Грађевина Саобраћај Саопштењe

Незаконит избор Зорана Бабића на чело Коридора Србије

Избор Зорана Бабића, високог функционера СНС, за директора Јавног предузећа Коридори Србије у директној је супротности за Законом о јавним предузећима који прописује да директор мора имати најмање три године радног искуства на пословима којима се бави јавно предузеће и да не сме бити партијски функционер. Закон је изигран и тиме што је јавни конкурс, који је Влада Србије расписала почетком фебруара, фингиран да би до понизности послушан партијски кадар био награђен великом директорском платом. Избор Зорана Бабића је шамар јавности, порука да у Србији има само послова за ботове и изругивање владавини закона.

Којим је квалификацијама и радним искуством Зоран Бабић, дипломирани машински инжењер који нема ни дана искуства у својој струци, заслужио да води јавно предузеће које треба да заврши изградњу Коридора 10? Ако је заиста изабран на јавном конкурсу, Влада мора да објави списак кандидата који су били лошији од Бабића, у чијој радној биографији нема ни помена да се бавио путарским пословима или грађевинарством. Исто као и председник СНС-а који га на ову позицију поствља, Бабић има радно искуство из области партијског напредовања, а радна биографија састављена је од измештања са једне на другу управљачку функцију по јавним предузећима, општинској управи и спортским савезима.

Постављење члана Председништва СНС-а за директора Коридора Србије показатељ је арогантног односа СНС-а и његовог председника према грађанима Србије и њиховој имовини. Незаконита и неуставна моћ коју је председник СНС-а акумулирао, захваљујући медијској контроли, мери се управо оваквим арогантним, незаконитим одлукама којима показује да се не плаши суда јавности јер га штите медији, али ни контроле законитости својих поступака, јер независних непартијских инстутуција које би спровеле контролу нема. Зато су се сва јавна предузећа одавно претворила у партијске синекуре које плаћају сви грађани Србије, зато су партијски директори постали синоним за губитке који се покривају из буџета и врећа без дна у којој нестаје новац грађана.

Партократија која се огледа кроз партијско запошљавање неадекватно квалификованих, послушних и неспособних кадрова у јавним предузећима и целом јавном сектору је главни проблем Србије против кога се бори Доста је било. Захтевамо професионализацију јавних предузећа и целог јавног сектора и забрану партијског запошљавања. Запошљавање мора да се одвија по јасним и јавним критеријумима шта знаш, а не кога знаш, а свака управљачка функција мора да буде непрестано на провери резултата, а не да партијски директори, попут досадашњег директора Коридора Дмитра Ђуровића, одлазе без полагања одговорности за коруптивне и штетне тендере и лоше пројекте на које је потрошно стотине милиона евра.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vjerujem da su i novoizabrani i prethodni direktor jako los izbor za ovu poziciju.

    Gdje se mogu pronaci podaci o stetnim tenderima i losim ugovorima koji su potpisivani?
    Moze li neko da navede konkretne primjere?

  • Zašto bi izbor ovog srpskog cirkuzanta bio nezakonit kada se zna da krije veliku nezekonitost poput rušenja u Sava Mahali. Tja konstrukter vazduhoplohova je neoborivi poverenik Vučića. U pitanju su polsovi u delu građevinarsta u kome je uvek krađa bilo na pretek. Ne postoje mehanizmi koji bi sprečili namerite , pare su velike a grabež će biti berićetan. Zamislite da postave nepartiskog direktora kome bi stizala daređenja kako će odobravati naloge za isplatu zbog kojih ga čeka dugogodišnja robija, Ni jedan česti čovek ne bito prihvatio. Izvršilac mora biti čovek besumnjivih poverenja i zaštićen kao retka zver.

  • Bravo za tekst. Ovo su stvari koje treba da budu okosnica borbe DJB. Problem ce vam biti jer cete biti usamljeni na politickoj sceni. Ni jednoj partiji ne odgovara javni konkurs za javne funkcije, jer je poenta postaviti kadar sa puterom na glavi kako bi morao saradjivati u kradji. Naravno svako krade na svom nivou i u razmeri sa funkcijom. Kad bi javni konkurs postavljao prestalo bi isisavanje para a to ni jednoj partiji ne odgovara jer je to glavni cilj ulaska u politiku. DJB samo napred sa ovim programom!