Ауторски текст Политика

Три апсурда и један превид

Посматрајући пажљиво актуелна дешавања у вези са овогодишњим изборима, стиче се утисак да се пред нашим очима одигравају три апсурдне ситуације, као и да постоји један велики превид. О чему је реч?

Апсурд бр. 1

Реакције симпатизера СЈ кад год им је било стављено до знања да ДЈБ неће пружити подршку њиховом кандидату ако то не буде резултат договора о једном кандидату, откривају да је за њих увек постојала никад изречена, али прожимајућа премиса – да СЈ полаже право на гласове ДЈБ. Откуд таква идеја?

Као први разлог намећу се заједничке вредности за које се претпоставља да их деле ДЈБ и СЈ. Али ту се прича не завршава, већ тек почиње. То је основа за договор. Ту се онда упореде кључни принципи и програми и тек онда је договор могућ. Међутим, као што знамо, СЈ се кандидовао без икакавог договора са ДЈБ – што је сасвим у реду, али откуд онда идеја да ДЈБ треба да му пружи бланко подршку?!

Као други разлог неки бирачи наводе број гласача ДЈБ-а који су одлучили да гласају за СЈ. Проблем је, међутим, у томе што ће, ако посматрате Твитер, Јанковић направити бољи резултат и од Вучића већ у првом кругу, а сви знамо да то никакве везе са реалношћу нема. Исто тако, људи се врло често крећу у кругу себи сличних, а умеју и да буду више или мање нереални – односно пристрасни – кад се загреју за некога или нешто. ДЈБ истраживање је показало да 37% њихових гласача подржава Јанковића, и то у тренутку кад ДЈБ још није имао свог кандидата. Да ли је то довољно за бланко подршку?

Неки симпатизери СЈ су, из неког недокучивог разлога, поверовали да ДЈБ гласови припадају СЈ. Тражили су подршку (врло упорно и врло навалентно) и кад је нису добили – почели су да се љуте?! На покрет који има свој програм и свог кандидата неко је љут што тај покрет није подржао другог кандидата?! Наставили су да врше притисак (што чине и данас) и кад је ДЈБ коначно реаговао и рекао шта се дешава и да није у реду то што се дешава – симпатизери СЈ су се увредили?! У смислу: Зашто они тако сад о нама?

Из потпуно несхватљивог разлога, неки људи су поверовали да ДЈБ не сме ништа да пита, не сме ништа да каже и има обавезу да да бланко подршку једном председничком кандидату (СЈ, у овом случају). И кад се то није догодило, они су се осетили разочарано и љутито?! По ком основу?! С којим правом?!

ДЈБ није настао јуче. Покрет постоји већ три године и током тог периода се константно залагао и борио за праведно, транспарентно и уређено друштво. Никада није правио труле комприсе и ниједном није одступио од својих принципа. Покрет је на тај начин окупио око себе велики број људи који су му дали подршку, и то не због било чијих имена, већ због принципа и црвених линија које су још на почетку исцртане. Отуда је покрет сада нешто много више, нешто у шта верује велики број људи и има одговорност – према СВИМ својим бирачима – да брани принципе иза којих је стао. А не да се стави у службу остварења туђих циљева.

Апсурд бр. 2

Ту сада имамо низ нелогичности, које иду дотле да појединци на страници ДЈБ-а оптужујућим тоном изражавају жаљење што опозиција нема једног кандидата?! То је испод сваког нивоа јер је ДЈБ био тај који је инсистирао на договору о заједничком кандидату и чак радио на сопствену штету (не излазећи са својим кандидатом) да би до тог договора дошло. И сад се не доводе у питање поступци кандидата који су први, самоиницијативно истрчали на терен, не узимајући општи интерес у обзир, већ се замера ДЈБ-у јер је сада избацио “трећег” кандидата.

ДЈБ је избацио “трећег” кандидата само зато што је општи интерес ставио испред појединачног и сачекао са уласком у трку у нади да ће заједнички договор бити постигнут. И сад је ДЈБ за све крив? Неће бити. Биће да љутња долази из страха да су угрожени неки појединачни интереси који су у овом тренутку супротстављени општим интересима.

Апсурд бр. 3

Он произилази из елементарног неразумевања актуелне ситуације. Појединци говоре о “опозиционом бирачком телу које ће се сада поделити на три уместо на два дела”. Узгред, занимљиво је да их није бринуло кад се то исто “опозиционо бирачко тело” делило на два дела уместо да буде јединствено. Но, суштина је нешто друго: опозиционо бирачко тело не дели се по броју кандидата, већ увек и само на две категорије – на оне који излазе и оне који не излазе на изборе. За општи интерес је у читавој причи најмање битно до какве ће расподеле гласова доћи у оном делу који излази на изборе (с обзиром на то да Шешељ нема шансе за други круг), већ је од суштинске важности анимирати што већи број људи из друге групе, оних који не мисле да изађу на изборе, и убедити их да ипак гласају.

То је интерес грађана, а не ко ће од опозиционих кандидата евентуално засести у фотељу на Андрићевом венцу (или добити подршку ради остварења неких својих будућих циљева).
И не, људи који спадају у групу оних што неће гласати нису људи са Твитер-а. Људи који имају Твитер налоге и по цео дан пишу по њима о политици свакако ће гласати. То нису чак ни они људи које виђате на Фацебоок страницама политичких партија. То су људи који су толико апатични да за политику не показују никакво интересовање. И те људе треба пробудити.
И о таквим људима ама баш ништа не говоре све те силне Твитер анкете.
И ту долазимо до једне појаве која је, чини се, многима промакла.

