanse bilo kom kandidatu za drugi krug od ova dva koja bi podrzao, a pomaze Seselju tako.
  Ako SJ i VK imaju po 13 posto bez Radulovica, a sa Radulovicem svi po 10, a Seselj u oba slucaja 11…sta se uradilo? Da se zovu glasaci da u drugom krugu glasaju za Vucica.

  • Pa što se nisu onda svi dogovorili oko zajedničkog kandidata ako je već loše da ih bude mnogo? Nisu hteli, hoće sami. A DJB kad hoće onda ne može. Jer, tobože, DJB ako se kandiduje onda svima kvari posao, a oni kad se kandiduju to je super. Kakve su to logike…

  • Postavlja se pitanje koliko zaista Seselj uziva poverenje gradjana u kvantitativnom smislu? Ja bih voleo da se malo pojasni metodologija istrazivanja javnog mnjenja koju je sproveo DJB o podrsci kandidatima.Kako je biran uzorak, kako su postavljana pitanja, da li su oni koji su ih postavljali unapred govorili iz koje stranke dolaze, koliko je bilo procentualno ljudi koji nisu zeleli da daju odgovor..?Posto tamo ima zaista odlicnih matematicara i obzirom da je velika vecina poteza do sada bila jako logicna , verujem da su uradili dobro taj deo .Ali ipak, zamolicu DJB odgovor.

 • Ma sjajan odgovor.Koji to novi politicki trenutak, ako SJ ne udje u drugi krug .Sramota pored jasnog stava da ce DJB u drugom krugu podrzati opozicionog kandidata .Da mozda novi politicki trenutak ne opredeli Akademika ,SJ i DS da podrze AV.Strasno!

 • Prljava igra i prljava kampanja koja se vodi iz štaba Saše Jankovića, a sprovode je nekadašnje perjanice korumpirane vlasti (Šutanova, Kena i ekipa) stiže do granice neverovatnog. Mislim da su se više koncentrisali na pljuvanje pokreta DJB i Jeremića nego na bilo šta drugo. Naravno razumem da se oko Jankovića okupila intelektualna elita. On im je prirodan izbor pa je to sasvim logično. Šteta što će DS to sve upropastiti na kraju.

 • Hoće ljudi da vrate DS u život pa to ti je. Žalosno je da Dušan ima tako kratko pamćenje. Kritikuje pokret za loš nastup u skupštini. Pa setimo se samo onih crteža pinokija, kad je Vučić odlepio… Ubili ste ga u pojam. Da ne pričamo o tome što pokretu svi kradu ideje i samo ih modifikovano predstavljaju. Kad jedan ovakav čovek radi ovakve stvari, ovako preleće i odustaje šta da kažemo za običnog prosečno funkcionalno pismenog srbina.
  Idemo radule do kraja.

 • Mogu da shvatim da neko podrzava SJ. Svako ima pravo da donosi odluku za sebe koga ce kandidata podrzati. Ali nakon samo nekoliko meseci ovako promeniti misljenje, ljudi pa on je akademik. Ja sam srednjoskolac, ali ovakve stvari sebi ne dopustam.
  Predlazem izborni slogan ” PRVI KRUG IZLAZNOST, DRUGI KRUG POBEDA” Ako ne onda ce biti Danteov deveti.

  • SJ pristalicama očigledno veoma smeta DJB jer ih smatraju nekim ko im direktno odvlači glasove. Oni su računali da će se DJB na ovim izborima držati po strani, da će im prepustiti i glasače i članove i posle kad su videli da se DJB opametio, onda ih je to veoma zabolelo i krenuli su napadi. Još jedan dokaz da u politici nema prijatelja. Svako će da ti zabode nož u leđa kad se okreneš. DJB je naučio gorku istinu i vreme je nastavi svojim putem potpuno sam. Na političkoj sceni i dalje ima vrlo malo zaista poštenih i čistih političkih igrača.

