Politika Prenosimo

Hafington post potvrdio navode iz tužbe Saše Radulovića

Predsednički izbori u Srbiji – bitka za odbranu demokratskih vrednosti u Evropi

Izvod iz jednog od najuticajnijeg političkog magazina u Sjedinjenim američkim državama, tekst objavljen 28.marta 2016. godine.


Širom Evrope, demokratske vrednosti bivaju napadnute. Ovi napadi najčešće dolaze od sila autoritarne, nacionalističke desnice – u Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, Češke, Nemačke, Holandije, čak i iz Britanije, i naravno Francuske. U drugim slučajevima, napadi su se uzdigli od staromodnih kleptokratskih autokara koji teže da u potpunosti kontrolišu zemlju, a u međuvremenu zgrću bogatstvo za sebe i svoje lojalne. Upravo se to dešava u Srbiji.

U drugim slučajevima, svakako, napad na demokratske vrednosti i institucije predstavljaju ogromnu pretnju demokratiji i demokratskim društvima širom sveta. Aktuelni srpski predsednik Vlade Aleksandar Vučić, nedavno se usmerio ka “demokratskim vrednostima”. U kasnim devedesetim za vreme vladavine Slobodana Miloševića, bio je ministar informisanja i bio je vodeći čovek u suzbijanju slobode štampe i govora. Sve do pre nekoliko godina, bio je visokopozicionirani funkcioner u ultranacionalističkoj Srpskoj radikalnoj stranci, čiji je lider više od decenije proveo u pritvoru u međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Trenutno, Vučić se nalazi u trci za predsednika republike, i mada se njegova retorika promenila, njegovi metodi ostali su duboko ukorenjeni u antidemokratskoj tradiciji devedesetih. Ukoliko pobedi na izborima, biće u prilici da postavi premijera po svojoj volji. Moći će da kontroliše sudstvo i kompletan izborni aparat – eliminišući svaku proveru i kontrolu koju Vlada treba da ima.

Kao što je bio slučaj dok je služio Miloševićevom režimu, Vučić danas u potpunosti dominira medijima – putem državnog aparata i kontrolišući najznačajnije medije zahvaljujući svojim vezama s tajkunima. Nedavno istraživanje je pokazalo je da je Vučić imao gotovo 120 puta više medijskih objava nego njegova trojica glavnih opozicionih suparnika u predizbornoj kampanji. Njegovi operativci koristili su se taktikom ‘’čvrste ruke’’ kako bi zastrašili opozicione aktiviste. Takođe, osećao se slobodnim da koristi državne podatke o imovini i porezima kako bi dobio podatke o opozicionim ličnostima.

Vučićev brat i navodni multimilioner Andrej Vučić, njegov je najbliži najbliži poverenik i saradnik. Andrej je uključen u brojne kontroverze, uključujući prebijanje žandarma koji su kasnije bili optuženi za prebijanje njegovih telohranitelja. On je bio uključen u brojne poslovne poduhvate od kojih su mnogi nadaleko poznati po vezama s kriminalnim grupama.

Nemačke vlasti veruju da Andrej kontroliše kartel koji je jedan od glavnih na tržištu narkotika na Balkanu. Takođe, u nekoliko navrata bio je optužen za krijumčarenje na crnom tržištu goriva i cigareta. Pored toga, poznat je incident da je Andrej zloupotrebio službeni položaj u Kovnici novca štampajući akcizne markice u vrednosti od milijardu evra, a ne prijavljujući da su uopšte bile odštampane, a nakon toga ih je prodao za 600 miliona evra albanskim krijumčarima marihuane.

Vučić i njegov brat povezani su u mrežu poslova u kojoj koriste svoje veze sa vlašću kako bi zarađivali i obrnuto, kako bi pomogli i zaštitili Vučićevu političku moć. Njegovi najbliži saradnici stekli su korist u privatizacijama, trošeći državni novac i kontrolišući medijsku sferu. Andrej je naširoko bio osumljičen da je koristio svoj odnos sa svojim bratom u iznudama u različitim poslovnim operacijama.

