Ауторски текст Војводина Медији Политика

Појели изборе и сад би да сви ћуте о томе

Посланичка група покрета Доста је било у Скупштини АП Војводине данас је одлучила да предузме одлучније мере борбе против игнорисања стања у друштву које је постало правило понашања институција. Одлучили смо се на оштро саопштење, а затим бојкот дискусије на седници. Сматрамо да седнице треба да се одржавају и зато их не напуштамо. Проблем је што се нису одржавале током кампање и тако је опозицији ускраћена и она минимана видљивост коју у Скупштини може да има. Током кампање ни републичка ни покрајинска Скупштина нису имале заседања.

Наиме, до сада смо о неравноправној политичкој борби, разним злоупотребама и притисцима говорили пред медијима, за говорницом, писали саопштења, али на политичкој сцени оно што говоримо нема одјека. Нема одјека, зато што нема политичке воље. Нема воље, зато што на страни вршиоца власти нема интереса за сређивање стања у друштву. Одлучили смо се за благу форму бојкота, апеле у јавности и заоштравање свега тога кроз креирање иницијатива толико оправданих да ће институцијама бити изузетно тешко да им се одупру.

Наиме, ови протекли избори су оставили демократију у девастираном стању. У атмосфери медијског мрака и екстремно ниске заступљености опозиционих лидера у медијима, у поређењу са заступљеношћу лидера СНС-а, резултати избора су буквално копија медијске слике, осим у случају Белог, који је неким чудом са зачеља медијске заступљености успео да се пласира на треће место. Када упоредимо минутажу појављивања председничких кандидата у медијима са њиховим изборним резултатом, подударност је алармантна. Укратко председнички канидат СНС-а је остварио вишеструко бољи резултат од другопласираног кандидата, што се може директно везати са вишеструко већом заступљеношћу коју је противзаконито имао у медијима. Закључак је да традиционални медији имају апсолутно пресудан утицај на резултате избора и сада кад то јасно видимо немамо други приоритет, већ да их учинимо подједнако доступним свима, баш онако како и закон то регулише, али у овој кампањи никога на власти није било брига за тај закон. И још једну чињеницу морам да подвучем – друштвене мреже нису компензација за замрачене медије и оне нам не могу послужити као замена, нити решити проблем онемогућеног приступа опозиције грађанима.

Такође, у бирачком списку има око 800.000 уписаних бирача вишак. Ово је огроман проценат у односу на укупну популацију. На списку смо током дана гласања налазили и имена преминулих грађана. Логично, јер мртви не могу да се бране. Сарадњом са општинским службама при предаји листа контролора коју смо вршили, стекли смо утисак да матичарске службе изузетно добро раде, што нас је навело на закључак да је оволики вишак људи у списку намеран. Овом темом ћемо се итекако бавити. Веома једноставан софтвер за претрагу матичних бројева би мртве елиминисао са списка у року од једног дана. Само треба узети од матичара списак умрлих и урадити пресек са бирачким списком! Технички је толико једноставно да нечињење по овом питању може бити само намерно. За то време, мртви ту и тамо где је контрола слабија туђом руком могу да гласају, а расељени, пресељени и одсељени гласачи су такође потенцијалне жртве изборних махинација.

Трећа тема о којој грмимо већ месецима је потпуна узурпација (присвајање) јавног сектора од стране политичких странака на власти. Говорили смо о партократији која је појела државу, а сад подвлачимо да је партократија појела и изборе, тако што су радници јавног сектора и са јавним сектором дубоко повезаних приватних компанија послужили као покорни скупљачи капиларних гласова и армија која је на биралиште изводила своје рођаке, комшије и колеге. Изводила их је да гласају, али не за странку којој дају највеће поверење, већ онако како им је наложено. Ово је најгрубље кршење људских права и слобода, најгрубље гажење права на избор, најгрубље урушавање читавог изборног процеса, а хватали смо вршиоце овог злочина на клупама, паркинзима, праговима врата наших суграђана о чему поседујемо велику колекцију аудио и видео снимака и фотографија.

На жалост, познато нам је да се ово не би уважило као доказ у било каквом поступку, осим пред обичним светом који итакако сагледава стварност око себе.

Ми одбијамо да учествујемо у глуми да је стање у реду, да су били избори и да нема примедби. Не можемо равнодушно да посматрамо тренутно стање. Не можемо да играмо у представи демократије, нећемо да будемо марионете. Данас смо у томе били сами, али су нам врата отворена за друге посланике којима је такође претешко да ово гледају.

Светлана Козић
председница посланичке групе
Покрета Доста је било у Скупштини АП Војводине

Повезани текстови:

Како су појели изборе

Само храбро – отпор притисцима на гласаче