Ауторски текст Људска права Скупштина

Посланици, обезбеђење и стручне службе Скупштине таоци самовоље Маје Гојковић

Посебне мере безбедности, због којих је забрањен улаз стручним сарадницима посланичке групе Доста је било, мом персоналном асистенту, па и гостима са белгијског универзитета Еразмус, донете су због “овог хаоса”. Тако ми је јуче објаснила генерална секретарка Скупштине Светислава Булајић. Рекла је да су се председница и она договориле да се због „овог хаоса“, а стварно не знам на који хаос мисли, мало обуставе посете.

Питала сам је по ком документу оне доносе такву одлуку и да ли имају право то да раде у околностима када није ванредно стање, она ми је рекла да се мало оштрије спроводи Одлука о унутрашњем реду у згради Народне скупштине. Нема објашњења на који “хаос” је мислила.

Пошто сам о свему обавестила јавност, мом персоналном асистенту је дозвољен улаз, као и мојим гостима са белгијског универзитета, али не и другим стручним сарадницима посланичке групе Доста је било. Бројни посланици опозиције покушали су протеклих дана да у зграду Народне скупштине Републике Србије угосте различите групе људи, али никоме то није пошло за руком јер је обезбеђење добило наређење да нико осим народних посланика и радника у стручним службама не може да уђе. Писана одлука о томе не постоји, или ако постоји, посланици је нису видели, а разлог за такву одлуку остао је мистерија.

Пре него што детаљно опишем како је мом персоналном асистенту и гостима из Белгије прво забрањен, па одобрен улазак у Скупштину, желим да кажем следеће: ми, народни посланици, никада не бисмо могли квалитетно да обављамо свој посао да не постоје људи у стручним службама који су квалификовани, стрпљиви и увек на располагању. Такође, радници обезбеђења су најважнија карика у ланцу безбедности посланика и свој посао обављају високопрофесионално и лично никада нисам доживела непријатност, напротив, желим свима јавно да се захвалим на љубазности и помоћи када год је потребна. Ово се односи и на све остало особље запослено у Скупштини које стручно обавља свој посао.

Међутим, сви они, као и ми посланици опозиционих опција, таоци смо несхватљивих и нерационалних одлука председнице Маје Гојковић и председника Владе Александра Вучића, и још неколико људи из њиховог блиског окружења, чије лицемерје досеже невероватне границе, па су у стању да сопствену одговорност погрешних одлука приписују запосленима у Скупштини, па су и најновију забрану пребацили на раднике обезбеђења.

Водећи се праксом да преко Групе за едукацију могу да угостим различите групе људи, пре две недеље сам путем имејла контактирала групу како бих добила јасна упутства о процедури пријављивања. Добила сам следећи имејл:

Poštovana gospođo Mihajlovska,

Obilazak Doma Narodne skupštine, za zainteresovane grupe građana, realizuje se svakim radnim danom od 9 do 15.30 časova, uz stručno vođenje zaposlenih u Grupi za edukaciju. Obilazak traje od 45 minuta do sat vremena. Grupa ne bi trebalo da broji više od 40 posetilaca

S obzirom da su mart i april meseci kada je povećan broj poseta Narodnoj skupštini, neophodno je da što pre dogovorimo termine posete.

Da biste se prijavili grupu posetilaca, neophodno je da nam pošaljete zahtev na mejl adresu edukacija@parlament.rs, u kome ćete navesti broj posetilaca, datum i vreme koji vam odgovaraju kao i kontakt telefon. U ovom trenutku, slobodni termini su 18, 19. i 25. april.

Sve posete odobrava generalni sekretar Narodne skupštine.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

S poštovanjem,

Тада се још увек није знало да ће бити заказана седница за 19. април и ја сам 11.04.2017. добила следећи мејл:

Poštovana,

Obaveštavamo Vas da smo dobili saglasnost za realizaciju Vaše posete zakazane za 19. april u 14,00 časova.

Potrebno je da nam do 18. aprila dostavite spisak posetilaca. Potrebno je pored imena i prezimena navesti i broj lične karte.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačno,

Међутим, 13. априла добијам нови имејл где ме Група моли да посету померимо за 18.04 због заказане седнице. Сложила сам се да посету померимо за 18.04. и она је реализована веома успешно. Госпођа која је водила обилазак је заиста то урадила веома професионално.

