Autorski tekst Skupština

Branka Stamenković: Totalno drukčiji od drugih

– Niste se vi uklopili… – reče mi pre neki dan jedna službenica Narodne skupštine dok smo ispijale kafu u dvorištu u pauzi zasedanja.
– Tačno tako. Nismo! – odgovorila sam joj visoko podignute glave i s ponosom u glasu.

Godinu dana poslaničkog mandata u Skupštini Republike Srbije proveli smo boreći se protiv nakaradnog sistema po kome se u njoj “radi”, a ne uklapajući se u njega. I to sve se usput iščuđavajući što tumačenju pisanih pravila, što insistiranju na misterioznim “praksama” (ili, tačnije rečeno: običajnom pravu) na koje se vladajuća većina iznova pozivala.

Moja najveća bitka odvijala se na Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Na prvoj sednici mogla sam usmeno da podnesem zahtev za dopunu dnevnog reda, ali na drugoj već ne. Potom je moj pisani zahtev za dopunu dnevnog reda s pisarnice krenuo na tako dug put da ni do dana današnjeg nije doputovao gde treba. Na četvrtoj sednici predsedavajućem se omaklo da mi da reč pod tačkom “Razno”, ali na sedmoj mi je već objašnjavao da je na bilo kom sastanku radnog tela potpuno neprihvatljivo imati tačku “Razno”. Jednostavno ju je – ukinuo. Čim je shvatio da na sastanke dolazim pripremljena i rešena da na najbolji način iskoristim svojih 10 minuta za raspravu po svakoj tački dnevnog reda, počeo je da ih objedinjava kako bi ih bilo što manje. Na 23. sednici Odbora ofirao se koliko ga nervira svaka moja prijava za reč, nazvavši me “logoreičnom ženom”.

Da, istina je – nismo se uklopili. Nismo legli na rudu, nismo se uhvatili u kolo, nismo pristali na “dođem ti – dođeš mi” pravila.

Ističem to s ponosom i visoko podignute glave!

Branka Stamenković
narodna poslanica
članica Dosta je bilo – Novi Beograd

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Branka,ja vam se divim kako se snalazite u tom Skupštinskom zmijskom gnezdu.
    Po prvi put u životu se razmišljam da postanem član neke političke stranke,ma koliko mi se politika gadila.
    Potpuno ste drugačiji od svih.
    Po drugojačijosti prevazilazite okvire ove zemlje.
    Neverovatno je koliko vas ignorišu u medijima.
    DJB u medijima ne postoji,kako naravno u onima koji su pod direktnom kontrolom vlasti, tako i pod nazovi opozicionim.
    Vučić naredio.
    Očekivala sam da od Vas čujem bar jedno “Idemo uživo!” na protestu u trenutku kada ste bili ispred RTS-a,
    ali se to na žalost, nije dogodilo.
    Sledeci put 🙂

    • Poštovana Tanja,

      Želim da Vas ohrabrim da se politički aktivirate. Neophodno nam je više žena u političkom procesu, pre svega zbog toga što žene sa sobom donose neke malo drugačije poglede na društvene probleme, njihov poredak po važnosti kao i najbolji način rešavanja. Moje je lično iskustvo da je veoma teško “nagovoriti” sposobne i vredne žene da uđu u politiku, pre svega zato što se svima (pa i ženama) gadi ono u šta se taj politički proces pretvorio kod nas (a to i Vi kažete). Malo je to dilema poput one o kokoški i jajetu – da li čekati da se politička kultura kod nas promeni sama od sebe ili ući u to blato i menjati je? Uverena sam da bi veći broj žena u politici ubrzao promenu tog trenda. Još jednom, molim Vas: nemojte samo razmišljati, već krenite i u akciju. Navijam za to!

  • Ako ništa drugo pisana svedočenja (podržana audio-video snimcima) prikazala su velikom broju građana Srbije tehnike i tehnologiju rada Skupštine. I one na javnim sednicama i one po kancelarijama, hodnicima, odborima.
    To je vrlo velika novost. Ovakvim uvidom građani koji su birali sve poslaničke liste jasno su se mogli uveriti kako pripadnici tih lista deluju. I za koga deluju. Koliko je tu zastpljno zastupništvo građana a koliko partokratskih i drugih interesa.
    Upornost i doslednost DJB je u ovom pogledu puno učinila za razvoj svesti građana Srbije. Očekujem da sa njom nastave.

    • Poštovani Borislave,

      Drago mi je da se prepoznajete naš trud i zalaganje u procesu demistifikacije rada Narodne skupštine. Nakon ovih godinu dana mogla bih utiske o tom radu da sažmem i u onoj staroj narodnoj: Spolja gladac, a iznutra jadac.

  • Draga Branka, hvala vam što ste niste “uklopili”. Uveli ste nove standarde u bavljenje politikom u ovoj zemlji. Ovo vreme koje ste proveli u Skupštini mi je dovoljno da vidim da ćete istrajati i da ćete ostati dosledni vašim idealima. Drago mi je, takođe, što konačno imam za koga “bez rezerve” da glasam i što više ne moram da biram “manje zlo”.

    • Poštovana Ana,

      Mi nećemo odustati. Nećemo se “uklopiti” i nećemo se uhvatiti u kolo, nego ćemo se iz petnih žila truditi da sve menjamo i uspostavljamo sistem.