Говор Политика Саопштењe

Говор Саше Радуловића на завршној конвенцији у Београду

После путовања кроз целу Србију очи вам се отворе. Кренули смо од југа па на исток, па запад, Шумадија, Војводина, Београд. Разговор са људима и знате ли који је главни мотиватор свих? Хоћемо ли срушити овога? То је главно питање које сви постављају. И кад ми кажемо да су ови избори референдум против Вучића, шта нам медији кажу? Ћуте. Имамо причу о трећем, о десетом… Главни проблем који имамо у Србији данас није Вучић. Он је такав, какав је, он себи не може да помогне. Главни проблем који имамо у Србији јесу медији.

Ниси новинар ако ћутиш

Зашто? Људи без медија не могу да виде шта се дешава. Кад медији извештавају погрешно, онда су људи заведени и немају информације. Наши људи нису глупи, ми немамо проблем са менталитетом, они добро разумеју ствари. Али кад контролишете медије, онда људи немају информације, па не могу ни да донесу исправне одлуке. То је централни проблем Србије. Знам да јељудима тешко да ово прихвате. Они стално питају како је могуће да оволико људи гласа за овога. И баш те речи користе “овај” и “овога”. Како је могуће? Па могуће је ако је једна слика преко медија. Ево погледајте ову кампању и како нас прате. Сваког дана смо били на терену на најмање 5, 6, некад и 8 различитих локација, у различитим градовима или различитим деловима Београда. Новине не извештавају о нама, као да немамо кампању. како је то могуће? Да ли ви разумете? Ја разумем.

Ми смо, изгледа, проблем свима. Зашто? Зато што нисмо ничији, него смо само своји, зато што радимо оно у шта верујемо, зато што кажемо попу поп а бобу боб и тако ће остати до краја. И остаћемо само своји. , наравно, никоме не одговарамо. Прозивају нас што кажемо да Пинк није медиј, Информер није медиј, Српски телеграф није медиј, Студио Б није медиј. Тамо можда раде људи који су завршили новинарство, али они не раде као новинари. Раде као део пропагандног тима онога. Разумем да су они уцењени, да имају породице, да имају кредите. Не интересује ме. Држава нам пропада, земља нам пропада, деца нам беже из земље, а ја треба да водим рачуна о томе што је неко увређен што нећу да му кажем да је новинар јер износи лажи и неистине и трује грађане Србије. Е па не може. Ниси новинар. Можда си завршио новинарство, али ниси новинар. Ви сте део пропагандног тима Александра Вучића. Због тога нам држава и пропада.

Дуел са Вучићем би променио све, зато бежи од њега

Кад бих имао један дуел са Александром Вучићем, било где, кад би и један медиј извештавао о ономе што се дешава, кад бих имао прилику да се обратим грађанима Србије, без да измишљају афере и изврћу, ствари би се промениле јер наши људи нису глупи људи. Они су рационални. Зато су медији главни проблем Србије. Како то можемо да разбијемо? Тешко. Користимо друштвене мреже, што полако даје неког ефекта. Ходамо по терену. Ми смо једина кампања која иде од града до града, од пијаце до пијаце. Јутрос сам био на четири пијаце, делио новине и онда ме гледају и кажу, па добро, зар немате неку организацију да неко други дели те новине уместо тебе. Наравно да имамо људе, али ја хоћу да делим, јер кад неког погледам у очи, има нешто да ми каже, имам и ја нешто да одговорим, разговарам са људима и чујем шта се догађа на терену.

Нас интересује шта људи мисле и желимо да их уверимо да ово овако не мора да буде. Сигуран сам да је и вама мука, као и мени да причамо о ономе. Заиста ми је мука. Тај човек не заслужује да о њему разговарамо толико. Али шта друго да радимо, то је главна и једина тема..

Браћа Вучић контролишу нарко тржиште

Поднео сам кривичну пријаву против њега и брата и целе екипе. Заиста тешко кривично дело. Кажите ми, да ли је вама било чудно пре годину дана, кад је изашао и ничим изазван казао да не може држава да контролише хулигане и навијаче? Мени је било страшно чудно. Зашто би неко уопште говорио тако нешто? Ко га је то питао? Је л неко изашао и питао га да ли држава може да их контролише, а он онда ишао да се брани? И каква је то држава кад не може да контролише хулигане, онда то није држава, онда хулигани имају државу, а не ми. Па је онда пре недељу дана изашао са том апсурдном тврдњом да супруга једног од кандидата контролише тржиште наркотицима у Србији. Зашто? Па да прикрије оно што се заиста дешава.

Вучићи заиста контролишу тржиште наркотицима у Србији. Извлаче новац од тога. Тај новац перу тако што купују фирме, често под принудом. Део новца такође извлаче преко оф шор компанија из Србије, враћају преко Уједињених арапских емирата, па имамо да је Београд на води у ствари њихов коруптивни уговор.  Имамо да је онај убијени вођа навијача Александар Станковић, звали су га Сале Мутави, учествовао у Савамали, да је обезбеђивао чланове породице председника Владе, да то сви знају и нико не сме да каже. То знају припадници МУП, знају инспектори и сви ћуте, јер свако од њих има неки посао да чува, има неки кредит да плаћа. И где смо ми сви након тога? Пропадамо. Након 5 година Србија се распада.

Није Вучић направио све ово, били они и пре њега. И ја сам гласао за њих. Довели су до овога. Направили су тај први медијски мрак, имали су ту партократију и систем који је довео до овога. И престали смо да гласамо за њих јер хоћемо промене. Централни проблем Србије је партократија, партијски паразитски систем. Можда вам излази на уши ово што говорим, можда вам је досадило, али ја нећу престати јер то јесте централни проблем Србије. Нама гори кућа, а новинари ми кажу што не причам о нечем другом. Чему? Како да кречим зид у кући која гори? Не можемо о нечем другом да причамо, ово је централни проблем.

Једини хоћемо да укинемо партијско запошљавање

Ми смо једини који о овоме говоримо, о партијском запошљавању као о раку овог друштва, где најгори испливавају на површину. Воде нас најгори. Не само Вучићеви. Вратите се пре тога на Тадићеве. Није било много боље. Ја то нећу тако. Имате намештене тендере, пљачкашке приватизације, законе који нису у интересу грађана и то све доноси Скупштина, партократија, власт која контролише све сфере друштва. То је централни проблем, о којем нико не говори. Зашто?

Ми смо само своји

Код нас странке формирају и расформирају службе безбедности. Код нас лидере креирају и обарају службе безбедности. Ми смо им се омакли. Јер, ко је очекивао да ће један министар који је поднео оставку, са својим тимом од нуле да крене да гради политичку организацију? Да неће ни са ким правити коалиције? Да неће имати пара, а да ће бити упоран и ићи преко друштвених мрежа – и све ово што смо нашим аутобусом у овој кампањи обишли, ја сам обишао сам колима неколико пута. И ко је очекивао да ћемо бити толико упорни и издржати до 2016. и ући у парламент, да нигде нећемо ући у власт, да ћемо остати верни ономе што смо говорили од почетка, да ћемо уградити те принципе у све што радимо и што говоримо. Ко је то могао да очекује, па смо им се омакли. Ми смо само своји. Ми нисмо ничији. Никоме ништа не дугујемо. Радимо искључиво у складу са сопственом савешћу и одговарамо само грађанима. То ће тако и остати.

Да нам деца не беже из Србије

Србија је предивна земља, не знам да ли то осећате. Србија је предивна земља, ово треба да вам мало одзвони у ушима. Не постоји ниједна земља на свету у којој бих радије живео него у Србији. Ја волим да путујем по свету, ја волим да видим и друга места, наша деца такође. Она, такође, желе да оду и школују се, да стекну неко искуство тамо, али и да се врате. Наша деца не беже из Србије зато што је Србија ружна земља, наша деца беже из Србије зато што је неодговорна политичка елита од Србије направила каљугу и муљ. То тако не мора да буде. Не постоји ниједан разлог зашто би Србија овако изгледала. Не постоји ниједан разлог зашто би нам деца бежала из земље и зашто то тако мора да буде. Ми смо богата земља. Имамо све ресурсе који су нам потребни. Имамо све што нам треба за један леп живот. То нам је свима ваљда циљ, да живимо лепо са својим породицама, да се остваримо као људи. За то нам треба систем, не треба нам вођа.

Треба нам систем, једнака правила за све једнаке шансе за све, и онда ће најбољи испливати на површину и повести нас и онда ћемо продисати. Онда ће нам деца остајати овде, онда ћемо живети у једној нормалној земљи, као остварени пристојни људи. Ово је могуће. Ово је визија Србије коју имам. Није толико компликована. Једноставна је. И то је оно што хоћемо да остваримо. Да будемо поново поносни на нашу земљу. Јер знате, ову земљу нисмо добили да са њом радимо шта хоћемо. Нисмо је ми створили па да можемо да је прокоцкамо, продамо, да урадимо не знам шта са њом. Многи људи, многе генерације пре нас су радиле на стварању Србије. Предали су нам је да је сачувамо, направимо бољом и предамо наредним генерацијама. То је обавеза. Морамо да имамо ту и толику одговорност, јер нисмо ми ово створили.

Деца нам иду из земље а онда их неки људи позивају: Останите овде, борите се са нама. Не може. Ми као родитељи смо дозволили да се ово деси са овом земљом, и ми као родитељи прво морамо да је поправимо па нам онда деца неће одлазити него ће се нека и враћати. Јер тражити од деце да остану овде и да се жртвују за нешто што смо ми дозволили да се деси није у реду. Та деца имају своје животе, ако остану овде пропашће заједно са свим другим генерацијама које су остале. За децу која могу да се спасу, ја немам ниједно морално оправдање да им кажем: “Останите овде”. Морамо ми да променимо ово што смо ми дозволили да се деси.

Морамо ми

И ми смо мислили: био је онај 5. октобар, скинули смо онога онда, па смо онда препустили свима који су нaстали после петрог октобра као странке да за нас уреде ову земљу. А шта су онда они кренули да причају: “Тешко је, ми се трудимо, али нама ће помоћи Европска унија, па ће Европска унија, оне бирократе у Бриселу за нас да уреде ову нашу земљу да нама буде добро.” Па колико је то наивно. И колико је то погрешно. Шта брига евроспке бирократе како је у Србији ако задовољавамо њихове интересе. Они би волели, наравно, да ми будемо стабилна и добра земља, али ако нећемо шта то њих брига, не живе они у Србији. Живимо ми. Неће нам они уредити земљу, морамо ми. Шта брига њих тамо да ли је неко опљачкао Луку Београд, или Ц маркет, или било који део Србије. Зашто то њих интересује? Зашто би ММФ интересовало да ли ће ЕПС бити успешан или ће бити продат будзашто? Шта ММФ интересује? Да вратимо дугове. То је све што их интересује. Ја не могу на њих да се љутим због тога, то је тако. Треба да се пробудимо коначно, ми морамо за нас да створимо уређену земљу и уређен систем. Неће нико други уместо нас.

Ови избори нису само председнички избори. Ови избори су избори за промену целокупног система. Ми на овим изборима можемо да променимо све. И то оловком на бирачком месту. На овим изборима није свеједно за кога гласате. Ако желите да Доста је било победи на парламентарним изборима и да дођемо у позицију да урадимо све оне ствари о којима причамо веч три године а нико други о њима не прича, пут до тога је преко победе на председничким изборима. То је најбржи, то је једини пут који гарантује да ћемо спровести програм око којег смо се окупили. Јер нико други нема тај програм.

Заокружите број 4, то је сигуран пут у промене

На овим изборима је јако битно да изађете, да гласате, да заокружите број 4, јер тиме долазимо у позицију да урадимо све што говоримо да ћемо да урадимо. Да вас подсетим, да укинемо партократију, да укинемо партијско запошљавање, да укинемо сулуде субвенције страним инвеститорима, да уведемо потпуну транспарентност, да донесемо Закон о пореклу имовине. Да, ја знам, многи су обећавали, али ми нисмо исти. Ми кад нешто кажемо ми то и остваримо. И вратићемо отете пензије јер је  противпарвно насиље,  одузимање имовине. Пензије нису социјална давања. Пензије су имовина, њу не можете да отимате. Вратићемо и плате просветним и здравственим радницима, војсци и полицији, јер не можете на такав начин узимати плате, то тако не може да се ради. Смањићемо порезе и доприносе за трећину. Тако ће привреда да продише, не субвенцијама. Увешћемо задруге у сваку руралну општину јер то је начин да задржите људе на селу, и да млади људи иду на село. Увешћемо универзалну социјалну заштиту, укинути оверу здравствених књижица, јер сваки грађанин Србије заслужује здравствено осигурање.

Ово су ствари које ћемо остварити. За то нам је потребна победа на парламентарним изборима. Ако добијем поверење грађана, уђем у други круг, у другом кругу чу победити Александра Вучића. Ако грађани поверују да нисмо сви исти и да све може да се промени, и да схвате да у политику код нас улазе они који су неостварени, који ништа пре политике нису радили, и онда су се кроз политику обогатили, и да нисмо сви исти јер смо ми покрет пристојних људи који су се остварили пре уласка у политику, и да смо ушли у политику да поправимо ствари, и да треба да нам поверују јер једино тако и може да дође до промене. Да изађе што више људи, да дођемо до другог круга, да победимо Вучића и онда ће пасти влада, имаћемо распад СНС-а,  раскол се већ десио, и након тога ванредне парламентарне изборе на којима ће Доста је било победити.

И ово нису избори на којима можеш да бираш “ја бих оваквог председника”, “ја бих онаквог премијера”, то не иде тако. То вам је у уређеним земљама које имају систем, у том систему имате различите институције, па неке надлежности, па се неко кандидује за председника, и то је сасвим у реду. Ово није таква ситуација. Ово није нормална и уређена земља, ово је борба против још пет година мрака. Пут напред је преко, прво победе на председничким изборима,  након тога и на парламентарним изборима и промена целокупног система. Ми то сигурно можемо.