  • Zasto bi akademik bio bolji politicar od srednjoskolca,skola za to ne postoji,kao i za svako zanimanje,ili jesi ili nisi,u ovom slucaju on nije.Ovih dana je revija takvih,ima toga i u DJB,glupost tipa beli listic,pa se jos i ponosi time.No,svi imamo svoja ogranicenja,i ova prica je nebitna.Tebi sine svaka cast,od jednog profesora,starog prvoborca od pre 9.marta,e da vas je 10%takvih.

 • Nesto ovde ne stima. Nadamo se da ce se pravi razlog otkriti, jer ne vidim razlog zasto bi se bilo ko protivio vasoj politici, koja se stvarno zasniva na suvoj logici i koja je pre svega normalna politika. Sta su onaj advokat, zatim ovaj akademik i ono troje hteli, upucenim glasacima DJB nije jasno. A ti akademici su posebna prica. Secamo se Cosica i njegove blistave politike, zatim ovog gospodina koji promeni onako iznenada svoje misljenje, i naravno ostali akademici, koji su PRVI trebali da ustanu i pobune se onog dana kada su falsifikovane diplome postale uobicajena pojava u Srbiji. Zasto ih neko sve kolektvino ne upita cega se plase, zasto ne rade ono sto je njihova moralna duznost ili je ipak do toga da je bolje da cute i primaju svoje nacionalne penzije? Ako se necemu protivite, nije dovoljna kritika. Moraju se preduzeti ozbiljne mere da se stvari vrate u normalu, a oni to nisu nijednog trenutka ucinili. Ispravite me ako gresim.

 • To vam je zato sto primate ljude koji su nekada podrzavali DS u stranku.Nadam se da ste izvukli pouku sada.Nema vecih preletaca od demokrata.Tako ce i SNS kada se bude raspadao svi pobeci od Vucica,pocevsi od Jelene Trivan pa do Vesica bivsih DS kadrova.

  • U svakoj stranci ima poštenih ljudi, pa ih ima i u DS-u i u SNS-u. Sama činjenica da je neko bio u nekoj stranci nije razlog za diskvalifikaciju. Gledamo dela a ne poreklo.

  • Ja sam nekada podržavao DS, nisam bio član, nisam ni sada ničiji član, ali nisam propustio ni jedan protest od 92.god., kada bi me majka videla kako idem, sav iscepan očekujući sukobe sa batinašima i policijom, tresla se dok se ne vratim. 5. oktobra je i otac bio sa mnom Ne glasam za DS od 2008. i neću nikada više glasati, veruj mi….Moj odnos prema DS-u je daleko emotivniji nego prema recimo SNS-u.

 • Jezivo.Čitala sam intervju i ceo dan mi nije dobro zbog toga.Mogao je da podrži Jankovića,
  nije morao da pljuje DJB.A sve sto je rekao o DJB-u ne stoji.Kao pre nekoliko meseci je ulivao nadu,sad ne uliva- pa sta se to tako
  drasticno promenilo za par meseci,ja to ne vidim a pratim pokret.
  “Ulaskom u parlament i ponasanjem u njemu nije opravdao poverenje mnogih iz mog okruzenja koji su za DJB glasali”-pa ti očigledno za DJB
  nikada i nisi glasao,nego mnogi iz tvog okruzenja.Kalkulacije pre par meseci kada se priklonio pokretu, kalkulacije sada.
  Iskreno da vam kazem,objavili ste negde u isto vreme njegov tekst,tekst gosp.Milenovic i gosn.Gajica-nije mi se nekako uklapao uz DJB,
  kao ni gosn.Gajic,nije me dotakao svojim tekstom kao skoro svaki na ovom sajtu,nije mi ulio poverenje.
  A to gradjanima Srbije najvise znaci da osete tu iskrenost,jer razni su lepo pricali pa su kasnije postupali potpuno suprotno,kako ih uvertiti
  da je DJB drugaciji.I onda procitas tekst ili poslusas”zivimo u nenormalnoj drzavi” gospodje Milenovic i…mene je rasplakala, ne stidim se to ovde da napisem

  • Isto i meni advokat Gajić nije delovalo ni najmanje iskreno, nego sve se nešto ustručavao i u javnim nastupima gleda u papire ne sme napred da pogleda, kao da ga je stid ili da se krije od nečega.

