Autorski tekst Politika

Džeparac Maje Gojković

Na dnevnom redu sutrašnjeg Administrativnog odbora Narodne skupštine nalazi se zahtev za davanje pozitivnog mišljenja Maji Gojković da, pored funkcije predsednice Narodne Skuštine, može obavljati i funkciju predsednika Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizirajućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Tri su krupna razloga zbog koga bi Administrativni odbor morao odbiti davanje pozitivnog mišljenja:


1. Vlada RS postavila je Maju Gojković na ovu funkciju suprotno odredbama Zakona o javnim agencijama

U članu 16. ovaj Zakon jasno propisuje da u Upravni odbor može biti imenovano samo lice “koje je stručnjak u jednoj ili više objasti iz delokruga javne agencije”. Zašto je Vlada Republike Srbije umislila da je diplomirani pravnik stručan za oblast jonizirajućeg zračenja i nuklearnu sigurnost – ostaje apsolutno nejasno.


2.Postavljenje je takođe u suprotnosti sa odredbama Odluke o osnivanju Agencije za zaštitu od jonizirajućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije

U tački 8. ove Odluke definisano je da Vlada RS u upravni odbor imenuje članove na predlog različitih institucija i organa, a potom među njima bira i imenuje predsednika.

Na osnovu podataka objavljenih u registrima Agencije za borbu protiv korupcije vidi se da je ovaj Upravni odbor od septembra 2016. godine radio u krnjem sastavu, te je umesto predviđenih pet imao samo četiri člana. Predsednik Upravnog odbora je od maja 2013. godine bio dr Vladimir Udovičić, naučnik iz Instituta za fiziku. On nije dočekao kraj svog petogodišnjeg mandata na toj poziciji, već ga krajem maja 2017. godine Vlada RS razrešava dužnosti predsednika, istovremeno na njegovo mesto postavljajući Maju Gojković, a da je prethodno nije imenovala za člana.

Vlada RS je sasvim bahato zaobišla propisane procedure za imenovanje novog predsednika. Umesto da prvo upotpuni krnji sastav UO imenovanjem nedostajućeg petog člana, pa da onda eventualno razmatra smenu jednog i imenovanje drugog predsednika, Vlada RS je krenula u partijsko kadrovisanje po sopstvenom nahođenju. Dr Vladimir Udovičić je degradiran s mesta predsednika na mesto pukog člana UO – valjda zato što je za nuklearnu sigurnost Srbije bolje da ovom javnom agencijom upravlja pravnik nego fizičar.


3. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje funkcionerima obavljanje druge javne funkcije

Član 28. ovog Zakona nosi naziv “Zabrana vršenja druge javne funkcije”, a u svom prvom stavu jasno kaže: “Funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju”, osim ako je po zakonu obavezan da vrši i drugu.

Nažalost, partokratija je sama sebi u ovaj zakon ugradila rupu u stavu 2. koji kaže: “Izuzetno od stava 1. ovog člana, funkcioner može da vrši drugu javnu funkciju, na osnovu saglasnosti Agencije”.

U praksi se obavljanje druge javne funkcije (pa i treće i četvrte i pete) od izuzetka pretvorilo u apsolutno pravilo. Formula se zasniva na prebacivanju odgovornosti za pravljenje ovih “izuzetaka”. Da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla nekom funkcioneru dati saglasnost da obavlja drugu funkciju, on mora pribaviti pozitivno mišljenje organa koji ga je postavio na prvu funkciju. Iz tog razloga ovakvi zahtevi narodnih poslanika završavaju na Administrativnom odboru koji je nadležan za davanje ili nedavanje pozitivnog mišljenja.

Administrativni odbor po pravilu uvek svima daje pozitivno mišljenje. U prethodnom sazivu bilo je 38 ovakvih zahteva, a u trenutnom za sada 15, mahom iz redova vladajuće većine. Pozitivno mišljenje nije uskraćeno nijednom. Ono se odobrava po automatizmu, čim ga neko zatraži. Kada sam u ovom sazivu već prilikom prvih zahteva ove vrste postavila pitanje zašto je to tako, predsedavajući je prebacio nadležnost za konačnu odluku na Agenciju za borbu protiv korupcije. U Agenciji, pak, nesumnjivo imaju stav da, ako neko ima pozitivno mišljenje, oni nemaju osnova da saglasnost uskrate.

Kroz tu mrežu prebacivanja nadležnosti za “izuzetke” koji su postali pravilo, a koju je partokratija sebi kroz zakon isplela, iznova se budžeti funkcionera na vlasti dopunjuju džeparcem u vidu naknade za obavljanje druge funkcije. U slučaju Maje Gojković, taj džeparac će (shodno podacima iz Informatora o radu Agencije na čelo čijeg upravnog odbora je imenovana) iznositi oko 50.000,00 dinara mesečno, povrh njene plate u Narodnoj skupštini od oko 128.000,00 dinara.