Превид

ДЈБ јесте деловао на своју штету инсистирајући на договору и јесте се мало поиграо нервима својих бирача (за шта се чак и извинио; узгред, пронађите ми још једног домаћег политичара који се због нечег заиста извинио – толико о аутократи Радуловићу). Међутим, потпуно се превиђа да је из тога произишла једна добра, можда чак и кључна ствар на овим изборима:

ДЈБ је тим својим потезом покренуо јавност да се много више бави идејом излазности.
Није да нисмо и пре тога сви били свесни да је излазност битна – али колико смо се тиме бавили? Да ли вам је неко рекао које је право стање ствари и да двојица тадашњих кандидата нису ни близу да обезбеде други круг (што они никада нису демантовали)? Уместо тога опозиција се уљуљкивала идејом како има “два јака кандидата” наспрам “буахахаха, СНС-а који не зна шта ће и нема ниједног јаког кандидата осим Вучића, буахахахаха”. Атмосфера је била потпуно идилична све док се није појавио “зли” ДЈБ да да сигнал за узбуну и каже људима – еј, ми ово губимо! Ако нешто не променимо, ми ово губимо.

Можда та идеја није била најјасније образложена или је можда била сувише несвакидашња за ову средину – тек, није се најбоље примила код свих. Али је покренула људе на размишљање. И на акцију. Бирачи су почели много више да се баве излазношћу и да раде на повећању исте. А почели су и да преиспутују неке ствари и да постављају питања. Више није било довољно имати углађену кампању и мирно пловити ка првом кругу – где нас је чекао сигуран пораз о којем нико није причао. Одједном се подигла бура. Бура, из које ћемо можда изаћи јачи и победити. Можда и нећемо, али пут на којем смо били није нам давао чак ни шансу. Сада је имамо. И хајде да је искористимо.

Весна Полић
чланица Доста је било, Београд

ДЈБ Млади

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Lep i logican tekst. Dodao bih ono sto cesto o kazem sagovornicima a to je : djb predstavlja one iskrene ljude koji nemaju tajni plan i nikakav interes vec samo jedan cilj a to je uspostavljanje pravne i postenije drzave. Svi ostali,barem sto se mene tice, imaju neki cilj ili plan koji nije cist. (Doduse,i Obradovic je sasvim ok i za sada ne vidim perfidnost ili neku skrivenu nameru kod njih,ali su mnogo mali). Evidentno je da Jankovica zanima dugorocno pozicioniranje ,i da je za to komotno spreman da olaksa vucicu da pobedi. Da li je njegov izbor ili moranje zbog podrkse koju dobika,sve je jedno,rezultat je isti.

  • Bravo za komentar. Ljudi iz DJBa nisu skontali cunami koji se pokrenuo u DS kuhinjici a surfer Janković nemilosrdno odradio na svojoj dasci preskočivši prvi red palmi nastavljajući da klizi po ulicama… Ko zna… možda su ipak ove republičke “ulice” previše široke za njih a oni se naprosto “isuše” i pre nego što dodju u priliku da sve sruše. Videćemo posle izbora kolika je šteta na DJB tvrdjavi? Mislim da je ulazak BELOG fundamentalan u popravku štete… Do pobede!

 • Ovo “pravljenje da si uvredjen” je tipican pattern ponasanja u Srbiji, cak i na individualnom nivou. Prvo te nesto muvaju, a onda kad ne pristanes da bude po njihovom, onda se prave uvredjeni i pljuju te okolo kako si “ovakav i onakav”. To je obicno jajarenje. Zapravo je strasno koliko je jajara oko nas. Nedostatak ljudskosti, odnosno ljudskih kapaciteta je najveci problem u Srbiji, mnogo gori od bilo cega drugog. Tesko je praznoj vreci da stoji uspravno. Za sve takve mogu samo da porucim 2 stvari: 1) umijte se hladnom vodom; 2) pogledajte se u ogledalo.

 • Gospodo, promašili ste priliku, to Vam je dobro poznato. Ovo su (koliko znam) izbori za predsednika republike koji mogu doneti promene. Definitivno vama niko ne odgovara a meni je lično žao sto se niste priključili vozu promena.

  • Ha ha ha, a čika Kena ložač! Tu je Saša Janković samo da vuče onu sirenu na vozu i da se “pali” sa onim fensi kerićem u spotu koji mu aportira… Jel to neka metafora? Mi svi simpatizeri DJBa na aport kod SJ za predsendika!? E pa neće moći. Nadam se da će kandidovanje Radulovića uspeti da animira i apstinente ali i deo DJB simpatizera koji su leteli na druge strane dok smo čekali dogovor sa istim… Do pobede!

 • Ideja za Internet (ili koju god) kampanju koja targetira apstinente:
  Na reklami da se nalazi vest ili činjenica koju je vlast medijskom blokadom sakrila ili iskrivila. Izbor vesti bi trebalo da bude više iz oblasti svakodnevnog života.
  Klikom na link prikazati spisak opozicionih kandidata sa kratkom biografijom i političkim zalaganjima

 • Da se DJB odn.SR nije kandidovao verovatno bi mi izbor bio SJ (mada kako kampanje odmiču pitanje da li bi mi to do kraja bio izbor).Sada mi apsolutno ne pada na pamet da glasam za bilo koga drugog osim SR. I kao što se oni ljute na nas, ja se isto tako ljutim na njih, što nisu bili u stanju da stave opšti interes iznad ličnog.Takodje ,strašno me odbija ta priča o ,,gradjanskoj Srbiji,, koja sve više liči na priču o ,,malogradjanskoj Srbiji,,.