Braća Vučić su posebno bliski sa Nikolom Petrovićem, preduzetnikom čija je reputacija povezana sa najkrupnijim poslovima u energetskom sektoru na Balkanu. Petrović i Andrej pre nekoliko godina bili su uključeni u skandal kada su tražili dva miliona dolara od energetske kompanije koja je želela da izgradi vetroparkove u Srbiji. Kompanija nije uspela da dobije dozvolu za razvijanje vetroparkova zato što je odbila da plati ovu cenu.

U oktobru 2015. godine petoro članova američkog kongresa, Edi Bernis Džonson, Carlos Kurbelo, Skot Peri, Adam Kinzidžer i Zoi Lofgren napisali su pismo tadašnjem potpredsedniku SAD Džou Bajdenu uoči Vučićeve posete Sjedinjenim američkim državama.

Ugledni onlajn portal BalkanInsight, tvrdio je da je grupa koju su predvodili Andrej Vučić, Petrović i Zoran Zorac ‘’konsolidovala svoj uticaj i interes u oblasti energetike, telekomunikacije, infrastrukture i svih većih preduzeća u Srbiji.’’ Portal je takođe objavio da su ‘’mediji konsolidovani i direktno kontrolisani od strane premijera, njegove porodice i poslovnih saradnika.’’

Za sve to vreme, kvalitet života prosečnog Srbina značajno se pogoršao. Kada je Vučić seo u fotelju premijera pre pet godina, obećao je da će podići plate običnim radnim ljudima. Takođe, obećao je da nikad neće smanjiti penzije. Obećao je da će poboljšati kvalitet i prohodnost na obrazovnim institucijama i univerzitetima. Obećavao je da će poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite.

Danas, plate u Srbiji su niže nego pre 5 godina – umesto građenja ekonomije koja će pružati poslove budućnosti, on se koncentrisao na udvaranje velikim stranim korporacijama koje žele da smanje troškove i iskoriste srpske radnike dajući im nisko plaćenje poslove.

Smanjio je penzije penzionerima. Kvalitet srpskih obrazovnih institucija se nije poboljšao, a kako bi dobili kvalitetnu zdravstvenu negu, Srbi plaćaju mito lekarima.

Jedini ljudi čiji se život poboljšao tokom poslednjih pet godina je mala grupa korumpirane, elitne političke klase.

….

Iako se Amerikancima može činiti daleko, kao i mnogim Evropljanima, svako ko je proučavao istoriju prethodnog veka zna da postoje brojne opasnosti za demokratiju na Balkanu.

I, kao što svi znamo, većina najvećih konflikata u prethodnih sto pedeset godina bila je uključena u borbu između autoritarizma i demokratskih vrednosti. Još jedna borba biće vođena 2. aprila u selima i gradovima u Republici Srbiji.

Robert Krejmer

Izvor: The Huffington Post

Izvod iz jednog od najuticajnijeg političkog magazina u Sjedinjenim američkim državama

Prevela: Ana Stevanović, narodna poslanica Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pitanje za prevodioca:

    Jel vama poznato da je Robert Krejmer bivši robijaš, osuđen za utaju poreza i izdavanje čekova bez pokrića? Kako se to uklapa u proklamovane “demokratske vrednosti”? Može li “The Huffington Post” biti ugledan magazin kad angažuje takve likove? Dajte malo “background check” pre nego se izletite.

    “Širom Evrope, demokratske vrednosti bivaju napadnute. Ovi napadi najčešće dolaze od sila autoritarne, nacionalističke desnice – u Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji, Češke, Nemačke, Holandije, čak i iz Britanije, i naravno Francuske.”

    Izvinite Ana, a koje su to “demokatske vrednosti” napadnute kad uspevaju mobilisati tzv. nacionalističku desnicu širom Evrope? Voleo bih čuti na šta konkretno mislite, jer se očito slažete sa autorom teksta.

