Политика Реаговање Саопштењe

А од Вучића – банана држава

Нема демократске државе на свету у којој је икада председник владе трчао трку за председника Републике и сам од себе примио оставку. Александар Вучић је први председник Владе/Републике који је то урадио и Србију тако увео у ред банана држава у којој нема закона, процедура, ни институција, а све је постало само смешна позорница за диктатора уплашеног да ни минут не буде без функције.

Кад је јуче пала Влада, кад је Александар Вучић поднео оставку председнику Народне скупштине о томе је обавестио председника Републике Томислава Николића. По члану 132 Устава, након констатовања пада владе, председник Републике, Томислав Николић је дужан да покрене поступак за избор нове Владе. Од једне нормалне процедуре, какву прописује Устав, Александар Вучић је направио смејурију и за мање од 24 сата после пада Владе, положио данас заклетву у 12х, како би сам од себе примио оставку, док Тома још не прочита пошту. Тако је себе довео у “привилеговану”, а у ствари недостојну позицију каква постоји само у државама без закона и институција, да као председник Владе самом себи као председнику Републике поднесе оставку.

Да би што краће био без функције, да би из фотеље председника Владе што брже, за мање од 24 сата, сео у фотељу председника Србије, Александар Вучић је морао да се “такмичи” са спретношћу и брзином којом Томислав Николић отвара председничку пошту, да га спречи да отвори писмо у ком га обавештава да је пала Влада и да док писмо путује из Немањине 11 до Андрићевог венца, први дотрчи до председничке фотеље и сам прими своју оставку на место председника Владе. У луткарској представи коју нам је Александар Вучић приредио да би наврат-нанос постао председник Србије погажен је Устав и законске, демократске процедуре а држава је тим примитивним сценариом декларисана као банана држава.

Најоштрије осуђујемо понижавање државе коју је Србији приредио Александар Вучић. Доста је било ће урадити све да институције ојачају и да се власт Александра Вучића сведе у институционалне оквире, а Србија поново постане правна држава.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар