Политика Полиција Правосуђе Саопштењe

Годишњица Савамале – тотална разградња кривично-правног система

Пре годину дана у Херцеговачкој улици у Београду суспендовани су правна држава, правни поредак и монопол силе који има свака држава. Држава Србија је за време те акције на том делу своје територије престала да постоји.

Део градске власти уз помоћ полиције и јавних предузећа, уз директну подршку председника Владе, наредио је ноћну акцију у којој је приватна имовина рушена уз помоћ багера фирме ангажоване на највећим грађевинским пројектима у граду, а маскирани људи у фантомкама, за које има података да су припадници нарко мафије, хапсили су и везивали грађане који су се ту затекли, као и чувара који је неколико дана касније преминуо. Ни годину дана након оваквог криминала починиоци нису познати јавности, није подигнута ниједна кривична пријава и нико није кажњен за овако страшан криминални чин.

Суспендовање правне државе које се догодило те ноћи у Савамали наставило се све до данас јер су моћни појединци, почев од председника владе, спречили тужилаштво и полицију да раде свој посао. Случај Савамале постао је симбол и доказ тоталне разградње кривично-правног система у држави. Чињеница да нико није одговарао, да чак није подигнута ниједна кривична пријава доказ је да у Србији не постоји независан правосудни систем. Додатно забрињава чињеница да је због случаја Савамала једино кажњен један недељник који је на одговорност позвао министра полиције, новинари који су аргументовано Небојшу из Београда прогласили за “главног фантома из Савамале”.

Одговорност за суспендовање правне државе у Савамали не може да буде утврђена уколико фантоми буду наставили да владају градом и државом. Све док су тужилаштво и суд под влашћу фантома из врха државне власти случај Савамале неће бити расветљен. Без владавине права и независних институција не постоји ни држава. Нама је цела држава киднапована. Покрет Доста је било захтева од тужилаштва да покаже професионалност и храброст и ослободи се политичких притисака из врха власти. Успостављање правне државе и враћање државе грађанима мора да почне од решавања Савамале.

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Apsolutno podržavam rad vašeg pokreta i glasam za vas od kako ste se pojavili. Sve što ste do sada pričali, toga se i držite i to mi je važno. Najviše mi se dopada što furate svoj fazon ”ne trebaju nam ni ovi ni stari, nego novi”, konkretno, ne bih voleo da morate u koaliciju sa DS. Oni su jedva malko bolji od SNS lopova. Ako smem da dam jednu preporuku, to je vezano za tviter nalog DJB. Pošto vas pratim i na tviteru, konstantno mi stižu obaveštenja o vašim porukama. Naime, pre neki dan, na godišnjicu rušenja u Savamali, svi pričaju o tom događaju a vi o glasanju za set zakona o zdravstvu. Slažem se potpuno da je da je taj set zakona verovatno važniji od Savamale ali propustili ste događaj. Bili ste u senci onih koji su ispratili dešavanja. Neko zlonameran bi rekao da vas to ne zanima ali i vi i ja znamo da nije tako. Ne morate objaviti moj komentar ali ga makar pročitajte i analizirajte. Ne zaboravite da mi sa strane imamo sasvim drugačiju sliku o radu vašeg pokreta nego vi sami. Puno sreće i do pobede!