   Takođe, ni prethodna 3 ex poslanika mi nisu bili DJB. DJB sam navikao da ima energične ljude i da su iskreni u svojim obraćanjima, a ne da su školovani da daju nejasne politički opšte izjave zarad lakšeg budućeg manevrisanja. Znam da je dobro da profil ljudi bude šaren, jer će tako doći do što punijeg pogleda na dalje delovanje, no opet su mi 3 odbegla poslanika DJB-a delovali kompletno neaktivno u parlamentu.

 • Svi smo mi ljudi koji nose svoje vrline i mane pa tako i mi ali i uvazeni akademik. DJB je svojim ponasanjem pokazao zrelost i razum postavivsi jedan cilj – Pobedu na ovim izborima koja je tek osnovni preduslov za dalje korake. Zasto cenjeni akademik to ne uvidja ostaje pitanje na koje nije dao odgovor svojim intervjuom. U potpunosti ste u pravu kada ste postavili prioritet – sprecavanja Vucica da odrzi i prosiri uzurpaciju vlasti. U potpunosti imate pravo da budete nezainteresovani za sudbinu bilo koje stranke pa i DS koja je iskompromitovana. Nije DJB kompromitovao DS. bavljenja DSSami su to ucinili pocev od 6. oktobra svojim cinjenjem ali i necinjenjem. Traziti od DJB ili njenih glasaca da se u ovim trenucima bave DSom je jako neuracunjivo. Pred svima nama je vuk ili Vucic i u tim okolnostima postoje pametnije akcije koje treba preduzimati od bavljenja spasavanjem bilo kog pojedinca ili partije.
  Gospodin Jankovic je nepobitno pristojan covek. U normalnim “mirnodopskim” okolnostima on bi bio sasvim prihvatljiv kandidat. No situacija u Srbiji je daleko od normalne. Preti nam katastrofa – tiranija pracena egzodusom mladih, potpuna pljacka i unistavanje svih civilizacijskih tekovina. Cak i u takvim okolnostima DJB je dao sansu gospodinu Jankovicu (iako verujem da ste bili svesni da su sanse da on animira ljude male) da svojim sposobnostima pokaze da je u stanju da pobedi. Ocigledno g. Jankovic nije kandidat sposoban da privuce ogroman broj apstinenata.
  Vuk Jeremic osim sarma, i nespornog obrazovanja takodje iz dosta razloga (CV, pedigre, izleti…) uprkos nekih nespornih kvaliteta tesko da moze da animira apstinente. Oba kandidata bi dakle u nekim manje dramaticnim okolnostima bili sasvim pristojni kandidati te meni licno ne bi bio problem da glasam bilo koga od njih.
  Ipak u ovim okolnostima njih dvojica su slicni prackama kojima se tesko moze oterati copor izgladnelih vukova i hijena sa Vucicem na celu. Za ovu priliku potreban je malo jaci kandidat.
  U takvim okolnostima DJB je reagovao vise nego dzentmensi dajuci kandidatima dovoljno vremena da pokazu svoje performanse.
  Performanse Jankovica se nisu pokazale izuzetno dobrim. Jankovic je 10 godina bio nekakav zastitnik gradjana, aparatcik koji nije bio u stanju da izadje iz stega dobro placenog cinovnika. Ni jedne inicijative, nimalo hrabrosti! Razloga za pobunu zdravog razuma je bilo mnogo. Razum je morao grmeti iz usta Jankovica. Nazalost nije ga bilo, cak ni anemicnog sapata. Nije on taj kalibar, ne zavaravajmo se. On je Yugo na Balkanskim drumovima, Kotrlja ali nije sposoban ni da poleti ni da ponese ili podnese teret.
  Jeremic ima svakako bolje performanse poput nasminkanog, sveze prefarbanog Ferarija koji nije bas da na nasim drumovima moze sta da postigne. Bolje bi se pokazao na autobanovima i autostradama po svetu. I njemu je pruzena sansa. Epilog je 50% apstinencije.
  Nama treba bager Katepilar, jak, robustan, kadar da preore kaljugu u kojoj zivimo. Kako su bageri uglavnom napolju onda se u tim okolnostima DJB morao odluciti da pomogne Jugicu i Ferariju bez ikakvih vecih ambicija osim da “ba gurku” pripomogne nekom od ove dvojice.
  Stoga misljenje koje je izneo uvazeni akademik je veoma razocaravajuce i u nekoj meri i ograniceno i stoga pomalo nedostojno zvanja. Nazalost pokazalo se da mu je nacin misljenja nenaucni a pronicljivost razocaravajuca. Samo napred DJB u ovim okolnostima nista drugo i nije moguce.