 • Jedan od najboljih tekstova na sajtu od konferencije DJB o dogovoru!
  Kristalno jasno, a nadam se i dovoljno osvescujuce za sve one koji jos uvek imaju neke nedoumice oko cele situacije, posebno price oko SJ.
  Posebno je kljucan ovaj komentar “DJB istraživanje je pokazalo da 37% njihovih glasača podržava Jankovića, i to u trenutku kad DJB još nije imao svog kandidata” – mogu samo da nagadjam, ali zbog svih promisljenih poteza koje je DJB napravio verujem da je jedno od pitanja u onom cuvenom istrazivanju bilo i koliko glasaca DJB bi podrzalo kandidata DJB iako su pre toga bili za SJ i VJ i da su u tom slucaju dobili brojke koje nisu na onih po 37%… sto i jeste glavni razlog raznih napada.

 • Samo idite svojim putem.Kakav Janković, Jeremić, ovaj ili onaj.To je sve DS, SPS i ko zna ko i šta.DJB je stranka za sebe, DJB ima svog kandidata.Najboljeg na političkoj sceni.Furajte svoju priču i manite se bilo kakvog trošenja energije na pravdanja egoističnim protivkandidatima.Čast njihovim kandidatima, mi imamo boljeg.Tačka.Tu sva diskusija treba da se završi.Energiju treba usmeriti u kampanju i pobedu protiv Vučića.I to tako da NAŠ kandidat, Saša Radulović, bude taj koji će pobediti Vučića.Kako ide prikupljanje potpisa?

 • Izbori za predsednika države su specifični i to nisu izbori za parlament.
  Predsednik države ima svoja ustavne nadležnosti i prava koja ispunjava.
  Začudo da to niko ne zna niti pominje. Svi pominju, privredu, transparentnost, lopovi, lutkare, lažove i sve tako do u beskraj ista izlizana matrica.
  U kanpanji niko od opozicije da pomene ključne probleme o kojima treba da se bavi novi predsednik.
  A to su:
  -Pitanja koja dva veka opterećuju Srbiju i dalje su otvorena i niko ama baš niko ih ne pokreće. Time se bave neki drugi van ove zemlje jer to ne intrigira naše lidere. Jer su svesni da su istorijski slabi da se uhvate u koštac sa takvim problemima srpskih temelja državnosti?
  Niko ne pominje Načertanje niko ne pominje crtanje novih granica, niko ne pominje Memorandum. Gospodo kad tad ta pitanja se moraju otvoriti. Evo Albanija javno pokreće ta pitanja. Hrvatska je svoje državne prostore omeđila. Srbija ćuti, a ona je izrok svih nedaća. Otvorimo najteže tema da nam sutra ne bude kasno, jer ih neće imati ko da otvori.
  – Srbija kao najvažnija zemlja Zapadnog Balkana mora preuzeti inicijativi za rešavanje vekovnih međunacionalnih probleam.To su najurgentniji problemi.
  – Kako rešiti probleme sa BiH, funkcionalne odnose sa Republikom Srpskom?
  – Kakav pristup zauzeti prema preševskoj dolini, Raškoj Oblesti ili ti Sandžaku?
  O ovome svi ćute kao zaliveni a narod upravo o tim temama želi javnu raspravu.Kako da izađemo iz tog začaranog kruga?
  E koji kandidat koji unese u svoju predizbornu kampanji ove teme evo njemu oko 25 do 30 % neopredeljenih i to najkvalitetnijih glasača koji javno kažu da ovde nema vizionara koji vidi barem 50 godina unapred.
  Vilogorski vidi, ali on je trubač u pustinji duha.

  • Vilogorski, a što e odeš tamo kod onih drugih verovatno njima ništa ne zameraš, ili si trebao sam da se kandiduješ, pošto si veli vizionar 🙂

  • Vilogorski,
   Vi ste izgleda dosta čitanii na sajtu. Dobro Vam veli ovaj “Šumadinac Kg”, otiđi tamo kod njih. Lično po meni bolji ste recimo od Marijana Rističevića sigurno. Teme su Vam malo degutantne, ja pročitam obično sve tako i Vas. Vama sam davao dobronamjerne savjete, a evo i ovaj je što je predložio ovaj pomenuti gospodin. Treba Srbija prvo da riješi problem da svi ljudi kad ustanu imaju šta doručkovati. To je početak brige odgovornih, a razmišljaćemo možda nekad i o problemima Eskima u Srbiji. No narod nema doručak, a ručak i večera su velike glavobolje i to za mnoge građane Srbije.
   Pozdrav i vidite kako su oni tamo…

  • @ŠumadinacKg
   Dragi naš Sumadinac Kg, življo ti nama još stotone ljeta, da ti narodma sudbina ne smeta.
   Visoke gore biju vetrovi mnogi, samo patuljasto grmlje se množi.
   Pozdrav

