Policija Pravosuđe Saopštenje

Šta je sa istragom o atentatu na načelnika beogradske policije?

Ćutanje i sakrivanje informacija koji prate slučaj hapšenja osumnjičenih za atentat na načelnika beogradske policije Veselina Milića nimalo ne liče na uobičajene scensko-medijske igrokaze na koje smo navikli sa predsednikom Vlade i države i njegovim ministrom policije i u direktnoj je suprotnosti sa interesom javnosti da bude upoznata sa stanjem bezbednosti u državi.

Sumnja da je na šefa policije pripreman atentat i potreba da se slučaj rasvetli su od prvorazrednog značaja. Njegovo stavljanje u fioku, poput slučaja Jajinci ili nerasvetljenog ubistva pripadnika organizovanog kriminala, poput Saleta Mutavog, bilo bi opasno za ukupnu bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala..

Šta se događa sa istragom i da li je i dalje u pritvoru iko od petorice osumnjičenih da su pripremali atentat na Veselina Milića? Uprkos hapšenju koje je izvela beogradska policija pre više od dve nedelje, javnost je uskraćena za informacije o tome, a policija je čak odbila da komentariše pitanje o bezbednosti Veselina Milića? Da li se istražuju sumnje o atentatu ili se sve svelo samo na prijavu zbog nelegalnog nošenja oružja? Ova pitanja su posebno važna u svetlu činjenica da su Veselin Milić i inspektori kriminalističke policije ušli u trag i prikupili dokaze o organizovanom kriminalu u koji je uključen vrh vlasti.

Insajderske informacije upućuju na to da su potencijalni likvidatori načelnika beogradske policije bili povezani sa vođom navijača Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, posle čijeg ubistva u novembru prošle godine je ministar policije u javnosti objavio “rat mafiji”.

Saša Radulović je, u svojstvu predsednika poslaničkog kluba Dosta je bilo u Skupštini Srbije, u martu podneo krivičnu prijavu protiv braće Vučić, Aleksandra i Andreja, zbog sumnji da organizuju grupe osuđenih kriminalaca, dilera droge i nasilnika da bi kontrolisali tržište narkotika, prinudno preuzimali luksuzne restorane i otimali vredno poljoprivredno i građevinsko zemljište u Srbiji. U prijavi je predloženo saslušanje upravo Veselina Milića i pripadnika UKP koje su braća Vučić sprečavala da sprovode istragu o aktivnostima Saleta Mutavog i Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i niza drugih povezanih lica. Umesto da sasluša Veselina Milića o vezama vrha vlasti sa organizovanim kriminalnim grupama, tužilaštvo je u rekordnom roku i pod očiglednim političkim pritiskom odbacilo krivičnu prijavu, a da osnovne istražne radnje koje se prijavom traže, nisu preduzete.

Imamo puno dokaza koji ukazuju na to da je ugrožena bezbednost šef beogradske policije zbog njegovih saznanja o vezama braće Vučić sa organizovanim kriminalom. Zahtevamo da se slučaj planiranja atentata na njega rasvetli i da tužilaštvo profesionalno završi istrage ubistva Saleta Mutavog i misterioznog pronalaženja arsenala oružja u Jajincima, koje je sa svim tim povezano, a o čemu se ćuti nakon što je javnosti podmetnuta priča o “parcijalnom DNK” i navodno nedovoljnim dokazima da se istraga okonča.

Ukoliko zataška slučaj planiranja atentata na Veselina Milića tužilaštvo će pokazati da je država nemoćna da se obračuna sa mafijom, odnosno organizovanim kriminalom u kome su povezani trgovina narkoticima, iznude, nasilno preuzimanje firmi i građevinskog i poljoprivrednog zemljišta. Pokušaj zataškavanja ovog slučaja će suštinski biti još jedan dokaz da je država u sprezi sa organizovanim kriminalom i da u stvari živimo u kriminalnoj državi braće Vučić.

Povezani tekstovi

Krivična prijava protiv braće Vučić zbog kontrole tržišta narkotika u Srbiji

Odgovor Tužilaštvu za organizovani kriminal

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U ratu smo bili slobodniji. E moja voljena Srbijo jeste mi te žao. Ne znam, a znam dobro istoriju, da li si u istoriji bila ikada na većem DNU.

  • Čovek je sve tvrdnje DJB decidirano odbacio i demantovao. Ne znam koji su razlozi ali znam da u poslednje vreme pokret trpi ozbiljnu štetu jer se uglavnom sve što kažete ispostavi kao netačno. Ne znam u kom ste odnosu sa tim čovekom, da li je ucenjen, ili vas je prosto navlačio ali znam da DJB ovako više ne sme da nastupa zbog ozbiljnog urušavanja kredibiliteta pokreta.

    • Izvini Ivane, ali nije baš tako kako kažeš. DJB ovde insistira na činjenicama i poštovanju procedura koje moraju istrage da imaju. Javnost zaslužuje odgovore ali konkretne odgovore koji su rezultat objektivne istrage a ne ono što kaže neko drugi pa bio to i Milić. Ne može neki događaj da se stavi “pod tepih” zato što je to Milić tako odlučio. Ja kao građanin hoću da znam šta je pozadina svega toga, zanima me šta se zaista desilo, zanima me zašto Milić kaže to što kaže, da li je ucenjen ili ima neki dil, mnogo tu ima pitanja a malo odgovora. DJB radi pravu stvar što aktuelizuje tu temu iako oni sami ne mogu da je reše. Iz aviona se može videti da tu nešto smrdi i da mnogi hoće da se pređe preko toga kao da ništa nije bilo. A bilo je.

  • A šta je sa istragom o “atentatu” na A Vučića !? To je početkom godine bila glavna tema skoro svih medija …

    • Ništa, predstava za narod, isto kao i sve drugo što radi Vučić. Kad god mu padne popularnost ili treba da skrene pažnju sa nekih bitnih stvari, odma kreću hapšenja (pronalazi se nekakva droga i slično), kreću priče o atentatima, onda priče o nacionalizmu (izađe na govornicu pa pusti nekoliko packi ka Hrvatima, Bosancima, Albancima, Francuzima… kome stigne…) i tako. I onda dođu izbori i građani odluče da ostanu kući. Ništa gore nego narod koji nema volju da se izbori sa autokratom.