Интервју Политика

Саша Радуловић за ФоНет: Ово су избори за промену система

Преносимо вам интервју председничког кандидата Саше Радуловића за ФоНет у коме говори о својим плановима, програму и председничкој трци.


– Избори 2. априла нису само председнички, него и избори за промену система, па би грађани требало да схвате да на њима могу да промене све, иако Александар Вучић настоји да то другачије прикаже и смањи излазност. – изјавио је у предизборном интервјуу ФоНету председнички кандидат Покрета “Доста је било” (ДЈБ) Саша Радуловић.

Он сматра да је његова кандидатура била одговоран потез ради повећања излазности бирача на изборе и да би, у супротном, Вучић победио у првом кругу.

– Нисмо хтели да дозволимо победу Вучића у првом кругу. Ја сам ушао да анимирам бирачко тело, да их изведем на изборе јер чак три од 10 гласача ДЈБ не би гласали ни за једног кандидата, пошто су имали бледе и досадне кампање – објаснио је Радуловић.

Он је напоменуо да је, после њега, у председничку трку ушао и Лука Максимовић који, такође, изводи апстиненте.

– Ово је трка да се победи Вучић. Немам никакву дилему да ли је то био добар потез. У јако смо доброј позицији да уђемо у други круг – сматра Радуловић, који не верује предизборним истраживањима, јер мисли да нису права, већ да служе стварању јавног мњења.

– То што поједини кандидати имају ватрене присталице, имам и ја своје, али то није циљ избора, морамо да убедимо апстиненте да изађу на изборе. То је јако тежак посао и управо то и радимо – напоменуо је Радуловић.

Он је поновио да би, у случају да не уђе у други круг, подржао другог опозиционог кандидата, попут Вука Јеремића и Саше Јанковића.

– Чуо сам Јеремића да је рекао нешто слично. Још нисам чуо Јанковића да то каже, па га позивам још једном да то уради – додао је Радуловић, мада верује да ће он ући у други круг и да има најбоље шансе да победи Вучића.

– Међутим, ко год буде трчао најбољу трку, убеди највише бирача и уђе у други круг, заслужује подршку свих осталих – истакао је Радуловић.

– Све остало су калкулације којима нема места у ситуацији у којој кућа гори. Нама се распада држава, отела ју је партократија. Вучић има своју корумпирану партијску државу и то мора да се промени – нагласио је Радуловић и предочио да је то централни проблем Србије.

Радуловић очекује да му грађани укажу поверење 2. априла и да, после његове победе, падне Влада, што би, како предвиђа, водило распаду Српске напредне странке (СНС) и победи ДЈБ на парламентарним изборима, који би били одржани одмах после председничких.

– Тиме бисмо дошли у позицију да променимо читав систем. Ово нису само избори за председника Србије, него за промену читавог система – оценио је Радуловић.

Он је грађанима обећао да ће, ако гласају за њега, вратити пензије и плате, укинути субвенције страним инвеститорима и партијско запошљавање, донети закон о пореклу имовине и истражити све спорне приватизације, не само 24, већ 1.024.

– Неће сигурно бити да је цела Србија опљачкана, а да нико није крив. Урадићемо све ове ствари и увести потпуну транспарентност – најавио је Радуловић.

Он као велики проблем види то што грађани не верују никоме и то са правом, пошто су их сви до сада преварили.

– То је став који произлази из искуства. Грађани мисле да су сви исти и да ништа не може да се промени. Покушавам да их убедим да нису сви исти и да све може да се промени – истакао је Радуловић.

– Грађани ми кажу да политичари говоре једно док су у опозицији, а да се другачије понашају када дођу на власт – указао је Радуловић, који не може с тим да се спори, јер то јесте историја Србије.

– Оно што, међутим, заборављају јесте да сам ја већ био на власти. Као министар привреде, имао сам ћуп од 300 милиона евра, подсетио је Радуловић и рекао да му је жао што нам је држава таква да министри имају ћупове, па деле новац, али је то тако.

– Нисам узео динар и нисам никоме дао да украде динар. Нисам никога партијски, ни било како другачије запослио – нагласио је Радуловић.

Он је напоменуо да је, као министар, настојао да направи систематизацију радних места и да натера јавна предузећа да израде своје личне карте и попишу имовину.