Visina tog džeparca, međutim, ne može da se poredi sa cenom koju, kao država i društvo, već decenijama plaćamo zbog partokratije koja na najodgovornija mesta u državi postavlja partijske kadrove umesto stručnih i sposobnih ljudi.

Cena partokratije prevazilazi visinu novčanih naknada za duple funkcionere.

Tu cenu plaćamo budućnošću naše dece.

Nemam ni trunku sumnje da će Administrativni odbor na sutrašnoj sednici, većinom glasova vladajuće koalicije, Maji Gojković dati pozitivno mišljenje da glumi diplomiranog fizičara. Tome će, svakako, prethoditi moje oštro protivljenje, koje će na nož dočekati članovi iz redova glumačke opozicije kroz zamenu teza i spinovanje. To je uobičajena dinamika na Odboru kad god su duple funkcije na dnevnom redu.

Biće to 16. pozitivno mišljenje Administrativnog odbora otkada je ovaj saziv počeo sa radom, i moj 16. glas protiv. Mada ovim (najčešće usamljenim) glasovom protiv ne mogu sprečiti vladajuću većinu da advokata proglase za fizičara, doslednom borbom protiv partokratije nastaviću da utirem put za promenu ove pogubne prakse u nekom narednom sazivu koji će ceniti stručnu sposobnost, a ne partijsku podobnost.

Branka Stamenković
narodni poslanik
član novobeogradskog odbora Dosta je bilo

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • joj kakve veze ima Maja sa ovim zracanjeima itd. ?

    To je neki dan lepo objasnio glumac Cvijanovic.. kad je rekao da se dele sakom i kapom funkcije bez ikakve provere strucnosti i kompetetnosti i onda kad isti ti likovi nekopetentni idu kod lekara, upravo traze onoga najboljeg, najveceg strucnjaka. Kad je njihov zivot u pitanju onda se i sami slazu sto je prirodno da neki posao treba da obavlja onaj koji je najbolji u njemu, ali ipak je polozaj polozaj i velika plata.. pa to isto pravilo ne vazi u njihovom licnom slucaju.. A ova nova funkcija je jos jedan dodatnih ‘legalni’ izvor prihoda za prepostenu Maju.

    Katastrofa.

  • Pozdrav Vama Branka i svim ostalim iz sve sbage (nuklearni pozdrav cak)
    Sem zakonskih smetnji koje ste naveli, sem logicne primedbe da se ne moze ozbiljno baviti uz obaveze koje ima Maja.
    Mozda dodati da i jedan nezaposleni nuklearni fizicar ili fizucar, sa stazom ili ne ostaje nezaposlen.

    Nema potreve priupitati bilo koga koliko dugu i kakvu saradnju ima maja g sa evropskim CERN om, americkim Fermilab om, Ruskom Dubna. Nekoliko Nuklearno istrazivacih centara. Takvo pitanje je razumno, ali bi ga predsednik Adminstrativnog odbora izvitoperio na “preformans”
    Pozdrav Vama i svima ostalim iz sve snage od jednog Zike

  • Molim da na sledecoj skupstinskoj sednici postavite pitanje Predsednici upravnog odbora Agencije za zastitu od jonizujuceg zracenja i nuklearnu sigurnost Ko je bio Anri Bekerel?Sta je to Nuklearna fisija i fuzija?i koliko iznosi radioaktivnost koje sa Sunca dolazi na Zemlju?..svaki srednjoskolacu bilo koje doba dana koji je isao u matematiucku,elekrottehnicku ili masinsku skolu ovo zna…da li ovo zna i gosp. Maja Gojkovic…

  • Ta žena nema pojma i ne pravi razliku između joniz(ira)ujućeg i nejoniz(iraj)ujućeg zračenja! A da ne govorimo o jonima, tj.
    katjonima i anjonima! Atomima sa viškom ili manjkom elektrona… SPDF elektronskim nivoima….. Za jone je verovatno čula kao Jonsko more. To što je nuklearni fizičar prof. dr. Vladimir Udovičić diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fizičkom fakultetu (fakultet za fiziku) i ima preko 100 naučnih i stručnih radova, za AV ne znači ništa – važna je partijska knjižica ove neSNoSne vlasti i završen Pravni fakultet koji nema blage veze sa nuklearnom fizikom. Nameće se jedno pitanje – da li bi po istoj “logici” mogao nuklearni fizičar da zastupa nekog na sudu?
    I što bi rekao Dragoljub Draža Petrović pesmu Duška Radovića u aktuelnm duhu – “bio jednom jedan AV, kakav AV – strašan AV, narogušen i ljut sAV”!