Интервју Политика Преносимо

Радуловић за НИН: Господине Вучићу, како издржавате, да ли вам је тешко

Преносимо интервју који је Саша Радуловић, председнички кандидат покрета “Доста је било” дао за НИН.


Премијер Вучић каже да избори нису једнаки за све зато што су сви на једног?

Па, је л’ тако?! Је л’ хоће да се мења?! Ево, ја ћу радо да се мењам с њим, да будем на свим Тв каналима, у свим новинама, па ја да будем тај један.

Зашто је опозиција дозволила такве изборне услове, пре свега тако кратку кампању…

Шта смо могли да урадимо?! Закон му дозвољава да то лако направи. Исто као што не могу да говорим у Скупштини, није до мене. Покушавамо на све могуће начине да дођемо до речи, ево синоћ је био на РТС 2, изрекао читав низ лажи, и не дозвољава одговор, зато не жели дуеле, пошто је кукавица. И тај индивидуални наступ на РТС 2, ја сам био у 20 часова, он у 22., и толико сам га изнервирао да је у 22. часова потпуно побрљавио. Рекао је, а водитељка га је подржавала да стално излази на дуел опозиције, ето сваког првог четвртка у месецу је у Скупштини. Колосална лаж! Био је један пут од како је нови сазив Скупштине и тада нисмо могли да му постављамо питања, пошто је направио гомилу његових малих посланичких група, па су му они постављали питања, типа, „господине Вучићу, како издржавате, да ли вам је тешко“. Фарса.

Па, шта мислите, је л’ му тешко? Не верујете или…?

Прво, он ништа не ради, само се медијима бави, и трује грађане, говори гомилу лажи. Рекао је да ме је најурио из владе, нетачно, ја сам поднео оставку, да би он одмах након тога изашао на Б92 и рекао „никада ништа о њему лоше нећу рећи“, а после, дрвље и камење. И, сада не може да се контролише када говори о мени. Праве једносатне емисије на Студију Б посвећене пљувању мене. Дуда Ивковић изађе и подржи једног кандидата, Дуда Ивковић не ваља, то је заиста дно дна, како та медијска слика изгледа. У Србији се не дешавају реформе, реформа значи увођење реда, а ако не верују грађани мени, нека ми одговоре у којој области живота је уведен ред, култури, образовању, финасијама, здравству, било где… Значи, ако нигде није уведен ред, реформи нема!

Премијер каже има, у економији?

Где?! Је л’ то економија напредује?! Јефтина радна места, отварају страни инвеститори, новцем државе. По 10.000 евра по човеку. Рекорд у Обреновцу, 27.800 евра по радном месту, а наши људи ту раде као јефтина радна снага. Најгоре је када, рецимо, имате домаћег произвођача бојлера, који плаћа порезе. Тим порезима располаже Влада и даје их његовом конкуренту да поред њега отвори фабрику бојлера и да затвори домаћег произвођача. Убедио је грађане да је он тај који им исплаћује пензије. Трагикомично! Пензије исплаћују сви порески обвезници, грађани, привредна друштва…
Постоји наравно, значајан број грађана који то разуме, међутим, РТС је чудо. Медији су чудо. Ако преко медија увек добијате једну слику где председник владе каже „ја ћу вам платити пензије, ја сам довео инвеститора, ја сам радио једну другу, трећу ствар, ја спашавам дете у Фекетићу, делим ћебад када слеће хеликоптер“, иако у ствари ништа не ради, људи гледају то и верују. Такође, игра на страх, то раде сви лупежи, и људи се боје, кажу, „јесте узео ми је али ко зна можда је добро и оволико да добијам, ако њега не буде како би тек било“.

Хоћете да кажете да је Вучић лупеж?

Да, хоћу да кажем да је Вучић лупеж. Када сам био у влади ухватио сам га како краде, њега и читаву његову булументу, од породице до његових кадрова. Причао сам доста о томе. Вршачки виногради, где су покушали Кинезу да наместе да купи то предузеће далеко испод цене.

У то је умешан председник Николић?

Да, делимично, међутим, били су умешани и Андреј Вучић и Предраг Мали, који су били саветници Кинеза, појављивали се у преговорима на страни купца. Фирма вредна 17 милиона евра, са залихама вина пет милиона евра, требало је да буде продата Кинезу за пет милиона евра, значи колико вреде само залихе, а добија објекте, земљиште и опрему за џабе. Ево сад су наместили поново приватизацију која иде неком другом. И све то иде уз партијски рекет. Свака субвенција, свака намештена пљачкашка приватизација, 30 одсто иде на рекет.

У чији џеп?

У личне џепове, Вучића и његове фамилије и на финансирање СНС-а. Он је највећи лопов ког смо до сада имали. Узима за себе, али и ослобађа све који су спровели пљачку Србије. Обећао је борбу против корупције, али имамо Динкића, кривичне пријаве одбачене. Динкић му је и дан, данас, и све ово време у кабинету. Светник за арапске послове, шеф Вучићевог кабинета је шеф кабинета Динкића, Ивица Којић, почео као вратар Народне банке, постао возач Динкића, завршио факултет, одмах са тог места ускочио на место државног секретара, па постао шеф кабинета. Други коалициони партнер, Карић, ослобођен такође. Јест’ да је, чули смо, Вучић разбио кваку када је чуо да је пуштен Карић, фарса, наравно за грађане и на крају и он је ослобођен. Ц-маркет? Ништа. Лука Београд? Ништа. Све пљачкашке приватизације … Директан утицај на правосуђе. Прво, политичари рекетирају бизнис. Код нас не контролишу тајкуни државу, него политичари имају тајкуне па их контролишу. Сви су у некој фијоци.

Верујете да ће бити другог круга?

Верујем да постоји велика шанса. Пре но што смо ушли у трку и ја и Бели Прелетачевић, ситуација је била таква да би Вучић победио у првом кругу. Значи, његова популарност је значајно пала од избора. Он је имао неких 40 одсто у укупном бирачком телу априла прошле године, то је пало на 30 одсто, изгубио је око пола милиона гласача. Међутим, ти гласачи нису кренули да гласају за неког другог него су отишли у апстиненцију. У тој ситуацији, где је половина апстинената Вучић има 30 одсто, то је победа у првом кругу. Али, два кандидата нису хтела договор, мислили смо да је то неопходно. Ми нисмо бирали то да је ово референдум против Вучића. Али је Вучић медијским мраком и свим што је радио направио да је то тако. Блато које пушта против свих по медијима је учинило да људи не верују никоме, да су дигли руке и мисле сви су исти. Није битно ко ће победити Вучића, осим његових кандидата, ово су избори за промену система. Јер ако победимо Вучића, одмах након тога ће пасти влада, имаћемо нове парламентарне изборе.

Вучић то тумачи као државни удар? Покушај рушења владе, сасвим легитимна ствар у демократским земљама, тумачи као државни удар, самим тим сви ви сте државни издајници?

Ја њега више не могу да коментаришем. То је таква гомила бесмислица. Па погледајте, да неко са места предедника владе трчи трку за председника Републике, то је незабележено у демократијама било где у свету.

Зашто се не обратите за помоћ, зашто не затражите савет…

Коме?!

Има неких институција у Европи?

То је заиста наивно!

Имате ли друге механизме којима бисте приморали власт да поштује…

То је искључиво Уставни суд, а Уставни суд неће да ради свој посао!

Имате ли механизме да натерате Уставни суд? Или ви трчите трку унапред одређену, ако су сви механизми… Јер плашим се да ћемо од опозиције слушати, када се избори заврше, а добијемо Вучића поново…

Па није унапред одређена, победа је могућа. … Нећемо добити Вучића поново ако будемо радили како треба.

Плашим се да ћемо тада добити сву ту причу како ето, Уставни суд није реаговао, предизборна трка је била нефер… Имате ли начина да приморате власт на фер изборе?

Не постоји. Уставни суд би требало да ради како му закон дозвољава, али пошто су уплашени, постављени политички, слушају Вучића, нема ништа од тога. Забрињава много више улога ЕУ у свему овоме. Меркел је примила Вучића у сред предизборне кампање, као председника владе. Пре тога Могерини. Значи примила га је иако Савезни немачки суд има пресуду из 1977. по којој је забрањено да као председник владе трчите трку за председника Републике. Она јако добро зна стање медија у Србији, све што се дешава али не интересује је. Имају свој интерес, аутократу, вредности прокламоване у ЕУ нису толико битне, битни су краткорочни интереси, и у складу са њима и поступају.

Као некадашњи инсајдер Вучићеве владе…

Није то Вучићева Влада, то је Влада Републике Србије.

Можете ли да нам кажете како он то функционише, колико је истинита прича о фирми његовог брата?

Све те приче су истините, он се бави само са две ствари, једна је извлачење новца за себе и своју партијску машинерију и одржавање партијског апарата.

Можете нешто конкретније о том механизму извлачења новца?

О томе често говорим, само ме не схватају баш најозбиљније. Људи виде да се запошљавају најгори у јавни сектор. Виде да нас воде најгори, разни Вулини, разни ови који имају печењарске радње долазе на чело јавних предузећа. Кум његов, Никола Петровић је био на челу ЕПС-а, био је конобар, завршио неку београдску вишу школу и постао директор Електромреже Србије.

Је ли пословање било чисто?

Како може бити чисто. Начин да видите да ли је пословање чисто је да уђете у ту фирму, да јој урадите личну карту за коју сам се залагао, да извадите све уговоре, да погледате са ким псолују, како плаћају те услуге, значи јавна предузећа се користе за извлачење новца, често преко офф шор компанија, о којима, рецимо Синаша Мали јако много зна, онда се тај новац често враћа преко неких фондова, рецимо, Уједињених арапских емирата па се приказује као страна инвестиција.

Реците конкретно?

Београд на води је коруптиван уговор. Новац се извлачи из Србије и враћа преко тих фондова као страна инвестиција. Новац грађана Србије. Офф шор компанија потпише уговоре са домаћим фирмама које имају уговоре са јавним предузећем за фиктивне услуге са надуваним ценама, новац излази из земље на те офф шор дестинације, враћа се назад преко инвестиционих фондова који се онда појаве у Београду на води као инвестиција. Имате међународна истраживања која говоре да се годишње из Србије извлачи око пет милијарди долара. Корупција и та партијска машинерија су главни проблем Србије.

Радили сте за полицију и тужилаштво као саветник за бробу против корупције, а садашњи премијер је управо и дошао на власт јер је заговарао ту борбу?

Лагао је, у ствари је направио договор са свима њима, испало је да нико није крив. Они користе све кривичне предмете.

Помиње се и лоби трговаца оружјем који стоји иза појединих чланова владе? Знате нешто о томе?

Превише је тема које можемо да отворимо, очигледно је на делу огромна пљачка. А онда имате Вучића који каже „нема пара, ја сам спасио државу од банкрота“. Он није спасио државу до банкрота, повећао је дуг за девет милијарди евра од како је дошао на власт. Одржава своју партијску машинерију. Главни проблем Србије и јесте трошак партократије и трошак корупције. Партијско запошљавање нас годишње кошта милијарду евра, око 100.000 неспособних кадрова су угурани у јавни сектор на административна радна места.

Мирослава Миленовић ваша сарадница је претучена прошле године, јесу ли полиција и тужилаштво решили случај?

Не, и мислим да иза тога стоји Вучић.

Била је планирана као женски кандидат ДЈБ?

Јесте, али потребна нам је већа излазност, то је кључна ствар на овим изборима, што више људи изађе на избре то ће ових 30 одсто, односно 1, 8 милиона бирача, колико има Вучић, постати мањина ако већи број људи изађе.

Јесте дужни порез?

Смешна прича, знате ли колике приходе би морао да имам да би био дужан милион евра пореза?! У пореској управи ништа не знају о томе.

То дугујете Америци?

Тако кажу, али лажу.

Имате забрану уласка у САД, ухапсили би вас ако бисте…

Наравно, не! Па то су смешне ствари. А разлог за то је следећи, имао сам успешну каријеру у Америвци, своје компаније, био део интернет револуције.

Јесте ли банкротирали тамо?

Наравно да не забога, одакле та прича, таман посла. Имао сам успешну каријеру тамо и онда како да облатите када је неспорна, измислите ту причу о порезу или да се коцкам. Највише ме боли прича да сам одвео неке фирме у стечај, или да сам опљачкао фирму у стечају. А стечајни се поставља тек када лупежи опљачкају фирму па она оде у бакрот. Тада постављају стечајног.
И онда се ти исти лупежи преко политичара јављају да вам подмећу ноге, иду преко корумпраних државних агенција, покушавају да вас спрече у томе што радите. И у том блату у ствари креирају ову слику да су сви исти и да ништа не може да се промени. И то је централни проблем који имамо. Ово нису избори за председника ово су избори за промену система. Ја ако уђем у други круг, победићу Вучића, након тога СНС ће се распасти, имаћемо ванредне парламентарне изборе, и ДЈБ ће победити на тим патрламентарним изборима и спровешћемо све обећано, вратићу пензије, има довољно новца за то, вратићемо плате, укинућемо сулуде субвенције страним инвеститорима…, повезан радни стаж, с смањити порезе и доприносе, за трећину.

Дипос је најбољи пример како се влада сада?

ДИПОС да, где кум премијера закупљује виле испод цене, Никола Петровић, па онда му наместе да можеда купи ту вилу испод цене. Људима је врло јасно да је држава опљачкана и да се пљачка, да су на најважнијим местима људи који немају никакво радно искуство, почев од председника Владе. Вучић нема ни једног јединог дана непартијског радног искуства. Кроз политичку странку је ушао у Скупштину, дошао на чело неког јавног предузећа, тамо радио ништа, добијао плату, након тога наставио да живи на грбачи људи. Па на основу ког искуства он говори шта треба радити у Србији?! Он је пар екселанс пример партијског паразита, као Чучковић његов у Обреновцу, као и Вулин, као и сви који су код њега у Влади. То једноставно тако не може. На овим изборима је могућа промена оловком за разлику до 90-тих.
Ја се надам број четири али ако их ја нисам убедио да ћу бити најбољи у демонтажи овог паразитског система нека верују у неког другог кандидата и нека гласају за њега, битно је да подигнемо излазност.

У случају да Вучић постане председник?

Имаћемо пет година мрака. То је извесност.

Коме дајете већу предност Јеремићу или Јанковићу?

Себи, наравно.

Прелетачевић, је ли то освета сиротињске Србије или пре освета нове праве интелекталне Србије?

Питање за Луку, он јако добро зна шта ради. Мени је битна велика излазност. И Бели је ту јако битан, диже се интересовање и имамо шансу. Идемо преко 50 одсто заједно. Ми морамо тему да окренемо ка томе зашто 70 одсто не верује да су промене могуће.

Ваљда зато што нису глупи? Неки памте боље но што би политичари желели?

Да, али када би видели коезистентну политику када бих имао прилику да говорим људима на РТС о овоме и плановима и решењима било би другачије.

Знате ли колико пута смо разочарани?

Знам.

Морали бисмо стварно да будемо бескрајно неинтелигентни да помислимо да оловка решава ствар?

Па, мислим да су ево и вас убедили да не може тако?

Знам да мора!

То мора оловком. Људи имате разлога да буте скептични јер сте сваки пут преварени али немам други начин да то превазиђем осим да вам обећам да немам други интерес осим онога о коме говорим а то је да Србија буде уређена земља у којој се лепо и радо живи са истим шаснсама могућнстима за све како за моју тако и за вашу децу.

Извор: НИН
Аутор: Тања Николић Ђаковић

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bravo za Saša za odgovore. Narode poštovani ispada, da su za sve privatizacije u Srbiji krivi Miroslava Milenović, Saša Radulović i pokojna Verica Barać. Ovo mora da se okrene i Srbija ovaj šljam ne zaslužuje, Dosta Je Bilo.

  • Razumem da vlast na svakom koraku radi sve i svasta kako bi se odrazala na vlasti. Iako mi je jasno da strane zemlje imaju svoje interese, ne shvatam kako se ne stide svojih direktnih mesanja u unutrasnje stvari Srbije. Ali nikako ne shvatam nase novinare, cak i one koje nisu u senci vlasti kako mogu da po stoti put postavljaju ista pitanja. Citajuci ovaj intervju i gledajuci nekoliko prethodnih tv emisija sa Sasom Raulovicem zbilja pomislim da ili je novinar ili katastrofalno los ili je i pod uticajem vlasti. Stvarno ne mogu da verujem kako novinare ne mrzi da postavljaju ista ili slicna pitanja. Toliko se vrte ista, odredjena pitanja da sada vise i slusam ili gledam sta je Radulovic odgovorio. Vec znam odgovor. Toliko je skretanja sa glavne teme da to nije normalno.

  • Mene samo zanima jedna stvar zasto je bas niko nije do sad spomenuo, a tice se pljackanja i laganja naroda od strane SNS mafije. Naime, nezaposlen sam kao i 100 hiljada novih svrsenih studenata. U potrazi za poslom evo vec pune tri godine, dodjoh do onih koji su osnovali SNS…jer drugacije nije moguce legalno zaposliti se. U toku nalazenja novih i novih kontakata, upucen sam na Ub…kod izvesnog Vucicevog kuma, i predsednika opstine Ub, gospodina Glisica sa kojim je ta opstina procvetala…a kako i ne bi…naime..radi se o sistemu 357 prilikom zaposljavanja u javnim preduzecima i pored aktivne zabrane zaposljavanja. Naime…gospodin Glisic je u sirim krugovima poznat i kao osnivac SNS-a i covek koji je AV postavio na mesto predsednika te stranke a potom se okumili…Svi prihodi koje SNS napravi od drzavne kase idu u dzep Glisicu naravno preko raznih fondova i kompanija. Sistem 357 je nista drugo, nego ni manje ni vise…3000 evra cena radnog mesta sa srednjim obrazovanjem, 5000 evra cena radnog mesta sa diplomom vise ili visoke skole, a 7000 evra sa diplomom bilo kog fakulteta, kosta radno mesto u nekoj kancelariji nekog javnog preduzeca. To je ono sto je meni ponudjeno od strane istog gospodina. Taj novac se u gotovini ne daje direktno njemu, vec se uplacuje na ziro racune Ubskog Odbojkaskog kluba ili Rukometnog pa cak i Fudbalskog kluba iz iste opstine. Na kraju te uplate se vode kao donacije opstini i klubovima, i kao takve se peru i na kraju “donacije” zavrsavaju na privatnom racunu SNS stranke…Na ovaj nacin u poslednjih pet godina i pored zabrane zaposljavanja u javnom sektoru je zaposleno najmanje oko 25000 osoba…to je onaj broj za koji sam licno obavesten. Naravno nemam te pare pa nisam ni dobio radno mesto…jer da ih imam sigurno ne bih vise ziveo u ovoj drzavi…