 • Ja sam takodje planirao da glasam za Jankovica, verovatno bih i glasao za njega da ste stavili Miroslavu za kandidata u ovom trenutku (prekasno da uradi bilo sta) ali posto ide Radulovic definitivno glasam za kandidata DJBa. Za razliku od nekih nasih bivsih poslanika koji nemaju obraza i izlaze iz pokreta cim im se nesto ne svidi, ja ne menjam svoj stav tako brzo, posebno ako niste nista uradili cime bi me razocarali (ne, pevanje u skupstini u kojoj na 100+ mesta sede poslanici koji ne zasluzuju da pridju na 10 kilometara bilo kakvoj drzavnoj instituciji nije nista lose, cak sam video i da su zelandjani pevali, a moramo da priznamo da su isti trenutno makar 50 godina ispred nas po svim parametrima, ako je njima prihvatljivo onda je definitivno i nama). Navodeci neke glupe razloge koje im sad smetaju, a nisu pre 6 meseci ili par meseci po pristupanju u pokret, ali je jasno da su poslati u pokret i iskorisceni u odgovarajucem trenutku da bi se u javnosti prestavilo da se pokret raspada. Mi smo definitivno jedini napadani sa obe strane, cak smo mogli da vidimo i karikaturu u NINu kako Radulovica predstavljaju u negativnom svetlu, i to kao nekog ko minira Jankovica i to od coveka koji vas je podrzavao do pre par meseci. Sad ja imam jedno prosto pitanje za sve koji su ‘razocarani’ pokretom, kako to da vam nije smetalo kada je pokret isao sam na parlamentarne izbore i kada nije pravio koalicije sa bilo kojom strankom zbog kojih danas i glasamo za DJB? Ko je postavio Jankovica na to mesto da samo on sme da se kandiduje, a da se bilo ko drugi ko se kandiduje odmah smatra trojancem, kao neko ko minira opoziciju, radi za to vucic dobije u prvom krugu itd. Mislim da je svima bilo jasno da je DJB zeleo dogovor mada iskreno mislim da je to bilo nemoguce od samog pocetka i da su trebali oko nove godine da izadju sa svojim kandidatom, ali i sami su priznali da su napravili gresku. Nebitno, pokret kao najjaca opoziciona ekipa definitivno ima pravo na svog kandidata bez da im se ista prebacuje, ko hoce da glasa neka glasa, ko nece ne mora, smatram da su glasaci koji pocnu da pljuju po pokretu sa ovim razlogom uvek neiskreno i glasali za DJB i ako im je dobra koalicija sa DSom slobodno neka se vrate tamo, samo pitajte sebe jednu stvar. Ko je zasluzan za osnivanje SNS-a? Da li je stranka zasluzna za to prociscena? Da li koriste Jankovica da se operu? Da li idu linijom lakseg otpora sa ovakvom podrskom? Nisu li mogli da su zaista hteli dobro zemlji da stanu uz DJB i da traze od dva najjaca kandidata da se dogovore? Kada odgovorite na ova pitanja bice vam jasnije neke stvari, a ja cu kao glasac DJBa definitivno da glasam za jednog od ta dva kandidata u drugom krugu. Pamet u glavu.

 • Na isti nacin je tekla i predsednicka kampanja u USA, kad je iz dana u dan Sandersu postavljano pitanje zasto ne odustane i ne podrzi Hillary, odnosno zasto joj “nanosi stetu” svojom kampanjom. Kada je na kraju i podrzao, glasaci nisu i ona je izgubila. Na izbore je izaslo manje glasaca nego 2012.
  Pitanje je ko plasira takve poruke u javnost na nasim predednickim izborima? Jesu li mediji, kakve veze mediji imaju sa SJ?

  Ako su kampanje okrenute ka zajednickom cilju, umesto da se medjusobno otimaju oko glasova, onda ce glasaci izaci i glasati, za Radulovica, Jankovica, Jeremica, Belog…

 • Vrlo dobra analiza . Interesantno je da je negde u blisko proslom vremenu predvidjen scenario o tihom preuzimanju glasaca , fakticki i pokreta DJB . Ko se to dogovorio i sa kim ? Gradjani Srbije su vecinom dinarsko-gorstackog karaktera i operisani su od promisljenih i perfidnih operacija. To je provuceno tako tiho i neprimetno , da ni rukovodstvo pokreta verovatno nista nije primetilo ni shvatilo . Do poslednjeg momenta .
  Moguce je da je doslo do stete po pokret , nadam se ne velike , a to ce ovi izbori ubrzo pokazati . Ali ustvari nece moci ni da pokazu , jer smo prihvatili da trecina glasa za VJ , trecina za SJ , a trecina za DJB . Sve je sprovedeno na finjaka , a pokret raslojen na 3 grupe . Sve je sprovedeno po sistemu @DA SE VLASI NE DOSETE@ . Medjutim , Vesna se dosetila . Na kraju .

  • Tako vam je to u politici, ako se sklonite u stranu (u ovom slučaju da bi čekali na dogovor), eto ostalih da vas očerupaju. Slabo ko vodi razumnu politiku, ipak su lični interesi na prvom mestu. Osim u DJB.