Једна од посетитељки ми је тада наговестила да би требало да јој дођу гости из Белгије и да би било лепо да посете Скупштину. Обавештава ме да би им одговарало да то буде петак 28. април. Групи за едукације шаљем мејл 25. априла следеће садржине:

Poštovana,

Pre svega želim da Vam se zahvalim na divno organizovanom vođenju kroz NSRS. Zaista su svi uživali, tako da možete očekivati da ću Vam se često obraćati tim povodom. Jednoj od posetiteljki dolaze gosti iz Belgije i ona je izrazila želju da ih dovede u Skupštinu. Ideja je da se poseta organizuje u petak, 28. aprila  oko 11 časova.

Da li je moguće zakazati posetu i da li se predavanje može održati na engleskom jeziku?

Након два сата позивају ме из Групе за едукацију и обавештавају ме да није могуће организовати посету. Питам их због чега, кажу да једноставно не може. Замолила сам их да ми пошаљу имејл и писано ми образложе.

Након тога сам се упутила у зграду НСРС. То је било нешто пре 17 часова када је предвиђено гласање о законима који су били на дневном реду. Приступачан улаз из Косовске улице је отворен до 16 часова па је мој асистент отишао на главни улаз да замоли обезбеђење да откључају улаз из Косовске улице. У том тренутку обезбеђење саопштава асистенту да не може да га пусти унутра. Мени откључавају улаз и ја почињем да негодујем и да се питам како је могуће да не желе да га пусте када никада до сада нисмо имали проблем. После краћег убеђивања ипак су га пустили да уђе. Ми смо били свесни да то није њихова надлежност и нисмо се дубље упуштали у разговор. Мој план је био да се обратим Секретаријару НСРС.

У среду 26.04. сам најпре поново послала имејл Групи за едукацију.

Poštovana,

Da li mogu da dobijem odgovor u vezi sa zahtevom za posetu u petak? Dobila sam juče usmeni odgovor, ali s obzirom na to da usmeno ne mogu da zakažem posetu očekujem da i odgovor bude pisanim putem.

Hvala na razumevanju,

Srdačan pozdrav,

Убрзо ме поново позивају из Групе за едукацију и саопштавају ми да је донета таква одлука да нико не може да посети Скупштину. Питам их да ли имају писану одлуку, кажу да не постоји. Захваљујем се и завршавам разговор јер ми је јасно да се њихове надлежности ту завршавају. Доносим одлуку да о томе и о спречавању асистента да уђе у зграду пишем генералној секретарки Скупштине, госпођи Светислави Булајић. Пишем јој следећи имејл:

Poštovana gospođo Bulajić,

Obraćam Vam se kao narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije s molbom da mi pisanim putem, odnosno putem mejla, odgovorite zbog čega se odbija zahtev da u petak, 28.aprila 2017. godine Skupštinu posete moji gosti iz Belgije i još jedna osoba iz Srbije. Ispoštovala sam proceduru kao i za prethodnu grupu i uputila mejl Grupi za edukacije. Odatle su me telefonskim putem obavestili da je zahtev odbijen, ali pisano obrazloženje nisam dobila. Smatram da procedure postoje da bi de poštovale i odgovor “ne prihvata se”, bez obrazloženja, je za mene neprihvatljiv.

Pored toga, juče sam se prvi put susrela sa jednom neprijatnošću, a to je da obezbeđenje nije želelo da pusti mog ličnog asistenta, čiji rad se plaća iz budžeta NSRS, da uđe u zgradu Skupštine. Kao što vam je poznato, on je moj asistent kako bih ja mogla nesmetano da obavljam svoja zaduženja i putiti mene da uđem bez njegovog prisustva je potpuno nezamislivo.

Molim Vas da mi u što kraćem roku dostavite razjašnjenja u vezi sa iznetim činjenicama.

