Ауторски текст Политика

Татјана Мацура: Шема за крађу гласова

Недеља. Устала сам у 4 сата и уз прву јутарњу кафу још једном прешла правила која морају да поштују чланови бирачког одбора (БО) на сваком бирачком месту (БМ) у Србији.

Мој задатак као председнице БО био је да преузмем материјале два дана пре изборног дана, да их донесем на БМ са замеником председника БО на дан избора и да заједно са свим члановима БО још једном све материјале прегледамо, пребројимо и распоредимо обавезе до отварања БМ и почетка гласања у 7 часова.

Мањак гласачких листића

На кутији у којој се налазе гласачки листићи писало је да листића у кутији има 2000. Инсистирала сам да се листићи преброје. Један члан БО, представник СНС-а, ми каже: “Ма ко још и то да проброји? Ми то никад нисмо радили. То одузима превише времена.” На шта сам му ја одговорила да БМ неће бити отворено док се сав материјал не прегледа и не преброји. У кутији је било 215 гласачких листића мање него што је на кутији писало. Уписах то у записник.

Питам се, колико је у недељу БМ у Србији отворено где им је прошао изговор – “досадашња пракса каже да ми то не радимо” и створило простор да се мањак надомести на путу до радног тела?

БМ је отворено са 15-ак присутних чланова БО. Од којих су представници опозиције имали: 2 члана БО испред Саше Радуловића, један члан испред Вука Јеремића, 2 члана испред Луке Максимовића – Белог, 1 члан БО испред Војислава Шешеља, док су сви остали чланови, укључујући и чланове БО испред Ненада Чанка, Милана Стаматовића и Миросослава Паровића, сви до једног су били чланови СНС-а и у суштини су на овом БМ били представници само и једино Александра Вучића. На овом БМ Бошко Обрадовић није имао своје представнике у БО. Поједини чланови сталног и проширеног састава БО испред СНС-а нису се ни појавили и током дана сазнајем да су они послати на терен са списковима да обилазе бираче.

Кренимо редом. БМ 88, ОШ “Бошко Палковљевић – Пинки”, Батајница-Земун – гласање је почело у 7 часова.

Гласање са неважећом личном картом

Током читавог преподнева, чланови БО који представљају Вучића не силазе са телефона, излазе и враћају се на БМ проверавајући током тих разговора да ли су сви они које су уписали као сигурне, капиларне гласове одазвали се њиховом позиву. За оне који нису у могућности да сами дођу на биралиште организују превоз. То су начешће стари и немоћни и у највећем броју случајева са старим, оним папирним личним картама, које су од 31. децембра 2016. у Србији неважеће. Свима који су се на мом БМ појавили са неважећим личном картом, без важећег пасоша или возачке дозволе, нисам дозволила да гласају. Правило је јасно.

Када су Вучућеви чланови БО схватили да им ова подвала неће проћи, покушали су да исценирају телефонски разговор са РИК-ом у којем наводно добијају инструкције да се прихватају сва ова документа, без обзира да ли су важећа или не. Мој одговор је био више него јасан: “Радно тело је у обавези да обавести мене као председницу БО и то писаним путем. Никакве усмене инструкције било ког члана БО нису прихватљиве. Детаљно је описана процедура у правилнику и ја, без писаног одобрења, нећу прећи преко тога.”

Питам се, колико је председника БО у Србији у недељу прихватило ову лажну информацију без претходне провере и пристало да омогући гласање онима који на то нису имали право?

Извођење бирача под притиском

Да се поједини чланови БО који тог јутра нису дошли на БМ неће ни до краја дана појавити и да се налазе на терену добијам као потврду већ око 10 часова. Члановима БО испред СНС-а у то време је стигао СМС да обезбеде људе за терен за свако БМ. У прилогу су фотографије “теренаца” који су чланови СНС-а, а начињене су у улици Браће Смиљанића, Батајница – Земун и у насељу Плави хоризонти, Земун. У рукама имају спискове бирача, на адреси постављају следећа питања: Да ли сте гласали? Када сте гласали? За кога сте гласали? Ако нисте гласали, треба ли вам превоз до бирачког места? (Превоз обезбеђују одмах, у прилогу је и фотографија возила које је превозило гласаче.) На тим списковима су до детаља уписани сви лични подаци грађана.

Међу онима који су долазили на наше БМ било је много оних који су нас нападали што их је “неко са овог БМ звао два, три пута да их опомену да изађу на гласање и заокруже број 6”. Овакве позиве су доживели као претњу. Како сам провела читав дан на БМ сваком појединцу који је дошао са оваквом примедбом сам одговорила да то сигурно не раде чланови БО директно са БМ, већ да их позивају из изборног штаба тог кандидата уз јасну напомену да је то забрањено током изборне тишине и упутила их да случај узнемиравања пријаве полицији.

Питам се, колико грађана је ово узнемиравање у изборној тишини и манипулацију личним подацима пријавило полицији?

Манипулација записницима

Током дана је члана нашег БО испред СНС-а упитао члан БО другог БМ о попуњавању некаквог записника. Нисам томе придавала велики значај све док тај записник није из своје торбе извадила чланица нашег одбора, такође представница СНС-а. У питању је “записник”, тј. фотокопија, на неколико листова А4 формата који су били захефтани. То је копија записника које се саставља на крају изборног дана са ознаком ИПР 13/17. Такав записник, осим што није на адекватном формату папира, није ни на оном који на полеђини има пресликач који прави 6 копија записника. Како се ово појављује на истом месту и у исто време нa два БМ, закључујем да је њихов задатак био да на БМ наметну попуњавање тог захефтаног записника како би на путу до радног тела попунили прави записник након што листиће организују по слободној вољи. Девојку која је унела овај плагијат сам упозорила на последице које може имати она лично чинећи кривично дело прекрајања изборне воље грађана и да сам једини записник који смо у обавези да на крају дана попунимо донела ја и да се записник налазио у џаку са осталим изборним материјалом. Вратила је фалсификат у торбу и о томе на нашем БМ више није било ни речи.

Питам се, на колико БМ је у недељу прошло попуњавање захефтаног, ископираног на А4 формату примера записника који је носио ознаку ИПР 13/17 и који је исправљен на путу до радног тела?

Куповина гласова?

Око 14 часова сам добила поруку да је наша чланица БО на БМ 73 позвала полицију јер је ухватила председника БО како спроводи бираче до аутомобила голф регистарске ознаке BG971CG. Најлогичнија претпоставка је да су у голфу куповани гласови, односно да су гласачи које је до голфа спроводио председник БО исплаћивани јер су гласали. Сумњу је требало да потврди или одбаци полиција коју су позвали, али полиција није дошла на позив. Председник тог БО је полицајац и вероватно су се полицајци оглушили о позив из “солидарности” са колегом. На том БМ су се појавили представници ЦРТА-е и о свему направили записник потврђујући наводе наше чланице у БО на ром БМ. Пишући о овоме јавно на друштвеним мрежама, добила сам информацију ко је лице које посредује у куповини гласова. У прилогу на фотографијама, које су ми послали грађани који су пратили моје објаве, виде се сва наведена лица и аутомобил. Дакле, лице које је на овом бирачком месту посредовало у могућој криминалној радњи куповине гласова и прекрајању изборне воље гласача зове се Агим Ајра и председник је националног савета Египатске националне мањине. До краја дана полиција се није појавила на БМ 73 у Земун Пољу.

Питам се, на колико је БМ у недељу пријављено оваквих случајева полицији и да ли је полиција извршила увиђај према закону који их на то и обавезује?

Апстинент

Током дана утихнуо је немир међу члановима БО који су заступали Вучића, утихнули су телефонски позиви и значајно је пала излазност. Као да је са једне адресе послата информација да је изашао довољан број “капиларних” гласача који су им потребни за победу у првом кругу. Организована војска је превеслала разједињену опозицију бавећи се ничим другим осим преваром и криминалом.

Моје БМ је затворено у 20 часова. Изборни материјал предат радном телу следећег дана, после поноћи, негде око 2 сата.

На улици следећег дана сретох школског друга. Прима минималац, има мало дете, друго на путу, супруга такође на минимилацу. Каже ми да није изашао да гласа јер га је мрзело. Он је један од оних 45% гласача који нису искористили своје гласачко право. Одлуку о још пет година мрака у Србији донела је дисциплинована војска и апстиненти.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица Доста је било – Земун

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • @ ТАТЈАНА МАЦУРА – Свима који су се на мом БМ појавили са неважећим личном картом, без важећег пасоша или возачке дозволе, нисам дозволила да гласају. Правило је јасно.
  Šta je nevažeća lična karta i na koje se pravilo pozivate?
  Postovani,
  jedno od osnovnih političkih prava građana, utvrđenih Ustavom, njihovo biračko pravo„To pravo građanima Srbije upisanim u birački spisak ne može biti uskraćeno zbog činjenice da ličnu kartu čija je važnost istekla nisu zamenili novom ličnom kartom. Ovo posebno ako se ima u vidu da lična karta na izborima služi isključivo kao dokaz na osnovu kojeg se utvrđuje identitet birača upisanog u birački spisak“
  Ko ima staru ličnu karti na kojoj piše TRAJNO je Ustavom važeći dokument.

  • Vilogorski, nemoj da troluješ. Ajde malo da se bavimo pametnim stvarima a ne da filozofiramo na temu da li je istekla lična karta validan dokument za identifikaciju ili nije. Što se mene tiče, ako ti je istekla LK, to je isto kao i da je nemaš. Lepo se seti ranije pa produži. I ja sam produživao dokumenta pa sam preživeo, nije ništa teško.

  • Tatjana govori o Pravilniku o radu biračkih odbora, str 6:
   Д – ГЛАСАЊЕ НА БИРАЧКОМ МЕСТУ,
   б) Утврђивање идентитета бирача
   Члан 16.
   (4) Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односно важећом путном исправом (пасошем), као и важећом возачком дозволом на чијем је обрасцу наведен јединствени матични број бирача.

  • Važeća dokumenta mogu biti i istekla npr imate biometrijski pasoš koji je istekao možete glasati imate SRJ pasoš ne možete glasati jer je ne važeći dokument.

  • Lična karta sa trajnim odobrenjam je važeća i za nju ne treba potvrda, jer je takva lična karta trajnog karaktera,
   Ustavom važeći dokument.Tako da sa tom ličnom kartom se moglo glasati bez bilo kakvih dodatnih papira.
   Mnoga starije osobe koje imaju lične karte sa TRAJNIM važenjem a nisu mogle glasati je protivustavno.
   Tačka
   Vilogorski je uvek u pravu 🙂

  • Nemam srpsku vozacku da proverim ali koliko se secam na ovim novim nema JMBGa. Takodje kada sam zadnji put bio u Srbiji da klincu izvadim pasos nisam mogao da potvrdim svoj indetitet u SUP jer ne priznaju pasos, samo licna karta. Pasos nema vazenje na teritoriji Srbije bar su mi tako objasnili gospoda u policiji.

   P.S. Kada cete poceti da borbom da omogucite glasanje postom ?

  • Moglo je da se glasa sa isteklom ličnom kartom pod uslovom da se uz nju priloži dokaz o podnetom zahtevu za izradu nove. Ni na mom biračkom mestu bez toga nije dozvoljavano da se glasa.

  • Уставом је утврђено да сваки пунолетан грађанин има право да бира и да буде биран, изборно право је ооште и једнако, избори су слободни и непосредни, а гласање тајно и лично. Само изборно право ужива заштиту у складу са законом. И то је све што у уставу пише о тзв. Изборном праву у члану 52. Устава. Члан 68. Закона о избору народних посланика који се сходно примењује при избору председника Републике прописује следеће: Бирач најпре саопштава бирачком одбору своје лично име и предаје обавештење о гласању, а личном картом или другом исправом доказује свој идентитет. Бирач не може гласати без подношења доказа о свом идентитету. Председник или члан бирачког одбора, пошто утврди идентитет бирача, заокружује редни број под којим је бирач уписан у извод из бирачког списка и објашњава му начин гласања. Бирач потписује бирачки списак и преузима гласачки листић. Закон заиста не прописује поседовање важеће личне исправе, што је пропуст законодавца. С друге стране, законом о личној карти, прописано је право и обавеза сваког грађанина старијег од 16 година да има личну карту.Закон такође прави разлику између личних карата којима је истекао рок важности и неважећих личних карата. Неважећим се сматрају само нестале личне карте које су решењем надлежног органа проглашене неважећим. Такође је прописно и када ималац не сме да користи личну карту, при чему истек њене важности није предвиђен као разлог за забрану. То ће рећи да лице има обавезу да користи и личну карту са истеклим роком важности, све док не добије другу. То је портвђено и чланом 18 истог закона који предвиђа да приликом уручења личне карте надлежни орган је дужан да раније издату личну карту поништи на начин који пропише министар Потврда о поднетом захтеву за издавање личне карте служи само као доказ да је исти поднет, и низашта друго, и има једину сврху да подносилац не одговара за прекршај због не подношења захтева за издавање личне карте у случају истека рока њеног важења. Материја је дакле сложена. С друге стране, бирачки одбор је дужан да се у раду придржава правила о раду које је РИК усвојио и која су објављена у Службеном гласнику бр. 18/2017, а која у члану 16. став 4: кажу: Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односно важећом путном исправом (пасошем), као и важећом возачком дозволом на чијем је обрасцу наведен јединствени матични број бирача. Дакле, бирачки одбор нема право да не поштује усвојена правила, без обзира на личне ставове. Дакле, госпођа Mацура је у свему исправно поступила…

  • ako drzava napise TRAJNO na l. k. to treba i da postuje i isto i prizna u procedurama.. I da napomenem srce me je bolelo kada je bracni par , svecano obucen u 8 ujutru vracen jer nisu imali nove l. k. Imaju 92 i 95 godina.

 • Да су ови из СНС-а криминалци, то је јасно. А да полиција не ради свој посао, то је зло које нас уништава.
  А најзанимљивији ми је овај апстинент. Мрзело га да гласа иако има дете и чека друго, а плата мала. Па нека сад и убудуће ужива у лепом животу. Вероватно му никад неће пасти на памет питање: “Да нисам можда негде погрешио?” Менталитет нам је фантастичан. Како после да млади не оду одавде? А све се могло променити тако што би потрошили пола сата да одемо до бирачког места и заокружили број. Како је то тешко… Просто те мрзи да живиш…

  • Druže, to je bio Laki i njegova ekipa. Oni su osim provera radili i nešto drugo, to nisi uspeo da vidiš, nažalost!

 • U mom mestu nije bilo zastrasivanja, po selima moje opstine nije bilo zastrasivanja i ucenjivanja. Polovina nije glasala jer su im svi isti, znaci medijski mrak. Ostali su glasali ili zbog koristi ili sto veruju RTS-u, mali broj po savesti i informisanosti na internetu. Nije vam dobra ova logika, zao mi je sto cete to prekasno shvatiti.
  Da nema medijskog mraka, da RTS nije rezimski, da postoje slobodni mediji, da se opozicija ujedinila u borbi protiv svega loseg, ta zastrasivanja i kupovina glasova u nekim mestima ne bi imali efekta na i ovako nesredjen biracki spisak sa debelim viskom glasaca, a mozda i tu da se potraze glasovi? Neka zastitnik svih gradjana pripomogne. Nije vise? Bio je samo 10 godina? E jbg.
  The End

  • Izgovor da ne treba glasati jer “su svi isti” je najgluplji mogući izgovor. Ako su SVI ISTI, ZAŠTO DA JEDAN STALNO BUDE NA VLASTI? Više cenim onoga koji glasa za Vučića, jer se on bar nada (naravno, najčešće potpuno pogrešno) da će mu ovaj doneti neki boljitak. Stav “svi su isti” je običan mazohizam i mirenje sa sudbinom.

   Uslov svih uslova da bi se nešto promenilo je ravnopravnost u medijima. Naravno, i tada će biti nekih koji će slepo slediti “vođu”.

 • Pročitah i dobih želju da podelim svoje iskustvo. Prvi put sam bio kontrolor (ispred predsedničkog kandidata Šaše Radulovića, na bm 26) i uopšte nisam imao ovakva ili slična iskustva. Ok, Parović i Čanak su imali kontrolore iz vladajuće koalicije, ali nijednog trenutka nije bilo nekorektnog ponašanja sa njihove strane. Čak naprotiv. Krajnje fer i korektna ekipa. Možda je moje bm izuzetak, ali na neki način stičem utisak da se nepotrebno stvara tenzija. Možda grešim, možda sam naivan, ali sam takav utisak stekao.

  • Postovani Sasa,
   Nije neobicno da i medju kontrolorima SNSa ima ljudi koji ne zele konflikt, ali su takvi slucajevi (iz mog iskustva) retki. Posebno nisu uocljivi u vecim sredinama, ali i po pisanju ljudi ispod mog teksta videcete da je u manjim sredinama situacija znacajno drugacija. Na mom BM je bio jedan gospodin koji me je uzeo u zastitu nakon manjeg incidenta na kraju izbornog dana koji u ovom tekstu nisam opisala, jer nema veze sa izbornim procesom. Ali on je jedan od njih mnogo… Nazalost.
   Veliki pozdrav!
   Tatjana Macura

  • Postovana Jasna,
   Za sve nepravilnosti koje ste uocili vezano za biracki spisak, molim Vas da kontaktirate Ministarstvo drzavne uprave i lokalne samouprave kako bi se biracki spisak azurirao.
   Telefoni:
   011 264 1497
   011 2686 808
   011 2641 498
   011 2685 310
   011 2641 495
   Veliki pozdrav!
   Tatjana Macura

 • Osim što si uskraćivala osnovno građansko pravo ljudima, da biraju i budu birani, sve ostalo su tvoje (loše) predpostavke i zlonamerne insinuacije. Da si imala bilo kakav validan dokaz, mogla si da ga uneseš u zapisnik i oboriš biračko mesto, kao i svaki član BO. Poverovala si lažnim profilima i euforiji na netu, da će neki tipovi pobediti, pa si požurila da predaš uredan materijal. Naknadna pamet…

  • Postovani Niksa,
   Jasno su sva pravila opisana, pa i ovo. Nevazeci dokument je nevazeci i ima alternativu u pasosu ili vozackoj dozvoli. Ako nema nijedan od ova tri navedena dokumenta, gradjanin ne moze da glasa. Pravilo je jasno.
   Svako dobro!
   Tatjana Macura

 • Bio sam clan izborne komisije na Banjici. U roku od 5 minuta sam vec imao gotovo tucu sa clanovima komisije iz SNS i radikala. Kako sam prvi put na tom mestu, trazio sam od likova da se legitimisu licnom kartom kako bih proverio da se radi o ljudima za koje u dokumentima pise da su tamo. Ponudio sam i svoju lk. Uz salve uvreda, kazu oni kako ja nisam policija da ih legitimisem. Unosenje u facu, 4 debela krmka je bas neprijatna stvar. Kako bilo, uspeo sam da ih ipak nateram da pokazu pod pretnjom dovodjenja policije da ih legitimise i da cu blokirati glasanje. Nisam ranije hteo da verujem izbornim rezultatima pa sam pozeleo i sam da se uverim. Brojanje listica je zaista dalo taj rezultat.
  Sada, dan kasnije pokusavam da vratim film. Negde oko 16h je dosla jedna devojka i trazila nekoga iz DJB jer samo nama veruje da niko nece glasati umesto njene preminule majke za koju je dobila poziv. Meni je na glasanju sve delovalo manje-vise ok, pa sam je umirio recima da nista ne brine i da pomno pratim sve sto se desava. Kontrolisale su se licne karte, niko pri glasanju nije vadio fotoaparat ili mobilni, niko nije menjao papir, 99.9% ljudi se sasvim normalno ponasalo.
  Tokom glasanja sam u jednom trenutku istripovao da sam neke ljude video da su glasali vise puta. Kada sedis negde od 6 sati izjutra sasvim je normalno da ti se oko 6 popodne pocnu prividjati stvari. Kao nekada, u doba Dafine Milanovic, prve srpske “Majke”, secam se kako su babe kopirale njenu frizuru. Udjem u bus 95, kad tamo 35 Dafina. Svuda ih je bilo.
  Sada, pada mi na pamet da u stvari Vucic kontrolise i MUP i zavod za novcanice i izradu dokumenata i biracke spiskove. Moze da angazuje hiljade baba i deda da glasaju na desetinama birackih mesta, ceo dan, sa laznim a perfektnim dokumentima umesto ljudi za koje se zna da su umrli a nisu sa namerom obrisani iz birackih spiskova. Kontrolori se smenjuju tokom dana na razlicitim poslovima, pa su te babe i dede mogle da ulaze kada bi UV lampu drzao radikal ili SNS-ovac. Naravno da je moguce kreirati i fiktivne likove u birackom spisku. Zato je ocigledno tolika disproporcija u birackim spiskovima. U jednom trenutku smo imali pauzu od 10 minuta zbog organizovanja odlaska na teren. Nevidjena frka se digla u redu ispred birackog mesta. Agresivni su bili stariji ljudi.Kao da su morali da pozure negde. Na drugo biracko mesto?
  Nisam na kraju proverio za devojku koja je dosla, da li je neko glasao umesto njene majke? Ja, kreten….
  Falsifikovanje licnih karata je krivicno delo. Kao i rusenje Savamale. Mozda su ove stampali preko dana, pa nisu ispali idioti.
  Kako kontrolor/posmatrac moze ovo da spreci? Nikako.
  Sledece izbore provodim sa UV lampom, a sto se ovih rezultata tice, pod hitno sastanci u lokalu da porazgovaramo malo o tome sta i kako se radilo i ko treba da snosi odgovornost za rezultat. Nema izgovora, stresanja prasine i guranja iste pod tepih. Prvenstveno sam nezadovoljan radom lokalnih odbora. Nas rezultat je proizvod loseg rada i ako se vrh stranke ne opameti uskoro, zaista ce divna ideja da propadne.

  • “Kao nekada, u doba Dafine Milanovic, prve srpske „Majke“, secam se kako su babe kopirale njenu frizuru. Udjem u bus 95, kad tamo 35 Dafina. Svuda ih je bilo.”
   Хахаха :)) Одушевили сте ме описом. Надам се да ће Вас послушати у вези са Вашим конструктивним предлогом.
   Срдачан поздрав

 • Neki od Linkova: Krađe su očigledne i nema sumnje u to:
  https://www.youtube.com/watch?v=VFfB1-em3WY , https://www.youtube.com/watch?v=gFxXExKR_cQ , https://www.youtube.com/watch?v=s3n9vgJ44q4 , https://www.youtube.com/watch?v=gFEaf4lzCxw , https://www.youtube.com/watch?v=Ck8w1a4TkEA

  Izgubili jesmo bitku, ali to ne znači da smo izgubili rat. Život i jeste borba neprestan izmešu dobra i zla. Dobro uvjek na kraju mora da pobijedi. Da li bi dobro pobijedilo da nije uporno protiv zla, ne sigurno ne bi. Mi smo zemlja u kojoj vladju loši đaci i lijeni seljaci. Loši đaci sa kupljenim diplomama i ukradenim doktorskim radovima su se dočepali vlasti i daju onima koji su njihovi. Tako da pošten i vrijedan seljak džabe radi. Lijen seljak, koji ima SNS kartu, gleda parove i slične bljuvotine, posije gredicu luka i čeka da vlada uplati subvenciju, jer je član partije i time misli da se obogati.
  Zaista živimo u državi loši đaka i lijeni seljaka. Pozdrav za gos.Tatjanu i sve dobre ljude bez obzire na vjeru, naciju i mišljenje………

 • Dobro, i?

  Zasto se sa ovim izlazi 3 dana kasnije a ne odmah na vece izbora? Gde je upadanje u RIK kao prosle godine? Gde je koordinisana reakcija svih kandidata opozicije? Zasto su u nedelju svi podvili rep?

 • Paravani za glasanje na metar od izlaznih vrata, a pet metara od glasačke kutije, hoću reći ništa lakše nego izneti listić napolje u vreme gužve. Članovi odbora neobavešteni o novinama u pogledu važećih/nevažećih listića, listiće prilikom brojanja otvaraju svi na gomili umesto da jedno lice-predsednik to radi. Glasanje van biračkog mesta udešeno za lice sa doslovno 100 godina!, kao i lice u bolničkoj postelji (da ne govorim sa kog odeljenja), ukupno deset njih, uz verovatnoću da su ih aktivisti vladajuće stranke pozivali i ubeđivali da glasaju, jer ne mogu verovati da im je samima palo na pamet to da učine. Treba im oduzeti biračko pravo posle nekih 80 godina, isto kao maloletnicima. Nikada više na ulici ljudi sa štapovima, uz to ljudi koje poznajem članovi sns-a zaduženi da penzinerima pomažu da dođu do biračkog mesta. Velika je to organizacija, a o ucenama i sigurnim glasovima da ne govorim, brojnim prijateljima sam i ja siguran glas samo da im pomognem u njihovoj muci, a iza paravana glasam za koga ja hoću. Nema vrata na koja nije pozvonjeno, nema domaćinstva koje nije popisano.
  U najmanju ruku potrebno je organizovati besplatne autobuse iz univerzitetskih gradova u ostale gradove za taj jedan dan, za studente kako bi mogli glasati. Jer kad naprednjaci mogu stogodišnjake, ljude sa štapovima, svu tu logistiku i autobuse za mitinge da organizuju, ovo bi bio neki minimum.

 • Vilogorski, ili živite u oblacima ili se pravite “blago govoreći – nevešti”. Dobro znate da uzalud piše TRAJNO i na l.k. i zdravstvenom kartonu, treba dati novac i ređati se, pa obezbediti novo. Nego, važi onaj birački spisak po kome je 6,734802 po RIK-u, a ne važi onaj koji je radio RZZS, po kome ima 5,891837 istih. Pošto je razlika zanemarljivih 842.965 građana sa pravom glasa, ovo je toliko “zanemarljiva” greška, da bi bio red da se ovo preispita, pa da neko odgovara zbog ove “sićušne greškice,” ukoliko se “potkrala”. E sad, pošto je u pitanju i RIK, ako su oni napravili ovu greškicu, pa makar im ja zaista verovala da nije zlonamerna, ali opet je evidentno da može biti od presudnog značaja na ishod samog izbora za predsednika, biće da je vrlo diskutabilno da li su ovi izbori uopšte legitimni.

 • Premda su proceduralno i tehnički interesantne i valja ih znati, sa tačke gledišta uticaja na ishod ovih izbora opisane nepravilnosti ostaju nevidljive u veoma dubokoj senci poslednje rečenice: “Одлуку о још пет година мрака у Србији донела је дисциплинована војска и апстиненти.”

 • Malo mi je šupllja ova priča. Kao predsednica (ili bilo koji član) Biračkog odbora, jednostavno ste mogli da ne potpišete zapisnik i oborite izbore na tom biračkom mestu. Bez obzira na sve i na policiju koja nije došla. Sada je nažalost kasno da se bilo šta “pitate”, kao što u tekstu stalno navodite. Ovo pišem jer sam i ja bio u stalnom sastavu BO na jednom BM i smem da garantujem da nikakvih nepravilnosti nije bilo. O nošenju kesa sa osnovnim životnim namirnicama po kućama ne bih da pišem jer je to njihov način da kupe nečiji glas. Mogu samo da žalim te ljude

  • Postovani Sale,
   Da ste pazljivo procitali moj tekst mogli ste da vidite da sam malverzaije sprecila. Na drugom BM, o kojem takodje pisem, clanica BO je pozvala policiju koja se nije odazvala pozivu. Zapisnik su uradili samo predstavnici CRTA-e. Dakle, za sve opisane situacije uradili smo sve sto je u nasoj moci.
   Veliki pozdrav!
   Tatjana Macura

 • zanimljivi su rezultati na Beogradskim birackim mestima https://www.izbori.live/# i ko bi bio gradonacelnik posle osam meseci. kampanju ne bi trebalo prekidati, jer demokratske opcije su u konstantnom porastu! Pozdrav svima znanim i ne znanim komentatorima posebno Vilagorskom sa pozivom da se jos aktivnije ukljuce u izbore za Beograd, i posaljemo u corku gazdu psiha chausesky skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim grobarom corawom babom twitter —zvoncicom i Haskim krmkom, americki beli avioni sa horizontalnim i vertikalnim preletima po projektu sa pocetka 1990 nas i dalje brizno prate skupa sa Severnom Korejom.

 • Postovana Tatjana, hvala Vam na ovom postu, ali ste Vi upravo objasnili ono što smo mi “stari” opozicionari (iz 90-tih) i pretpostavljali. Bez kontrole stvarne (mislim cak i na fizicku) i rada na terenu, kompletna opzicija je osudjena na neuspeh. I posle se cudite što ljudi nece da glasaju za Vas. Krajnje ste naivni u svom pristupu, bez iskustva. Šta hocu da Vam kazem? Bez obzira što se DJB trudi da pise ovakve tekstove, da tako pridobija glasace, to je model, koji je imao efekta, dok pokret nije postaa parlamentaran. Sada to je samo gubljenje vremena i energije (moje misljenje).
  Idemo dalje. Samo ću Vama i pokretu da objasnim šta smo i kako smo radili, da bi u vreme Milosevica dobili opstinske i gradske izbore, sto jeste put, na koji je svima ukazao i Beli. Izbori (bilo koji) se dobijaju na lokalu, pravljenjem stranacke infrastrukture i izlazeci na izbore u jednoj koloni.
  Mi koji nismo imali vise nikakvu zelju da gledamo i slusamo Milosevicev rezim smo se lokalno organizovali (neke 94-94-te). Znali smo ko i kako misli, druzili smo se i isli od kuce do kuce, od stana do stana. Clanovi su bili iz uglednijih porodica, zavrseni studenti, dobra deca, iz dobrih kuca. Jurili smo istomisljenike, pritiskali ih da glasaju, zvali telefonom. Sve je ovo u kasnijem radu radio i DS, DSS, SPO sada i SNS. I taj entuzijazam je trajao, (dok nas ovi veliki Vrhovi stranaka – SPO, DS i ostali nisu “prodali” – sto je bio pocetak strancarenja i partijskog zaposljavanja). Sa druge strane, mi smo bili tako organizovani i sa takvim entuzijazmom, a verujte da smo imali jake protivnike (takodje spremne na sve), da nikada ne bi dozvolili da nam rade, to sto su vama radili na BM. Znaci skupila bi se ekipa i “Mrs sa BM, decko, mladicu, setnja, uzmes mu spisak (sada postoje telefoni, uzmes mu telefon, pocepas spisak, zamolis ga lepo “da te ne vidim vise ovde”. Kakva milicija, kakvi bakraci. Vi danas hocete lepo sa njima. E, pa ne moze tako, kada su takve stvari u pitanju, moras da se spustis na nivo koji oni dobro razumeju.
  Znaci ako zelite dalji napredak, nemojte se baviti analizama, sta i kako je bilo na ovim predsednickim izborima, nemojte optuzivati da ljudi nisu izasli u dovoljnom broj, i da se uslo u drugi krug Vucic bi pobedio. Pirpremajte se od danasnjeg dana za gradske izbore. Tu ako opozicija pobedi, to je prvi veliki korak u rusenju Vucicevog rezima. Jer, najveci novci su u velikim gradovima. Kada SNS ostane bez novca kula od karata ce poceti da se rusi. Polako, ali sigurno.

  Pre par dana sam napisao ovaj tekst, koji je kritika pokreta. Zamolio bih pokret da odgovori, da bih znao da li ubuduce treba da glasam za DJB.
  4. априла 2017. у 14:02, post “САША РАДУЛОВИЋ: МИ НЕ ОДУСТАЈЕМО”
  Postovani gospodine Radulovicu, preuzeli ste ogromnu odgovornost i licnu zrtvu ulazeci u politiku i zbog toga izuzetno cenim vas doprinos. Iako sam glasao za Vas na parlamentarnim izborima (i onim prethodnim), na ovim predsednickim izborima nisam, jer prosto Vas vidim kao tehnicko lice, koje bi moglo da vodi vladu. Sto ste i Vi govorili. Glasao sam za Belog, jer je ideja njegovog tima potpuno iskrena. Posto smo svi nekako naslucivali da ce biti kradje glasova, sta je vasa grupa gradjana uradila da do toga ne dodje? Od parlamentarnih izbora sta ste uradili na formiranju stranke i stranacke infrastrukture? Posto nemate medije, (a i ranije sam pisao) sta ste uradili i da li ste razmislili o formiranju medija? Ok, ako vi kazete da to nije bitno i da nemate novca treba potraziti onoga, ko misli da je bitno i ima novca. Beli Preletacevic je maestralno okupirao medije i privukao mlade, odlicno je radio internet kampanju. Razmislite o saradnji sa njima za predstojece gradske izbore, jer samo mladi i beskompromisni ljudi mogu spreciti kradju glasova. Sta mislite zasto se SNS borio za svaku opstinu i svaku mesnu zajednicu? Da bi nesmetano namestao glasove. Da se ne lazemo Vucic ima cilj i strategiju. Ima resenje. To Vi nemate. Od proslih parlamentarnih izbora do ovih izbora, a proslo je godinu dana, rezultati rada DJB u parlamentu su kakvi? I ono malo poslanika sto ste imali je (dobrim delom) napustilo Poslanicki klub. Neko je debelo pogresio prilikom selekcije poslanika? I ja sam inzenjer kao i Vi i ono sto nas krasi jeste da kada naidjemo na problem,analiziramo ga, utvrdimo uzrok, definisemo resenje i pratimo da li smo resili problem. Ja iskreno ne vidim da ste to uradili u proteklom periodu. Ko ne napreduje, taj nazaduje.

  • “moras da se spustis na nivo koji oni dobro razumeju.” Poštovani gospodine Aleksandre. Kada se tučeš sa svinjom nikad se nespuštaj na njen nivo jer ćeš završiti u blatu a to je njen teren. Po tome se razlikujemo od njih. “Znaci skupila bi se ekipa i „Mrs sa BM, decko, mladicu, setnja, uzmes mu spisak (sada postoje telefoni, uzmes mu telefon, pocepas spisak, zamolis ga lepo „da te ne vidim vise ovde“. Kakva milicija, kakvi bakraci ” I molim vas manite se “pokazivanja” sile nismo mi za takve akcije, jer kad jednom to uradiš šta nas razlikuje od njih ?

  • Postovani Aleksandre,
   Pokusacu na svako pitanje da Vam odgovorim.
   – Mi smo na ovim izborima imali oko 14000 kontrolora. Najveci broj je onih za koje znamo ko su, ali ima i onih koji su se putem online prijave infiltrirali medju nase kontrolore, a da sustinski nisu nasi. Negde smo ovo otkrili (Surcin npr.) i uspeli da sprecimo, a sigurna sam da negde nismo. Kako bilo, nas doprinos u kontroli izbora nije bio zanemarljiv.
   – Osnovali smo stranku, cekamo da ministartvo odobri registraciju. Pretpostavljam da znate, ovo se ozbiljno sabotira ne bi li se DJB prikazao kao nesposoban iako se ti potpisi sustinski ne razlikuju od onih koji su predati za kandidaturu i koji su 99% bili ispravni. Stranacka infrastruktura se polako gradi.
   – Prvi korak smo napravili iydavanjem nasih novina u predizbornoj kampanji. O daljim potezima ne bih sad, ali se svakako ozbiljno razmislja o tome kako makar u nekim segmentima srusiti medijski mrak.
   – Beli ne zeli saradnju sa politicarima. Sa njegovom odlukom se slazemo i postujemo je. Necemo mu odmagati, ali se necemo ni nametati. Svako nametanje takvom delovanju za onoga kome se namece moze biti pogubno, a Beli je potreban citavom drustvu u ovom trenutku.
   – Slazem se za SNS. Na njihovoj strani su svi mediji, novac i kriminal. S tim u vezi, oni i mi smo neuporedivi.
   – Poslanicka grupa DJB bila je i bice najaktivnija PG u Skupstini. Ako pratite rad Skupstine, to ste sigurno i sami videli. “Dobrim delom” su tri poslanika, ostalo nas je trinaest. Pratite i dalje nas rad – i dalje smo najjaca opoziciona PG u Skupstini i necemo odustati.
   – Ako rezultate naseg rada trazite u medijima, tako ih necete naci. Tamo nas nema. Nazalost, informacije o nase radu mozete dobiti samo putem interneta. Pratite nase objave na fb, tw i yt kanalu. Ako do nekog drugog resenja u medjuvremenu dodjemo, rado cemo obavestiti sve one koji nas prate.
   Svako dobro!
   Tatjana Macura

 • Da li je na birackom mestu postojala obaveza glasaca da glasaju olovkom koja je na stolovima za glasanje? Meni nisu dozvolili da koristim sopstvenu olovku pravdajuci to nekakvim uputstvima iz RIK-a..?

 • Kragujevac:
  -Vidim ove sa spiska za kapilarne glasove, komtrolori su drugima…-kaže predsednica BO iz SNSa bez potrebe da bude diskretna.

  Tri biračka mesta u školi…znači da su glasali gradjani koji žive u susedstvu. Rezultati su sledeći:
  1.bm Ostali 528 Vučić 393…tu sam bila kontrolor
  2. bm Ostali 287 Vučić 289
  3. bm Ostali 333 Vučić 481

 • Krađe je bilo, pritisaka takođe. No oni nisu presudno uticali na izbore zato što smo na njih imali vrlo dobre tehničke odgovore.
  Presudno su uticali oni faktori čiju “istragu” (u crnogorskom smislu) sada traže protestanti na trgovima širom Srbije
  Da ponovimo:
  Posejali smo seme promena.
  Niklo je na protestima.
  Dokaz; Zahtevi studenata Novosadskog univerziteta
  Studenti predlažu da protesti traju do smene članova RIK, „zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda“, zatim razrešenja Maje Gojković, „zbog blokade rada Narodne skupštine“. Oni predlažu i da se zahteva smenjivanje direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, „zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata“, kao i smenu članova REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava.
  Ovi zahtevi su potpuno isti kao i zahtevi DJB.
  Opet srpska narodna: „Mladost predlaže, starost odlaže a sredina izvršava“
  Bacimo se na izvršavanje!

 • Poštovana gospođo Macura, svakom članu prilikom preuzimanja materiala je rečeno da postoji mogućnost ne tačnog broja primljenih listića, koji kreten bi trebao onda biti da ih ne prebrojim posle upozorenja predstavnika RIKa. Nadomestiti manjak 215 listića, voleo bih da čujem i tu priču kako izvesti pored 28 kontrolora i kako potpisati 215 imena iz izbornog spiska. Kako zameniti ИПР 13/17 на ” на оном који на полеђини има пресликач који прави 6 копија ” (podselitili ste me na V.Ilića ) kada jedan ide u RIK jedan se lepi na BM a 4 kopije prvoj četvorici kandidata.

  • Postovani Lala,
   Vec je i u ovim komentarima na Vase pitanje odgovoreno, ali ja cu i ovde napisati Nedostatak listica i dodatno zaokruzivanje spiska se lako uredi ukoliko predsednik BO sam i bez icije pomoci otvoren dzak nosi na predaju radnom telu. Na putu do radnog tela, uz dobru kriminalnu organizaciju, mozete da uradite sta hocete…
   Veliki pozdrav!
   Tatjana Macura

 • Na svim izborima od 2012. godine sam bio u birackom odboruu, svaki put ispred opozicije ili opstine. Ni jednom se nie desilo da je neko pravio ikakve probleme. Ko je dosao sa nevazecom licnom kartom, vracen je po vazeci dokument ili nema glasanja. Svaka i najmanja nepravilnost je bila zabelezena u zapisnik i na tome su insistirali stariji clanovi sa iskustvom, vise puta iz sns-s bas zbog tog smaranja opozicije o kradji glasova. I da, normalno je da se broje listici za glasanje pre otvaranja izbornog mesta i unese bilo kakvo ne slaganje… Mogu da jemcim da je tako u centru Bg-a na Starom gradu i par mesnih zajednica van moje opstine. Kao drugo, nije ceo odbor iz vladajuce koalicije, imate usta, telefone, kamere na istim i malo valjda karaktera da preduzmete nesto ako vidite neke sumnjive radnje. Obavljajte funkciju na koju ste postavljeni iole savesno i u skladu sa pravilnikom. Zovete nadlezene organe… slikaj, snimaj pridjite automobilu, pitajte ko je sta je i zbog cega ometa glasanje, zapisite tablice. Sve uredno zabelezeno predajte kao dokazni materijal za opstrukciju glasanja na tom i tom birackom mestu, a ne da kacite po fejsu da prikupite lajkove. Trece, sve stranke i vladajuce i opozicija cimaju svoje clanove i simpatizere na dan izbora da izadju na glasanje cime sva vasa demokratija pada u vodu sa sve izbornom tisinom. Svi prave preseke na par sati i javljaju izlaznost, i na kraju kad se broje glasovi javljaju ko je koliko dobio…
  Pokrijte se usima ako ste svesno dozvolili neregularno glasanje na vasem mestu. Isto tako, ne hvalite se ako niste, jer bi trebalo da je normalna stvar da svoj posao clana birackog odbora obavljate kako treba, savesno i u skladu sa pravilnikom.
  Toliko….

  • Jesi li ti ozbiljan ili se zezaš, kome da prijavi kad policija neće da izadje i ako je prijavljeno, napravljen je zapisnik da je manjak listića, svi prigovori se bez obrazloženja odbijaju, ali obiće im se o glavu kad tad ta bahatost, a vi botovi će te se zadaviti sendvičima …

  • Postovani sef Sale,
   Pre nego sto se “pokrijem usima” 🙂 podseticu Vas da sam u tekstu navela sta sam sve sama sprecila, a takodje sam navela sta je i moja koleginica uradila na drugom BM. Dakle, ne samo da nismo sedeli skrstenih ruku, vec smo i delovali u skaldu sa zakonom i obavezom koju smo na sebe preuzeli. Instistucije sistema koje su u obavezi da ovakava pitanja resavaju se nisu ni odazvale pozivu.
   Opste je poznato da se najvece malverzacije desavaju upravo u manjim sredinama i na mestima gde clanovi BO nisu dovoljno dobro upoznati ili nisu dovoljno zainteresovani da “brane” izbornu volju biraca.
   Nas trud, pa i Vas, svakako ne zasluzuje “pokrijte se usima’ i slicna targetiranja.
   Ako ce moj tekst bilo kome pomoci da se izborna kradja prepozna i spreci smatracu to velikim uspehom.
   Svako dobro!
   Tatjana Macura

 • – докле год бирачко `ПРАВО` не постане : БИРАЧКА `О Б А В Е З А `- нема ПРАВДЕ ! већ деценијама ТЗВ победници на изборима имају АПСОЛУТНУ власт са 23% ( Милошевић), 26% (Туђман) , 30% ( Вучић) !?! …овај проценат је од БИРАЧКОГ ТЕЛА !…НПР : изборни Закон у Грчкој : СВИ имају ИЗБОРНУ ` О Б А В Е З У ` ( ко је НЕиспоштује .до следећих избора не може : продужити = Пасош,Возачку дозволу, личну карту,добити било коју социјалну помоћ,и сл) , па се деси на њиховим изборима да Мицотакис добије 47% гласачког тела и ИЗГУБИ – јер Пападопулос добије 49% гласова УКУПНОГ бирачког тел!!!… Значи : Не “Бирачко ПРАВО ” — већ ” БИРАЧКА О Б А В Е З А ” !!!

  • Izbori u Grckoj jesu obavezni ali ne postoje administrativne sankcije koje ste naveli. Postoji novcana kazna, koja se iako je zakonom regulisana uglavnom ne primenjuje. Pozdrav.

 • Pozdrav Svima.
  – Slazem se sa vecinom. Manje ili vece kradje, manje ili vece nepravilnosti 1.9 miliona za SNS.To smo znali..Ucene poslom i sta vec.
  Nas Dosta Je Bilo je pokusao podici izlaznost. po cenu potsmeha.
  – Sam nisam smeo prijaviti “anketare” posto su me “uhvattili” u dvoristu kuce.
  Znamo svi da te prvo tgnorisu, pa ti se smejiu, pa te napadaju pa ih pobedis. Kao i “Neke ljude mozes varati …..”
  Niko nije “podigao” izlaznost, ali je nas Sasa to priznao, dok je sutanovac na N1 dugima zamerio sto nisu kao “oni” i stali iza sase j…(na onako ruzan nacin)
  Nismo mi kao “oni”, “lideri opozicije” sasa jankovic ili ds?
  Pa nama ne treba vodja “lider” nego sistem.
  Jedan Zika pozdravlja sve iz sve snage.

  • Hvala, Ziko!
   Ovo sto ste podelili sa nama ovde, molim da podelite i u svojoj okolini. Ljudi koji nisu na interentu dobijaju informacije dozirano i selektovano u odnosu na to kakvo misljenje gradjana treba da se kreira. Na nama koji znamo nesto vise ili makar imamo priliku da cujemo i “drugu stranu” je da ono sto znamo sa drugima podelimo. Zadatak nije lak, ali je savest mirna.
   Taj se sistem o kojem pisete suprotstavlja promeni, a u sistemu su i oni bivsi i ovi sadasnji. Nije i nece nam biti lako, ali mi ne odustajemo.
   Tatjana Macura

 • Taтјана, рекосте да је „организована војска превеслала разједињену опозицију”, то ме подсети на анализу једног војног историчара о узроцима српског пораза на Косову:
  „На Косову су се сударила два опречна политичка организма: српски, већ расточен унутрашњим супротностима, без јединствене државне мисли, и други, турски, млад и полетан, који је у борбу могао увести све снаге државе. Отуда су се на Косову судариле и две различите војске. Српску је чинио низ делова, лабаво повезаних, без заједничке команде и дисциплине. Турска војска била је организованија, под заједничком командом, фанатично верна свом вођи, обучена и дисциплинована. Најзад, исход битке био је узрокован и турском бројчаном надмоћношћу, али главни разлог њихове победе није број, него – јединство команде, које српске феудалне војске нису могле постићи.“
  И сам сам био контролор ДЈБ на изборима, и мене су СНС гласачки одреди подсетили на оне војне. На мом биралишту, у БО, било их је четворо: два полуписмена јуришника, заменик председника БО који им је издавао команде и једна припадница СНС југенда. Све време су били на вези, добијали инструкције и слали информације, чак су имали и мали лаптоп. Интендантска служба им је функционисала беспрекорно: ујутру сендвичи (као им се више не смуче?!), поподне пљескавица, између кафа. И ја сам приметио да муљају са неким ископираним табелама, вероватно неко (не)дело СНС контраобавештајне службе. Занимљиво је да су имали информацију да је њихов султан победио и пре него што смо пребројали гласове на БМ!? Очито да имају и видовњаке у својим редовима!
  Све у свему, без збијања редова у целом опозиционом крилу око исте идеје, са истим циљем и са јасном стратегијом, мислим да немамо шансе да победимо ту добро организовану, бескрупулозну, партијску војску.
  То сте ви из ДЈБ непрестано понављали пре избора, али остали опозициони кандидати то нису схватили, или, из њима познатих разлога, нису желели да схвате.

  • Postovani Jututunac,
   Niste mogli bolje da dopunite ono o cemu sam pisala.
   Hvala!
   Tatjana Macura

 • Noć pred izbore otišao sam da vidim gde mi je biračko mesto kako ga ujutru ne bih tražio i kasnio. Mrkli mrak, škola zatvorena. U jednom ulazu gori svetlo i glasan razgovor. Izlazi tip, pita šta tražim i maglovito se predstavlja kao čuvar. Video sam posle još jednog kako izlazi, imao u ruci neko koferče. Seo u kola i otišao. Bili su u prostoriji u kojoj je sutra bilo glasanja. Za drugog sam siguran da nije bio nikakav čuvar.

  Sutradan smo na moje insistiranje prebrojali listiće pre početka glasanja. 10 kom. višak. Na moje insistiranje smo potpisali zapisnik na početku glasanja, ali sa zakašnjenjem. Glasanje je uveliko trajalo kad smo potpisivali, jer predsednica BO nije mogla da ga nadje.

  I kod mene su neki SNS kontrolori lutali ceo dan negde. Pokušali su da ih uvedu na brojanje glasova. To nisam dozvolio jer nisu bili tu ceo dan, uopšte.

  Na kraju glasanja mi predsednica BO kaže da ja ne treba da potpisujem zapisnik, već samo stalni članovi BO. Ovo nije tačno, ali sam se toga kasno setio.
  Insistirao sam da prvo proverimo spisak, pa onda brojimo glasove i to su svi zajedno glat odbili. Uključujući i kontrolore Saše Jankovića. Morao sam da odlučim da li da komtrolišem spisak ili brojanje listića (bio sam ispred DJB). Odlučio sam da kontrolišem brojanje listića. Vučić nije bio ni blizu apsolutne većine. Šta je bilo u glasačkom spisku nemam pojma.

  Moja,primedba za DJB. Najavljene obuke za kontrolore nije bilo. Dva puta dolazio na poziv DJB. Prvi put u opštini, ispostavilo se da je to telo RIK-a, tehnički sastanak, nikakva obuka. Drugi put u sedište DJB, ponovo tehnički sastanak. Mislim da je važno da DJB za svoje kontrolore organizuje valjanu obuku. Jedina vodilja mi je biia knjižica koju sam dobio. Ostalo kako se snadjem.

  Moja primedba za gradjane. Ljudi, javite se za kontrolore. Svi su imali po nekoliko predstavnika, ja bio sam. Kad si sam, ne možeš da kontrolišeš i birački spisak i brojanje listića. Ne možeš da gledaš i kako proveravaju lične karte i da li gradjani iznose listiće napolje i sve ostalo. Ako neko hoće, ima sto načina za prevaru.

 • Postovana Tatjana,
  Ocekujem od Vas u najmanju ruku izvinjenje posto ste postavili fotografiju gde se ja nalazim a nemam nikakve veze sa ovim ljudima, niti sam ucestvovala u njihovim radnjama. Ja sam kao i Vi bila predsednik na birackom mestu a osoba koja se nalazi pored mene na fotografiji je bila u prosirenom sastavu. Znaci ja sam njemu bila predsednik i za Vasu informaciju nismo iz iste stranke. Mozda ste bas Vi ucestvovali u svemu ovome sto ste napisali kada ste se drznuli bez ikakvog prava i provere pa stavljate fotografije ljudi koje se samo Vama dopadaju. Jako je ruzno to sto radite i ne znam sa kojim pravom ste stavili fotografiju gde se ja nalazim a da predhodno niste proverili da li je to tacno ili ne. . Zahtevam odmah da mi se izvinite i da uklonite fotografiju gde se ja nalazim, jer to sto objavljujete nema veze sa istinom vec sa malogradjanskim manirima.
  S postovanjem
  Aleksandra Kotur Petkovic- odbornik u SO Zemun

  • Postovana Aleksandra,
   Sve navode sam pre pisanja ovog teksta dobro proverila i dobila potvrdu onoga o cemu sam pisala. Svakako sam fotografiju uklonila, da Vam ne bih stvarala neprijatnost, ali se u ovom tekstu jasno vidi da nije rec o Vama. Za BM 73 u naselju Zemun Polje bila je pozvana policija za aktere dogadjaja koji su navedeni, ali se policija nije ni pojavila. Sa druge strane, predstavnici CRTA-e su napravili svoj zapisnik. Vama se izvinjavam zbog neprijatnosti u kojoj ste se nepotrebno pronasli, imajuci u vidu da se ne radi direktno o Vama.
   Svako dobro.
   Tatjana Macura

 • Mislim da je sada jasno da je jedini način izbijanja monopola vladajućoj garnituri (bilo kojoj) na vlasti, taj da se insistira na nekoliko pitanja:
  1. Pročišćavanje biračkih spiskova od preminulih i nepostojećih osoba (u kontroli ovoga bi trebalo da učestvuju SVE stranke i građanske organizacije)
  2. uvođenje elektronskog glasanja.
  I dve pomoćne stvari:
  1. apelovanje na sve ucenjene glasače (najčešće strah od gubitka posla) da ne glasaju tako nego po savesti, valjda im je postalo jasno da im neće biti bolje tako što će postupiti po uceni
  2. partijski zaposleni: vi slobodno glasajte za režim, na vas ionako samo on računa (drugim rečima: javna osuda).
  To je moje mišljenje, bez pročišćavanja biračkih spiskova radimo Sizifov posao

  • Ali KAKO mislite da ce elektronski izbori biti resenje???? Objasnite mi jer se bojim da ce to doveati samo do vece zloupotrebe! Znate li Vi koliko Srbija ima stanivnika ciji su licni podaci poznati organima i institucijama kojima apsolustno upravlja vlast. Kako cemo znati da neko nije ispred kompa u rodjenoj kuci nateran da glasa? Kako cemo znati da uopste on glasa? Sta ako budemo imali odjednom izlaznost 100%, ko i kako to misli da iskontrolise? I kako sprovesti glasanje na selima gde nema interneta? Kako da glasa bakica od 90 godina koja ima jednako pravo glasa. Zivimo u zemlji u kojij nam
   “pukne server” kad par deserina ljudi pokusa da prijavi ispit online. I u zemlji u kojoj neregularnoati prodju i pored 30 ljudi iz razlicitih stranaka. Ja sam za reealnije resenje- svi da glasaju kao i do sada uz potpuno ciscenje birackog spiska, ako im jedno ime promakne nema izbora i sve Ispocetka! O njihovom trosku jer su placeni za to. Pa bar nek pobednik dobije manje para iz budZeta. I OBAVEZNA BOLJA ORGANIZACIJA OPOZICIJE bolje da vam jedan posten clan sedi na BM neko 2-3 trojanca ili nesavesnq coveka.

  • Elektronsko glasanje nikad nije samo elektronsko. To je elektronsko za one koji žele tako da glasaju i imaju tehničkih uslova a sve ostali mogu da glasaju na “stari” način. Što se tiče samih tehničkih i bezbednosnih aspekata koje navodite, sve se to da rešiti. Čak i u elektronskom svetu postoji kontrola samo je to malo teško za shvatiti ljudima koji se ne bave time. Evo na primer, postoji elektronski novac. Imate račun i na njemu neki iznos para. Po vašem razmišljanju, ako imate novac u rukama vi ste sigurni a ako stoji “tamo negde” onda mogu da vas pokradu. Da, ako se laički razmišlja, tako mu dođe ali ipak je to malo drugačije. Tehnologija napreduje pa i mi moramo da se prilagođavamo, ne možemo biti u srednjem veku zato što neko ne razume kako radi tehnologija.

  • Pa ne moram ja ni da razumem, ja sam pravnik. Ali bas zato sto sam pravnik i sto postoji citava glava U Krivicnom zakoniku i u drugim zakonima posvecen raznim krivicnim delima izvrsenim u vezi ili pomocu racunarskih tehnologija + zivim u zemlji gde su kriminalne iZborne aktivnosti dostigle vrhunac, a nadlezni organi ne sprovode zakone vec instrukcije narucilaca ostih tih radnjI imam, cini minse, opravdan strah od zloupotrebe. Mislim de je uredjenje spiska i oZbiljniji rad clanova BO dovoljno i ipak sigurnoje od toga da mi RIK garantuje sigurnoat, tajnost i dr.

 • Тај Записник о раду БО на обичним листовма је свима дат и део је изборног материјала (има га на интернет страници РИК-а) је требало да послужи да се на њему изведе пробна рачуница, односно, рачунање броја гласова и листића, па да се у записник (копирајући) унесу/препишу подаци да се не би шкрабало по званичном записнику. Већи проблем је што нико из опозиције није хтео да прати НЕЗАПЕЧАЋЕН изборни материјал од БМ до Општине/Радног тела. Приметно је да је материјал са БМ стизао доста касно. Од БМ до Радног тела дуг је пут, свашта се могло дешавати. А агитације око БМ су увек постојале и дозвољене су.
  Изгледа да су контролори опозиције биле уверени да АВ побеђује, макар у другом кругу, па су “дигли руке”.

  • Ja ne znam ljudi štavam je ? Samo insinuacije tipa “moglo je”. Mogo sam i ja da opljačkam Američke federalne rezerve zlata, mogao sam al teoretski. Postoje 4 kopije zapisnika u opozicionim strankama pa valjda bi neko pokazao. Manite se više toga mogao je. Svi smo slali izveštaje u toku dana kao i krajnji rezultat. I jel neki kandidat prijavio razliku ?

  • Postovani Pero,
   I to je od BM do BM, kako je koji predsednik BO dogovorio na samom otvaranju BM sa ostalim clanovima BO. Ja sam se dogovorila sa jednom gdjom koja je predstavljala SRS, tako da smo nas dve zajedno odnele materijal do birackog tela.
   Pretpostavljam da se to nije desilo na svim BM.
   Veliki pozdrav!
   Tatjana Macura

  • Sto se samih zapisnika tice, ovde je druga situacija. Na mom BM, a i na BM koje je u neposrednoj blizini, ovo sto govorite nije bio slucaj. Jasno je tim clanovima BO data instrukcija da su upravo ti kopirani i zaheftani zapisnici pravi i da se oni popunjavaju na kraju dana.
   Tatjana Macura

 • Био сам контролор на НБг испред ДЈБ и могу да потврдим са сигурношћу да две особе БО испред СНС нин стоп водиле евиденцију о томе ко је гласао и да су рапортирали сваких пола сата особама испред БМ. То је трајало, као што ауторка каже, све док се нису уверили да је довољан број капиларних гласова скупљено. Остатак примедби нисам нашао на мом БМ.

 • Odgovori na pitanja koje je postavila autorka:

  Pitanje:
  Питам се, колико је у недељу БМ у Србији отворено где им је прошао изговор – “досадашња пракса каже да ми то не радимо” и створило простор да се мањак надомести на путу до радног тела?

  Odgovor:
  Onoliko BM na koliko opozicioni kontrolori nisu dobro radili svoj posao…

  Pitanje:
  Питам се, колико је председника БО у Србији у недељу прихватило ову лажну информацију без претходне провере и пристало да омогући гласање онима који на то нису имали право?

  Odgovor:
  Onoliko opozicionih predsednika BO koliko ih nije dobro radilo svoj posao…

  Pitanje:
  Питам се, на колико БМ је у недељу прошло попуњавање захефтаног, ископираног на А4 формату примера записника који је носио ознаку ИПР 13/17 и који је исправљен на путу до радног тела?

  Odgovor:
  Onoliko BM na koliko opozicioni kontrolori nisu dobro radili svoj posao.

  AV je imao 3.5 puta više glasova od drugoplasiranog kandidata. To nije mogao da postigne krađom.

  • Kod moje bake su dosli da glasa od kuce, a niko od najblizih nije prijavio, niti je ona to zahtevala. Sto znaci, da je prijavio neko ko zna da ona nece sigurno izaci jer je stara i ne zeli da glasa. Posto zivimo u selu logicno je da svako o svakome zna sve, pa samim tim su i oni znali da je moja baka pogodna da se kod nje ode na kucnu adresu da bi glasala. Bila sam kod kuce tada i prisustvovala celom glasanju. Doslo je troje ljudi na dan glasanja i trazilo od bake da glasa u dvoristu i da je za to potrebno da donese licnu kartu. Pozvala me je da joj donesem licnu kartu. Shvatila sam o cemu se radi, izasla i ugledala tri poznate osobe, sve tri, naravno, iz mog sela. Rekoh na pocetku u selu se sve zna, kao i to ko je za koga glasao, a pogotovo ko je u stranci SNS, ili drugacije receno ko je tu milom ili silom. Sve tri osobe su bile u istoj stranci, kao i vecina ljudi na BM. Baka je glasala i nije zaokruzila 6. Oni su spakovali papire i zalepili kovertu lepljivom trakom. Nervozna sto nisam reagovala na vreme, jer ne mogu da sprecavam da bilo ko obavi svoju gradjansku duznost, pa ni svoju baku. A u krajnjem slucaju nije ni pristojno izbaciti nekog iz kuce. Ljuta na svoje roditelje sto su me lepo vaspitali u svetu lopova, lazova i prevaranata, odlucila sam da barem smirim svoju savest. Pozvala sam RIK i ispricala svoju pricu. Kao sto sam i ocekivala, rekli su da je sve to regularno i da su ti ljudi iz tri razlicite stranke. Trenutno sam bila mirnija, ali sam znala da taj listic kao i ko zna koliko slicnih, mozda nije ni zavrsio u kutiji. A necu pominjati pozive ljudi iz SNSa i plakate SNSa koji su lepljeni na dan glasanja. Jer to mi CAK nije ni bilo cudno. U selu to nije regulisano, niti bilo ko vodi racuna o tome. Ali previse je sele u Srbiji.

  • Na krivoga beda, a lisica meso jede. Neće biti da je kriv onaj koji nije uhvatio lopurdu u krađi. Kriv je LOPURDA, JER KRADE. Miriloviću, sram te bilo.

  • Па под број један имао је више са Дачићем, Зукорлићем, Палмом и екипом, са уцењеним гласачима и сл, и то опет није ни 30% Србије , а под бр два , суштина је да је довољно да мазне 3 или 5 % и да избегне други круг у коме се удружују гласови свих осталих кандидата осим Шешеља, па бих баш видела какав би био његов резултат.

 • Posle bitke svi generali. A imamo i moralnih pobednika u stilu kneza Lazara, potom vikend revolucionara, smoki socijalista, zombi glasača, huliganskih političara… jednom rečju, dobrodošli u tematski zabavni park “Srbija – devedesete”.

 • Svi kandidati opozicije (ne racunajuci kvaziopozicione poput Seselja, Parovica i mozda jos nekog) su pristali na ovakav neravnopravan i ponizavajuci tretman u predizbornoj kampanji, pa i na izborima. Svi su mogli da se dogovore o bojkotu, dok se ne obezbedi minimum postenih uslova za vodjenje kampanje i dok premijer ne podnese ostavku, kako ne bi zloupotrebljavao svoju funkciju u predizbornim aktivnostima. Mozda bi izbori i tada bili odrzani, ali bi njihov kredibilitet i kredibilitet novog predsednika u celom svetu bio doveden u pitanje.

  • Bojkot nije rešenje to ti govori procenat izlaznosti jer nemaš dovoljnu potporu za to. Izbori bi se svakako održali samo bi njegov procenat bio znatno veći. Ljudi jednostavno nisu dovoljno dobro shvatili situaciji jer ma koliko on imao sigurnih glasova imaš više onih koji nema ali su oni jednostavno izostali. Recimo ovi protesti što se trenutno dešavaju su trebali da se održavaju kada se isti kandidovao jer se tada već znalo šta će se dešavati. Međutim postoji i ono šta bi bilo kad bi bilo. Pošto ima sva moguća sredstva na raspolaganju pitanje je koliko bi ovi prostesti imali efekta. Jednostavno se nezna.

 • Bila sam predsednik BO ispred DJB na jednom biračkom mestu na Čukarici. Nikakvih problema nije bilo, predla sam zapisnik bez primedbi. Svi u BO nezavisno iz koje opcije su se ophodili krajnje kulturno, rotirali se na mestima tako da su svi po malo radili i sa lampom, i sa spiskom i delili listiće i čuvali kutiju. Sve odluke su donete zajednički od strane nekih 15ak ljudi, jedina tačka spora je bila kod brojanja na kraju oko toga šta se računa kao nevažeći listić ali to je rešeno čitanjem pojašnjenja RIKa (sve je važeće gde je jedna opcija vidljiva kao izbor, makar ostalo bilo švrljano). Za ceo dan imali smo jednog birača koji je urlao i besno delovao zato što nije mogao da glasa jer nije bio u spisku, a udaljen je zajedničkim delovanjem svih posebno muškaraca, čak nisam morala da zovem policiju – inače policajci u civilu i u prvoj i u drugoj smeni su došli da mi se predstave i daju broj i verujem da bi došli momentalno da sam ih zvala. Inače je nekih 5 glasača došlo kojih nije bilo u spisku i nudila sam im opciju da odu u zgradu opštine (koja nije baš blizu biračkog mesta) da ih tamo u kompjuteru nađu preko jmbg – pa ako ih ima, oni se vrate na bm i kažu nam da su pod tim i tim brojem, i nađemo ih i damo da glasaju. Takvih se vratilo 2-3 slučaja – stvarno su bili u spisku ali greškom se vode pod pogrešnom adresom. Možda je i taj što se drao bio taj slučaj, samo nije slušao savet za postupanje – koje sam dobila od predsednika opštinskog radnog tela. Nakon tog dana, moje mišljenje je da birački spisak predstavlja prvi prioritet za dalje delovanje opozicije. Ovo ostalo što se navodi – manjak listića ili navodni falš zapisnici – pomalo je naivno. Čak i da mi neko donese poziv za glasanje za mrtvu babu, zbog čega bih ja taj poziv uzela u obzir – baba nije preda mnom, niti njen dokument, i nije mi u opisu posla da proverim birački spisak tu i tada. Takođe, cela priča o tome da ljude pozivaju telefonom nije primedba za zapisnik jer otkud vi kao predsednik BO to uopšte znate? ili šta rade u okolnim ulicama ili po kućama (a vi nadležni samo na bm i možda 50 m okolo)? Jedno je sumnja da se nešto dešava, a drugo je dokaz i činjenica, ako smo ozbiljni ljudi. Treba se držati svoje nadležnosti tog dana. Takođe ne znam šta radi ona priča o apstinentu na kraju teksta, apstinenti imaju pravo da budu apstinenti – čak i u zemljama gde je obavezno glasanje, mogu da plate kaznu i da ne glasaju. Moralno ih osuđivati i u kampanji ih apostrofirati i usmeriti presiju na njih meni liči na očajnički potez nekog ko gubi biračko telo a ne zna kako da stekne drugo, ali o tome neki drugi put.

