Ауторски текст Војводина Финансије

Добровољни даваоци туђег новца

Након што је Агенција за борбу против корупције издала саопштење у коме каже да тобоже није у могућности да објави извештај о трошковима изборне кампање коалиције око Српске напредне странке, помислио сам да га никад нећу ни видети. Међутим, након три дана Агенција издаје ново саопштење у коме преобиман извештај од готово три стотине страна доставља јавности на увид путем линка.

Прво што затичем кликом на линк јесте ставка у извештају која се тиче „прилога физичких лица политичком субјекту“. На овом списку налази се 6940 лица који су били спремни да подрже кампању малог Алека за председника. Наравно, та могућност је потпуно у складу са Законом о финансирању политичких активности, али и даље постоји сумња. Настављам да листам и затичем велики број лица из Старе Пазове која је мало место и сви се у њој познајемо. Новац је дало преко стотину педесет грађана нашег места! Већина донатора је за кампању великог вође издвојила чак 40.000 динара, што представља нешто мање од просечне бруто плате у Србији и није мали износ.

Читајући имена лица примећујем да се међу донаторима, гле чуда, махом налазе познати локални кадрови Српске напредне странке. Од директора јавних предузећа па све до нижих и најнижих чиновника локалне самоуправе. Многи од њих запослени преко страначке Националне службе за запошљавање – Српске напредне странке, а сада испуњавају своју партократску обавезу и одвајају део колача за свог лидера.

Неки од њих имају мању плату од донације. Одакле им новац питам се?! А има и оних који су уместо свог имена ставили као донаторе своје жене, децу, ужу и ширу фамилију само да се они не би нашли на списку. Оно што ме је највише зачудило је да се на листи донатора налазе и поједини студенти, као и незапослена лица. Опет се питам одакле долази тај новац?

Имајући у виду ко у Србији има тапију на право и правду, како је „прошла“ донација домаћице Драгице Николић од 100.000 евра свом супругу за предизборну кампању, наслућујем исход и ове фарсе.

Да ли је овај новац њихова лична донација, или долази из неког другог извора треба да утврди Агенција за борбу против корупције и други надлежни органи. То није посао поштених и пристојних грађанки и грађана. Ипак неко мора да постави питање одакле долази политички новац и да ли је партијска спрега кадрова јавног сектора са врхом власти изграђена на бази злоупотребе њихових функција и новца свих пореских обвезника.

Огњен Маринковић
секретар Општинског одбора
„Доста је било“ Стара Пазова