 • Iskreno bio sam jedan od onih koji su bili ljuti sto DJB nije podrazao S.Jankovica, i nije mi bilo jasno zasto i kako je to mozguce.Ali vremenom smo dobili i objasnjenje zasto radite to sto radite.I moram da priznam da imte ispravan nacin razmisljanja jedne srpske politcke partije.E iz tog razloga necu podrzavati DJB i necu glasti ni za vaseg kandidata niti za vas na nekim narednim izborima.kao politicka stranka ste pokazali sve one osobine zbog koga mi se gade politicari i politicke stranke.Nazalost, nada da ste drugaciji i bolji od ostalih interesnih grupa, se rasprsila kad ste poceli da pregovarate sa Cankom i Cedom(kako je moguce da ste se tako kompromitovali? bolje sa vucicem da ste preogovarali), pa kad ste uvideli da ce vam clanovi glasati po svojoj volji a ne po stranackom interesu hteli ste dogov sa Jankovicem… tuzno sto ste postali isti kao i sns,sps,ds,ldp i sve ostale interesne skupine zvane politicke stranke u Srbiji.

  • Erton, da nas nisi možda zamenio sa nekim? DJB ne pregovara ni sa kim, nije ni pregovarao, pogotovo sa Čankom i Čedom.

  • ДЈБ није преговарао са Чедом и Чанком, а у овој причи око избора се понео као покрет који води рачуна о општем интересу, за разлику од других актера који су општи интерес хтели да узму у обзир само после остварења личног. Док је ДЈБ био спреман да подржи кандидата који није из покрета, други су хтели да сви остали подрже њихове кандидате. Е, због тога ћу ја гласати за ДЈБ. Они су показали овим да су другачији и да су спремни да играју рационално и тимски, за разлику од других који првенствено играју за себе.

  • Ovo je već simptomatična pojava odgovora na temu. kao da ih piše jedna ista osoba ili jedna ista grupa ljudi. Ertone, svi nisu isti a vidim da su se pristalice SJ veoma veoma uznemirile povodom kandidature Saše Radulovića? Zašto? Ja sam mislio da će Saša Janković da oduva AV u prvom krugu er su takvi kao vi pokušali da objasne neobjašnjivo na taj isti način na koji vi pišete, DURENJEM, NIPODAŠTAVANJEM i AGRESIVNIM TONOM, gotovo LINČOM. I na kraju, ovde se radi o borbi za apstinente i ako uspemo da pridobijemo NOVE, dakle ponavljam POTPUNO NOVE LJUDE onda sva ova pisanije i durenja više nikada neće biti važna a nadam se ni relevanta. DJB želim svaku sreću i uspeh i da se zna da na svaku ovakvu insinuaciju mora da bude neko ko će na civilizovan način odgovoriti i poništiti NEGATIVNOST i NEGATIVNU SELEKCIJU. Do pobede!

 • Kalkulacija DS-a i Jankovica je od pocetka isla sa porazom na izborima, ali sa jacanjem tj. vracanjem iz mrtvih DS-a, a pokusali su to da ostvare DELOM I na ustrb glasaca DJB, od kojih su mnogi bivsi razocarani DS biraci. Hteli su vukovi da promene dlaku. Ne boli njih stanje drustva, drzave, demokratije i prava gradjana, njih boli samo to sto nisu vise elita, sto nisu u prilici da se sepure i pre svega da KRADU, jer to je bila prava pljackaska druzina, DEMO-KRA-TI-I-JA!

 • To je zato što se mi kao narod ponašamo iracionalno, kao uostalom i Italijani ili Grci, recimo. DJB je jedina politička snaga koja se ponaša racionalno, što je meni lično u potpunosti blisko i mislim da je to jedini ozbiljan pristup. Razgovarala sam sa mnogim ljudima i stalno se čudim kada vidim da ne shvataju tu prostu DJB logiku. Nekima sam i uspela da objasnim, onda mi priznaju da sam u pravu, ali da ne vole to “kalkulisanje”. Onda ja zapenim objašnjavajući im da nije u pitanju kalkulisanje već racionalno promišljanje. Šta oni meni zapravo govore? Da poistovećuju racionalan i kalkulantski pristup. Tu se onda opet vraćamo na moju prvu rečenicu. Kako to prevazići i spustiti ljude na zemlju?

 • Слажем се са текстом, само бих волео да је написан у мање оштром духу.

  Јанковић и Јеремић, као ни кругови који су их кандидовали, не треба да се љуте на ДЈБ. Они су истакли кандидатуре за време док је ДЈБ покушавао да направи договор. Ко је хтео подршку од ДЈБ прво би сео и разговарао са њима, као и са свима од којих жели подршку, па би се договорио и онда наступио као заједнички кандидат. Тако се то ради, а не овако: кандидујем се сам и онда позивам друге да ме подрже очекујући да они буду моја гласачка машина иако се с њима уопште нисам консултовао пре него што сам се кандидовао. То је урадио круг који води Јанковићеву кампању, а који је имао врло личан интерес у томе. Наиме, ДС жели да се ревитализује и у томе види свој примарни интерес. Њима није циљ победа на изборима, него да поврате изгубљене гласаче који су се у њих разочарали и престали да гласају за њих, па се тако врате на политичку сцену. Фрустрација коју је у ДС-у и тзв. грађанским круговима изазвао ДЈБ последица је њиховог страха да им кандидатура Саше Радуловића не осујети тај план. Ти су се кругови заиграли зато што мисле да имају монопол на продемократски оријентисане гласаче. А немају.

 • Odnekud mi se čini da bi najveći broj apstinenatana birališta izvukao Beli Preletačević, čak i više nego Saša Radulović, imajući pre svega u vidu da su i Janković i Jeremić u suštini ljudi establišmenta (blago rečeno). Stoga smatram da nije kasno da aktivisti DJB iz svega snage pomognu prikupljanje potpisa za Belog istog časa kad se ispuni kvota za Radulovića.

  • @Ponti
   Demokratska stranka i njen kandidat Saša Janković intenzivno sarađuju sa Lukom Maksimovićem.
   Saznaje Vilogorski

 • BRAVO!

  Dimitrije Vojinov naš pznati “filmadžija” nam je lepo sve objasnio! Ljude koje čekamo nisu iz Jankovićevog okruženja sem Dude Ivkovića i dodao, Saša Janković ima krticu u svojim redovima – rečenicu protiv partijskog zapošljavanja u spotu izgovara DSov direktor Ateljea 212. :); zatim spot “Ljudi koje čekamo smo mi” delom okuplja ljude od kojih bežimo. U pogrešnom smeru.
  Opozicija treba nove simpatizere iz javnog života. Tanja Vojtehovski koja radi za firmu koja je oterala Olju Bećković opušteno nastupa u spotu uprkos tome što profil njenih emisija nije nešto što će preporoditi našu javnost.
  Svaka mu čast!

  http://www.nspm.rs/hronika/dimitrije-vojnov-ljudi-koje-cekamo-nisu-oni-iz-jankovicevog-spota.html

  • Svi vidimo da Apel 100 sa Jankovicem pokusava da vrati DS na celo partokratije, Kokan Mladenovic, Trifunovici, Kovac, Lecic itd. DS elita. Vidim na youtube Kesic sa Vidojkovicem ismejava DJB itd. Stvaraju laznu sliku ogromne podrske Jankovicu preko klipova u kojima ga docekuju u stvari DS clanovi, ne obican narod, lajkovi, komentari podrske. Kradu parole, zato treba DJB da napravi video montazu svih tih recenih poruka od osnivanja pokreta do danas. I Beli ce nam se obiti o glavu, al’ ajd da Vucic ne pobedi u prvom krugu …

  • I da, Cabraja i ostali da vrate mandate! Glasali smo za mandate pokretu, a ne da ih ono troje preletaca nose Jankovicu na skup podrske i DS-u. Zgadili su mi se!

 • Ja stvarno ne razumem Jankovićeve glasače, koji kritikuju ne samo DJB, već i druge opozicione stranke. Jasno mi je sve to – pobediće Saša Janković i razmontiraćemo ovu Vučićevu skalameriju od države i napravićemo pravedno i uredjeno društvo. Ali samo dotle. A sa kim ćemo da pravimo to društvo? Koje će partije da nam udju u skupštinu, kad ove ne valjaju? Ili nećemo da imamo skupštinu? Ili će Saša Janković da bude i skupština i premijer i šef policije…? (Nešto mi ovo poznato!) Iskreno mislim da je Saša Janković odličan kandidat, ali isto tako i da je DJB najbolja opoziciona stranka. I nije u redu da ono što radi Janković opravdavam, a kad to isto uradi Radulović da kritikujem. Verujem mu, pa i ako se ispostvi da sem se prevarila i nisam imala veliki (i bolji) izbor.

 • Janković i Jeremić su nestrpljivo istrčali kako bi zauzeli pozicije. Većina komentara ih je lepo razotkrila. Ne da pobede na predsedničkim izborima već da naprave jezgro svojih budućih stranaka.
  DJB je pokušao da napravi Vuka Jankoviča ili Sašu Jeremića i nije uspeo. A i da je uspeo bio bi to lik nalik na Frankeštajna.
  Dok se to dešavalo ova dva kandidata slala su poruke:
  Jeremić uopštene kako bi bio prihvatljiv za sve – uspeh nije bio bog zna kakav i pored zanatski dobro vođene kampanje.
  Janković je odmah podržan od strane DS i NS i umesto da ih stavi u pozadinu on tu podršku istura u prvi plan i praktično postaje njihov kandidat.
  Maskenbal nije uspeo.
  Drugu grešku je napravio kad kategorično nije hteo da da izjavu da će podržati Jeremića ukoliko ovaj uđe u drugi krug. Time je ozbiljno poljuljao izglede opozicije.
  Zato je kandidatura SR bila logična (da se DJB nešto ranije odlučio za svog kandidata imali bi na tom mestu Ženu a to bi AV zaista porazilo). Ovako radimo naporno da bude drugi krug a tada…