Оно што можете да урадите је да разговарате у свом окружењу, са вашим пријатељима, комшијама, родбином, са бакама и декама, не да им сакривате личне карте, него да им објасните зашто је лоше гласати за Вучића или  остати код куће. И да их убедите да на овим изборима демократским путем победимо ову лошу власт, и да Србија након тога продише. Ово је могуће, промена је могућа, Србија је дивна земља, имамо један живот, и треба да га искористимо да урадимо нешто добро и за нас и за све око нас. Ово је наша земља, ово није Вучићева партијска корумпирана држава. Зато заокружи четири до победе.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Odlican, zaokruzi 4! Nego, cela konvencija vam je ostala skrivena u live strimovima, objavite i nju na yt kanalu, da pratioci vide, poslusaju celu, dele 🙂

  • Koliko je politika ovog čoveka ispred svog vremena vidi se i po tome što ovakve priče nećete videti kod drugih kandidata. Oni kompletno nemaju program, nemaju nikakvu viziju šta dalje i kampanja im se zasniva isključivo na populističkim frazama i “daj da nađem nekog poznatog da me malo nahvali”.

  • Kampanja je bila lepa, dobra, umerena, fantasticno dizajnirana i odslikavala je svu sustinu Pokreta,njegovu inovativnost i svezinu.
    Neverovatno je koliko su mediji zataskavali sve u vezi DJB i SR ali to ujedno i odslikava strah od SR kao najopasnijeg konkurenta.
    Primetno je da su simpatije mnogih analiticara sa razlicitih politickih pozicija na strani Radulovica…
    Samo da napomenem, ako Radulovic ne udje u 2. krug oni koji su gotovi smo svi MI!

  • Ма Радуле је легенда!
    Али потпуно рефлектује моје мисли…
    Како би било дивно да се у недељу сви ми пријатно изненадимо и почнемо један нови живот…
    Боже подржи!

  • O konvenciji sam već rekao, nivo, kultura, bez pretencioznosti, za trenutak se zaneseš, pomisliš da si u nekom švajcarskom kantonu sličnim povodom. Ne šalim se. Vidiš i Džasmin, onda odeš korak ili 9 i po koraka dalje, a onda vidiš i Sašu, tačnije, čuješ, i onda se vratiš u stvarnost… E, ovde se šalim. Sve vreme smo bili u toj nekoj Švici, i bilo je super, razmišljao sam da pošaljem i razglednicu… Ali, šta mi je napravilo najlepši, pa i najubedljiviji utisak (osim Dž)? Početak filma, ljudi na ulici. Ono bi i Nušića nasmejalo. A tako je rečito, a tako tragično… Okačite taj početak (tog videa) na sajt. Vredi “za sve pare”.

  • Веома похвално и без замерки, са становишта особе која је велики симпатизер и стрпљиви поштовалац.
    Једноставно, ефектно, “обичном” народу пријемчиво, разумљиво, јасно и неупитно.
    Без жалопојки и патетизма, проткано чињеницама и постављањем ствари на право место.

    Велики жал остаје што макар ова, завршна конвенција није пренета у целини преко макар једне тв станице. На то смо спали-да праве вредности, попут слепаца којима је вођа присилно везао црни, медијски повез преко очију, напипавамо у мраку и препознајемо њихов облик и смисао.

    Нисам сигурна колико је реално очекивати да сада падне вођа, јер моћници власт не испуштају тако лако, а при задржавању исте се не либе апсолутно никаквог безакоња и криминалних непочинстава. Да не узимамо у разматрање и даље енорман број поштених људи, којима је мозак до те мере испран, да ће времена и времена бити потребно да се они освесте и прогледају.

    Оно што је најважније, јесте истрајност. Вера да ће, кад-тад, све доћи на своје и да ће ДЈБ, пре или доцније, повести ову земљу некуда, било куда, осим ка дну, а сада је у слободном паду ка дну.
    Каже се да и путовање од хиљаду миља мора да започне првим кораком, те тако и Покрет – корак по корак до коначне победе.

  • Da si najbolji, jesi, i zato cu te glasati.Jedini koga sam ikad glasala je bio Vojislav Kostunica i ni danas se ne stidim toga, mislim da sam glasala najboljeg.Danas ste Vi ,Radulovicu, jedina nasa sansa, moj muz i ja sutra glasamo za Vas

  • mnogi, osim vas, u opoziciji su u zelji za vlast upali u mrezu medijskog mraka av, to je bilo i prosli put. opametite se bez medija ovaj neprosveceni narod je jos u dubljem mraku.
    boze pomozi nam svima