– Хтео сам да повежем радни стаж свим запосленима, да свима исплатимо заостале зараде – додао је Радуловић и објаснио да је отишао са места министра, јер није желео да ради ништа незаконито, после чега је основао свој политички покрет.

Радуловић би, као председник Србије, сваки штетан закон вратио у Скупштину и не би поступао као Томислав Николић за кога је казао да је у Уставни суд постављао послушне судије.

– Ако победим на овим изборима, биће одмах расписани парламентарни избори. Пашће Влада и моћи ћу да спроведем програм. Ситуација јесте таква да су председнички избори степеница ка промени система – поновио је Радуловић.

Он сматра да Србија мора да има искрен однос са суседима и да је зато потребно за сваки злочин утврдити индивидуалну кривицу и утврдити ко је злочинац.

Према Радуловићу, када би се кривица индивидуализовала и када би се направио попис свих жртава, онда би се у региону лакше разговарало, јер би људи увидели да има много више ствари које их спајају, него оних које их раздвајају.

– Што се тиче спољне политике, Србија би требало да се бави својим интересима. Није стратешки интерес Србије да буде део Европске уније (ЕУ), него да буде уређена земља у којој се лепо и радо живи. Земља која има уређен систем и ради добро за своје грађане – нагласио је Радуловић.

– Чињеница јесте да су уређене земље на Западу и у ЕУ, али има и неуређених у ЕУ – оценио је Радуловић, који би да Србија личи на Данску, Холандију или на Канаду, да такав систем имамо у Србији.

– Хоћу о томе да разговарам, а не о бесмисленим поглављима, где причамо о њима, а практично се ништа не дешава и ниједна се реформа не спроводи – указао је Радуловић.

Он сматра да је политика ЕУ у региону постала јако лицемерна и да је ЕУ жртвовала прокламоване вредности зарад краткорочних интереса стабилности.

– Мени је потпуно несхватљиво да Ангела Меркел прими Вучића, као председника Владе, усред предизборне кампање коју трчи за председника Републике – рекао је Радуловић и подсетио да је у Немачкој забрањено да председник владе трчи трку за председника Републике.

– Она га прими без речи о томе да је суспендовао Скупштину – додао је Радуловић, који је напоменуо да је исто урадила и висока представница ЕУ Федерика Могерини, којој је отворено замерио што је у суспендованој Скупштини изјавила да Србија иде у добром правцу.

– То је нешто што не би смело да дешава. Очигледно им Вучић задовољава неке стратешке интересе, а они му дозвољавају да се слика са њима и он то користи у предизборној кампањи – сматра Радуловић.

– У спољној и економској политици не постоје пријатељства, него само интереси – констатовао је Радуловић, истичући да би Србија требало да води рачуна о својим интересима, извуче из средишта геополитичких токова и пусти велике силе да направе ствари како оне желе, а не да буде топовско месо.

– Неодговорно је гурати Србију да страда у свим тим политичким играма које постоје у свету – оценио је Радуловић.

Упитан о евентуалним партнерима на политичкој сцени, Радуловић је одговорио како очекује да Јеремић и Јанковић направе своје странке.

Он мисли да је то велика прилика за темељно чишћење политичке сцене и настанак неких политичких опција које задовољавају црвене линије политике.

– То су владавина права, слободни медији и поштовање независних институција система – прецизирао је Радуловић, који је томе још додао потпуну транспарентност и укидање буразерске економије.

– Странке које су изневериле поверење грађана дато 5.октобра требало би да оду у политичку пензију – рекао је Радуловић и оценио да њихово враћање није могуће, јер то грађани не желе.

– Партнера ће бити и јако је добро да настају, биће прилика да спроведемо промене – уверен је Радуловић.

Упитан о стању у медијима и слободи изражавања, Радуловић је одговорио да је стање катастрофално и да је добро што је у недељу увече имао прилику да гостује на Радиотелевизији Србије (РТС) зато што су грађани први пут могли да чују нешто са чим су сагласни.

– Радиотелевизија Србије је кључ у медијском мраку, јер људи гледају РТС и верују му, за разлику од Пинка – оценио је Радуловић и подсетио да су га таблоиди провукли кроз медијско блато лажима о томе да није платио порез и да је гурнуо неко предузеће у стечај.

– Па, ја сам се са Верицом Бараћ борио против тих људи који су пљачкали – истакао је Радуловић.