Srdačan pozdrav,

Ljupka Mihajovska – narodna poslanica

У међувремену смо објавили текст на сајту Доста је било о овим дешавањима. Негде око 17:30 позвала ме је генерална секретерка Скупштине да ми се лично извини и да ми каже да ме поздравља и председница Скупштине. Да не може да верује како се то десило да се направи проблем око уласка мог асистента. Да чим нема ње и председнице одмах настане неки хаос. Пежоративно се изразила према радницима обезбеђења, а пропустићу да изнесем тај детаљ до краја. Онда је наставила с причом како у последње време у Скупштину улази ко стигне и то мора мало строже да се контролише. Рекла је да убудуће неће бити проблема с мојим асистентом и да ме она зове лично јер не жели да ово решава преко медија. Онда сам је питала због чега грађани не могу да посете Скупштину. Рекла је да су се председница и она договориле да се због „овог хаоса“ мало обуставе посете.

Замолила сам је још једном да ми одговори на имејл писаним путем у вези са захтевом за посету у петак. Рекла је да ће сутра одговорити. Истичем да ниједан писани одговор нисам добила у вези са обустављањем посета Народној скупштини до данас.

У Одлуци о унутрашњем реду у згради Народне скупштине из 2015. године, у тачки 6 пише:

У зграду Народне скупштине осим народних посланика могу да уђу:

 • грађани који Народној скупштини подносе иницијативе, петиције, представке и предлоге;

 • организоване групе грађаа ради посете Народној скупштни;

 • функционери Републике Србије када долазе службено;

 • високи званичници других држава или влада, делегације и други представници парламената других држава, представници међународних организација и институција и дипломатски представници, који долазе у посету Народној скупштини;

 • народни посланици којима је престао мандат а којима је издата трајна легитимација;

 • запослени у служби Народне скупштине и други запослени чије је радно место у згради Народне скупштине;

 • представници средстава јавног информисања акредитовани за праћење рада Народне скупштине и њених радних тела, односно догађаја који се организују у Народној скупштини;

 • посматрачи домаћих и међународних удуржења и организација и заинтересовани грађани ради праћења рада на седници Народне скупштине и њених радних тела;

 • друга лица која долазе у службену посету.

Тачка 8 ове одлуке гласи:

У случају када се предузимају посебне мере безбедности, режим уласка лица на која се односи ова одлука у зграду Народне скупштине, може да промени, док те мере трају, генерални секретар Народне скупштине, уз сагласност предесника Народне скупштине.

Желимо да знамо до када и због чега се предузимају посебне мере безбедности и докле досеже дискреционо право председнице Скупштине и генереалне секретарке да одлучују о томе ко може да уђе у зграду која припада искључиво народу Републике Србије.

Током данашњег дана, добила сам и усмену и писану потврду да је одобрена посета гостима из Белгије.

Изражавам задовољство што су одлуке о забрани уласка посетилаца из Белгије и решавању статуса мог личног асистента, кроз добијање адекватне попуснице, на крају процедурално позитивно решене и надамо се да ће се у наредном периоду поступати искључиво према утврђеним процедурама, без могућности да се режим уласка лица спроводи према тренутном расположењу и паушалним проценама Маје Гојковић.

Љупка Михајловска
народна посланица
чланица покрета Доста је било – Палилула

Љупка Михајловска

Љупка Михајловска

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

 • Čestitam poslanici DJB na maloj ali vrednoj pobedi u borbi za poštovanje pravila.
  Kada se kako tako uspostavi neki red kvaliteti ljudi iz DJB dolaze do izražaja.
  U neredu SNS-ovci pokušavaju da uspostave red “haosa”. To je njihovo prirodno okruženje i oni ga non stop proizvode.
  Građani-protestanti i njihova udruženja takođe traže red i poštovanje pravila, na svoj građanski način.
  DJB ima potpuno iste stavove kao i građani. Doduše građani ne žele u ovom trenutku političke partije uz sebe. Razlog je “koga zmija ujede i guštera se boji”.
  Ovo se ne sviđa nekima iz opozicije ali DJB upravo želi da se osnovni delovi naše zajednice (građani, ekonomski subjekti, javni sektor, političke partije) samostalo izražavaju i da njihova uloga u društvu bude u ravnoteži.
  Tako će oni koji isto misle i isto traže ali pripadaju različitim grupama uskoro da se vrlo približe. Delovaće svako na svoj način građani na građanski, politčke snage politički a ekonomski subjekti socio-ekonomski
  Jedino javni sektor koji je pod teškom partokratskom okupacijom trenutno neće moći da se oglasi.