  • Sto se tice mrtve babe, pitacu Vas samo da li znate sta se desava sa licnim dokumentom pokojnika. Evo ja cuvam za uspomenu LK moje bake, niko mi je nije trazio radi nekog ponistaja. Drugo pitanje za Vas je da li mozete da tvrdite da je svaki clan BM ukljucujuci i Vas imao uvid u LK svakog biraca, ili je to radilo samo jedno lice bez ikakve kontrole ostalih lica. Ja sam na proslim iZborima radila na toj poziciji i sve sto Vam mogu reci-baba ko baba, pojma nemam da li je to osoba koja je ispred mene samo par godina starija ili je to necija mrtva baba. Sama cinjenica sto ste Vi bili predsednik BM i sto su se clanovi rotirali je pohvalna i sigurno garantuje vecu sigurnost i oprez SNS clanova, ali ne potcenjujte ljude koji su vrlo dobro obuceni i kojima ne bi bio prvi put da tako nesto izvedu. Uostalom, zasto i kako je moguce da su ljudi mrtvi godinama, organi uprave o tome blagovremeno obavesteni ali postoje i dalje i BS. Takodje postoje slucajevi, kao na kom BM gde su 2 zene bile besne jer au ispod imena videli imena komsija koje su se preselili i ubedjivali su nas da su slicno pre nekoliko hodina odjavile prebivaliste istih, da su ih posle toga opet videli na spisku, nako cega su i te komsije ponovo podnele zahtev za odjavu i brisanje. Mi moramo da shvatimo posledicu takvog propusta- jednoj porodici je ili uskraceno biracko pravo na mestu gde zaista zive ili imaju pravo na po 2 glasa. To ne moze i ne sme vise da se tolerise.

  • Ivana, vaše iskustvo ne moraju da dele svi, nije na svakom biračkom mestu bila ista situacija, to je sada više nego jasno. Apstinenti u zemljama gde je obavezno glasanje ne plaćaju samo kaznu već ne mogu da obave niz administrativnih radnji. A kao drugo, u Skandinavskim zemljama, na primer, procenat izašlih na glasanje je uvek veoma velik (oko 80%) iako glasanje nije obavezno. Šta vam to govori? To govori da što su ljudi politički pismeniji, to je izlaznost veća. Nemam razumevanje za apstinente, štaviše, smatram ih nižim bićima, jer čovek je političko biće i mora imati svest o drušvu u kom živi, a takođe i svest o sopstvenoj odgovornosti. I ne samo odgvornosti prema samom sebi već i prema drugima, svojoj deci, okolini, pa čak i onima koje direktno ne poznaje.

 • Na mom birackom mestu predsednik birackog odbora, inace iz SNS-a je malo pre kraja glasanja, oko 19h dobio instrukcije telefonom da biracki materijal odnese prvo u stranku pa onda da se to nosi u RIK. Bio sam pored njega i cuo sam razgovor licno. On im je krajnje smireno rekao da je to protiv pravila i da to nece da uradi. Ali zasto? Sta su hteli da urade? Namera i malverzacije po pitanju rezultata su definitivno postojale, u to sam siguran.

  • Milojice ne lupetaj ! Pa kazi koje je to glasacko mesto ko je predsednik BO pa onda nastavi diskusiju. Gospodo ove price oko kradje glasova su za malu decu ! Znaci ako nas ima 10 na birackom mestu i ja sam ispred SRS na primer, i kada se prebroje svi glasovi, svi potpisujemo taj izvestaj kao tacan u par primeraka, ja licno slikam i saljem u centralu moje stranke, tako da svaka stranka ima neposredne podatke sa svih birackih mesta i tacno znaju rezultate svih partija, zato je i SNS znao i objavio prebrojane rezultate od svog operativnog tima i izneo ih pre RIKa.

  • Necu da kazem jer je decko ispao skroz korektan i na kraju uradio pravu stvar koja je po zakonu. Sam je ustao protiv stranke, a kako on kaze SEKTE, i direktno im se suprostavio zarad ispravne stvari, a mogao je (doduse tesko pored mene) i da ih poslusa. Iz postovanja prema liku i delu koje je ucinio necu da mu pravim dodatne probleme u zivotu jer nazalost i ovde ima mnogo SNS botova medju komentatorima i jer ce kako i sam kaze zbog tog dela vec sigurno imati dosta problema.

 • Tanja, rekli ste da ste na vašem BM imali 2 člana kao i Beli, dok.su ostali imali 1 ili su bili SNS-ovci, ali nigde ne pomenuste članove Saše Jankovića. Da li su i oni bili iz SNS i kako znate da je neko član SNS, odnosno za Vućića?

 • ЗАПАЊЕН САМ КАКО СУ КОНТРОЛОРИ БИЛИ ПРИПРЕМЉЕНИ НА БМ У БО:
  Имао сам прилику да будем контролом давно, На бирачком једном месту у Нишу, када је на изборе излазио СПО. Сви гласови у кутији се броје. То се уноси у записник. Није могуће било да раде мобилни телефони или капиларни гласачи да се доводе, само болесни. старци. или да се утиче за кога ће гласати, јер то кривочно дело. Човеку одузимате тако право његовог опредељења. Нити да га убеђује на БМ супрото, и зовете да гласа, ако није изашао на гласање, где је излазност била тада много веча него сада… Дисциплиновано се радило на БМ, где је сваки бирч прошао познату процедуру. Знало се када гласа први бирач,гласа, отвара се кутија бирача и печати. Нико јој не може прићи сем гласач, који добијаја гласачки листић, ставља га у гласачку кутију, Кад се избори заврше, броје сегласови на тај начин што Преседник БО отвара запечаћену кутију, и пред свим контролорима ,броји да ли има онолико листића колико су изујута у седам избројили. Исте уводе у записник да су празни. Остатак од укупног броја се броји јавно, где сви су присутни посматрачи других странака на БМ. Неважећи гласови се уписују у записник. Уједно и ко је добио колико гласова од странака-лидера странака. Тај матријал се печати почебним печатом Преседника БО и ставља у врећу са записником, а шест записника се даје оним посматрачима на БМ,који су заступали странке. Никада нисмо имали проблема са оваким наином гласања које г-ђа, посланик, Преседница БО, наводи. Значи, да је модификацију извешила странка која је на власти. И то је запањујуче, да као редовни бирач -гласач, терк ово сада сазнајем шта владајућа странка радила.Пише Радоман Млашеновић Мрђа

 • Gospodjo u ime nas apstinenata da vam kazem mozda je neke mrzelo ali velika vecina nas ne glasa bas zbog toga sto u svima vama ne vidimo nista dobro da mozete doneti.Kako ovih na vlasti tako i vas iz opozicije.Bilo ko od vas da je pobedio bilo bi 5 godine mraka.I ne zaboravite ljudi koji su glasali za Belog da nije bilo njega isto bi apstinirali.Toliko o tome sta vecina naroda misli o vama politicarima.Moralan politicar bi na ovu statistiku dao ostavku povukao se iz politike ako mu je dobrobit zemlje na umu ali to se nece desiti posto je vazan samo vas dzep i od morala nema nista.

  • Ajde jednom da shvatite “aspitinenti” ako ne glasate to znači isto kao da si glasao za onog što je prvi na listi. Ne bitno je da li si glasao ili ne, jer upravo tom prvom, apstinencija odgovara da lakše dođe do cilja.On svoje glasove dobija svakako a ti mu u tom pomažeš. Da li je moguće da niti jedan od preostalih 10 kandidata vama nije podoban. Neznam koga vi očekujete da bude kandidat pa da se odlučite da glasate. Izađi i glasaj protiv trenutnog sistema, sistema gde se ljudima nameće za koga da glasaju i to pod pretnjama elementarne egzistencije. Vama je teško da izađete i da se pobunite protiv toga. Jer vam niko ne odgovara ali vam kanda odgovora ovaj što će da nas jaše još dugo i dugo. Šta će se desiti da Radulović podnese ostavku i ode iz politike jer će to promeniti situaciju gde Vućić vlada i vladaće još 100 godina.Koji god da dođe novi po vama neće biti podoban. Razmislite sledeći put. Pružite šansu recimo gospodinu Raduloviću da izađe na duel sa onim i onda odlučite da li je podoban ili nije za vaše uslove.

  • Veroljube, to što vi ni u kome ne vidite ništa dobro samo znači da se niste dovoljno udubili. Da jeste, videli biste da je DJB pokret u kom su okupljeni ljudi koji zaista žele dobro ovoj zemlji i koji se nisu upustili u politiku radi lične koristi. Tako je barem za sada. Vi ste, Veroljube, društveno biće i morali biste biti spremni i sposobni da se uputite u društvene i političke prilike u sopstvenoj zemlji a ne da se ponašate autistički i zabijate glavu u pesak. Kažete da bi moralan političar na ovu statistiku dao ostavku… Koju statistiku? Mislite na to što je Vućić u nenormalno nefer uslovima dobio toliko glasova (zapravo ih nije dobio i nikada ih u nekim fer uslovima ne bi dobio)? Dakle, svi ostali bi trebalo da se povuku iz politike jedino glavni lažov i kradljivac treba tu da ostane jer je lažima i krađom dobio ove izbore. Jel’ to vaša ideja?

 • 17 godina radim izbore i svaki put prebrobrojani su listici do poslednjeg.BM na kome sam ja bila bilo je u najboljem redu, zapsnika ima 4, svi smo brojali sve glasove javno i tako uvek i na svakom BM na kom sam radila. Kod nas nije bilo predstavnika Sase Radulovica ali su korektno izbrojani i u zapisnik uspsani i njegovi glasovi. I svi smo pored zapisnika imali i svoje papire na kojima smo vodili evidenciju o izlaznosti i na kraju upisivali prebrojane glasove.

 • @Стеван Вељовић-Дакле, бирачки одбор нема право да не поштује усвојена правила, без обзира на личне ставове.
  Дакле, госпођа Mацура је у свему исправно поступила…
  Nije tačno
  Pravilniku o radu biračkih odbora stav (4)- Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом,
  Lična karta sa trajnim odobrenjem je VAŽEĆA, jer je takva lična karta trajnog karaktera,ustavom važeći dokument.
  Tako da sa tom ličnom kartom moglo glasati nesmatano.
  Na kraju krajeva takvo je tumačenje i RIK-a.
  Ovo razjašnjavam zbog hiljade starih osoba koje širom Srbije nisu glasale samo radi lošeg tumačenja Pravilnika.
  Osečali su se kao senke bez identiteta i načelnog životnog prava.
  Pozdrav

  • Ja sam bio u radnom telu RIK-a u jednoj opštini. Koordinatorka radnog tela je dala tumačenje da se stare trajne lične karte smatraju nevažećim zbog isteka roka za njihovu zamenu novim ličnim kartama. Znači li to da je tumačenje pogrešno?
   Čak i da je bilo nepravilnosti, rezultate izbora presudilo je raspoloženje birača i slaba izlaznost.

  • Nažalost, na razjašnjavate, već unosite zabunu. Slažem se da bi bilo logično da trajna LK važi trajno, ali ova država to ne tumači tako. Moji roditelji su morali da izvade nove LK zbog nekih sitnih birokratskih poslova, jer je jedino tumačenje organa da stare ne važe. Ako ne važe za to, svakako ne mogu važiti za važnije stvari kao što su izbori. Menjajte , tumačenje je za sve isto.

  • Netacno. Da li zbog neznanja ili zle namere, nije ni bitno. Ali netacno. Slobodno procitajte UStav Rs, Zakon o LK, Pravilnik o radu BO i saopstenje
   RIK sa njihovog sajta.

  • POštovani gospodine grešite, nama je opštinska komisija -Kula je u pitanju, jasno objasnila da može da se glasa sa starom ličnom kartom ukoliko postoji potvrda iz SUP-a da je nova u izradi, drugačije ne može, i sa novom vozačkom ne može jernema JMBG

  • @Vilogorski: Важећа је она лична карта која је законом о личној карти прописана да важи, а то је она којој није истекао рок важности. Важећим законом о личној карти је предвићено да личне карте издате на старом обрасцу па и оне трајне важе најкасније до 31.12.2016. године. Дакле, након тог датума личне карте на старом обрасцу у смислу закона о личној карти нису важеће. Устав немојте мешати, јер уставом није ни прописано да постоји обавеза било ког грађанина да поседује идентификационе документе, већ је то законска обавеза. Тумачење РИК-а нисам видео, па бих замолио да уколико знате, објавите линк где се то тумачење може видети. Чак и да то јесте тумаћење, РИК-а, он није тело овлашћено да даје аутентична тумачења закона. А да мислим да није било разлога за замену старих трајних личних карата, није било…

 • Postovanje svima,

  bio sam clan BO u Indjiji ispred DJB. Moram da kazem a verujem da cete se sloziti sa mnom da su ljudi tamo dosli iskljucivo zbog dnevnice i velikoj vecini je bilo bitno samo da sto pre zavrse i da nema nikakvih neslaganja i problema, ja sam bio jedini, cini mi se, kojem novac nije igrao nikakvu ulogu.
  Ljudi u BO su bili prijatni i pozitivni (osim jedne zene ali kontam da ona taj dan nije popila lekic). Nismo primetili nikakve neregularnosti na samom BM.
  Ono sto je bio moj problem je sledece:
  1. uputstva su stigla jedva dan pred izbore (buklet i video) i iskreno, moglo je to mnogo bolje,
  2. nisam znao ko je sa mnom u BO dok nisam dosao na BM i upoznao se sa svima,
  3. nisam znao ko je koordinator za DJB i ko mi je primarnio kontakt,
  4. niko me nije cimao ni da posaljemo rezultate sa BO,
  5. ako postoji sansa da je nesto menjano od BM do RIK-a, to je lako, posaljem vam ja podatke sa BM, vi proverite u RIK-u da li se slaze i gotova stvar,
  6. na mom BM, za glavnog clana BO ispred DJB nemam reci.

  Tako da ste u stvari i sami zakazali, obuke nije bilo i kasnila je, clanovi BO su bili neinformisani, osim clanova BO niko drugi nije bio na “strazi”.
  Za sledece izbore molim vas da pristupite malo ozbiljnije.
  Slobodno me iscimajte da vam dam moja zapazanja i predloge kako da poboljsate stanje.

 • Dame i gospodo clanovi i simpatizeri DJB. Svi do jednog smo svesni da protekli izbori nisu bili niti fer niti posteni. Cinjenica je da su kandidati prihvatili nefer uslove ucestvujuci na izborima. Partije i pokreti su kandidujuci odredjene ljude takodje prihvatili uslove doduse uz glasno negodovanje.
  Ipak mi gradjani NISMO prihvatili nefer uslove! Nismo prihvatili mi koji smo izasli na izbore ali nisu prihvatili ni apstinenti.
  Neizlazak apstinenata moze se protumaciti i kao vid otpora nefer uslovima koje je postavio AV.
  Dakle moze biti da apstinenti nisu bili lenji vec su na taj nacin izrazili svoje neslaganje sa rezimom i uslovima koje je on postavio. U korist ove teze govore protesti koji se ovih dana odvijaju u 17 gradova Srbije i koji su naterali glasnogovornicu Putina da zatrazi prekid tih protesta. Deca su VIDLJIVA i to na daleko.
  U mnogim komentarima mvde moze se videti rezignacija prema “lenjim” apstinentima. Cak i Radulovic kaze “nismo uspeli da animiramo apstinente”. To ne mora biti sasvim tacno. Sasvim je moguce da su apstinenti na taj nacin bojkotom govorili isto sto i mi koji smo glasali protiv Vucica. Ne opravdavam ih jer svakako da je to pogresan, duzi i tezi put. Da su isli nasim stopama sada bi smo imali drugi krug i mogucnost izbora.
  Ova deca sa rancevima na ledjima koja jasno iskazuju svoje neprihvatanje virtuelne stvarnosti, botova, partijsko zaposljavanje… daju novu sansu da se rezim pritisne i da medjunarodna javnost shvati da AV nije garant nicega osim bogacenja svoje bratije.
  Ovde se ne radi o partijskoj ili ideoloskoj borbi – ovde se radi o borbi za opstanak.
  Deca izjavljuju za medije – Necu da iduce godine kupim kartu u jednom pravcu! Zelim da zivim i radim, stvaram porodicu u svojoj zemlji.
  Roditelji kazu – dvoje dece mi je u inostranstvu – izlazim zbog njih i zbog drugih roditelja = da ne dozive moju sudbinu da ne mogu da izvedu svoje unuke u zoo i kupe im sladoled
  Svi oni koji ovde pozivaju DJB “da savetuje deci da prekinu, da je uzaludno…” ucinili bi sevap da posto su vidoviti kazu nama ostalima nevidovitim koji ce brojevi biti izvuceni na lotou – pa da svi zaradimo koju paru.
  Ne, to je pogresno, niko od nas ne zna sta nosi sutra. Ova deca imaju pravo da protestuju! Imaju pravo da ne zele dualno obrazovanje za Vuciceve fabrike krpa i kablova sa platom od 200 e.
  Ja nemam pravo da pozivam tu decu na ulice. Ne cinim to! Njihova je osnovna duznost da uce, rastu i razvijaju se. Isto tako niko nema pravo ni da ih poziva da pognu glavu kao roblje Vucicevih stranih gospodara, podviju rep postujuci zloupotrebu forme kakvu cine partokratski rezimi i diktatori.
  NE PRIHVATAM OVE IZBORE KAO REGULARNE, niti prihvatam AV za predsednika moje zemlje. Ne prihvatam obmanu!
  Znam da je formalizam veliki problem u Srbiji i da mediokriteti samo u takvom formalistickom drustvu mogu da plivaju. Prihvatam samo sustinu a forma je sekundarna. Ako forma ne odgovara sustini onda formu treba menjati.

 • Predizborna kampanja i ono sto se desilo na samim izborima je nesto sto smo mi vec znali i nismo smeli dozvoliti. To jesu bili predsednicki izbori ali bi bilo vetar u ledja svim apstinentima pa i opoZiciji da smo se svi zajedno bolje pripremili. U redu je to sto se DJB i ostatak opozicije ne bavi prljavim poslovima na terenu, ali je apsolutno NEDOPUSTIVO dozvoliti bilo kakve propuste na BM. Ove godine sam treci put bila clan BO i to upravo ispred DJB, zajedno sa najblizim prijateljima i sa najvecom odlucnoscu otisli smo tamo da odbranimo bar svoje BM. Pre svega, obavestavam Vas da je na obuci bio samo jedan od mojih drugara, i tu je vrlo sturo opisan izborni proces, bez ukazivanja na potencijalne opasnosti ili razjasnjenje nekih pitanja poput vazenja LK. Ok, DJB je bar na sajtu imalo skracenu verziju Pravilnika sa kojom su se clanovi mogli (ne i morali) upoznati, ali ocigledno pisanu od strane nekog ko godinama nije bio clan BO i ne zna kako funkcionise praksa. Za razliku od mene koja nisam bila ni na jednoj obuci, moji poznanici iz SNS su 4x detaljno obucavani i pripremljeni za izborni dan. Kao sad vec iskusan clan BO uputila sam i par pitanja-nedoumica na vas zvanicni mejl na koji do danas nisam dobila odgovor. Ok, u guzvi ste bili, a ja sam ipak radila po svojoj savesti i logici koju srecom umem da obrazlozim. Dakle, bez ikakve obuke pristupila sam na svoje BM sa dobro iscitanim Pravilnikom, za razliku od svih ostalih clanova BO, osim predsednika. Dakle, odgovorno tvrdim
  da pravilnik niko od opozicionih predstavnika nije procitao (sto se videlo po njihovom nerazumevanju mojih izjava i pokusajima provizornog tumacenja situacija koje su jasno regulisane). SNS clanovu (ukljucujuci trojance ubacene u opozicuju) nisu citali pravilnik ali su mnoga pravila znali zbog obuke a jos bolje su znali svoj cilj i vrsili su pritisak kao i na Vasem BM. No moj predsednik (do kraja nisam znala ispred kog kandidata je postavljen) bio savestan i nije posustajao. Bilo mi ne sumnjivo kako je moguce da npr.predstavnica V.Jeremica nije upucena, s obzirom da sam duboko verovala u spremnost opozicije da se obracuna sa svim neregularnostima i zastiti biralista. Onda sam dobro pogledala oko sebe, ko se sa kim domundjava, ko je na kojoj poziciji i odlucila sam da pod obavezno sednem na neko od mesta za stolom kako bih imala bolji uvid u situaciju. Znajuci koje pozicije su najodgovornije, pokusala sam da sednem za biracki spisak ali to mi naravno nije poslo za rukom. Jedva uspeh da budem delilac glasackih listica, ok mesto za nadzor BO. Prvo sto sam cula je da su clanovi koji su seli na prva 3 mesta (Sa lampom, lice koje utvrdjuje podatke sa LK i koje upravlja birackim spiskom) dobili instrukciju da se ne pomeraju ceo dan sa svojih mesta. Sve mi ne bilo jasno-armija SNS. Medjutim onda sam cula da su neka druga 3 coveka ispred SNS i trazila sam da svi stave legitimacije da na BM ne bi bilo viska ljudi. Predsednik se strecnuo (mislim da je to slucajno zaboravio) ali su me tu vec svi poceli posmatrati kao neprijatelja. Onda sam trazila svoje resenje o imenovanju jer mi je predstavnica DJB rekla da me isto ceka na BM. To je receno i mnogim mojim prijateljima iz raznih BM. Predsednik nije imao o pojma o cemu se radi i kod njega nisu bila nasa resenja. Necu u to da ulazim jer nije njegova ni duZnost. Smatram da su nas koordinatori DJB trebalo obavestiti gde su resenja i ako je potrebno mi bismo ih blagovremeno preuzeli. Tako sam dosla u situaciju da ne znam ko su ljudi oko mene, koju stranku predstavljaju i potencijalno sam imala i nemogucnost da sama glasam jer mi je ruka bila malo poprskana sprejem. Ja sam se i tu snasla ali mozda neko drugi nije. Zatim sam shvatila da cemo imati ozbiljan problem, u BM je bilo nas 6, od toga 4 istrenirana SNS vojnika (od kojih je samo 1 bio ispred SNS a ostali ispred opozicionih kandidata!!!), bakica nezainteresovana za proces ali dovoljno postena da za razliku od ostalih ne ode kuci ili da bleji ispred i bukvalno samo ja sa ciljem da obavim svoju duznost. I predsednik. U toku izbora sam shvatila da su SNS vojnici sa prebivalistem u ulicama iz komsiluka i da apsolutno znaju svakog coveka koji je izasao na izbore, dok su mene ubacili na skroz drugi kraj grada. Mozda sam paranoicna ali pre ce biti da sam iskusna-na taj nacin oni mogu da jave ko je tacno glasao a ko tek treba da glasa (kako bi ekipa na terenu izvrsila dalji uticaj i eventualno dovezla glasaca). Posle sam shvatila da je to skroz moguce jer su i ostale moje drugare iz DJB razbacali na BM vrlo udaljena od njihove adrese prebivalista. Jedan Madjar ispred Canka je takodje nesto popisovao, pravila sam se glupa pa sam mu rekla da slobodno stavi svesku na sto jer je belezenje izlaznosti dozvoljeno. Kiselo se nasmejao i nastavio da belezi s vremena na vreme nesto na madjarskom. Svi su vrlo cesto koristili telefone unutar BM (SNS za dojavljivanje a i za igranje) a neki i iz dosade i zbog zavisnosti od Fb i instagrama. Ukazivala sam predsedniku i ostalima da to nije dozvoljeno, postovalo se prvih par sati, onda je i predsednik obavio razgovor unutar BM cime je izgubio autoritet da posle nekog opominje. To sam mu i rekla, bilo mu je krivo ali bila sam i u pravu, posle su svi koristili tel. Dakle, bila sam sama unutra, svi su me hejtovali i imala sam oci i na ledjima. Nisam isla bukvalno ni u wc iako je izlaznost bila jako slaba i moje BM jako malo. Stanje unutra sam jos i drzala pod kontrolom ali napolju su mogli da dovoze i vezane ljude-ja to ne bih znala, a samim tim ni Vi, niti bilo ko iz opozicije to ne bi mogao znati.
  *Sto se tice vazecih dokumenata, RIK je (mislim 2 dana pred iZbore) objavio na svom sajtu obavestenje da birac moze da glasa i sa nevazecom Lk ako prilozi potvrdu MUP-a da je podnet zahtev za izdradu nove. Imala sam samo 1 takav slucaj, a samo 1 zenu sam vratila sa glasanja jer nije imala potvrdu. Posle sam cula da je MUP izdavao potvrde i bez placenih taksi za potrebe izbora, ali to je drugi postupak, to su njihova ovlascenja i duZnosti i u to apsolutno ne ulazim jer nemam argumente da se bunim. Naglasavam da su stare (papirne) LK nevazece po sili zakona (Zakon o LK) od 01.01.2017. godine i da su to penzioneri morali znati jer ih odavno sluzbenici poste upucuju da prave nove da bi mogli podizati penzije.
  Da nastavim pricu, dosla mi je zamena, ja sam otisla da jedem i glasam i objasnila sam gdji na sta da obrati paznju, na sta mi je ona rekla da nema problema. Igrom slucaja ja sam se vratila posle 2h (jer sam htela predsedniku da vratim njegovo resenje o imenovanju clanova BO koje sam ponela da bih ja glasala, cisto da covek ima ako jos neko treba da glasa i sl) i zatekla moju zamenu napolju, na pus pauzi sa koje se vratila posle par sati. Da li treba da napomenem da se za par sati izlaznost povecala 3x, na svim pozicijama za stolom bili su SNS ljudi, tada vec opusteni i nasmejani, jer je sve pod kontrolom. Ostala sam na BM pretuzna zbog cinjenice da nam bolje ne moze biti, jer smo i sami nedovoljno odlucni i nedovoljni spremni za ovu borbu.

 • Sistem kradje koji je postojao 90ih ne postoji danas. Nema vise menjanja izborne volje na putu do RIK (ili je ima u jako maloj meri), nema ni menjanja izborne volje na samom birackom mestu sem u izolovanim slucajevima u jako malim sredinama gde je ukupno biracko telo vrlo zanemarljivo. Danas se glasovi kupuju, ucenjuju, dobijaju na bazi straha ili potencijalne nagrade. Ovaj sistem daleko slabije prolazi u gradovima, ali je zato u selima ili manjim sredinama jako popularan. U gradovima se baza gradi u opstinskoj administraciji, SNS privatnim preduzecima, javnim i drzavnim ustanovama. Nije tajna da su direktori domova zdravlja opominjali ljude vec od januara za koga se glasa, da su u pogonima GSP opominjali ljude za koga se glasa, da je to radjeno u toplanama i drugim preduzecima u Bgd. U selima je situacija drugacija. Tamo se lokalni cenjeniji ljudi angazuju od strane SNS (nesto sto je i DS radila kao i SPS pre, ali samo uz razliku da SNS to dovelo do savrsenstva) i rudare narednih 3 meseca glasove za SNS putem obecanja o novom putu i slicnim stvarima. Cesto se od toga ne ispuni ni deo, ali SNS bude jedini koji im uopste pridje. Redje se koriste ucene i igranje na kartu “svi ce znati to i to”. Mitinzi kao mitinzi su prevazidjena kategorija vec duzi period pa zato SNS pribegava placanju ljudi koji ce doci ili obecanjima kao i zahtevom uglavnom po drzavnim i javnim preduzecima da se ljudi pojave na mitingu (ovo je uradjeno u pogonima GSP i domovima zdravlja za miting u Areni). Na sve to SNS je usavrsio kampanju u kojoj su bili 92% zastupljeni u medijima gde su pristupali razlicitim segmentima drustva od spotova u visokoj produkciji sa jednostavnom porukom do zaposedanje svakog slobodnog prostora na fasadama, bilbordima i u novinama. Zivkanje telefonom je ovog puta vise imalo kontra efekat jer je iritiralo ljude vise nego sto im je godilo.
  Na kraju i pored svega ovoga opozicija je mogla izvuci drugi krug uz bolje angazovanje u manjim sredinama. Gradska jezgra i urbani deo vecih opstina je glasao manje od 50% za Vucica uz znatno bolje rezultate za opoziciju, ali su onda ostali delovi opstina na prvom mestu sela dala neretko preko 70% Vucicu. Upravo u tim mestima je opozicija izgubila. Za ove izbore se znalo odavno sto znaci da su na prvom mestu Jankovic i Jeremic mogli da se angazuju mnogo vise u tim sredinama i da oni ustvari privuku aktiviste da propagiraju njih, a ne da im te preotme SNS. Ne bi to proslo svugde, ali bi proslo na jednom delu. Izuzetak od ovoga su jug Srbije i Novi Pazar gde opozicija prakticno nije imala sta da trazi ili makar ne bi znatno popravila svoj rezultat. Sada imamo godinu dana do beogradskih izbora, ali se naziru i parlamentarni. Jako je bitno vec sada krenuti i traziti te ljude koji ce uz kafu, uz rad na polju i tako dalje objasnjavati ljudima zasto glasati za predstavnika opozicije. Nesto sto bi i DJB hitno morao da uradi jer drugacije nece ni za milimetar popraviti svoj rezultat.
  Izlaznost je zakazala ne zbog Belog jer da nije bilo njega ne bi bilo ni ovoliko izaslih nego zato sto su po selima izasli svi glasaci Vucica, ali je opozicija zabelezila katastrofalne rezultate u odnosu na neke prethodne izbore. Upravo je taj deo apstinirao, a to je pokriveno vecom izlaznoscu u gradovima i glasovima Belog. Da nije bilo toga imali bi izlaznost manju od 50% sigurno!
  Svi vide sta je problem i ako su nas ovi izbori naucili gde smo gresili onda mozemo i moramo da se spremimo svi komplet za naredne izbore. Sada treba poceti sa uspostavljanjem odbora, aktivista i svih drugih priprema za naredne izbore kao da ce sutra biti, a ne potencijalno za tri godine. Tek tada se moze ocekivati da i pored svih malverzacija vlast ipak ne uspe da pobedi ponovo. Neke stvari je jako tesko spreciti, ali neke je moguce i to je upravo taj tas na vagi.

 • “Odluko o još 5 godinamraka doneli su disciplinovana vojska i apstinenti”. Potpuno netačno, g-djo Macura, i ponoviću ono što ste cenzurisali. Apstinirali ste ovde Vi – ali od samoocenjivanja. Ozbiljna partija – ne prebacuje svoj neuspeh na narod. Debakl – još manje. Ne ulazim u sadržaj teksta, ne samo što je politički bespredmetan. Očekujem potpuno drugačiji tekst Djb. O sebi. O svojoj odgovornosti. O Vašoj odgovornosti. Ili – uopšte ne prepoznajete da postoji i tako nešto?

  • I da dodam, koja neznalica tvrdi da će biti još 5 godina mraka? Biće, ako se ko pijan plota držimo apstinencije u razmatranju sopstvene odgovornosti. Vučić je najveću grešku napravio prelaskom na predsedničku funkciju, u želji da kontroliše i vojsku. On se regularno (i lako) može smeniti – pre isteka mandata, ako je pameti – ali to neće moći sa ovakvom opozicijom kakvu trenutno ovih dana – bez trunke samokritike, forsira Djb.

  • @igor
   Нисте у праву. Мацура је добро закључила да су одлуку о још пет година мрака донели дисциплинована (СНС-СПС-ЈС и остала) војска и апстиненти. Они заједно чине око 3/4 пунолетних људи у Србији. Сетите се шта је рекао њено познаник апстинент: “мрзело ме је”, па није гласао, а има минималну плату, жену и двоје деце. У томе је трагедија. Ништа ту ДЈБ није погрешио. Ни један корак у корацима.
   Друго, како мислите да се нарко-вучић скине са власти пре истека мандата од пет година? Кажете регуларно и лако? Ајд’ баш да чујем. Претворио сам се у ухо 🙂

  • Naravno, uvek se prvo mora krenuti od sebe. Molim DJB i Radulovića da i na ovaj način pokažu da su drugačiji od drugih. DJB i Radulović moraju da javno iznesu koju reč i o svojoj odgovornosti.

  • Tatjana Macura je bar podnela izvestaj o radu na terenu I odgovara na komentare. Treba svaki ucesnik izbora ispred DJB da napise svoje iskustvo, kritiku I predloge za ubuduce.

  • Milane, nije sporno održati predavanje, podučavanje, ali ja se obično ne obraćam kolegama na ovom forumu, bar ne primarno, već pokretu, posebno Saši i još ponekom od ljudi iz vrha pokreta. Medjutim, ima još jedan razlog zbog koga izbegavam da (pojedine, najbitnije) konkretne momente podelim sa svima – ovo mesto posećuju – svi. I oni za i oni protiv. Što bi ovim drugim davao ideju, zar ne. Ima podosta već ukradenih momenata, osvanu ovde, nedelju dana kasnije, umesto onih pravih, plasiraju in neki drugi. Neki kojima to – nije bilo namenjeno. Pokret tu ima problem, žestok. Zašto ga ima sa mnom? Nemaju većeg kritičara od mene. Ali, pazite, ne kritizera, već – kritičara. Ogromna razlika. A u pokretu su – ljudi, ne mašine. Takve su im i reakcije – ljudske. Sujeta je u svima nama, samo valja je pobediti. Nekada uspemo, nekada ne. Pa, ipak, što je više onog prvog, a manje drugog, to više napredujemo. Svi zajedno. Razumećete zašto ovde neću opisati ono što ste tražili. Bitno je da je moguće – i da nema veze sa, recimo, nasilnim , uličnim promenama, a za šta je i ovde bilo poziva od strane posetilaca. Što se, pak, g.dje Macure (uopšte pokreta) tiče, ako Vas ne mrzi, pročitajte moje komentare i ispod ranijih tekstova. Pozdrav

 • Narod je izabrao i nerazumem sta vise hocete 100 krugova izbora da ima vi nemozete pobediti zato sto ste i sami prodati,vi tj “opozicija” je prodala ove izbore a ne narod narod i ako je uzeo on je uzeo mrvicu kolaca koju ste vi dobili….Poslanice Macura voleo bih da mi vi kazete sta ste vi uradili kao narodna poslanica konkretno za dobrobit naroda ove Srbije…Kada bi vas 250 poslanika[nemogu vas nazvati narodnim jer vi niste narodni vec komunisticki poslanici]uradilo svak po malo za ovaj napaceni narod Srbiji bi dosta bilo bolje…Jedino je Jankovic kako tako malo animirao ovaj narod i zato je i dobio tih realno velikih 16% zato sto u manjim mestima ljudi i neznaju ko je on i sta predstavlja Ombucman tj zastitnik gradjana…

  • Poštovani g. Željko,
   Pošto niste naveli argument ili dokaz kako i šta je to opozicija “prodala” smatram vaš komentar ličnim stavom i bezvrednim.
   I za drugu tvrdnju važi isto
   Za ono što je TM uradila kao poslanica imate zapisnike Skupštine Srbije pa ih pročitajte.

 • @ Lala, @ Tatjana macura, posto u vasim postovima ne postoji mogucnost odgovora na odgovor, samo kratko da iskomentarisem Lalin komentar
  “„moras da se spustis na nivo koji oni dobro razumeju.“ Poštovani gospodine Aleksandre. Kada se tučeš sa svinjom nikad se nespuštaj na njen nivo jer ćeš završiti u blatu a to je njen teren. Po tome se razlikujemo od njih. „Znaci skupila bi se ekipa i „Mrs sa BM, decko, mladicu, setnja, uzmes mu spisak (sada postoje telefoni, uzmes mu telefon), pocepas spisak, zamolis ga lepo „da te ne vidim vise ovde“. Kakva milicija, kakvi bakraci “ I molim vas manite se „pokazivanja“ sile nismo mi za takve akcije, jer kad jednom to uradiš šta nas razlikuje od njih ?

  Postoji tvrdnja da se pokret DJB ponasa elitisticki. Ovaj Vas komentar je upravo to. Evo ja sam sa Savskog venca, znaci centralna gradska opstina u BG, gde je “opozicija” dobila AV. Posto imam prilike da se druzim sa sirokim slojevima stanovnistva, pitam ja moju prijateljicu, koja je Romkinja (inace izuzetno postena zena). “Kazi ti meni, (a vidim da ima upaljac SNS-a pre par nedelja) jesu li ovi Vicucevi dolazili kod vas da glasate za njih?” Jesu, je bio odgovor. Pa sta su vam nudili? Pa dobili smo brasno, ulje, secer. Isli smo kod lekara, na preglede. Znam da su penzionere vodili na izlete. To sam ja takodje video (kada sam glasao) da su u martu tri puta bili organizovani izleti od strane Skupstine opstine.
  E, sad dragi moj gospodine Lalo mozete Vi ovo tumaciti i kao kupovinu glasova. Ali mozete tumaciti i da se SNS trudi da siromasnim gradjanima ponudi neku pomoc i dnevnu radost (iskreno mislim da je takva pomoc u redu). Iz naseg ugla mi cemo to tumaciti, kao kupovinu glasova (i jeste, ako se to radi samo pred izbore). Ali iz ugla siromasnog sloja stanovnistva oni to gledaju, kao da se neko brine o njima. I sad ja Vas pitam, sta pokret DJB misli o tome i kako misli da dođe do siromasnog glasaca, koji bi glasao u buducnosti za Pokret? Ako ne mislite da dodjete do takvih glasaca, apelujuci na njihovu svest, nema mesta na politickoj sceni za Pokret. Jeste lepo, ali je uspeh, ako za pokret ubuduce glasa vise od 10% glasaca.
  Ako mene pitate, procenjujem da je SNS na ovaj nacin (kupovinom glasova) uzeo na nivou cele republike, bar 10% glasova. Imate li odgovor, sta je kontamera? Necete se spustiti na taj nivo? Necete “pokazivati” misice, kada procenite da postoji kupovina glasova? Vikacete ” pa to je nepravda, nije u redu”? “Ovi izbori su farsa. Vucic je kupio glasove.”
  Izacicete na ulice da budete sa omladinom?
  Sta mislite zasto je omladina na ulicama? Pa zato sto znaju, da su glasovi kupljeni. Da, ali nemate dokaze. Znaci nisu kupljeni, izbori su protekli u fer i demokratskoj borbi. Izasli ste na izbore pod neravnopravnim uslovima. Pa o tome ste trebali da razmisljate mnogo ranije. Potpuno su pokret DJB neutralisali u republickoj skupstini (ako ona uopste i radi), a na tome je Sasa Radulovic zasnivao svoju strategiju razvoja pokreta. Imate li, kao pokret neku reakciju, promenu strategije daljeg rada.
  I molim Vas Tatjana da mi pokret da odgovor na moje pitanje, da znam da li i dalje da pokretu DJB dam svoj glas. Smatrate da je to nepotrebno, nemate vremena. Pa OK, nemate vise moj glas.

  • Napomena: moji stavovi su samo moji i nisam deo organizacije DJB, samo glasač.

   Aleksandre, u pravu ste, ne treba zamerati tim ljudima, drugi im nisu ponudili ništa slično, a sintagme “pravna država” i “ukidanje partokratije” im ne znače mnogo. To što im kratkoročna korist nadvladava dugoročnu, nije čudno – normalno je u situaciji medijskog mraka (uostalom, ima kod nas i elite koja se raduje kratkoročnoj koristi, videli smo). Ali tim ljudima niko ni ne zamera, zamera se onima koji koriste tešku situaciju njih 25.2% (ako se ne varam), koji su zvanično na ivici siromaštva. Sa druge strane, šta mislite da DJB treba da uradi po tom pitanju? Da i oni dele ulje, brašno ili crvenu? S obzirom da alternativa ne postoji, ne vidim svrhu napada.

   Dalje, kažete da je elitistička izjava da treba insistirati na pristojnosti. Zaista ne vidim šta je tu elitistički, svojim primerom pokazati kako se treba ponašati, prvo počistiti svoje dvorište, izvaditi balvan iz sopstvenog oka, itd, itd. Vi, naravno, možete da imate drugačije mišljenje, a ono je možda i ispravno za mnoge ili čak većinu, ali to nije ono što DJB propagira, bar do sada. Možda zbog toga izgube Vaš glas, ali moj su, između ostalog, i zbog toga dobili.

   Treće, suspendovanje skupštine je teško moglo da se predvidi, ali tako neće ostati zauvek. Ne vidim šta očekujete da Vam kažu. Ne znam, možda ću lupiti, ali verujem da je plan da se te aktivnosti nastave, plus akcenat na lokalne izbore i parlamentarne, ako ih bude. Lokalni odbori su ojačali, postoji šansa da se bar tu poprave stvari, za početak. Uostalom, to bi trebalo da bude jasno i bez objašnjenja. Primetio sam da je čest slučaj da neko zahteva odgovor na neko random pitanje, inače neće više da glasa za DJB. Odgovori mahom već postoje u ovoj ili onoj formi, samo treba malo iščitati, pogledati koji intervju ili samo razmisliti.

   Prvi želim da čitam što više kritika i čujem što više mišljenja iz različitih uglova, ali ako smatrate da ovih 1.5% govore o nekakvom debaklu i ako je to motiv kojim se vodite pišući komentar (ne samo Vi), onda zaista nisam siguran da ste na pravom mestu. Ako verujete u ideje, pa makar one bile možda i utopijske, ali iskrene, onda ne vidim svrhu ucena. U suprotnom, imate “namazanih” opcija koliko hoćete, pa glasajte za njih.

   Sve najbolje i “don’t cross over to the dark side”. 😉

  • Odlican komentar I zapazanja ! I svaka cast Tatjani Macuri sto kao funkcioner ucestvuje u BO na terenu I sto odgovara na pitanja I komentare gradjana, simpatizera….

  • @Aleksandar Voleo bih da mi objasnite kako ste stigli do zaključka da se “ponasa elitisticki”. Tako što ne želim fizički obračun ? Za mene je to samo stvar kulture i kućnog vaspitanja. Sami ste u svom predhodnom komentaru napisali koliko nam je ta “sila” 5. Oktobra donela dobrog. Olovka, tastatura, kultura, razgovor, istina je ono što doprinosi demokratiji i napretku jednog naroda. Ne topuz. Što se tiče kupovine glasova, mada bi ja to drugačije nazvao ali je kraj isti. Vi ste u tom delu naveli probleme ali samo jedan deo ispravan kako ga rešiti. Neću ja izaći na ulicu i derati se ko Kalimero. Pokušao bi komšiji objasniti da ta pomoć i izlet nije dobijena od SNS već od građana koji plaćaju porez i da je to normalna pojava u svakoj uređenoj državi. Objasniti joj da odlazak na pregled kod lekara ne treba da bude kad joj SNS kaže i dopusti. Već legitimno pravo građana na pregled i lečenje koje se obezbeđuje iz poreza a ne iz stranke. Ne neću izaći na ulicu. Razlog ? Pa dovoljno sam naučen da koristim internet i gledam “uživo prenose” gde osim AVAVAV, Vučiću pederu, gotov si, nema ništa više. Da se i ja upustim u domen insinuacije. Zašto te mlade ljude nebi na ulicu izvukao i SNS ? A posle na sva zvona vikao “eto, šta sam rekao. Hoće Makedonski i Ukrajinski scenario” Izaći na ulicu i pozivati druge bez ikakve ideje zašto i zbog čega priznaćete malo je čudno. Kažete krađa pokro je po vama sigurno 10% ajde da se složimo. Ali shvatate li vi da mu se skine i tih 10% ostajemu toliko koliko svi ostali imaju zajedno. Tu je problem. U zdravlje

 • Dobar ti dan Srbijo !
  Vracam se ponovo na govore Sase Radulovica koji vam porucuje da se MORA menjati drustveni SISTEM koji je u svakom svom POLITICKOM i SOCIJALNOM obliku katastrofalan.Za vreme moga boravka u FRANCUSKOJ ispratio sam 4 predsednika i 8 vlada.Nisam frankofil,ali sam na cvrstom uporistu da je Francus
  ka u svemu zemlja broj 1.
  Prenecu Vam sta u FRANCUSKOJ znace parlmentarni IZBORI.
  Pravo glasa imaju svi punoletni gradjani sa identifikacionim kartama bez obzira dali je karta “istekla”ili ne.Voljom gradjana se ZADRZAVA ili MENJA politicka garnitura koja zadovoljava ili ce zadovoljiti gradjansku SOCIJALNU SIGURNOST. Politicka garnitura koja je dobila vecinu glasova biraca formira VLADU a onda dolazi ono NAJVAZNIJE. Vlada potpisuje ugovore sa
  SINDIKATIMA u kojima se ona OBAVEZUJE da SVE sto je
  OBECALA biti ispunjeno i zagarantovana SOCIJALNA sigurnost.
  SINDIKATI su jedine organizacije koje mogu da kontrolisu svoju vladajucu garnituru. Toga u Srbiji NEMA.

  • Poštovani druže Luka,
   U Srbiji su bili predsednički izbori. Izabran je predsednik republike u ambijentu koji ni ne nalikuje demokratskom.
   Srbija je tako dobila predsednika SNS glasača umesto predsednika svih građanki i građana. Naime, on je ostao vođa SNS-a. Pošto nije šizofreno podeljena ličnost da a pola mozga upravlja SNS-om a sa drugom Srbijom to je očigledni dokaz da imamo predsednika za 1.950.000 a ostali su građani drugog reda. Objašnjenje nije potrebno
   Ukoliko ga baš želite pitajte bilo kog protestanta ovih dana jasno će vam ga dati.

 • Ne glasah, i NIKADA više neću!
  Moj GLAS je samo MOJ, i meni je važan i dovoljan!
  Upropašcena mladost,život i sve ove godine ludila i bunila daju mi TO pravo!
  Prepustih glasanje pametnijima i snalažljivijima!

  • Pa glasao si svojom odlukom sa potpunim pravom. Nadam se da shvatte da svaka odluka nosi i odgovornost onog koji ju je doneo, prema sebi i prema drugima.

 • Regularnost izbora.
  Cemu toliko raspredanje oko izbora, bili i prosli . Izgubili smo ih
  i tu se treba zaustaviti. Imali su vecinu. Meni je zanimljivije sto u tekstu gdja Macura spominje nekog Agima Ajru,sumnjve parkira
  ne automobile u kojima sede sumnjivi ljudi kojima priraze neki glasaci koji verovatno ali nije sigurna tu sa njima trguju svojim glasovima,verovatno za jednu “crvenu”. Nije tu bilo nikakve trgovine glasovima za jednu “crvenu”. Taj Agim Ajra je samo
  “kontrolor”izlaznosti “svojih glasaca”. Vrednost jednog Agimovog glasaca mereno u dinarskoj vrednosti iznosi vise destina hiljada dinara. Jedna “crvena” smesno. Na Vama ostavljam da razmrsite kako to politicari rade,kojom METODOLOGIJOM .

 • Najpametniji čovjek današnjice po procjenama relevantni Stiven Hoking, britanski fizičar, rekao je na početku djela mislim “Velika Zamisao”. Nije mi knjiga pri ruci, ali otprilike je reko ovako: Kada u knjigu stavite matematičku formulu odmah gubite čitaoce. Tako da on ima mislim oko deset ozbiljnih knjiga iz fizike, a ima činimi se samo jednu formulu. To je mislim ona Ajnštajnova čuvena formula. Šta sam htio reći: kada smo anlizirali izborne krađe prije početka izborne kampanje ubačeno je puno matematike, a možda i dalje ima tendencija. Ja volim matematiku, a naročito fiziku moj hobi, ali predlažem dobronamjerno da zbog drugih izbjegavate to u budućnosti. Dugo prosječan glsač u Srbiji neće shvatiti da privredu dižu inžinjeri i stručnjaci, kao što su zaista Saša Radulović i Miroslava Milenovići i slični, a što je za strašno žaljenje. Savjet je dobronamjeran, a žao mi je lično što je to tako. Pozdrav svima želim…

 • Poštovana Tatjana Macura. Drago mi je što ste odgovorili na neke od komentara. Većina vaših komentara je upućena onima koji vas podržavaju, odgovor meni jedan od retkih koji to nije ( mada mi nije jasno zašto je moj komentar skraćen, noćas nije bio ) Žao mi je što ste podržali neke pojedince čiji komentari spadaju u domen naučne fantastike i samo povećali njihove fantazije i strah…

  • Pozdrav Slobodane. Iz prve poruke je sklonjen deo gde prozivate druge zbog svog mišljenja i stava. Kod ove poruke je ista situacija. Ako tako nastave sledeće poruke će vam biti skroz obrisane. Morate razumeti da svako ovde ima pravo na svoje mišljenje bez da mora da čita vaša omalovažavanja. Takođe svako ima pravo da vama odgovori ili ne odgovori. S obzirom da dajete sebi pravo da nečije komentare ocenjujete kao “domen naučne fantastike” i slično, čime na fin način vređate posetioce sajta, i da se “bunite” kad vam neko ne odgovori (baš se čudimo zašto), nadamo se da vam neće smetati da se dalje vaše poruke ovde ne prikazuju shodno našim pravilima i željom da imamo finu i pristojnu komunikaciju.

 • @msb je у jeдном од ранијих коментара изнео занимљиву (и не толико невероватну) теорију завере, да су поједини старији чланови СНС-а гласали по неколико пута са фалш личним картама, уместо преминулих гласача.
  Симптоматично је да и на мом бирачком месту СНС-овци цео дан нису испуштали лампу из руку!
  Каква је ситуација била код вас?
  Да ли смо се истриповали, или је заиста радио пензошки воз, односно велика рент-а-баба СНС превара?!

 • Mislim da neregularnosti i krađa prilikom samog glasanja nisu toliko uticale na rezultate izbora,koliko uslovi same predizborne kampanje. Svi kanditati, protivnici AV nisu trebali prihvatiti da pod neregularnim,neravnopravnim uslovima trče izbornu trku. To je ličilo kao da treba da predju na drugu stranu Dunava, ali tako da AV koristi gliser, a ostali kanditati uz pomoć šlaufa,traktorskih guma ili dečijih natrukava.Zato su trebali bojkotovati i pustiti da AV sam krene u prelaz rek-.trku.Mnogi apstinenti su bili svesni takvog neravnopravnog položaja ostalih kanditata, imajući u vidu zatvorenost medija i zloupotrebe državnih resursa ud strane AV, pa nisu hteli da izidju.Ne znam kako AV i njegove poltrone iz SNS i ostalih prirepaka nije sramota da od parlamentarnih i predsedničkih izbora stalno govore kako su bili najpošteniji, kada je sijaset slučajeva o plaćanju , ucenjivanju i drugim pritiscima i manipulacijama da se birači prisile da glasaju za SNS injegove potronske koalisione partnere u čemu je prednjačio Pokret socijalista i partija penzionera..

 • Rekao sam odmah još u izbornoj noći, da rezultati mnogo “smrde”, da je pre svega nelogično da Jeremić, Obradović a Radulović pogotovo, dobiju ovako mali broj glasova.Da 200.000 glasova DJB-a od pre godinu dana misteriozno ispari.Jeste Beli odneo dobar deo( i mislim da je najveća šteta DJB-u napravljena baš forsiranjem Belog od strane Radulovića, jeste izlaznost bila cilj ali ne znam baš kakve sad koristi imamo od toga što nam čovek može “pojesti” stranku ako se sutra kandiduje na parlamentarnim izborima sa svojom strankom), nešto su odneli i Jeremić i Janković ali da je mutno mutno je.Sa druge strane duboko sam razočaran izlaznošću, i uopšte ne razumem ove nekakve proteste po NS-u, ne znam protiv čega protestuju, kladim se da je 90% njih u nedelju ostalo kod kuće da gleda Arsenal-Mančester Siti ili nešto slično a ovih 10% izašlo je iz zezanja i dalo glas Belom… Sad su svi pametni, svi su “protiv diktature” a kada je diktatora trebalo srušiti u nedelju na najelegantniji i najlegalniji način ostali su kod kuće očekujući valjda da će Vučić sam da ode sa vlasti.E pa sad se slikajte, i nemojte da mi neko kuka narednih pet godina kako se u Srbiji “loše živi” jer “imamo lošu vlast”.Imali ste najbolju moguću priliku da menjate ali vas je što kaže Tatjana MRZELO, sad ćutite i trpite, niste ni zaslužili bolje.Lep dan, sve idealno, ne, mrzelo ih odvojiti 20-ak minuta za rušenje diktatora.Da je neko iz opozicije ukazao na neku masovnu krađu, kao recimo prošle godine, PRVI bih izašao na ulicu i ne bih se živ vratio kući dok Lutkar ne prizna poraz, makar na silu… Ovako, pošto nekih većih prigovora nema, nikoga iz opozicije, ja na ulicu neću.Ja sam protestovao kada je trebalo protestovati, u nedelju 2.aprila, dežurajući kao kontrolor na biračkom mestu koje mi je dodeljeno i glasajući za svog kandidata na svom BM. A oni koji nisu – prst na čelo ako već nije kasno.I šetajte do mile volje.Lutkar neće odšetati.Tražili ste – uživajte.Sve po zasluzi.Pozdrav i podrška u daljem radu DJB.

  • Restart, i ostali koji pišu u tom tonu, u velikoj ste zabludi. Možda na samim biračkim mestima nije bilo neregularnosti, ali Vućić je POKRAO IZBORE. U najmanju ruku je zastrašivao, kupovao glasove, primenjivao sisteme tipa bugarski voz (što na biračkom mestu ne mora da se vidi), kapilarne glasove i sve to je radio u enormnim količinama. Hoćete li da kažete da to nisu neregularnosti? Da ne pričam o katastrofalnom i ulizičkopm izveštavanju medija i o BUKVALNOJ krađi glasova, tipa naknadnog prčkanja po zapisnicima, kao što je bilo na prethodnim parlamentarnim izborima itd. Ne razumem zašto niko, pa ni DJB, neće da proveri zapisnike, kao što je to rađeno posle parlamentarnih izbora, kada su utvrđene jasne neregularnosti. Toga je ovog puta, tvrdim, bilo i više.

 • Postovana jos neko je bio pred,ili zamenik BO.i ne razumem da vam neko suflira sta da radite,izborni materijal se proverava da li je sve na br,Glasacki listovi se OBAVEZNO BROJE nema ocu necu Sa trajnom licnom KARTOM MOZE DA SE GLASA,Sve sto se desava van BM tebe ne bi trebalo da zanima,da li agituje,kupuje,dovozi,odvozi.BM sa okolinom od 50m,ali cak da je i tom prostoru sta ces da uradis,prijavis policiji i oni obicno ne urade to sto ti zelis.Zanimljiva mi je ova zaheftana skripta,objasni mi sta moze stim da uradi da vas 20 ak se potpisete sta vec si htela da kazes da se nekakva zamena izvrsi do dolaska u OIK ili radnog tela kako ga ti krstis.Zapisnik popunjava predsenikBO tj. TI.Prve dve kopije idu RIKu rteca na oglasnoj tabli-vratima BM.Ostale tri kandidatima sa najvise osvojenim glasovima.Vrecu sa izbornim materijalom u OIK NOSIS LICNO SA ZAMENIKOM.

  • Ova vrsta komenatara je neviđena. Da vam kažem SRAM VAS BILO SA VAŠIM KOMENTAROM, nema nikakvog smisla dalje ni nastavljati se na vaš komentar. Koliko vidim vi ste na ti sa ovog savesnom osobom?
   Drugi, za razliku od vas jasno mogu da vide kakva je vrsta uteravanja straha i čistog fašizma u odnosu na potencijalne birače bila u tom bestijalnom i neviđenom pritisku raznih bezočnih odlično organizovanih SNS članova, već šta su, da idu po kućama i pred vratima vrše pritisak na druge po sistemu, da li ste glasali, za koga će te glasati. Ni ne zna se na koliko je broju broju vrata ova banda zombiranih išla više puta. Trebalo je ovo snimati kamerom i koristiti kao dokaz za najodvratniju kampanju, koju je očigledno Vučić i njegov štab fašista smislio!
   To što je Vučićeva kampanja ovog puta uradila, to je u vreme 30-40 godina XX veka bilo čist fašizam koji je olako shvatan ili prećutkivan u Nemačkoj zbog straha ljudi ili ko zna zbog čega već. Očito da se opozicija bavila opet samo sobom a ne glasačima i budućnošću zemlje.
   Šteta što TELEVIZIJA BEOGRAD NIJE SMELA ILI NIJE IMALA SNAGE DA ZA OVAKVU VRSTU NEVIĐENOG TERORA NAD GRAĐANIMA NIGDE NE SPOMENE ŠTA JE RAĐENO SA POTENCIJALNIM GLASAČIMA U TOKU KAMPANJE. NA MOJA VRATA SU U POPODVNIM SATIMA PRE IZBORA DOŠLA DVOJE MLADIH LJUDI I PREDSTAVILI SE DA SU IZ SNS. ZATVORIO SAM IM VRATA BEZ NAMERE DA SA NJIMA IŠTA NASTAVLJA, ALI SVAKAKO JE TO DOKAZ OČAJA KADA SE MLADI U BEZNAĐU ILI VEĆ USLED UTICAJA NJIHOVIH RODITELJA UČLANJUJU U NAJGORI TABOR, SMATRAJUĆI DA TIME PRAVE BUDUĆNOST KOJA ĆE BITI DOBRA ZA OVAJ NAROD. VUČIĆ JE NAJODVRATNIJI LAŽOV U ISTORIJI POLITIKE, I SVAKO KO SMATRA DA JE TO RELATIVNA STVAR I DA TO NIJE TAKO VAŽNO, JER JE TO POLITIKA TEŠKO SE VARA.
   Dakle da ovde postoji država, trebalo bi po službenoj dužnosti podneti krivičnu prijavu protiv svih predstavniika SNS U SVIM GRADOVIMA SRBIJE GDE JE OVAKAV NEVIĐEN PRITISAK VRŠEN NA IONAKO UPLAŠEN I NAROD, ZBOG NEVIĐENOG ZASTRAŠIVANJA GLASAČA. A DA STRAH NIJE NEOSNOVAN GOVORI UPRAVO PRETHODNI KOMENTATOR KOJI POČINJE SA IZLIZANOM FRAZOM POŠTOVANA, A NASTAVLJA CEO TEKST KOJI SAM PO SEBI GOVORI O NJEGOVOJ KULTURI.
   MOŽE DA SE KAŽE, SAMO SAČUVAJ BOŽE!

  • Sacuvaj boze kakve ti ne buloze pises,kamu srece da ih je vise Vucica u izvrsnoj vlasti jer se rezultati vide,od opravke i izgradnje ap,mag,reg,i atarskih puteva do skola i bolnica.

 • I moj suprug i ja na nasu veliku žalost spadamo u tih 45%, živimo u inostranstvu dugo ali preseljenjem u Toronto prošle godine smo ovog puta prvi put imali šansu da damo svoj glas. Zbog neiskustva u vezi izbornog procesa zakasnili smo da se online prijavimo i kasnije su nas odbili tako da nismo izasli na glasanje iako smo planirali. Koliko je gradova u inostranstvu u kojima nema ni mogucnosti da srpski imigranti daju svoj glas. A u inostranstvu nas ima to znate oko 4 mil ok nemaju svi mozda pravo glasa jer su izgubili Srpsko drzavljanstvo ali velika većina nas ima. Poznato je takodje i da zbog tzv “odliva mozgova” velika većina nas nikako ne bi glasala za ozloglašenog gospodina jer zbog takvih smo morali otići, napustiti porodicu, prijatelje, život, dom,domovinu.
  Tako da, neka nam je Bog u pomoći! I nama koji sm otišli i vama koji ste ostali.

  • Kako vas pojedine nije sramota da dirate pokojnike,moj otac,brat,baba i deda su pokojni i niko nije bio u glasackom spisku,a deda je umro 21.12.2016 godine.ostavite ih vise da pocivaju u miru.

 • Ови избори су у свим елементима били нерегуларни осим на бирачким местима. На бирачким местима је све било урађено како треба (осим на бирачким местима на Косову и Метохији).

  • @Милан
   Мени се чини да је Мацура добро показала да ни на бирачким местима није било регуларности. Можете ли образложити своје тврђење?
   (имамо исти потпис на овом сајту као и коришћење ћирилице, али другу e-mail адресу, јер нисмо исти 🙂

  • На бирачким местима увек буде ситнијих нерегуларности. Доказ да су избори регуларни (на бирачким местима) јесте мали број примедби на записник у ситуацији кад је опозиција покрила скоро сва бирачка места, а на многима имала и сталне чланове, заменике и председнике б.о (нпр. Татјана). Свако може преварном радњом у неком тренутку да украде глас или два али организовања нерегуларности на бирачким местима из једног центра није било.

 • Ja sam bio kontrolor na Novom Beogradu.
  Clanovi birockog otpora za parovica su clanovi SNS-a. Bili su zvani da idu na teren. Stariji se vratio jer je star posle vise.
  Zameniku presednika odbora iz SNS-a su zvali porukom da glasa za SNS.
  Jedna devojka je slikala ja sam je specavao drugi kazu samo poruka.
  Jedna zena se bunila jer joj je mrtva majka na spisku.

  Clanovi BO neki su za para-Vuciceve kandidate iz SNS. Kod mene ima potvrda sa Tanjom za Trecu Srbiju.
  Neki clanovi BO se nisu pojavili.
  Puno ljudi iz BO nisu zainteresovani ni za sta osim za dnevnicu. Hoce da malo odrade radi korektnosti i budu tu u 6 i 20 sati.

  Za apsistenciju je kriva opozicija. Da je 15-20 % cak i 25-30% sto je maksimum negde rezultati bi bili drugaciji.
  Da su studenti pre izbora i za vreme izbora pozivali ljude da glasaju bilo bi drugacije. Takodje sindikati i penzionerska udruzenja i NUPs, i intelektualci. Mozda je trebao za sindikate jedan levi kandidat i tu jos neki pravi penzionerski, NOPO, umereno evropski desni, zeleni….

  Apsistencija moze biti iz raznih razloga. Umrli, u inostranstvu, duplo upisani, radi van grada primer-brod, ili ceo dan radi na sluzbenom putu, suvise mlad -18, ne veruju u demokratiju, neke verske zajednice su protiv glasanja-jehovini svedoci…, bolest, pritvor,apoliticni, razocarani, problemi ali ima onih nedovoljno privucenih, zakasnili, lepo vrem,e i mrzi ih.

  Najvise me nerviraju ti apsistenti sve im smeta a ne izadju na izbore. Obicno su najglasniji protiv.

  Opozicija treba pre svega raditi ubuduce na promeni izbornih pravila i birackog spiska.

  DJB bi svakako trebao da ojaca organizaciju, bude agilniji, dopuni program i izvrsi kadrovske promene. I naravno da ima jacu saradnu sa penzionerskim udruzenjima, civilnim drustvom, udruzenjima poslodavaca, sindikata….

  • Zovite opstinu i recite da zelite vasu majku da ispisete iz birackog spiska. Treba vam samo njen JMBG . Meni je to uspelo da obavim telefonom kod opstine Zvezdara.

 • Samo jedno jednostavno resenje: vazece licne karte, elektronske, po njima biracki spisak.
  Azuriran u realnom vremenu, automatski, odmah.

  Izlaznost, nema sta da se broji, usaglasava i cuda neka, elektronski se ocita na birackom mestu – procenat da se prati odmah, u realnom vremenu.

  Gradjani da imaju kod pomocu kojeg mogu da provere da li je njihova l.k. upotrebljena za glasanja ili nije.

  Kakvi crni spiskovi, listici i papirici u odmaklom 21. veku. Ali, ne vredi, nikome nije u cilju da bude posteno, ovde niko nece pravedan sistem.
  Ovde vecina samo zeli da zauzme poziciju blize vrhu i postane nedodirljiva.

  • Neznam koliko je dobio na njenom ali na mom birackom mestu 40%opstina medijana bm29 tamo gde je bio moj sin neznam koji br. BM znam samo da je u os Branko Miljkovic 42%dakle nedovoljnl za pobedu u prvom krugu krao je po selima ali da je narod izaso da glasa nebi mu uspelo ili bi morao da pravi veliku kradjj e sad smo tu smo gde smo videvemo

  • Информација из прве руке :
   620 гласова или 65,26% гласалих.

 • Predpostavljam da će nadležni u DJB dobro izanalizirati rad BO, kao i svojih predstavnika u njima, kako u stalnom tako i u proširenom sastavu na upravo završenim izborima za predsednika Republike. Pored toga, predpostavljam da je određeno iskustvo verovatno dobijeno i na predhodnim izborima 2014. i 2016. na kojima je DJB učestvovao. Imajući to u vidu, kao i da su redovni izbori za Skupštinu Grada Beograda na programu sredinom marta iduće, 2018. godine, predlažem da DJB polako počne sa pripremom za te izbore. Naime na teritoriji Grada Beograda će verovatno biti 1.183 biračka mesta koliko ih je bilo i na izborima za predsednika Republike, pa će biti potrebno obezbediti i najmanje toliko članova BO u proširenom sastavu. A da bi DJB imao po jednog člana BO u proširenom sastavu mora na izbornoj listi da ima najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira, dakle 74 kandidata. Nadam se da će DJB na predstojećim lokalnim izborima za Skupštinu Grada Beograda imati na izbornoj listi 110 kandidata, a da bi se takva lista prihvatila moraće potpisima podrške da je podrži najmanje 3.300 birača. Dakle, na vreme treba napraviti bazu podataka potencijalnih 110 kandidata za izbornu listu, 1.183 članova BO u proširenim sastavu, kao i najmanje 3.300 potencijalnih potpisa podrške izbornoj listi. Sve to treba pripremiti na vreme, jer postoji velika verovatnoća da će istovremeno sa redovnim izborima za Skupštinu Grada Beograda, biti i vanredni izbori za narodne poslanike, a onda se napred navedene brojke i više nego dupliraju, pogotovo kada su u pitanju predstavnici DJB u BO.

  • U DJB pretpostavljam da nisi analizirali rad svojih kontrolora na BM, organizacija, obuka, priprema je bila haoticna, jalova, video koji je pripremljen za obuku je povrsan, zbunjujuci. Oni koji nikada nisu bili clanovi BO mogli su samo da se jos vise zbune slusajuci postovanog profesora. Sa izbore. 20000, DS je organizovala obuku za kontrolore, koja je trajala par predavanja, tako temeljno da nista nisi mogao da zaboravis, evo vec 17-ta godina. jer smo 2000. imali posla sa jednim autokratskim rezimomo Milosevica koji je bio mala beba za ovaga sada. Svoj komentar sam zakljucila da su kontrolori najmanji problem na izborima. sto je TACNO. Tesko da oni mogu POPRAVITI sve NEGATIVNOSTI koje prethode samom izbornom procesu. Evo od jutros citam, AKO JE ISTINA, DACE NAM IZBORE , vanredne parlamentarne, u junu. Pod uslovima pod kojima je vodjena ova kampanja, TO JE SAMOUBISTVO. Licno niti bih izasla na te izbore, niti bih bila kontrolor. PROMENE, temeljne promene, od BS, preko medija , novi RIK, prisutnot u svakoj zaseoku Srbije …… ozbiljna i temeljna obuka kontrolora, koordinacija i saradnja istih, i nece biti problema na BM. NECE MOCI DA KRADU. Ukradu oni PRE SAMOG IZBORNOG PROCESA, a za to kontrolori NISU KRIVI.

  • Naravno da nisu kontrolori krivi za ishod glasanja. Kod mene na BM je sve prošlo kako treba i opet je Vučić imao najviše glasova. Što se tiče obuke, ima na netu dosta materijala, čak i više video predavanja tako da ako je neko hteo da se obuči, mogao je to vrlo lako. I nećemo sada od toga da pravimo nekakvu nauku, ideš tamo, radiš po pravilniku i gledaš da niko ne mulja.

 • Kao clan BO u stalnom sastavu ispred DJB, sa dugogodisnjim iskustvom u radu BO, iznecu svoje iskustvo sa BM U Zemunu. Stvar je u tome kako se postavis. Na BM na kome sam provela ceo dan, radeci sa birackim spiskom , bilo nas je vrlo malo, mislim na clanove BO. Mislila sam da sam jedini prestavnik ispred DJB, da bi se prilikom prebrojavanja glasova ispostavilo da je tu bila i jedna devojka, vrlo mlada, koja je ceo dan provela u drustvu i saradnji sa predstavnicima SNS. Elem, vec na samom startu sam se postavila tako da cu na svako krsenje Pravilnika o radu BO reagovati, traziti da se reakcija unese u zapisnik ili cak obavestiti Opstinsku izbornu komisiju (blef, jer nisam imala ni broj DJB ni kontakt lice, a ne OIK, MADA SAM TRAZILA DA MI SE DOSTAVI), ali upalilo je. Predsednica BO, je shvatila da nisam tu da bi kao ostali , odsedela, uzela dnevnicu i otisla kuci. Listice smo brojali, 3(tri) puta, dok nismo usaglasili, imali smo 2 manje. Pravilo o radu BO, kaze da se o tome obavestava OIK, koja u toku dana DONOSI nedostajuci br. Zahtevala sam, opet na osnovu Pravila o radu BO, da se mobilni tel. NE KORISTE na BM, vec van BM, bilo je otpora, ali na kraju su izlazili da telefoniraju. Tacno je, cesto, bili su u obavezi da svaki sat vremena javljaju izlaznost, sto mi je rekla predsenica BO. Veoma me zanima kako je g-dja Macura znala o cemu telefoniraju clanovi BO ispred SNS. Budimo objektivni i korektni, ako idete i kontrolisete o cemu oni razgovaraju van BM, ko prati ispravnost procesa glasanja? Da se vratimo mom BM. Uzela sam sama da vodim Biracki spisak, niko se nije bunio i vodila sam ga sa kratkom pauzom, ceo dan. Onaj ko je ikada bio clan BO i poznaje tok glasanja zna koliko je vazan BS. Na moj zahtev, citan je JMBG, biraca, bar poslednje 3 kontrolne cifre, a cesto i ceo, jer je spisak po mojom proceni iz 2014 god. Desavalo se da su udate zene prosle godine glasale sa novim prezimenom, a ove godine su u spisku bile upisane sa starim prezimenom. Pronalazili smo ih u spisku i omogucivali glasanje sravnjenjem JMBG i uvidom u sliku na LK, kako je i predvidjeno Pravilom o radu BO. Na BO na kome sam bila glasali su i ljudi sa starom LK, na osnovu:

  На основу члана 8. Закона о избору председника Републике
  („Службени гласник РС“, бр. 111/07 и 104/09 – др. закон) и сходно члану 34.
  став 1. тачка 3. и члану 37. став 3. Закона о избору народних посланика
  („Службени гласник РС“, бр. 35/00, 57/03 – одлука УС, 72/03 – др. закон,
  18/04, 85/05 – др закон, 101/05 – др. закон, 104/09 – др. закон, 28/11 – одлука
  УС и 36/11),
  Републичка изборна комисија, на седници одржаној 16. марта
  2017. године, донела је
  О Б Ј А Ш Њ Е Њ Е
  за примену члана 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора
  за спровођење избора за председника Републике,
  расписаних за 2. април 2017. године
  1. Члан 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора за спровођење
  избора за председника Републике, расписаних за 2. април 2017. године
  („Службени гласник РС“, број 18/17) гласи:
  „Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односно
  важећом путном исправом (пасошем), као и важећом возачком дозволом на
  чијем је обрасцу наведен јединствени матични број бирача.“.
  Бирачки одбор треба да омогући гласање бирачу који свој
  идентитет доказује личном картом са истеклим роком важења, под условом
  да приложи потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтеву
  за издавање нове личне карте.
  2. Објашњење из тачке 1. сходно се примењује и у случају гласања
  бирача ван бирачког места, у складу са чл. 26. и 27. Правила о раду
  бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике,
  расписаних за 2. април 2017. године.
  3. Ово објашњење ће бити достављено бирачким одборима
  образованим за спровођење избора за председника Републике расписаних
  за 2. април 2017. године.
  4. Ово објашњење објавити у „Службеном гласнику Републике
  Србије“.
  02 Број:013-191/17
  У Београду, 16. марта 2017. године
  РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА
  ПРЕДСЕДНИК
  Владимир Димитријевић

  Koliko sam bila upucena, interes je bio da se poveca izlaznost, omoguci svima koji imaju pravo da glasaju, da glasaju. Nisu mogli da glasaju samo sa vozackom dozvolom iako je vazeca, ukoliko nije sadrzala JMBG, opet po Pravilu o radu BO. Sva dokumenta vezana za glasanje, osim kontrolnog i glasackog listica, mogla su se “skinuti” sa interneta. Kako bi neko mogao da ” наметнe попуњавање тог захефтаног записника” ako je originalni zapisnik kod Predsednika BO, koji ga popunjava, i NOSI sa ostalim materijalom da preda u OIK. Po zavrsetku glasanja, na BM na kome sam bila rezultat glasanja je bio: izlaznost veca nego obicno za 29%( kad se uporedi broj izaslih i broj koji obicno izlazi, po recima predsednice BO, koja je ocito na tom BM stalna). Aleksandar Vucic je osvojio 46.5% od broja izaslih biraca. Toliko o izborima na jednom BM u Zemunu. PS: Moje licno misljenje je da kontrolori DJB nisu bili adekvatno pripremljeni, edukovani, koordinisani. Prosla sam “skolu” DS, 2000-dite, bila i predsednik BO, pauzirala jedno vreme, misleci da je red da mladji preuzmu, prijavila se ovaj put …
  Greska opozicije je sto se pristalo na NEREGULARNOSTI pre izlaska na biralista (da sad ne duzim o tome, svi znamo o cemu je rec), sto se PRIHVATA Biracki spisak u kome je preko 800,000,00 biraca vise. Mislim da se nikada vise ne bi smelo uci u bilo kakvu izbornu trku dok se ne sredi BS, obezbede ravnopravni uslovi za sve ucesnike. Kontrolori su tu najmanji problem. Ali to je vec neka druga prica.

 • Apsolutno tacno! Radila za sns 8 god i znam sve. Sve gore napisano je svaki clan jednom radio. U prve pruge je call centar koji ceo dan davi narod na dan izbora, a i par meseci pre toga. I to ne samo Zemunce, nego celu Srbiju. Zemun je glavna masina sns-a. Najozbiljnija zaduzenja imaju i spremni su na sve. A sto je najgore zaljubljeni su u vucica.

 • @Tatjana macura
  Vas odgovor, 6. априла 2017. у 08:28
  Hvala na odgovoru, da pratim rad u Skupstini, ali kao sto rece Beli, promena mora da krene odozdo. Tako smo i radili pre 25 godina, pocinjali smo od mesne zajednice. To sto do sada niste imali 14000 sigurnih poverenika jeste za analizu. Naravno da uvek moze da se napravi losa procena. Ako pricamo o strategiji za dalje, skoncentrisete se na predstojece gradske izbore, preuzmite vlast u Beogradu. Ako razmisljate hladne glave uporedjujuci brojke ne treba kriviti apstinente. Toliki je broj otisao iz zemlje za prethodnih 15 godina, to je oko 500000 glasova, Iz moje kuće je umrla tetka, prosle godine, majka je dementna (ima 89-godina), brat od tetke u bolnici, njegovi roditelji vrlo stari. Jesu opozicija, ali vise ne mogu da odu do birackog mesta, pitanje je da li su uopste imali zelju, da izadju na glasanje, zbog bratovljeve teske bolesti. Sve u svemu, mislim da treba pokrenuti kampanju za gradske izbore sa nasom imigracijom, jer su to sigurni glasove (pametan i skolovan svet). kada vec nemate mogucnosti da se radom na terenu suprotstavite SNS-u.

 • Da li postoji procedura kojom moze da se proveri da li je neko glasao u moje ime u Beogradu i za koga?
  Takodje, da li bi vredelo da se pokrene slicna inicijativa gde bi gradjani iz inostranstva mogli da provere da li je njihov glasacki listi prosao i na kojoj lokaciji?

 • Ovo su bili prvi izbori na kojima sam bio kontrolor. Nisam baš ustao u 4, već u 4.45, ali sam svojim dužnostima prišao sasvim ozbiljno. Na putu do BM, video sam da su aktivisti SNS-a, obnovili plakate i postavili straže. Čujem da su imali i neke kontrolore, koji su ih obilazili s vremena na vreme. Na BM gotovo da nije bilo problema. Skoro da se nije znalo ko je iz koje stranke. Bilo je samo vidljivo da su članovi BO iz SNS-a, bolje organizovani i zainteresovaniji za sam proces izbora. Kao što je i Nikola rekao, neki članovi BO su se pojavili samo da bi uzeli novac, prilikom otvaranja i zatvaranja BM. Ostalo vreme su proveli van BM. Na glasanju posebnu pažnju SNS-a imali su pripadnici Roma, koji su dolazili organizovano, i penzioner koji su izašli u velikom broju. I to je odlučilo izbore.

 • Moram prvo da kazem da NE podrazavam sadasnju vlast, i da se trudim da imam kriticko misljenje ko god da je na vlasti.

  Ucestvujem u radu BO zadnjih makar 15 godina. Malo mi je cudno da su se svi ovi “pokusaji” desili na jednom BM.
  Mislim da ne treba traziti razloge pobede u bilo cemu sto ima veze sa izbornim procesom, birackim spiskom itd.

  Na BM na kojem sam ja bio u birackom spisku je 1055 glasaca, u dokolici sam primetio, koju god stranu da sam okrenuo, da NEMA VISE OD 4 MLADJIH OD 30 god ! Ocigledno stariji deo grada ali opet je bre mnogo.

  Ovi protesti sada su mi malo cudni, dosli su kasno. Zahtevi… nista specijalno nece promeniti i da se svi ispune sutra.
  Misljenja sam da treba pisati peticije koje kada se realizuju imacemo institucije koje nece dozvoljavati pogubne stvari.
  Npr. zakon o poreklu imovine, ili evo sad aktuelna peticija za zakon da svi moraju da glasaju itd.

  Dok se ne formiraju institucije nece biti pozitivnih promena u nasem drustvu. Gradjanski protesti treba da idu u tom smeru.

 • Gospodjo Macura, Cesid izadje u 10 i kaze rezultate na osnovu njihovog uzorka. I to se uvek poklapa sa RIK-om. I tako od 2000.godine je tj.od kad cesid postoji. Sad je tu i ipsos i jos neko i sve isto…
  A pomoci cu Vam gde ste izgubili dosta. Glasala sam dva puta za DJB, a Radulovica znam preko prvih tekstova sa bloga. Podrzavam Vas jer imate ponudu, nesto konretno. Tj.to ste imali. Sada imate najvise ime i prezime Aleksandra Vucica. To nije ponuda. Zato sam glasao za Jankovica, ali bio sam blizu Belog jer je i Jankovic krenuo vasim putem. Ne zelim kritiku AV, ne zanima me on. I on ne zanima narod uopste. Zanimaju me problemi kako ce se resiti. Kazete partokratija…to je vasa ocena. Ne zanimaju me ocene. SNS ce mnogo lako na primeru Radulovica objasniti da partokratije nema jer SR nije bio clan vlade preko partije…onda ide ubedjivanje…nama trebaju resenja za konkretne probleme…nezaposlenost, siva ekonomija, korupcija, demografija i znate jos sta je bolje od mene. Nije priblem Vucic. Nekad ste mislili da je Tadic.
  Pozdrav

  • Ne zanima te AV a hoćeš rešenje problema, a ne vidiš da je AV problem, kažeš da ne DJB ne nudi rešenjea podržavao si kao ranije DJB.

   Za DJB si glasala a za Jankovića si glasao, botino dogovori se sam sa sobom šta si 🙂

   Ovi botovi su toliko sludjeni da u pola komentara zaborave da li komentasrišu kao žena ili kao mkuškarac 🙂

  • Dragi druze…ne cudi me sto se bavite trivijalnim stvarima u komentaru. Ciji sam bot?
   Onaj novinar sto je pisao da je Radulovic ukrao milion dolara me nazvao vasim botom. Sad Vi da sam neciji bot…
   Recite ako ste pokret formirali zbog Vucica. Ako je samo Vucic problem zasto je Radulovic usao u vladu?
   P.S. Posto vidim da Vam je najbitnije to…muzu sam diktirala jedan deo teksta pa verovatno pogresio.

  • Vidis Sumadinac, vec mesec dana je navala DS botova, a posto se sve vise pravih simpatizera javlja da brane Raduleta, navala je jos veca, kao i njihova zbrkanost. Jedina razlika izmedju DS i SNS botova je, sto su DS pismeniji i inteligentniji, potkace i Jankovica i DS onako sa strane, da ne posumnjamo, i pokvareniji su. SNS botovi rade to sto rade zbog prezivljavanja, DS botovi rade to zbog prestiza i moci, a ima ih i mnogo vise od SNS u onih 700000 sa drzavnim poslom, opstine su ih pune, mnogi su sada kao za Vucica, a u sebi gore od besa sto moraju da mu se klanjaju i zele demokrate nazad. Radulovic je odavno udario na osinjak. Demokrate vecinom imaju prave diplome, ali ne za struku u kojoj rade. Javna sistematizacija radnih mesta na osnovu diploma i strucnosti je i za njih pretnja.

   @Dosta je bilo dajte i jednu emisiju o vasim clanovima na lokalu i kontrolorima, pozovite ljude da vam posalju informacije o tim ljudima, danas na internetu se uvek mogu naci vesti iz proslosti sa lokalnim politicarima , pa ako ima uljeza, da vam simpatizeti javljaju, posalju dokaze, upozorite na uljeze i pozovite na saradnju. Neki ne razmisljaju, misle da ste vi iz Beograda vidoviti i znate proslost svih ljudi iz svih opstina koje vam ulaze u pokret. Uljeza ce biti sve vise

  • Poštovana,
   Složio bih se sa vama ukoliko bih AV na putu bilokakvog napretka mogao da zaobiđem ili zanemarim.
   Nažalost to nije slučaj.
   Poješće nam njegovo uklanjanje i vreme i ogromnu energiju koju bi mogli mnogo korisnije da utrošimo ali moramo to prvo.

 • Nisam fan Vučića, niti bilo koje EU-ropske stranke, ali on je stvarno dobio oko 55% glasova živih ljudi . Nije bilo nikakvih prekrajanja zapisnika, jer to bi se primetilo i opozicija bi trubela o tome. Nisu glasali mrtvi ljudi jer je to nemoguće zbog prskanja prstiju, ličnih karti i potpisa . Jednostavno, ljudi su demokratski prodavali svoje glasove za 1000 dindži ili džak krompira . To se dešavalo i u doba Tadića, Đinđića i.t.d. i nije fenomen specifičan za Srbiju nego svuda gde vlada “demokratija” . Sirotinju ne interesuju izbori, nju interesuje da nešto sitno ušićari. Plus, svaka pozicija u Srbiji dobija u startu 20% glasova onih na državnom budžetu koji se plaše za svoja radna mesta. Opet, taj fenomen se video na svim izborima od 90-ih. To je još jedan problem sistema koji dozvoljava glas baš svakom starijem od 18 godina.

  • Poštovani g. Jovice,
   Da nije bilo nastupa opozicionih političara na RTS od 50-ak minuta a naročito Saše Radulovića i Belog Vučić bi dobio 75%.
   Toliko o demokratiji.
   DJB je politička snaga koja takvu demokratiju hoće da promen, da je popravi.
   Čini mi se da je DJB na tom putu do sada bio prilično usamljen. međutim posejao je seme a protestanti koji trenutno menjaju sistem su živi dokaz da je bio na dobrom putu. Nije važan broj koji je glasao za DJB predsednika Sašu Radulovića već broj koji je spreman da menja sistem.
   U vreme kada je Đinđić pokušao da menja sistem bio mnogo usamljeniji i neshvaćeniji nego što je to danas Saša Radulović.

  • On je Jovice dobio 55%glasova od 53%izaslih na glasanje,tako da ustvari je to nekih26% sto stvarno ne daje za pravo da se ovako ponasa,i da su ljudi morali da glasaju pod prisilom i ucenama licno sam video jer sam bio predsednik bo. Ja radim u privatnoj firmi gde se rad ceni pa nikakvih pritisaka nije bilo,ali iz javnog sektora radnici su bili ucenjeni,zamenik mi je bio predsednik skupstine opstine,koristio je sluzbeni auto zajedno sa aktivistima,vodio evidenciju i naravno uticao na glasanje samim svojim prisustvom jer mnogo radi u javnim prrduzecima pa ti cik ne glasaj a ja te vodim u evid.kapilarnih glasova. Zato ovo mora da stane a i da im ne zaboravimo vec kad dodje vreme sudimo za zlodelo.

 • Ja sam redovni apstient i kada bi morao da glasam pod pretnjom smrcu glasao bih za Vucica. Tako i mnogi moji prijatelji.
  Nisam glasao za njega jer previse smara na televiziji i u mom gradu njegovi predstavnici su teska mafija. Verovatno je tako i u drugim mestima.
  Ni drugi nisu nista bolji ali je Vucic barem za 1 promil nesto vise uradio. To je daleko od onoga sta je trebao da uradi i zato nisam glasao.
  Tako razmislja dosta mojih komsija i prijatelja koji su apstinenti.
  Inace za 800.000 vise ljudi u birackom spisku … isti taj biracki spisak su koristili i drugi dok su bili na vlasti i dok su mogli oni da kradu bilo je dobro a sada kada drugi krade onda nije dobro. Niko nije ni pokusao da azurira biracki spisak. Ista govna.
  I ne bih rekao da je 800.000 vise jer tu su i ljudi koji su u dijaspori i nisu na popisu i ne bih rekao da je svih 800.000 glasalo.