 • Priča o zajedničkom kandidatu opozicije je pokrenuta još u julu 2016 godine i to od strane DJB. Jasno je stavljeno do znanja da se u kampanju mora krenuti što pre i zajedničkim snagama jer je to šansa da se izgradi dovoljno jasna slika zajedničkog kandidata. Tada je bilo moguće sesti za sto i započeti pregovore ko će biti kandidat. Koštunica nije postao kandidat preko noći već je ozbiljna priča građena oko njega. Opozicione partije većinom su izabrale da se ne bave tom temom tada, a onda su Jeremić i Janković istrčali kako bi zauzeli što bolju poziciju i sebe nametnuli kao glavnog kandidata. U svemu su uspeli samo da odvoje verovatno jako sličan deo glasačkog tela koji je generalno vrlo mali da bi ozbiljnije ugrozio Vučića. DJB je napravio iznuđen potez i kandidovao Radulovića kako bi pokrio ostali deo DJB glasača i verovatno još jedan deo glasača DS, SDS i ostalih koji bi možda prosto preskočio ove izbore ili ne bi izašao. Čekao je DJB predugo i tu ide najveća zamerka u smislu da će sam pokret otići jedan korak unazad i morati da radi još više da bi imao ozbiljnu podršku pred sledeće parlamentarne izbore. Uradio je to DJB na svoju štetu, ali u opštem interesu da se ipak ide sa jednim kandidatom. Ovako sujeta ubija i sada imamo samo DJB koji je shvatio ulogu Belog i koji je video da tom momku treba pružiti podršku jer će on aktivirati onaj presudni deo glasova. Talas koji će ispratiti Belog u prvom krugu vrlo lako može da se prelije na opozicionog kandidata u drugom krugu jer Beli prevashodno karikira i napada Vucića. Vucić se nadao pobedi u prvom krugu ili makar jakom procentu, ali sa ovolikim izborom kandidata i ako uspeju da se uzdrže međusobnih napada, a mediji će nameštati upravo to, može dovesti Vucića na niži procenat i strah će početi da radi svoje. Nije isto ući u drugi krug sa podrškom ispod 40% nego naprimer sa moćnih 45%. Nije isto koliko god oni pokušavali da prikažu. SPS glasači nisu baš voljni dati glas Vuciću i mogu lako okrenuti svoj glas Jeremiću naprimer. Sve je klimavo oko Vučića i baš bih voleo da vidim prva istraživanja ako Beli uspe da sakupi glasove za kandidaturu. Menja se slika i vrlo će biti bitno da Janković povuče prave poteze. Jeremić za sada vodi veoma korektnu kampanju, Obradović se nije još propisno aktivirao, ostali su za sada nevidljivi što i ne čudi kada se uzme u obzir nepostojeći medijski prostor, Beli je okrenut najpre kontriranju Vučiću, Radulović je već stavio do znanja da će voditi opoziciono pozitivnu kampanju, samo je Janković taj koji unosi nepotrebnu nervozu i ulazi u neke polemike koje samo mogu ljude obeshrabriti da glasaju. Može Janković to mnogo bolje i nadam se da će ući u talas protiv Vučića inače ćemo otvoriti front unutar opozicije i samo uništiti šansu da dobijemo predsednika koji se ne preziva Vučić. Šešelj se potencira takođe kao neki ozbiljan kandidat, ali sve više od 200 hiljada glasova bi bilo ravno čudu! Usudiću se da kažem kako će Beli veoma naškoditi šešeljevim procentima jer dobar deo glasača Šešelja nisu prave pristalice radikala već pristalice cirkusa, a cirkus koji trenutno nudi Beli (performans na prvom mestu) je bolji, svežiji i noviji nego izanđalog i već istrošenog cirkusa Šešelja.

  • Posttovani M.M. i svi ostali pozdrav.
   Vas komentar cu sa zadovoljstvom citati mnogo puta sledecih dana.
   Pozdrav Vama i svima ostalim od jednog Zike

 • Одличан текст!
  Све је било јасно од самог почетка и штета што толико воде мора да протекне да би многи укапирали да оно што Радуловић и ДЈБ говоре је најпоштенији начин и најбитнији циљ до ког треба доћи. Ризик у који су се упустили С.Ј. и В.Ј. је превелики пошто претходно нису схватили значај онога што ДЈБ све време говори. Штета што је ДС (и) овде одиграо лошу улогу, јер шансу да постане добитник избора више добија А.В. Дакле, погрешни потези (због сујете? а можда и због користи?) доводе до губитка расположења потенцијалних гласача да дају глас против актуелног демагога и вође у пропаст. Треба укључити мозак, одбацити сујету, одбацити страсти као што су користољубље и властољубље, разговарати са онима који би да промене власт (и лоше стање), доћи до исправног решења и заједнички наступити против лажова са наочарима. Прва прилика је пропуштена, нису послушали Радуловића, сад нека буду паметни и нека чују мало боље ДЈБ, јер покрет Доста је било има шта да понуди овој напаћеној земљи и ствари могу да крену на боље.
  Покажимо се на изборима. Дајте да победимо Вучића!
  Срдачан поздрав свима! 🙂

 • Поштовани ДЈБ модератору/и,
  Поткрала Вам се грешка! Дозволили сте да се још неко потпише “Мирјана” као ја или да се ја потпишем као та неко. Зато се ја од сада потписујем као “Мирјана 1”. Ја сам до сада коментарисала само два пута: 1.март у 23.12 (Влада омета регистрацију странке ДЈБ) и 7.марта у 09.41 (Ко се плаши кандидатуре СашеРадуловића). Ја пишем ћирилицом (ви ми увек објавите на латиници). Ја сам из Београда а та,друга или прва, Мирјана је из Поморавља. Мени је ово ВРЛО ВАЖНО и молим Вас да објавите моје писмо! Хвала!

  Поштована Мирјана из Поморавља,велики поздрав!

  Поштована госпођо Весна Полић, написали сте изванредан чланак! Хвала Вам!

  Поздрав поштованом Жики,свима у ДЈБ,свим симпатизерима ДЈБ и свим грађанима Србије!

  • Pozdrav, Mirjana. Jedini način da se razlikujete od ostalih u komentarima jeste da izaberete neko neobično ime ili da se registrujete na gravatar.com sajtu.

  • Pozdrav i za Vas 🙂
   Inace retko komentarisem, nekako najcesce pred izbore kada pratim desavanja i nemam odredjen nick name iako sam uz pokret od nastanka, ali potrudicu se da smislim
   Svako dobro 🙂

  • Поштована Мирјана из Свилајнца,
   Ако Вам је интересантно било ми драго да останемо у контакту.Ево овлашћујем ДЈБ да Вам,уколико сте заинтересовани,да моју е-адресу.
   Срдачни поздрави ДЈБ-у и Вама.