 • Pozdrav svima
  Da li postoji scenario?
  Nas Sasa Radulovic u prvom krugu POBEDIO.
  Kakva izlaznost, kakvi “krugovi”, kakva podrska u drugom krugu drugih.
  Mozda ima elemenata da se i ovako razmislja.Da li vredi razmisljati u ovom pravcu?
  Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike

  • Nadamo se tome ali realno tesko .Niko ne moze znati koliko ce gradjana glasati za Vucica, mozda samo oni koji imaju direktan inteteres i koji su ucenjeni gubitkom posla mada ja ni tada na to ne bi pristao.Kontrola od zatvaranja biralista moze biti presudna jer mi je neverovatno da posle svega imaju i 15% podrske gradjana.

  • Poštovani Žiko,
   Vaši komentari su uvek sjajni, ali ovaj me je posebno ozario 🙂
   Ja u svakom slučaju razmišljam u tom pravcu i verujem da će rezultati biti odlični i pored toga što će naša kampanja ići u smeru podizanja izlaznosti. Samo da se prikupe potpisi i objavi kandidatura, a onda smo na konju, u trci.
   Srdačan pozdrav

 • Не треба вам особа која се заложила да докторанти држе вежбе и раде на факултету без надокнаде. Наводно је тако видео у Америци, само што је пропустио да каже како тамо ментори обезбеђују финансијска средства докторантима. за разлику од Србије где ментори ни не комуницирају са својим докторантима у највећем броју случајева, а школарине се траже без обзира јесте ли на буџету или не. Тај исти Теодоровић се досетио да прича нешто о систему када је већ прошао кроз њега и успео са на врх, дошавши до места ванредног професора, којем је радно место сигурно зато што не подлеже реизбору. Боље вам је без њега.

 • Pozdrav svima ponovo.
  Da li mogu, u narednih nekoliko dana, Vuk Jeremic, Sasa Jankovic,Beli, Sasa Radulovic, Sutanovac, Tadic … i ostali da sednu zajedno i razmotrite situaciju?
  Pozdrav svima od jednog Zike.

  • ДЈБ на том договору инсистира од прошле године, али ни Саша Јанковић, ни Вук Јеремић нису хтели да одступе у корист оног другог. Тек када је постало јасно да од договора нема ништа ДЈБ је изашао са својим кандидатом који је, по мом мишљењу, популарнији од обојице који су претходно били у оптицају. Непостојање договора и јединственог кандидата је искључиво кривица Јеремића, Јанковића и кругова који их гурају. ДЈБ је све време тражио договор и био спреман да буде чисто гласачко тело за другог кандидата. Чак су и сада навели да су спремни да се повуку и да пруже подршку јединственом кандидату, али ако Јеремићеви и Јанковићеви ,,стручни” штабови не желе договор, онда ДЈБ не може да се договара са њима.

