Ауторски текст Економија Јужна Србија

Једна сасвим (НЕ)обична табела

У мору скандала које живимо и у којима се давимо, једна сасвим необична ( и већем делу јавности потпуно неразумљива) табела прошла је неопажено. Но, не сумњам да ће већини оног дела економије Србије која још увек успева да понешто произведе, оног тренутка кад буде почела да се примењује у пракси – постати јако важна.

Погађате, ради се о предузетницима и власницима малих предузећа. Али оно што паметан не може ни да замисли, „стручњаци“ из Министарства који се консултују са још већим „стручњацима“ из Привредне коморе замислили су и спровешће у праксу већ 1 јануара 2018.

О каквој се табели ради?

Знате да су сви обвезници ПДВ дужни да, сагласно члану 46. став 1. Закона о порезу на додату вредност („Службени гласник РС”, бр. 84/04, 86/04, 61/05, 61/07, 93/12, 108/13, 68/14 – др. закон, 142/14, 83/15 и 108/16 ), ради правилног обрачунавања и плаћања ПДВ, воде евиденцију на начин који омогућава контролу обрачунавања и плаћања ПДВ у сваком пореском периоду. Та се евиденција води у нечему што се зове ПОПДВ образац.

Е сад, новим правилником о евиденцији ПДВ (“Службени гласник РС” број 80 од 30.09.2016. године) 1 предвиђен је нови ПОПДВ образац чији почетак примене је заједно са новим правилником о евиденцији ПДВ одложен за 1. јануар 2018. године – и који има 280 поља.

Дакле, за разлику од  ЕУ ,чијим је актима предвиђено да се пређе са садашњих просечно 39 поља у пореској пријави на 36 поља (колико је предложено од стране Европске комисије) – у Србији се прелази са 17 на 297 поља (пријава 17 + преглед 280).

Иако је главно оправдање „стручњака“ да ће се овим постићи боља наплата ПДВ-а и значајно смањити проценат оних који раде у тзв „сивој“ зони, за ове тврдње не да нема никаквих доказа – оне су потпуно сумануте. Привреди која све брже умире, малим породичним фирмама које грцају у дуговима и боре се са гигантским буразерским творевинама за сваку мрву хлеба, сада се додатно компликује пословање.

Наравно да ће мали поднети највећи удар – јер су трошкови подношења ПДВ пријаве увек већи за микро и мала предузећа него за велике. Колико времена треба да се попуни 280 поља информацијама (анализе показују да ће бити потребно најмање 20% времена више). Колико нових намета чека предузетнике од 1 јануара?

Анализа стручњака каже следеће:

  • Рецимо да у Србији има 50.000 привредних субјеката које ће имати већи обим ручног уноса и да су сви тромесечни обвезници
  • Рецимо да је за те привредне субјекте до сада у просеку за унос у евиденције ПДВ било потребно 6 сати тромесечно а да ће сада бити потребно 18 сати (12 сати више за сваки привредни субјект) тромесечно
  • Користећи најнижу зараду + 50% као трошак радне снаге долазимо до податка да један сат рада вреди 264 динара бруто (основ нето од 130 динара за 2017. годину).
  • Обрачун за годину дана: 50.000 x 12 сати x 264 динара x 4 тромесечја = 633.600.000 динара или преко 5 милиона евра.

Укратко, ова табела доноси  велике трошкове за привредне субјекте,биће 3 пута обимнија од најобимније у ЕУ и 7 пута обимнија од просечне у ЕУ и НЕЋЕ допринети бољој наплати пореза и сузбијању сиве економије

Сваког дана, сваки предузетник у овој земљи опсена устане и помисли „Боже,какво ли ме лудило данас чека?“ Јер све је очигледније да се у Србији предузетништвом баве само лудаци као ја – или лопови и буразери, ситним цревцима међусобних интереса повезани они.  

Оливера Јовић
регионална координаторка покрета „Доста је било“, Лесковац

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар