Ауторски текст Политика

Протест – бег од језе будућности

Могуће је да протест има вође у потаји. Још је могућније да га нема, јер је тржиште живи доказ да сложене ствари могу одлично функционисати као бескрајно велике мреже људи који имају увид у само део целине. Могуће је да се на протест многи каче јер је садржај политике исисан из институција и гурнут у ништавило.

Тако имамо на истом протесту гласну мањину која би да на демократским тековинама гради неокомунизам и оне који би да на њему граде класичан либерализам, али и тиху већину којој се баш не свиђа оно што се данас дешава, ону велику већину која, на пример, не види неку велику разлику између ДЈБ и Двери с једне стране и ДЈБ и ДС с друге. Иако мањина одлично зна које су разлике, а које су сличности. Могуће је да је протест и зачет од некога ко је хтео нешто врло одређено. Још је могућније да ће отићи у неком правцу који није предвиђен, да ће имати веће или мање домете. И живот је такав, никада није баш онакав каквог га видите десет година пре него што пресецате исти. Како било, имамо реалност у политичкој арени која је побегла из разрушених институција и која се обликује неформално и формално и која може обликовати политику у Србији.

Протест је сигнал да нам је друштво дубоко подељено на један нимало безазлен начин. Није то као кад се делимо на звездаше и партизановце, Европејце и русофиле. Није на сву срећу као кад смо се делили на четнике и партизане. Али дефинитивно је дубоко. Делимо се на оне који су укључени у систем и оне које систем одбацује. На оне који имају права да буду у систему и оне који морају прихватити све вредности система или систем напустити, било тако што ће бити у својеврсној илегали која се огледа у раду на црну, неисказивању својих ставова због последица на властити економски статус, одласку из земље због немогућности запослења… У Србији постоји армија људи које је систем избрисао. Да ли су они 45%, 30% или 70% грађана је небитно, висок проценат искључења значи да је друштво на странпутици јер не користи све своје ресурсе и не омогућава појединцима да се остваре.

Протест није дошао споља, чак и да је зачет идејно. Немогуће је да људи протестују данима у толиком броју само зато што имају од тога директне користи. Немогуће је и то знају они против којих се протестује јер они у прсте познају колико је тешко да имаш људе који за хонорар глуме политичке статисте, а да немају нешто баш јако што их мотивише.

Србија је пред изазовом. Да ли ће постати друштво свих или друштво само оних који добију изборе. Чињеница да су они који сада искључују људе из система сами били годинама искључени не мења ни на који начин погрешност искључивања. Чињеница је да у земљама јаке политичке поделе, као што су, на пример САД, чак ни потпуно необичан републиканац на челу администрације, са већином у оба дома Конгреса не може да искључи демократе из система. Зато је наше питање болно и адресирано превасходно на изабраног председника који на тој позицији нема луксуз да буде председник само оних који гласају за њега. Друштво које искључује ће се суочити са најмање једним, а можда и свим од три подједнако ружна развоја: (1) масовним исељењем које се наставља и које уништава све потенцијале друштва (2) парализом институција и хибридом ауторитарне демократије и безвлашћа (3) катастрофално лошим каријерним изборима, инвестицијама и стратегијама свих у друштву усред несигурности, искривљених информација и недостајућих људских ресурса. Само један од ових развоја довољан је да се створи ауторитарна демократија у којој вођа има формално сву моћ, а моћи нема, у којој је сиромаштво цементирано, а сви напори су да се оно прерасподељује и где не постоји јасна граница стварног и фиктивног. Ако не будемо постигли сагласност свих око тога да ово не могу бити избори Србије у будућности, ми данас потписујемо завет сиромаштву и ограниченој слободи.