 • Док је ДЈБ гледао како да постигне договор међу преосталим странкама тзв. грађанске оријентације, Јанковић и Јеремић су кренули у кампању да би могли да кажу да су први почели и да зато ДЈБ треба њих да подржи. Извините, док је ДЈБ мислио на виши циљ и чекао договор, Јанковић и Јеремић, као и клике окупљене око њих, мислиле су на лични интерес прихватајући као договор једино то да им ДЈБ буде гласачка машина. Па, не иде то тако. Сада када је ДЈБ одлучио да изађе са својим кандидатом, ДС је запенио од беса и страха да њихови бивши бирачи не пређу код ДЈБ. Господо, праве бивше демократе већ су прешле код ДЈБ у великој мери, а за то сте криви ви сами јер сте ви патентирали овај систем који је Вучић усавршио. Па погледајте само колико је бивших демократа којима су уста била пуна демократије, цивилног друштва и грађанских вредности првом приликом прелетело у табор замаскираног радикала, познатог по томе што је претио 100 њихових за једног нашег.

 • Planirao sam da glasam za Jankovica ali kada vidim ko mu sve stoji uz skute i pruza podrsku sanse da dobije moj glas su minimalne. Ja sam glasao za DJB zato sto nije nastavak politike DS-a, ako tako nastave imaju moj glas na sledecim izborima.

  • Član sam DJBa i bio sam fasciniran Jankovićem, toliko da sam bio stava glasaću za njega šta god DJB rekao. Ali kad vidim šta se dešava grozota me hvata kakvi ljudi sve stoje iza njega i na šta su spremni

 • I mene je zaista iznenadio akademik Todorovic! Bilo mi drago sto podrzava pokret, ali ovo sto sad prica zaista nema mnogo smisla…
  Inace Jankovic sam po sebi je ok, problem su ljudi oko njega. Mislio sam do nedavno da glasam za njega, ali cu ipak za Radulovica.

  • Isto i ja tako razmišljam. Hteo sam u početku da dam glas Jankoviću, ali kada sam video kojim se ljudima okružio i da je slogan i ono što priča preuzeto od DJB onda sam odustao. Dodatno napadi na DJB su mi van svake pameti i ako možda Janković lično nema nikakve veze sa time.

 • Nemojte se baviti ovakvim likovima, nemojte trositi energiju na to. Bavite se biracima, infrastrukturom stranke, izborima, programom, planom kako da razmontirate ovaj sistem i da dezintegrisete stoglavo cudoviste koje pije krv ovom napacenom narodu. Ti odrtaveli mudroseri, DS nostalgicari su nebitni likovi i njih niko ne poznaje niti zarezuje 2%, posebno ne van Beograda, a DS ne mogu oziveti u 5 narednih zivota! Smeje im se i vodeca pljackaska ekipa iz DS, ne mogu ni sami da veruju da jos postoje “intelektualci” koji ih podrzavaju i pisu pisma podrske! Da shvatim nekako i one udbaske saradnike medju njima, sta ce ljudi, to ime je zadatak, ali ovi mudroseri i lazni intelektualci su promasili vek, sudija im je odavno svirao ofsajd, a oni i dalje trce u prazno. Pustite ih, ne trosite se na njih, imate preca posla!

