Екологија Индустрија Источна Србија Саопштењe

Наша шљака, а кинески профит

Готово неопажено је ових дана прошла вест да је градоначелница Смедерева смиривала мештане Вранова саопштењем да је “премијер нашао фирму, озбиљну фирму, која ће уклонити брда” (индустријског отпада), који се даноноћно довози из Hesteel-a и одлаже у близини њихових кућа, бунара, башти, њива…

Премијер је нашао фирму.  То би, само по себи, требало да буде гаранција да је проблем решен?

Са обимом производње у последњих неколико година, ради се о безбедном одлагању најмање 4 милиона тона шљаке, пуне тешких метала, сумпора и фосфора. Кинески власник фабрике се није обавезао да се бави овако скупим подухватом, при чему би морао да води рачуна о очувању животне средине. То је обавеза коју је на себе преузела Влада Србије.

А кад влада Србије преузме бригу о заштити животне средине и здрављу својих грађана, онда морамо да признамо да нам добро иде и да јесмо међу првима у Европи и шире, али по броју оболелих од канцера и болести дисајних органа.

Градоначелница каже да се ти милиони тона шљаке могу привремено изместити, а затим касније искористити као грађевински материјал. Вероватно мисли на предстојећу изградњу огромног броја фабрика, школа, болница и путева –  чим избори прођу.

А она друга врста шљаке, која излази са Челичане, постаје употребљива тек после 2 године. Такође пуна тешких метала, фосфора, и, у зависности од руде, можда и радиоактивна. Где она треба да стоји док не постане евентуално нечему корисна?

Проблем одлагања отпада је стар готово 20 година. До трајних решења се никад није дошло, делом због технолошких заостајања, али највише зато, што манипулација отпадом увек успешно пуни приватне рачуне. Сат ангажовања механизације је врло скуп – мери се стотинама евра. А она ради непрестано, одвози са једне локације на другу. Прво у Радинац, па у Враново, па на неко треће место… а где се то уопште и може одложити, а да никога не угрози – најмање 4 милиона тона шљаке? Можда Годомин? Највеће извориште подземних вода у Србији?

Најзад, за све ове године једино је  US Steel  предузимао бар некакве мере заштите животне средине, (облажући фолијом површине  предвиђене за одлагање отпада, што је коштало милионе долара – да би се спречило да штетне материје доспеју у земљиште и воду).

Можда су Американци имали такву обавезу уговорену са Владом Србије. Можда и нису, али су бар покушали да се одговорно понашају према околини.

Пре неколико година је објављена вест да је британска краљица одликовала власника једне од британских челичана због измештања прљаве технологије са острва у неку од земаља трећег света. Тако то раде развијене земље. Неразвијене пристају да постану њихове депоније.

Власт се ослободила темпиране социјалне бомбе – Железаре, продала њену имовину и не знамо чега се све прихватила, у то име.

Чега год да јесте – ми ћемо плаћати. Кад Доста је било дође на власт овакве ствари се неће догађати.

Градски одбор покрета Доста је било – Смедерево

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pa tu je Superman Aleksandar Vucic da doleti sa maskom i u kostimu supermena sa svojim vojnicima iz SNS i da udarnicki jednim potezom izmeste taj otpad u stratosferu gde nece biti stetna za ljudsku okolinu.Blago nama sto imamo takve super ljude!!!

  • Bojim se da zato DJB neće lako doći na vlast, jer ova zemlja nije slučajno pretvorena u zemlju jeftine radne snage i deponiju opasnog otpada.
    Setimo se osiromašenog uranijuma, koji je umesto u zaštitnu foliju bio umotan u celofan zaštite demokratije i ljudskih prava.
    Svi svoje đubre bacaju kod siromašnijeg komšije u dvorište, a mi se trudimo da pijemo kafu sa svima koji su bogatiji. Srbija kao deponija multipolarnog sveta.

  • Uz svo uvazavanje kritickog stava prema zagadjivacima zivotne sredine moram da primetim da autori ovog teksta nisu isli do kraja u istrazivanju problematike otpada Zelezare .Pre svega nije potrebno da se bilo koja firma obaveze da ce ukloniti otpad jer tu problematiku regulise veoma striktni Zakon o zastiti zivotne sredine sa jos striktnijom podzakonskom regulativom.Po tom zakonu apsolutno sve vrste otpada su klasifikovane i za svaku vrstu otpada je precizno propisan nacin transportovanja, skladistenja ili unistenja.Ako je tacno to sto je navedeno u tekstu da gomile sljake prepune opasnih materija leze nadomak naselja na nepropisan nacin stvar je jos gora i znaci grubo krsenje zakona.

  • Daću svoj potpis za kandidaturu Saše Radulovića, ali, realno, nema ništa od toga. Jednostavno, narod je u potpunosti omađijan Vučićevim populizmom, eto, u mojoj porodici i rodbini svi su omađijani Vučićem, bukvalno su SVI za Vučića, sem mene. Medijski mrak čini svoje (da ne postoje Internet i www, DJB ne bi prešao cenzus) tako da najbolji ishod na koji možemo da računamo je da Vučić ne pobedi u prvom krugu, da bude drugog kruga i da onda u Radulović uđe u drugi krug i izgubi od Vučića. To je najbolji realno mogući scenario na koji možemo da računamo.