Politika Saopštenje

Zbog Vučićevih pretnji nasiljem, protest u sredu samo u 18 sati

Sloboda izražavanja i političkog delovanja podrazumeva da građani mogu da se okupe u vreme inauguracije Aleksandra Vučića ispred Skupštine Srbije i da mirno izraze svoje neslaganje sa pretvaranjuem Srbije u partijsku državu jednog čoveka. Ovakvi protesti su bili mogući i u vreme Slobodana Miloševića. Setimo se samo da su ga građani neometano gađali starim cipelama ispred Skupštine. Danas je mnogo gore, jer Aleksandar Vučić je juče izrekao pretnje mirnim građanima da će ih zasuti nasiljem ispred Skupštine.

U strahu od građana koji su pre dvadesetak dana najavili proteste tokom njegove inauguracije, krio je datum i vreme kad će se to dogoditi. To je skandal do sada neviđen u pristojnim demokratijama, jer ko normalan i zbog čega krije najobičniji protokol koji ne bi trebalo da ima naročiti značaj. Zatim je naredio da se organizuju stotine autobusa njegovih plaćenih pristalica koje dovodi u Beograd da bi mu tapšali i da bi izrežirao predstavu o navodnoj “ljubavi” koju gaje prema njemu. Kao i svaki autokrata koji vlada ucenama i strahom i Vučić patološki žudi za ljubavlju i još više se plaši da mu neko u lice kaže da je omražen.

U svom starom stilu da najavljuje nekakvu katastrofu koja mu se sprema poput “makedonskog scenarija” za koju kasnije otkrijemo da je njegov “srpski scenario”, Vučić je juče novinarima “otkrio” da mu opozicija pred Skupštinom priprema “nemire” i da planira “sukobe” sa njegovim “pristalicama”, “kontramiting” i “da će nekoga da bije”. Aleksandar Vučić je otvoreno zapretio građanima koji se ne plaše da javno pokažu svoje nepristajanje na njegovu diktaturu da će se suočiti sa nasiljem.

Protest je bio planiran u dva termina: jedan ispred Skupštine u vreme zasedanja Skupštine i drugi u 18 časova na Trgu Republike. Zbog ovih pretnji i namere Vučića da izazove haos i nasilje pozivamo svoje članove, simpatizere i sve građane da Vučiću ne dozvole da izazove nemire i da se mirno okupimo i protestujemo na Trgu Republike u 18 sati u sredu. Dođite da pokažemo da ne pristajemo na diktaturu u Srbiji, da zaslužujemo pravnu državu u kojoj vladaju pravo i pravda i gde su institucije jake, a Skupština i Vlada nisu marionete u rukama jednog čoveka bez dana nepartijskog radnog iskustva koji uništava Srbiju.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vreme je da i ljudi iz unutrasnjosti kranu put Beograda. Nije valjda da se u unutrasnjosti bolje zivi nego u Beogradau? Da li je Vuciceva katastrofalna ekonomska politika najvise pogodila unutrasnjos ili Beograd? Da li ucene, pritisci, lisavanje dostojanstva izrazeniji u unutrasnjosti ili u Beogradu? Srbijo probudi se.

    • Slazem se. Nema nista od protesta po drugim gradovima, cak se ni bgu vise ne skupljaju.

  • Tebalo bi svi da protestuju,od osnovne skole do penzionera.Na svim skupovima,politickim i sindikalnim,polovinu su cinili gradjani iz unutrasnjosti i to vec par godina.Beograd je omanuo.Niko nije protestvovao kad su oteli STB,ukinuli Utisak nedelje,izglasali lex specialis za BNV,a to su lokane stvari,a protestvovalo se zbog platana na bulevaru i iseljavanja Roma ispod mosta i Djilasa.Sada nas iseljavaju redom iz Srbije,dok kao ovce cekamo na klanje.Ponesite veceras sve narandzaste zastave,da se vidimo,i majice i kackete.