  • Poštovani Vlado,
   Brojem stanovnika i statistikom u vezi sa tim brojem bavim se profesionalno, stalno je koristim.
   Prilikom popisa popisani su i naši sugrađani koji žive u insotranstvu a građani su Srbije. Prema tome nema + glasača. Ima samo – glasača jer nam je mortalitet veći od nataliteta sa sve onima u inostranstvu. Tako da broj koji je popisan 2011 svake godine opada po stopi od 3-5% za 10 godina.
   Upravo je bezobrazno loša birokratija na čelu sa ministarkom Brnabić mogla da ovakvu brljotinu brani. I ona je počela kao i AV da obećava kako će u budućnosti to popraviti.
   Protestanti koji su većinom pismeni ljudi takvu brljotinu polupismene partokratske mašine osuđuju.

 • Matematicki dokaz izborne kradje.

  Biraca – 6.724.949. Pakovano u kutije od 2000 listica. Ukupno – 3362 kutije. U svakoj nedostaje 215 listica. Ukupno nedostaje 722 830 listica.

  Broj punoletnih osoba 2011. 5.923.734. Razlika izmedju broja “glasaca” i broja punoletnih gradjana 801 724. Od ovog broja treba oduzeti 0.2% glasaca koji su, po podacima CRTE upisani, a nisu mogli da glasaju, jer su “nestali sa spiska” – 13449. Ukupno 788 275

  ZAKLJUCAK: broj nestalih listica i broj nepostojecih glasaca je skoro isti – NEDOSTAJE 722 830 listica, a ima 788 275 NEPOSTOJECIH glasaca.

  • Vucic je realno, osvojio “1.994.210” – 722830 = 1 271 380 od 5 936 674 ili 21.41%, a opozicija oko 70%, posto Seselja, Paripovica, Stamatovica i Canka ne racunam u opoziciju. Od Vucicevog “rezultata” treba oduzeti broj korisnika budzeta i jedan deo njihovih porodica.

   Mislim da realno sa 5 -10% podrske, ne bi trebao da ima apsolutnu vlast.

  • Mislim da jedino za stamatovica gresis, da je los ili vucicev sigurno ne bi u svom gradu uzeo 70%, a u oblasti bio treci, inace niti sam glasao za njega niti sam iz zapadne srbije, samo moje zapazanje.

  • У кутији је било 2000 листа.Председник БМ је задужила изборни материјал према броју бирача који излазе на то БМ.Госпођа не рече како је решила тај проблем сем да је унела у записник.Да је фалило 215 листа то БМ не би било ни отворено.Биће да је на том БМ било 1785 гласача.

 • Život je iznad prava, uredbi i saopštenja
  Najveći propust ovih izbora su trajne lične karte koje su 200 000 građana posedovale a nisu imale potvrdu koja im nije ni trebala.
  I o tome niko ne priča.
  На основу члана 8. Закона о избору председника Републике
  („Службени гласник РС“, бр. 111/07 и 104/09 – др. закон) и сходно члану 34.
  став 1. тачка 3. и члану 37. став 3. Закона о избору народних посланика
  („Службени гласник РС“, бр. 35/00, 57/03 – одлука УС, 72/03 – др. закон,
  18/04, 85/05 – др закон, 101/05 – др. закон, 104/09 – др. закон, 28/11 – одлука
  УС и 36/11),
  Републичка изборна комисија, на седници одржаној 16. Марта 2017. године, донела је
  О Б Ј А Ш Њ Е Њ Еза примену члана 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике,расписаних за 2. април 2017. године
  1. Члан 16. став 4. Правила о раду бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике, расписаних за 2. април 2017. године
  („Службени гласник РС“, број 18/17) гласи:
  „Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односноважећом путном исправом (пасошем), као и важећом возачком дозволом на
  чијем је обрасцу наведен јединствени матични број бирача.“.Бирачки одбор треба да омогући гласање бирачу који свој идентитет доказује личном картом са истеклим роком важења, под условом да приложи потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтевуза издавање нове личне карте.
  2. Објашњење из тачке 1. сходно се примењује и у случају гласања бирача ван бирачког места, у складу са чл. 26. и 27. Правила о раду бирачких одбора за спровођење избора за председника Републике, расписаних за 2. април 2017. године.
  3. Ово објашњење ће бити достављено бирачким одборима образованим за спровођење избора за председника Републике расписаних
  за 2. април 2017. године.
  4. Ово објашњење објавити у „Службеном гласнику Републике Србије“.
  02 Број:013-191/17
  У Београду, 16. марта 2017. године
  РЕПУБЛИЧКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА
  ПРЕДСЕДНИК
  Владимир Димитријевић
  Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je danas apel i podsetilo građane da provere do kada im važe lične karte i blagovremeno podnesu zahtev za zamenu ukoliko im je istekao rok važenja, kako bi mogli da ostvaruju svoja prava uključujući i biračko.
  24. Mart 2017. u 15:26

  Narod je Vilogorski

  • Papirne lične karte u obliku knjižiće važile su do 31. decembra 2016. godine bez obzira da je u njima pisalo da su trajne. Banke i Poštanska štedionica donele su odluku da do 31. marta 2017. godine te lične karte prihvataju kao dokaz identifikacije klijenta, bez obzira sto su nevažeće. Izbori za predsednika Republike su bili 02. aprila 2017. godine i svaki birač koji bi hteo da glasa sa takvom, papirnom ličnom morao je da bude odbijen.

  • @Gagi
   Vi ste jasno to napisali ali iz kojeg ste to dokumenta izvukli?
   U kojem to dokumentu piše za trajne lične karte?
   Pitam, jer to upustvo je oda protivustavno.
   Vilogorki je sad u dilemi !?

  • Poštovani g-dine Vilogorski,
   Dokument u kome piše da stare (papirne) lične karte važe do 31. decembra 2016. godine, zove se Zakon o ličnoj karti i njega možete da pročitate ako kliknete na link http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html . Kao što vidite, te lične karte kao dokumenat za identifikaciju nisu više važeće bez obzira da li su izdate kao trajne ili do nekog roka. Pored toga svi mediji su krajem 2016. godine objavili informaciju MUP-a kojim se obaveštavaju imaoci starih ličnih karata da ih moraju zameniti do tog roka, http://rs.n1info.com/a217416/Vesti/Vesti/Zamena-starih-licnih-karti.html . Da bi sa starom ličnom kartom, odnosno sa ličnom kartom kojoj je istekao rok važnosti neko mogao da glasa morao je da ima potvrdu od MUP-a da je podneo zahtev za izdavanje nove lične karte. Nadam se da više niste u dilemi.

 • Госпођо Мацура

  зарад истинитости морам да Вам одговорим.

  Гласачки лчистићи се пакују у службеном гласнику у паковањима по 200. 10 таквих паковања се пакују у кутију (кутија на којој пише 2000 – фабричко паковање) Ваш бирачки одбор (на БМ 88) је примио 1788 гласачких лчистића тј. тачно онолико листића колико је и уписаних бирача на том бирачком месту. Број бирача можете проерити у Мин државне управе и локалне самоуправе (предмет бр Број: 208-00-23/2017-28/42-1)
  Члан БО испред СНС за кога кажете да Вам је рекао “Ма ко још и то да проброји? Ми то никад нисмо радили. То одузима превише времена.”, Вам је само скренуо пажњу да нема потребе бројати фабричка паковања од по 200 листића, и предложио Вам је да пребројите само последње паковање у коме се налазило 188 листића.
  Уосталом ко је одговоран ако од РАДНОГ ТЕЛА није примљен довољан број листића за гласање ? Члан БО испред СНС или председник бирачког одбора који сте у овом случају управо Ви ?

  Што се тиче присутности чланова БО приликом отварања БМ и “чувара кутија” испред странака који у том тренутку нису ту излишно је било шта говорити. Због чега странка (било која) делегира човека, који нема довољно одговорности да заступа интересе исте те странке током читавог изборног дана, није проблем било кога до странке испред које је члан БО делегиран.
  Поједностављено – на БМ постављајте људе који могу да одговоре задатку који је пред њих постављен.

  Што се тиче присиле о којој говорите и сами знате да је то прича која не пије воду. Чиљеница је да је СНС најбоље организована странка у Србији и чињеница је да имају широку базу гласача којима излазе у сусрет превожењем до бирачког места.
  Поједностављено речено : нека бака или дека воле Вучића и активисти СНС их овезу до места гласања.
  Због чега Ваш покрет не чини исто са Вашим гласачима ?

  У вези са Вашим наводима о кршењу изборне тишине навешћу Вам члан 5. закона о избору народних псоланика : “Изборна пропаганда преко средстава јавног обавештавања и јавних скупова и објављивање процене резултата избора забрањени су 48 часова пре дана одржавања избора и на дан одржавања избора до затварања бирачких места.”
  Позивање телефоном НЕ СПАДА У ПРОПАГАНДУ ПРЕКО СРЕДСТАВА ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА. Телефон је средство комуникације између људи (у овом случају између странке и њених гласача). Толико би бар требало да знате, ако сте, као што кажете, више пута читали упутства РИК-а и законе.

  Манипулација записницима НИЈЕ могућа, јер као што сами кажете – запсиник се попуњава у 6 примерака и једино је тих 6 записника меродавно за утврђивање крањих резултата избора.

  ГЛАСАЊЕ СА НЕВАЖЕЋИМ ДОКУМЕНТИМА – На Ваше БМ је дошао човек који је имао стару личну карту али је потврду МУП-а да је уредно предао документацију заборавио код куће. ТАЈ ЧОВЕК НИЈЕ ГЛАСАО ! То је једина истина.

  Узгред речено на крају мог коментара, на бирачком месту 88 у Батајници, кандидат Вашег покета је словима и бројевима освојио тачно 8 (осам) гласова. што од укупно гласалих 950 гласача чини 0.85%. Дакле ни један једини проценат НИСТЕ ОСВОЈИЛИ.
  Укупан број гласова на 19 бирачких места у Батајници је био 179 (1,10%).
  Зашто је то тако, вероватно је питање за све те људе који живе 20 км од центра Београда и чије потребе и жеље мало ко од “политичара из круга двојке” схвата и разуме.

  Са надом да ћете бити коректни и објавити мој коментар (ако ништа друго оно због објективности инсформисања)

  Владимир

  • Vladimire, iako vaš komentar i dalje ima elemenata prozivanja, vidi se da ste napredovali pa i mi želimo da iskažemo dobru volju sa naše strane. Pozdrav.

  • “ГЛАСАЊЕ СА НЕВАЖЕЋИМ ДОКУМЕНТИМА – На Ваше БМ је дошао човек који је имао стару личну карту али је потврду МУП-а да је уредно предао документацију заборавио код куће. ТАЈ ЧОВЕК НИЈЕ ГЛАСАО ! То је једина истина”.

   Da dodam i ja jednu istinu. Moja mam je glasala BEZ PROBLEMA sa isteklom licnom kartom, BEZ POTVRDE, u Rumi.

   I jos jednu istinu, na proslim izborima, aktivista SNS u Pecincima je uzeo decu iz osnovne skole “Slobodan Bajic Paja”, i koristio ih za lepljenje plakata, Vase “najbolje organizovane stranke” u univerzumu. Posle izbora, jedan djak je zavrsio u domu, jedan je napustio skolu, jedan je ponavljao, ali se isplatilo, zar ne?

   Kad je jedan nastavnik iz skole protestovao, aktivista SNS je hteo da ga tuce, a kada je nastavnik aktivistu prijavio u SUP, milicija je odbila da intervenise, i receno mu je: “Nemoj da se uzbudjujes, sve sto je nekad bilo nenormalno, sada je noramalno, i obrnuto”. Nastavnik je dobio otkaz pred pocetak skolske godine.

   Da li se i ovo nalazi u Vasem “sluzbenom glasniku, postovani Vladimire?

  • 1-Glasački listići se preuzimaju ZATVORENI SUGURNOSNOM ZATVORNICOM, i njihov broj se utvrđuje TEK NA BIRAČKOM MESTU, NA DAN GLASANjA. To je jedna istina!
   2-Ako birač NEMA potvrdu od MUPa, NE MOŽE DA GLASA, ali. može da se vrati i da je donese, pa da onda glasa. To he druga istina!
   3-Ova pravila su oktroisana od strane RIK, koji čini vladajuće većina. To je treća istina!
   4-Sve ove istine je uvela vlast, nikako opozicija, jer nije ni imala modalitet da tako nešto uradi. To je četvrta istina!
   5-Vazelin se nabavlja u apoteci. Pomoći će vam da se lakše probijete, jer iz kloake lika u kojeg ste zaljubljeni vire samo vaša stopala. To je najtužnija istina!

  • Ispred ds sam bio predsednik bo. Zatvornica se stavlja tek kad se materijal prebroji i predsednik bi potpise zapisnik o primopredaji,dotle materijal stoji na podu. Zato ne lupetaj.

  • Fabricko pakovanje?sta ti pricas covece,listici se stampaju po broju gradjana sa pravom glasa plus dijaspora i uvek malo vise,preuzimaju ih gradovi i opstine po broju upisanih u birackom spisku tj.radno telo i deli predsednicima birackih odbora za svako biracko mesto,ja sam graficar i znam da se automatski broji koliko papira udje toliko i izadje iz masine i da koji zaglavi medj valjke masina automatski signalizira. U cupriji su po100listica bila u stosu i ja sam ih brojao pri preuzimanju.

 • Na birackom mestu br.16. u Novom Beogradu, gde je najvece uporiste vojnih penzionera Vuciceva koalicija je dobila 40%. Samo Jankovic i Beli zajedno imaju vise od ove koalicije. Sa ostalim opozicionim kandididatima, svi zajedno imaju 60% sto su rezultati koji bi vodili u drugi krug.

 • Takođe,
  da li postoje precizni podaci o Dijaspori: koliko ljudi “tamo” ima pravo glasanja, koliko ih je na spiskovima, kakva je bila izlaznost, kako su glasali… Ja imam podatke iz Osla, sa izbornog mesta, i tamo je Saša Janković ODUVAO Vučića.
  Mislim da je ovo jako zanimljiva tema !
  Pozdrav
  Alex M

 • I da se na svim birackim mestima po malo muvalo ( a na mnogim nije, znam iz prve ruke), tj. kupovali glasovi, ubedjivali ljudi, glasali bez dokumenata i sl. to nikako nije moglo nagurati 50% od ukupnog. To je moglo biti samo nekih 5%- 10% glasova. Znaci moguce je da je obezbedilo apsolutnu vecinu i anuliralo postojanje drugi krug. Ali draga opozicijo,( glasala za opoziciju!) sta ste vi uradili dok ste bili na vlasti sa svim tim potezima na kojima muvaju? Sta ste uradili inace dok ste bili na vlasti? Razmisljate mnogo, mnogo sire da dodjete do resenja problema!

  • Niko nije ni rekao da je Vučić pobedio samo na osnovu malvezacija. Neka to bude i 5%-10%. Ono što je zapravo pravi problem, je što su mediji potpuno ugušeni. Opoziciji su zatvorena vrata za nacionalne medije. Van Beograda građani uopšte nisu ni čuli za njih. Na televiziji, na svim kanalima, po ceo dan se vrti Vučić. On je i skupštinu suspendovao kako se ne bi prenosila za vreme predizborne kampanje. Jer, ako skupština radi onda se preko nje promovišu opozicioni lideri a kad se Vučić nalazi na svim medijima po ceo dan u funkciji premijera onda to nije zloupotreba funkcije. Dakle vrlo nefer uslovi i ako želimo da imamo pravu demokratiju onda svim učesnicima mora da se omogući ravnomeran prostor da se predstave građanima. Lako je biti prvi kad se služiš svim tim metodama, ajde da vidimo kako bi prošao u fer borbi.

  • Sanja pa tih 5-10% znači da je ukrao da bi izbegao drugo krug, a što pitaš DJB šta je uradio, jer nije nikad bio na vlasti.

   Možda si glasala za “opoziciju” koja je već bila na vlasti, mada cisto sumnjam, ti si SNS bot

 • Koliko sam ja upucena, clanovi SNSa jesu imali umanjenu verziju zapisnika i imali su zadatak da beleze svaku nastalu situaciju na BM…-nesto lose?
  Sto se tice izbornog materijala i transporta dzaka do OIKa nema nikakve mogucnosti za bilo kakve malverzacije, jer predstavnici svih stranaka imaju pravo da izborni materijal otprate do OIK sa predsednikom i zamenikom koji taj materijal unose kod OIK….
  Takodje, prosto mi je nemoguce da od 28 clanova BO bas svih 28 precuti na nepravilnost tipa stara licna karta bez potvrde, ne nalazi se na birackom spisku, glasa umesto nekog drugog…
  Ljudi polemisete oko stvari koje nisu za komentarisanje, samo tako vasa glupost dolazi do izrazaja… BM je najregularnije mesto, budite u to uvereni!

  • U potpunosti se slažem – i ja sam bila predsednik jednog BM u Novom Sadu i nije bilo nikakvih malverzacija osim što me je predstavnik upravo te stranke iz koje je i gospođa odmah ujutru terala da zovem policiju jer je neko imao u svom prozoru na svojoj kući zalepljen deo novina na kom je Vučićeva slika a kuća se nalazila na manje od 50 metara od biračkog mesta. Kad sam otišla tamo lično da vidim o čemu je reč, jer mi je RIK kog sam prvo nazvala rekao da se lični objekat ne računa u tu odredbu već samo javna površina, zatekla sam bakicu od 82 godine kojoj je pukao prozor pre 3 meseca i koja je tim novinama pokrila pukotinu. Ljubazno sam je zamolila da okrene novine na drugu stranu samo da bih smirila tu aždaju iz DJB i odbila da zovem komunalnu policiju.
   To je bilo jedino što se desilo za tih 13 sati na našem BM a da je odskakaklo od normalnog toka izbora

  • Nije to tačno. Jeste da svi imaju pravo da idu na predaju materijala, ali kada do toga dođe svi uteknu jer imaju preča posla. Jedva se nađe neko, obično neko ko je po prirodi sosećajan čovek. Svi znaju da treba satima čekati u redu da bi se predao materijal, te niko neće da se prihvati toga. Predsednik biračkog odbora mora, zamenik obično se sažali pa pođe i on, a trećeg člana obično ne možete da nađete ni pod tačkom razno. Koliko se meni čini, Vi niste baš upućeni u rad biračkih odbora, ali Vam ne smeta da dajete komentare samo radi komentara. Bot? Verovatno.

  • @Zorica@ Ne znam šta vi SNS botovi tražite na ovom sajtu jer vaše agitovanje i botovanje ovde nema nikakvog efekta na prave simpatizere i članove DJB-a, ovde su zato što razumeju principe DJB i podržavaju 100%, vaši lažima i komentarima samo izazivat još veću ogorčenosta prema vladajućoj stranci

 • Strasno je kako neradnici hoce na vlast da bi uzivali,a nista pametno iza sebe nemaju.svi bi na vlast i drzavne jasle.definitivno sve plate u javnom sektoru treba skinuti na 30000 dinara pa da vidimo ko bi u politiku.

 • I ja sam bila predsednica BO ispred DJB. Na mom biračkom mestu nije bilo loše među stranačke saradnje, svi su prihvatili pravilo da treba da završimo posao kako treba bez obzira iz koje stranke je ko. Odlična saradnja sa svim članovima. Problemi uobičajeni, stare lične karte, nekoliko izlazaka na teren zbog starih i nemoćnih, jedan mladac je fotografisao svoj glasački listić posle glasanja (valjda je trebao da pokaže onome ko će mu platiti taj glas), i to je to. Biračko mesto sa malo glasača. Sve što sam mogla da popunim i pripremim pre završetka glasanja sam uradila. Čim se glasačko mesto zatvorilo, pristupili smo brojanju, mislim da smo svetlosnom brzinom završili sve formalnosti i srećni odjurili na mesto predaje listića…Ali. Ali. Ispred nas je bilo barem 70% drugih odbora koji su navodno završili pre nas. Kako? Nemoguće je da su završili pre nas. Mi smo imali džakčić od jedva 900 glasačkih listića, ono na dnu džaka materijal. Ispred nas džakovi puni do vrha. Nemoguće je da su uspeli da završe brojanje pre nas. Otkud onda ispred nas? Jesu li ispoštovali proceduru? Sigurno ne. Jesu li imali već pripremljene džakove sa materialom? Velika verovatnoća je za to. Kako je to bilo moguće? Imate li ideju? Ja imam svoje mišljenje. Da su izbori neregularni i jako dobro organizovano falširani. Sigurno ne prvi put, i verovatno ne i poslednji.

  • Problem je u tom višesatnom čekanju da se vrati materijal. U većim opštinama je bio haos. Ja sam sve završio u 3 ujutro a kolega je dostao do 5. Takva loša organizacija opštinskih organa plus čekanje na isplatu mesecima demotivišu ljude da se prihvate posla kontrolora, posebno predsednika i zamenika. Kome je cilj lepo da broji i ispoštuje proceduru pa onda da mora da čeka do jutra da preda materijal? Bolje da zbrza kako bi stigao među prvima u opštinu. Eto, i na tom sitnom primeru vidimo kako nam je sistem naopak, kako se odbijaju normalnii ljudi i motiviše javašluk.

 • Tatjana Macura nije osoba koja treba da se bavi izbornom kradjom. Treba da imate radnu grupu od 10 jakih i strucnih ljudi koji mogu zajedno sa drugim strankama, koji bi imali isto tako jake radne grupe. Ovo pokazuje kako ste vi i ostala opozicija organizovani i vodjeni.