 • Postovani,
  sta se desilo sa pricom o cekanju na zvanicno raspisivanje izbora da bi se izjasnili o svojoj strategiji?
  To vise nigde ne pominjete,a ocekivano je kao logican sled prica(tekstova)od pre 10-ak dana,dok ste uporno na tome insistirali pre raspisivamja istih?!
  Zar to vise ne vazi kao,po mom misljenju,jedini iskren odgovor na sva pitanja i konstatacije u vezi cele situacije?
  Iskreno,cini mi se da ste dosta taktizirali u neznanju koji ce sve izbori biti raspisani,a samim tim i odugovlacili sa odlukama sta raditi,a sve sa dobrim i jedino logicnim izgovorom,na pritisak javnosti, da ima vremna jer izbori jos nisu ni raspisani.
  Mislim da niste do kraja iskreni,jer da jeste,ne biste sad menjali pricu i pokusavali da se izvadite na nacin na koji to sada radite,u nadi da ce hiljadu puta ponovljena laz(cekanje dogovora oko jednog kandidata,a ne zvanicno raspisivanje izbora),postati istina.
  Malo vredja inteligenciju toliko insistiranje(ponavljanje),u poslednjih par dana, na tome da ste vi hteli da bude jedan kandidat i da ste se zrtvovali i toliko cekali,insistirali i na kraju ispali neozbiljni,i sve na svoju stetu,a u stvari je sve bila taktika.
  Vise bih vas cenio da ste izasli i rekli,cekali smo da vidimo da li ce biti i parlamentarnih izbora,jer u tom slucaju Sasa bi isao za premijera,a nekoga bismo podrzali od ove dvojice “strucnjaka” za predsednicke,a ne ovako neiskreno i providno.

  • Bole, ovo što DJB sada radi je plan B koji je najavljen odavno.
   U međuvremenu nije bilo “otezanja” već čekanja na potez koji su ova dvojica i samo oni bili vlasni da postignu – dogovor, kako bi se maksimalno podigle šanse za pobedu. Tako da… nisam siguran da ste u pravu.

 • Ne znam da li i koliko selektujete komentare, ali moram priznati da mi je neopisivo drago da vidim ovoliku podršku i razumevanje za Pokret i situaciju u kojoj se ni kriv ni dužan našao. Iskreno, zazirao sam i oklevao da krenem da ih čitam jer sam se bojao da će opet biti sve sami napadi i osude Pokreta uz hroničan manjak podrške i razumevanja, i moram priznati da mi je kamen pao sa srca.

  Zanimljivo kako SJ uspešno forsira ulogu dobrice i čistunca, uvek korektnog i poštenog, nikad ukaljanog i kompromitovanog, a samo pušta ove ispod i oko njega da obavljaju sav prljav posao za njega, kako bi njemu ruke uvek bile “čiste”, a on samo ubire plodove njihovog “mukotrpnog rada” i može na miru da se smeška i slika. Mr Good guy. Čak i da nije on sam inicijator, ne vidim da ih nešto opominje i u svemu tome sprečava jer i njega tako kaljaju i kompromituju, već ih “samo” pušta i pravi se lud, ne zna on ništa o tome i te fore, a i slep može da vidi, bolno očigledno. Ali ne i on. On na površini vodi čistu i uzornu kampanju, takav utisak javnost ima, a ovi njegovi samo podmeću i sapliću ispod stola.
  Moram priznati krajnje razočaravajuće i poražavajuće jer sam ipak očekivao određeni nivo kulture i fair play-a od njega. Stvarno tužno i ružno, jadno i bedno. Ali pretpostavljam, kako kaže ona stara, s kim si takav si. A vidimo s kim je. Može se mnogo reći o čoveku na osnovu ljudi kojim se okružuje. A ovo su sve stare i dobro poznate njuške. I previše dobro poznate. Znamo ih isuviše dugo, u tome i jeste stvar. I šta drugo očekivati sad od njih? Novu politiku sa starim političarima? Probali smo to već koliko puta i evo gde smo.
  Uzajamno se koriste, on njih da ga poguraju u fotelju, a oni njega da ih malo pročisti. Samo pre će oni njega da ukaljaju nego što će on njih da opere. I aj sad glasaj za njega.