  • Поштовани ДЈБ,хвала на одвојеном врему и простору за ову моју приватну ствар – две Мирјане! Баш сте се потрудили око мене и поред вашег великог посла око прикупљања потписа и почетка предизбора! Пуно вам хвала! Хвала и посетиоцима сајта на стрпљењу и разумевању!
   Ајмо, ајде сви на изборе!
   Глас по глас, бука!
   Диста је било!

  • Nema problema, sto da ne. Dajem administratorima dozvolu da Vam posalju moju e-mail adresu cim budu videli ovaj komentar i unapred im zahvaljujem.
   Pozdrav za sve vas 🙂

 • Medijski prostor je dodatno zatvoren za Sašu Radulovića, Obradoviće i Jeremića. Ova tri zvanična kandidata će imati apsolutno “gušenu” kampanju, jer osim plakata na ulici ili objeve preko interneta, neće im biti omogućena bilo kakva druga vidljivost. Značajan deo tog gušenja, ali i organizovane dezorjentacije potencijalnih birača – vršiće se preko “slobodnih” sajtova ili tv stanica, poput N1 tv. Nakon skorašnje posete američkog diplomate (i bukvalnog mentora za Srbiju), Palmera, srpskoj opoziciji je jasno stavljeno do znanja da je njihov primarni kandidat, glavom i bradom – Vučić. Ono što je, medjutim, stavljeno svim medijskim kućama na znanje, a i delu “opozicijie” (Ldp, Ds, i dr.) jeste da je njihov drugi kandidat – Janković. Nakon posete Palmera, N 1 tv drastično menja svoju koncepciju, pri čemu, iako glumi “neutralnost” i “izbalansiranost” u pristupu kandidatima, odjednom apsolutnu dominantnu poziciju na ovoj tv i njihovom posećenom sajtu – zauzima ili Vučić ili Vlada i njeni članovi (što opet znači – Vučić). Takodje, dramatično tačno, ukoliko sa, recimo, 10-tak različitih adresa pošaljete blaže ili oštrije kritike u komentarima namenjenim Jankoviću – neće proći niti jedan! A evo jedne sličnosti sa Sašom Radulovićem i Jankovićem i odnosom te tv stanice prema njima: ako sa deset različitih mejl adresa pošaljete u vezi sa Radulovićem, komentare koji sadrže pohvalne konotacije, takodje neće proći – nijedan! Zvuči ravnopravno, zar ne? Ne prolazi 10 onih (negativnih) namenjenih Jankoviću, ali ne prolazi ni 10 ovih (pozitivnih) namenjenih Raduloviću…Isto se odnosi i na, posebno, Jeremića, ali i Obradovića. To su činjenice. Uz još jednu, a oko koje greše svi, ali baš svi simpatizeri Jankovića: ovaj Nato kandidat,nije “dobar momak”, koje je, eto, nesmotreno okupljen ulizicama ili lošim momcima, a što on, jadan, sad već permanentno “ne ume” da prepozna ili ne vidi – već je upravo on novopostavljeni i spolja novoprojektovani vodja dobro poznate družine, čiji su svi oni samo (u toku kampanje) njegov organizovani servis, ali, istovremeno, i okosnica neke buduće njegove vlade – nakon pomeranja Vučića, kada po proceni USA, dodje do “zamora materijala” (sistem Tadić – Vučić i njihova zamena kao “osveženje i promena” za javnost, na zapravo jednom te istom putu uništenja srpske nacije i njene državnosti).

 • Ne bih želeo da budem tendeciozan, ali od Saše Radulovića smo čuli da će bilo kog ko od trojice kandidata prođe u drugi krug bezrezervno podržati. Slične izjave o Saši Jankoviću, tj. da će ga podržati ako uđe u drugi krug, čuli smo i od Vuka Jeremića. Nešto se ne sećam da je gospodin Janković davao takve izjave. Ako je informacija netačna, izvinjavam se gospodinu Jankoviću.
  Posle ove konstatacije imam nekoliko pitanja. Ko je napravio SNS i omogućio njen uzlet? Kome Vučić duguje političke usluge? Ko je poželjna opozicija Vučiću? Ko najviše ide na ruku Vučiću kroz priču o povratku u prošlost? Koga se Vučić najviše plaši? Odgovorite sebi na ova pitanja i “saberite dva i dva”. Pametni ste ljudi.

  • Saša Janković namerno nije dao takvu izjavu iako je nekoliko novinara tražilo da se po tom pitanju izjasni.
   Za mene je to bila prva neprijatna vest koja se tiče ovog predsedničkog kandidata. Ostale su došle kasnije.

 • Izbori su na pragu.Lične frustracije i SNS vokabular za neistomišljenike i kandidate ne doprinosi jedinstvu akcije.Zato je sada koncetracija na izbore i preduzimanje akcija za animiranje što većeg broja birač važnija od jalovih analiza.To može posle izbora .Sada nam je potreban SVAKI glas ,bez obzira na inicjale imena.Cilj nam je važan.I zato svako ko ima takav cilj treba da je dobro došao.Emocije ostavimo za Parlamentarne izbore.Tamo ćemo o partijama,programima i liderima (svim) imati šta oćitati.Sada ,manje sujete . više saradnje i akcija-nema izuzetaka.