    “U drugim slučajevima, napadi su se uzdigli od staromodnih kleptokratskih autokara koji teže da u potpunosti kontrolišu zemlju, a u međuvremenu zgrću bogatstvo za sebe i svoje lojalne. Upravo se to dešava u Srbiji.”

    Jel vi zaista verujete da političke snage na drugoj strani spektra (pod pretpostavkom da je ta podela levica/desnica uopšte validna) ne kradu i ne kontrolišu zemlje u kojima su na vlasti, niti “zgrću bogatstvo za sebe i svoje lojalne”?

    • @ Mladen

      Mozemo svi da glasamo za nacionaliste i soviniste i da gledamo vrlo verovatno novi rat u Evropi, a mozes da glasas i za ove demorkate koji su stvorili EU i od tada nigde rata u toj zajednici. Sta znam, mozda je bolje da glasamo za ove poput Vucica, Orbana, Wildersa, Trampa, Le Pen… objasni mi zasto bih trebalo da glasam za ljude koji guse medije i samim tim svaki oblik kontrole i kritike? Je l ti lepo danas u Srbiji? Kako li je Madjarima pod Orbanom? Nesto ne cujem da ga hvale. Ako demokratske partije ne valjaju, treba ih zameniti nekim drugim demokratskim partijama koje ce ispraviti probleme, a ne glasati za ove sto se busaju u grudi i lazu cim zinu! Pozdrav!

  • Meni najinteresantnija rečenica iz The Huffington Post-a je ova, obratite pažnju:
    “Nemačke vlasti veruju da Andrej kontroliše kartel koji je jedan od glavnih na tržištu narkotika na Balkanu.”
    Dakle, Vučiću, ti ćeš da nam budeš predsednik? Ti, Vučić – vođa kriminalaca i narko dilera? Sramota!
    Podnesi ostavku, Vučiću!

  • @flegma,

    “Mozemo svi da glasamo za nacionaliste i soviniste i da gledamo vrlo verovatno novi rat u Evropi, a mozes da glasas i za ove demorkate koji su stvorili EU i od tada nigde rata u toj zajednici.”

    EU polako, ali sigurno ide ka novom ratu, ali to nije međudržavni rat, već građanski rat na verskoj i rasnoj osnovi unutar same EU. A tu politiku nisu kreirali nacionalisti, već globalisti (prerušene demokrate) na vlasti i kontrolisani mediji. Inače, nacionalista i šovinista su različiti pojmovi. Nacionalista ne mrzi i ne napada druge, već čuva svoje (ljude, granice, privredu, kulturu, identitet…)

    “Sta znam, mozda je bolje da glasamo za ove poput Vucica, Orbana, Wildersa, Trampa, Le Pen…”
    Kako si ih samo strpao sve u isti koš? Ne vidiš nikakve razlike među njima, formalne i suštinske?

    “objasni mi zasto bih trebalo da glasam za ljude koji guse medije i samim tim svaki oblik kontrole i kritike? ”
    Za takve naravno ne treba da glasaš. Umeti prepoznati je druga stvar.

    “Je l ti lepo danas u Srbiji?”
    Očaravajuće.

    “Kako li je Madjarima pod Orbanom? Nesto ne cujem da ga hvale.”
    Sa druge strane, ni ja ne čujem da ga kritikuju. Ako ništa drugo, zaštitio je granice od invazije i rešio (ublažio) problem sa valutnom klauzulom. Misaona imenica za SNS mafiju.

    “Ako demokratske partije ne valjaju, treba ih zameniti nekim drugim demokratskim partijama koje ce ispraviti probleme, a ne glasati za ove sto se busaju u grudi i lazu cim zinu! Pozdrav!”

    Znaš kako kažu: “I na tarabi svašta piše”. To što se neko naziva demokratom, ne znači da je demokrata. I centralna banka Srbije sebe zove narodnom, a nema sa narodom blage veze. Dakle, treba suditi po delima. Pošto pominješ Trampa, evo kontra pitanje: Jel stvarno misliš da su Obama i Kilari demokrate? Odraz “slobodnih i nezavisnih” medija u SAD?