Он верује да би Вучић доживео политички крај када би имао један дуел са њим на телевизији и негирао премиејрове тврдње да је сваког последњег четвртка у месецу одговарао на питања посланика Скупштине Србије.

– Појавио се један пут и тај пут нисмо стигли да га питамо ништа, јер је нагурао све ове мале посланичке групе да му постављају питања типа “премијеру да ли вам је тешко док радите за Србију”. Заиста луткарска представа – оценио је Радуловић.

Он је поновио да Србија годишње милијарду евра троши на партијско запошљавање и више од милијарде на субвенције, као и да 500 милиона евра оде на намештене тендере и набавке.

– То је огроман новац. Србија има новца за све и за смањење пореза за трећину и за универзалну социјалну заштиту, али не може и то и партократија – оценио је Радуловић.

Он је истакао да његов политички програм подразумева обрачун са том привилегованом политичком елитом и бољи положај за лекаре, просветне раднике, полицајце и војнике.

– Све мора да се ради одговорно, ништа не може тек тако да се сече. Овде је избор партијски, паразитски систем или увођење реда, смањење пореза и доприноса, заштита пензија – рекао је Радуловић.

– Што се мене тиче, избор је једноставан – оценио је Радуловић и указао да странке на власти настоје да очувају свој партијско-паразитски систем.

– Сада је прилика за грађане да на овим изборима изађу у великом броју и да гласају против Вучића. Циљ је да велики број људи изађе и да доðе до другог круга, а тада је Вучића могуће победити – закључио је Радуловић.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Мислим, дакле постојим
  Има ли изласка из ове ситуације?Не.Зашто? Зато што и најгенијалније замишљена опција није изводљива. Како није? Није зато што ми не владамо ситуацијом. Ко влада ситиацијом? Они који на Балкану креирају нову стратешку политику.Зашто им не кажемо ШИШ? Не смемо. Зашто? Зато што би за три месеца и земљи наступио ХАОС. Јер без новца не би могли да испуњавамо обавезе према народу и иностранству. Па и сада је Хаос. Јесте али контролисан споља. Са чим комтролисан? Новчаним условљавањем. Како сад то? Лепо онај ко има новац контролише новчана усмеравања и егзистенцију система.Како па то?Није важно ко влада, већ ко даје новац, за пензије за државну управу, здравство, школство.Па добро до када ће ово трајати? Све дотле док се не реше кљчне несугласице међу сукобљеним странама.
  А после? После седају заинтересоване страна за Балкан, праве план обнове по њиховим аршинима и почиње “љубав из почетка”.
  Зашто се то не саопшти народу на примар у 20ч у днавнику РТС-а. Народ би ставио прст на чело, размислио и преко ноћи сазрео? Зашто да се оволико мучи?Е то није природно сазревање свести која мора проћи кроз ватру да би постала одговорна како за себе тако и за друге.
  Е катарза се мора проћи. Па колико та катарза траје? Онолико колико је трајала заблуда.Тако је било и тако ће бити.
  Закњучи Вилогорски

 • Радуловић спомиње 5,8 милиона пунолетних грађана. На основу чега? Мој неки прорачун је да их је највише 5,5 милиона. Како? Узео сам за репер Данску, чија популација није млађа од српске. На изборима 2015. у Данској, изашло је 85,9 одсто бирача, а 100 процената би у бројкама било око 4,1 милион.
  Све то на око 5,7 милиона становника. Пошто Србија највише може да има 7,1 милион становника, онда на тих данских 4,1 када додам разлику у броју становника добијем 5,5 милиона. И тих 1,4 милиона разлике мора по структури бити као и остатак становништва, дакле нису сви пунолетни – али нека буду! Ако неко спомене дијаспору…па углавном сви или већина имају и неку адресу у Србији, тако да не постоје екстра гласачи, не у неком већем броју. Наравно да не мислим на све Србе у дијаспори, већ само на оне са правом гласа.

  Дакле, 5,5 милиона гласача у Србији максимално, где снс има у старту минимум милион украдених гласова, јер тим вишком НЕПОСТОЈЕЋИХ гласача може да манипулише.

  Напред ДЈБ!

  Пошто је Србија систематски и системски неуређена, први задатак ДЈБ мора бити потпуна реконструкција државне управе, илити администрације на свим нивоима, поптуна дигитализација по угледу на нормалан свет. Све то да би се на здравим темељима и по угледу на најбоље, градило српско друштво.