Одговорност је на опозицији једнако колико и на власти. Да каналише незадовољство без да присваја оно што није њено и да се спречи било каква назнака да се сме поломити један прозор, а камоли један нос у протестима. Да се изађе са предлозима који стварају услове да се заврши са искључивањем људи из система и да систем буде систем за све наше људе јер су Србију градили наши преци који нису имали идеје да ће се њихови унуци и праунуке свађати око тога ко је напредњак, а ко симпатизер једне од бројних опозиционих опција које критикују напредњаке. Коначно, да истраје на предлозима који отклањају механизме искључивања људи у Србији.

Александар Стевановић
народни посланик
потпредседник “Доста је било”

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Trzisna utakmica, valja se nadati da ce ove demostracije doziveti krah, vidite da dans specijalci vezbaju uz prisustvo kongresmena, i ona iz Napulja je pohvalila izbornu volju gradjana.
  Svodi se, ma sta cinili za dobrobit gradjana Srbije, prete nam raketama, prevedeno sa jezika pajsergastarbajtera.

  Ps

  jbg Igore, izgleda da i lagunu ometaju, ne cuje se vise.

 • @Александар Стевановић
  Кажете -Делимо се на оне који су укључени у систем и оне које систем одбацује.Србија је пред изазовом.
  Да ли ће постати друштво свих или друштво само оних који добију изборе,
  Покрет ДЈБ до овог текста оперисао је спарушеним појмовима окованим у форму начела, од којих не одустаји и на прошлим парламентарним изборима прелазимо цензус и улазимо у скупштину.
  Преко двестахиљада људи су гласали по сопственом убеђењу формираном из чистих убеђенје без било каквих искустваних спознаја.
  На садашњим изборима крах.Тој приступ проблемима је пракса оспорила.
  Промотери ДЈБ су убедили сами себа да су нашли решење за комуникацију са бирачима.
  Е, ево промене парадигме, једног заиста критички доброг аналитичког текста који може свак разумети и прихватоти.
  Смо овако наставите и ево нама симпатизера и гласача.
  Анализа текста није потребна. Јер сам текст осликава сурови ставарност коју ова власт не мења, ове сурове неједнакости, да нису сви грађани исти пред законом и немају исте шансе у хаотичном друштву.
  Ако било шта може да сруши ову власт то су горе наведени ставови.
  Тако мисли Вилогорски. Коме се враћа нада у ДЈБ:
  П.С.
  Савет: ПРОТЕСТАНТИ ДА, ДВЕ ГОРЕ НАВЕДЕНА РЕЧЕНИЦЕ, УБАЦЕ У ЗАХТЕВЕ И НАПИШУ НА ТРАНСПАРЕНТЕ И ЕТО УСПЕХА.
  Први пут добро дефинисани кључни проблеми.
  Поздрав.

 • Pravilno viđenje. Ali komplet ona prava opozicija koja zastupa nas građane, ne sme da prihvati AV-ovo nametanje njegovih “velikodušnih” tu i tamo kontrola u RIK-u. Ako treba, zatražite da vam potpišemo peticiju kojom zahtevamo da imate pristup kompletnom biračkom spisku, spiskovima na svim biračkim mestima, kao i kompletnom sagledavanju izbornih listića. Hoćemo konačno pravu istinu! a ne kako tamo neki lažljivac i lopovčina određuje neka svoja pravila. Neka shvati dečko da nije ON tu Država, već nju čine građani ove zemlje. Ima već jednom da se i mi građani ove zemlje pitamo o svojoj sudbini, i ako sumnjamo u lopovluk vlasti, a sumnjamo, neka ona izvoli da nam se omogući sagledavanje kompletnih izbora, a ako nema čega da se plaši, to će odobriti, a ako to neće, znamo da smo mi u pravu, a oni zbog svega ne legalnog, protiv Ustavnog što su činili, ima da odgovaraju. Koje-kakve priče mene bar više ne zanimaju. Hoću činjenice. I ako treba peticija i da je potpišemo, i za RTS, i njegovo izveštavanje o svemu, bez pristrastrosti bilo kome. Plaćamo ga, i dosta više ma čijeg javašluka. Možda ove peticije mase pripomognu nekom razrešenju. Kao jedinka, ne možemo ništa. Kao organizovane GG, možemo svašta. Sazrelo vreme da se konkretno dela.Ako ne, imamo ulicu, mada ja to ne volim, ali ako mora, šta da se radi. Samo i onda, onim monstrumima ne dozvoliti da plaćamo svojom krvlju, mada ne sumnjam da bi oni to voleli.

 • Opozicija treba da ima bolji program ukljucujuci DJB i jasno organizaciju koja ce izvuci apsistente. Trebaju nam nove partije i pokreti koji ce zastupati interese raznih slojeva drusta. I pre svega program za izvlacenje apsistenata. DJB treba se otarasiti saradnje sa ma kojom organizacijom koja je za partokratiju, protiv minimalnih nacionalnih interesa, protiv podele vlasti, slobode nezavisnih institucija i slobode medija. Treba podvuci veliku crvenu liniju za saradnju sa svakim!

 • Danas nešto razmišaljam… Inače sam vrlo sekptičan oko ovih protesta, pogotovo pre par dana. Smatrao sam da će se izduvati vrlo brzo kao ne davimo beograd. Oni us prokockali šansu da stvore kritičnu masu, pretvarajući ozbiljno zagrejanu masu u vikend revolucionare. Iako sma stanovištva da ovi protesti neće dobiti ozbiljnu dimenziju dok se RTS ne NATERA da obrati pažnju (recimo dobrim molotovljevim koktelom negde gde bar svrbi ako ne boli) ali ajde, neka organizatri misle šta je bolje i pametnije, ne bih se mešao. Bitno je da traje iz dana u dan, drago mi je što sam pogrešio ako jesam.
  Ono glavno o čemu htedoh prokomentarisati je kako je orijentisano jezgro tih demonstranata. Ma koliko bilo blesamo, oni koji su i počeli sve ovo su mahom studenti, dojučerašnji apsitnenti, i vrlo verovatno dobrim delom glasači Luke Maksimovića. Tu se vidi koliko je Radulović bio u pravu kada je tvrdio da kandidatura Belog ima izuzetno pozitivan uticaj. Nemoguće je da bi se ovo desilo samo uz one koji su stali uz Jankovića, tu je broj onih sa pobunjeničkim duhom daleko manji, verovatno bi vikali “Krađa krađa” i dizali nos, pa bi posle sve završilo oštrim kritikama na Peščaniku ili uz pra protestnih šetnji. Njegovi glasači su ovde većinski morali dati tu energiju koja je sve pokrenula.
  Prema tome, iako izblaćena ispala je to vrlo mudra procena i podrška na pravom mestu.

 • Opet vi i to nastojanje, mirno samo mirno…. A svi znaju dok ne počne nemirno nema promena. Devedesetih su demonstracije trajale celu deceniju i tek kad je počelo da se pali i ruši buldožerom je sve završeno za dan. policija i vojska su rekli da neće da idu na narod, dali zeleno svetlo, šta se čeka? To je kao da vas je neko silom uveo u boks meč do smrti a vi odbijate da upotrebite pesnice 🙂 Vučićevi su uključeni u sav mogući kriminal ne prezaju niodčega a mi ćemo da ih pobedimo našim pesmama humorom i ljubavlju hahahahahaha koje naivčine. Čegevara osvojio kubu sa 50 ljudi a naših 100 hiljada gube energiju na ulicama 10 dana. Zato nam je loše jer nemamo muda jer imamo zakasnele reakcije i preblage reakcije.

  Kome narod demonstrira? Narodu? Narod već zna kako stvari stoje… Jel opoziciji? I opozicija je svesna situacije… Jel vlasti? To je kao kad bi žrtva krađe otišla da protestuje lopovu. Lopov je svestan da vas je pokrao i to je uradio svesno i sa predumišljajem vaš protest neće da mu promeni mišljenje. I šta ostaje? Umesto na šetnju u hapšenje. I kraj

  • Ако почнемо да користимо њихове методе, значи да смо исти као они. Друго, шта се добило после та два дана када се срушила Милошевићева власт? Ово сад друштво, чини ми се. Проблем је у друштву. Ово друштво поставља и одржава овакве политичаре на власти. Треба мијењати систем, кроз систем друштво. Јако је тешко кроз труле институције урушеног друштва градити здраво друштво, али је то једини трајан и стабилан начин. Освијестити људе. Зауставити одлив образованих. Промијенити економску и социјалну политику. Ослободити медије. И то не може пркео ноћи. Рецимо да сад Вућић каже “Ево, одустајем, силазим са власти”, како на брзину да се организује здрава група људи која ће да изконтолише труо систем и поправи га. Пре ће бити да ће систем њих самљети. Ја јесам била на протестима, јер имам потребу да се буним против ове власти. И свиђа ми се што си поднијели захтјеве који мијењају систем. И свиђа ми се што позивају на миран протест који не руши.
   Са психолошке стране, нико није никад поправио себе ако му се промјена насилно наметала. Па неће ни врло апатични и гланди и испрепадани народ Србије. Вољела бих да нисам у праву, и да преко ноћи можемо да поломимо пола града и на тим рушевинама направимо ново здраво друштво. Пола града је прихватљива цијена. Али ниста не бисмо добили. Добили бисмо рушевине града и и даље урушено друштво.

 • DJB je pokretač promene sistema.
  DJB je preporučio da se sistem menja prvo uvođenjem reda
  Dok smo mi razmišljali odakle da počnemo, sa kim, sa čim protestanti su to odlučili naprečac. Počeli su od izbornog sistema. Jasno su definisali šta treba uraditi da bi taj sistem dobro funkcionisao. I gle čuda, njihove ideje se poklapaju sa idejama opozicije a pre svega DJB.
  Nama ostaje da pošto sada imamo i parlamentarce predlažemo tehnička rešenja za red.
  Hajde da i za druge delove našeg društvenog sistema iniciramo (ako več nismo) red i uređenje. Nije obavezno da čekamo protestante.
  Mogli bi da se prihvatimo socio-ekonomije jer izgleda da smo tu najbolje potkovani i sa dosta iskustva.

 • Ni dodati, ni oduzeti. Bravo! Kao i uvek, sjajan Aleksandar Stevanović. Bilo da govori ili da piše. Ovakvi su analitičari potrebni Srbiji, a ne kvazi – koji šetkaju od medija do medija, vršeći atak na zdrav razum i dostojanstvo gledalaca, slušalaca i čitalaca.

 • Da li je jasno opoziciji da vam narod upravo drži predavanje? Niste se ujedinili kad je trebalo, zato se narod ujedinio sada. Gledam ih, svi zajedno, šetaju glasači Belog, Jankovića, Dveri, DJB-a, vade se pištaljke podeljene na protestima Ne davimo Beograd. Hoće li se opozicija dozvati u pamet i bar sklopiti pakt o nenapadanju ako već ne može zajedno da nastupa? Možete li kao ljudi da pričate jedni sa drugima, kud se dede zajedništvo pokazano neposredno posle izbora 2016. godine? Tad je opozicija ulivala nadu i bila inspiracija, sada nas deprimira vaša razjedinjenost i zađevice.

 • Od celog teksta najpre sam uočila “da se ne sme razbiti ni jedan prozor,a kamoli nos u protestima”.
  Važi,trudićemo se.Ljudi jednostavno gospodina Radulovića nisu videli u ovoj trci.
  To ne znači da su digli ruke od DJB-a.Po rezultatima moje ankete koju sam sprovodila
  kod prošlogodišnjih glasača DJB-a,prvi izbor je uglavnom DJB,ili drugi a prvi nepostojeća stranka gospodina Jankovića.
  Pa,zaključite sami da li se vredi dalje boriti ili ne

 • Primecujem ovde mnogo mudrih i sveznajucih komentatora a sve ostaje Panta Rei! Dodje mi da mi se smuci sve kada to vidim i citam.Dok vi mudrujete, misevi kolo vode.Izasao sam i da vidim demonstracije!!Kibicera i voajera na sve strane, a verovatno i policajaca u civilu koji broje koliko je naroda izaslo.Cute , zure i cibukaju i to na hiljade!!!Interesantno je da je Vucic izasao sa “preciznom cifrom” i da se neko bavio cak brojanjem po glavi stanovnika.Koja je to drskost i sramota.Brojati do jednog coveka, a sa druge strane lagati i krasti.Ponovo se vracam na video klip koji je objavljen u danasenjm Blicu Online u kome se vidi ubacivanje zaokruizenih glasackih lista na NN izbornom mestu.Neko kaze kako to covek broji u carapama? Kako da ne broji kada su dragi gledaoci i slusaci, sto kaze pokojni Radmilovic, da mu Bog dusu prosti, ubacili svoje sicusne , majusne glasice, a MISONJE se uvukle i kikocu se ubaciujuci na stotine laznih glasova.!!!!!!!Vucic je jedva docekao da se smeje tvrdnjama da je bilo 800.000 a potom 300.000 vise l ubacenih listica, sa sada vidimo i priznaje se javno na stotine.Ko zna koliko je jos tako ukradeno i naduvana cifra da se predje 50% i da nema drugog kruga???!!!!!.ZBOG TOGA IZBORI SE MORAJU PONISTITI, VUCIC NIJE LEGALNO IZABRAN ZA PREDSEDNIKA STO JE EVIDENTNO, a vi mudrujte i savetujte do mile volje,Kao da vas neko slusa i brenzuje!!U okolnostima kakve su danas, a okolnosti nisu legitimne i legalne, nema logike o legalnostima i sta bi bilo kada bi bilo! LOPOVE POD HITNO UHVATITI I UTVRDITI GDE SE SVE KRALO I KOLIKO JE UKRADENO I NA SUD, A SVE PROGLASITI NELEGTIIMNIM I USTANOVITI NOVI PRAVEDNI SISTEM GASANJA!! Gde su posmatraci? Da li postoje( mislim na one koji su dosli satro da kibicuju).???

 • Ових дана жена и ја шврћкамо улицама, не само зато што лекари пензошима против опстипације саветују шетњу. Шврћкамо и запажамо. Дакле:

  1) Међу реткима који припадају некој организованој групи, а који су отворено манифестовали своју припадност, били су „Не давимо Београд“ и „Други круг“, а посредно и „Маркс21“, касније још и „Студентски фронт“.

  2) Првих пар дана „неко“ је у колону споља организовао уносио мале (А4) униформне транспаренте („Пуко је“, „Вучић лопове“…) и квалитетно урађене стикере („Против ненормалног“, „Андреј је бољи“…) и делио их „шетачима“. Већ трећег дана то малаксава, а четвртог не примећујемо нови прилив. Тек јуче, на протесту са радницима ИМТ, се поново јављају наведени стикери. Случајно или не, једну количину ових стикера запазио сам (и снимио) у кеси са јасним ознакама ДС.

  4) Четвртог дана неко је у колону унео мале транспаренте нешто другачијег дизајна и делио их само младима који су их прихватили и подигли у вис. Текст нас је збунио јер је гласио „ДОГОВОР ЈЕ СПАС“. Жена се одмах обратила једној од девојака питањем ШТА ЗНАЧИ ТА ПОРУКА. Збуњени одговор је гласио „Не знам“, на шта је жена упитала „Децо моја, зашто носите поруке које не разумете?“. Девојке су се згледале и побацале их. Више такве транспаренте нисмо видели.

  Закључке остављам онима који ово прочитају.

  Још само нешто. Мислим да млади НИСУ изашли да изразе свој „БЕС против језиве будућности“ већ своје „НЕПРИСТАЈАЊЕ на језиву будућност“.