  • A što se tiče Dušana, uz svo dužno poštovanje, ali podlegao je pod pritiskom spina DS-a i izbornog štaba SJ, morao se tome odupreti jer morao je znati bolje i kakav je DJB stvarno, kao i DS i cela ta klika u vrhu. Morao je znati i razlikovati šta je spin, a šta činjenica. Međutim, popustio je i dozvolio da ga ubede, a razlog zašto verovatno leži u tome da je previše vezan za DS, i to jako dugo, i izgleda da su te veze, uprkos svemu, ipak neraskidive. Taj “fenomen” možemo primetiti kod mnogih, ta večita žal za DS-om, potreba da mu se uvek prašta i pruža nova šansa, iznova i iznova, kao i grčevita borba da se ne dozvoli da propadne i nestane jer je, kako sami kažu, DS građanska “institucija”.
   Tako da ne treba to nikog mnogo da čudi kod Dušana, moglo se to videti i osetiti, i nije to nikakav problem sam po sebi, svako ide gde mu godi i kud ga srce vodi. Ono što jeste za čuđenje i malo teže za shvatanje je taj njegov Kopernikanski obrt, otkud i čemu, naročito tako naprasno i ničim izazvano. Bar tako deluje spolja gledano. A sporan je i način razmimoilaženja. Zar je moralo preko novina, nije mogao ništa od toga reći otvoreno i direktno u Pokretu, na nekom sastanku, i iznese svoja razmišljanja i eventualne nedoumice i neslaganja? Zar ljudi u Pokretu nisu zaslužili bar toliko, neko elementarno poštovanje, kao dojučerašnji istomišljenici i saborci? I on je trebalo da se bavi političkom etikom i principijelnošću u Senatu? Mamma mia!

   Isto sve to, samo u još većoj meri pa utoliko i crnje gore, važi i za Vladana Gajića i, naročito, ono troje preletača. I on se isto tako nije složio sa većinskom odlukom Pokreta, nije mu se svidela pa je odlučio da vuče na svoju stranu i radi za drugog, dok je još u Pokretu. Jedina razlika je što je on našao novi dom pod skutama VJ, dok je Dušan to pronašao kod SJ. Ostalo je manje-više slično. Isto tako preko novina, kao da do juče nisu sedeli zajedno pa nije mogao tamo sve to lepo da im kaže. U lice, kako i dolikuje.
   A šta tek reći za one 3 ptičice preletačice? I oni isto tako ćutali, za drugog navijali i agitovali, i na kraju u njegovo jato i odlepršali.
   Nebitni su svi oni kao oni, već taj trend ili kako da ga nazovem, u najmanju ruku je zabrinjavajuć i voleo bih da bar znam o čemu se stvarno radi jer mi ovo, ovako kako je, uopšte nije jasno. U svakom od tih slučajeva, a sad ih je već 5 i to za vrlo, vrlo kratko vreme, radi se o vrlo respektabilnim ljudima kredibilnih biografija o kojima svi imaju samo reči hvale i poštovanja. Zato ovi i ovakvi njihovi potezi i nastupi su sve samo ne na nekom njihovom nivou jer ipak se ne radi o nekakvim Gojkovićkama, Martinovićima i Babićima, već naprotiv, upravo suprotno od toga i takvih. A ono, na kraju, ipak nekako bolno slično i to ostavlja vrlo gorak i otužan utisak, i pre svega nejasan i nelogičan. Kao da nešto tu fali, kao da nešto ne štima, neki delić slagalice da nedostaje da bi slika bila potpuna i imala smisla jer ovo što sad imamo pred sobom smislom se svakako ne može podičiti.

   Stvarno bih voleo da to do kraja isteramo na čistac i razjasnimo i dobijemo te odgovore, za dobrobit Pokreta. Članovi, glasači i simpatizeri to žele znati jer su zbunjeni i zabrinuti, ne žele da se ovo krunjenje i slabljenje Pokreta nastavi i postane opšti trend jer Srbiji nikad nije bio potrebniji jak i stabilan DJB nego sad.

  • Sve se nešto nadam da se ovo sve dešava ne jer SJ to želi već zato što se otelo kontroli. Još uvek sam u to ubeđen. Ne mislim da je SJ kvaran ili tako nešto. Šteta po DJB, makar ova trenutna, je ipak tu, nevezano za namere SJ. Ali pošto ne možemo da kontrolišemo ponašanje drugih, ma koje pobude ili splet pobuda bio iza toga, treba se koncentrisati na sopstveno. DJB-u treba zaista čestitati na ne spuštanje ne nivo ispod kog je uvek i bio. To je zaistsa realno teško u ovakvim okolnostima, sa ovolikim ulozima. Samo nek se ostane na tom nivou. Afirmativna, proaktivna kampanja, sa stilom. Iskreno se nadam da je SJ prirodni saveznik DJB-a i građana, makar da će to biti kad se odnese ova pobeda na ovim izborima i kad se blato slegne. U međuvremenu, pustimo druge da sami sebi grade portfolio. Narod to prepozna, pre ili kasnije. Ne moramo da mi pomažemo narodu previše podcrtavajući dobre ili loše osobine drugih. DJB treba da se koncentriše na svoje nastupe. Ima nešto oslobađajuće u tome kad se život nauči da se uzdaš samo u sebe, i svoje principe. Oslobađajuće i moćno.

 • Sva dosdašnja nastojanja i pokušaji DJB da se maksimizira izlaznost u prvom krugu (pokušaj sa jednim kandidatom, kad to nije uspelo – isticanje sopstvenog kandidata, jučerašnji poziv da se opozicioni kandidati već sada izjasne o podršci u drugom krugu) nažalost nisu prihvaćena, niti su čak naišla na odgovarajuću – pozitivnu ocenu, niti kandidata, niti birača.

  No, i pored toga, a imajući u vidu veličinu cilja koji treba dostići (obaranje pogubne vlasti), DJB bi trebalo još jednom da pokuša homogenizaciju opozicionog bloka, i to na sledeći način: DJB da opozicionim kandidatima predloži ZAJEDNIČKU KAMPANJU. Mnogi su benefiti takvog – zajedničkog nastupa po Srbiji, a najvažnije bi bilo to što bi se i sami glasači na jednom mestu u isto vreme ujedinili u postizanju zajedničkog cilja, što bi u svakom slučaju povećalo izlaznost.

 • Ja smatram i smatrao sam ,a to sam rekao i nekim clanovima pokreta da je skriveni cilj Jankovica,Suleta i ekipe okolo nhega da maltene glasace DJB razbiju i dobar deo navuce da budu novi glasaci za novoformirani DS i ortake posle izbora na celu sa Jankovicem. Prave se fini,a ustvari su teski gadovi.

 • ДЈБ,
  Ово је пример одлично конципираног текста, заснованог на чињеницама и рационалној аргументацији уз, упркос свему, невређање и дужно поштовање мишљења противника, у овом случају разочаравајуће површног професора.

  Да ли постоји опција да се овај текст у целини, у форми неког демантија или како год то новинарска струка зове, објави у “ДАНАС”-у?
  Ипак је посреди медиј масовније комуникације од овог сајта. Веома је сврсисходно и, у крајњем збиру поштено и праведно, да се чује глас нападнутог.

  Иначе, слажем се са свим људима овде. Јанковића ће помести са сцене управо гнусна свита која га гура – најомраженије њушке у Србији.

 • Politika podrazumeva ideju,svi ti ljudi su biznismeni a ne politicari zato idu iz stranke u stranku,ali to je dobro za pokret.Ostace ljudi samo sa idejom a ideja ce nas dovesti do pobede,budite cvrsti.dostojanstveno odgovarajte na izjave svih njih i na kraju krajeva njihovi biznisi su nista naspram ideje koja zivi iznad svih nas i nedodirljiva je.Nemojte paniciti,dogovarajte se i razmisljajte i isplivacemo.