Ауторски текст Политика

Упумпавање новца у Вучићеву кампању

У председничкој кампањи која је за нама много тога није било исто за све председничке кандидате.

Рецимо, није им била ни приближно иста заступљеност у медијима. Тако је један кандидат имао све време овога света на националној фреквенцији. Ако и није баш “све време овога света”, а оно макар дупло више него сви остали председнички кандидати заједно.

Ово је додатно погоршано у ситуацији у којој је један кандидат у трку ушао са позиције премијера, па је поред времена предвиђеног за председничке кандидате време на националним фреквенцијама користио и као премијер који је у кампањи.

Затим, нису имали ни равноправан однос у Републичкој изборној комисији (РИК), јер је од 17 чланова сталног састава чак 12 чланова било је из редова коалиције која је кандидовала једног кандидата.

И ма колико било занимљиво питање појављивања кандидата у медијима или број чланова у РИК-у, верујем да је најинтригантније питање – ко и на који начин финансира кампање?

Недавно сам анализирала извештај који је Агенцији за борбу против корупције предао председнички кандидат Александар Вучић. Извештај је заиста обиман, а у очи упадају две ствари.

Прва – трошак за армију страначких активиста који су свакодневно током кампање позивали грађане, обилазили грађане од врата до врата, караванима путовали из града у град подижући масовност окупљања и које смо сви видели – у извештају стоји да је трошак нула динара. Дакле, неко жели да нас убеди у то да стотине аутобуса, хиљаде људи који су данима спроводили активности на територији читаве Србије,  “најбоље организовану странку” нису коштали апсолутно ништа? Сложићете се да је ово и немогуће и невероватно.

Друга ствар је, чини ми се, још интригантнија и занимљивија од претходне. Наиме, око 7000 грађана донирало је укупно око 2,2 милиона евра председничкој кампањи Алаксандра Вучића. Ово све и не би било необично да готово све уплате, око 7000 њих, нису идентичне и не износе округло 40.000 динара. Која је вероватноћа да 7000 грађана пожели да донира управо овај износ? Сложићете се, никаква.

Мени је било необично, па сам одлучила да анализирам ко су људи који донирају оволики новац и одакле им.

Пошла сам од Земуна. Прво ми је у очи упао Милорад Радуловић. Сећате ли се Милорада и његове подметнуте листе за локалне изборе 2016. године? За довођење грађана у заблуду и крађу 1,5 % гласова нашој групи грађана Милорад, некадашњи члан општинског већа, а по занимању конобар, награђен је функцијом помоћника председника Општине Земун. Нека од имена која су се тада нашла на фантомској листи Милорада Радуловића, човека “за прљаве послове” општинских фунционера, недавно су такође били донатори Вучићеве кампање. Ни то не би било необично да донатори нису по занимању студенти без регистрованих прихода. Донатори у Земуну су и председник ГО Земун, председник Скупштине ГО Земун, као и њихове фамилије. И један и други су своје каријере започели као возачи Александра Вучића и Томислава Николића, вишеструко су увећали своје имовинске карте од тада до данас и у зрелим годинама стекли су своје факултетске дипломе на приватним универзитетима на веома сумњив начин, вероватно да би оправдали то што се налазе на тако високим позицијама мислећи да то никада нико проверити неће. Супруга председника општине, која је била чистачица, у истом периоду се преквалификовала и данас има диплому васпитачице. Није ни чудо да сви заједно – и човек “за прљаве послове”, и поносни носиоци искуства у специфичном транспортном сектору, и некадашње чистачице које су данас дискретно уткане у образовни систем, дугују велику захвалност режиму Александра Вучића те му се симболичним уплатама од 40.000 динара понаособ захваљују. Укупно 175 донатора из Земуна помогло је Вучићеву кампању са донацијама у износу око 7.1 милиона динара.

Даље сам анализирала ко су донатори из Зрењанина. На списку се налази десетак директора јавних предузећа (ЈП Градска стамбена агенција, Туристичка организација Зрењанина, ЈП Пијаце и паркинзи, ЈУ Пољопривредна стручна служба Зрењанин…), заменик градоначелника и десетак одборника СНС-а. Укупно је било 184 донатора, а донирана сума је око 7.3 милиона динара. Не би ни ово било необично да Зрењанин нема вишедеценијски проблем са пијаћом водом. Владајућа коалиција и постављени послушници на директорска места у јавним предузећима очигледно не мисле да је можда сврсисходније да покрену питање инвестиције у систем који ће читавом граду омогућити да се напију чисте воде са чесме. Донацијама се захваљују Александру Вучићу што су ту где јесу, јер да њега нема они ту сигурно ни не би били.

У Лесковцу, једној од најсиромашнијих општина у Србији, 388 грађана је донирало укупно чак 15 милиона динара. На списку донатора су директор болнице и његова супруга, градски јавни правобранилац, директор РФЗО филијале у Лесковцу, начелник управе за инспекцијске послове, секретар градске општине и његова супруга. Сви су постављени по партијској линији. Највећи број донатора су незапослена лица.

Међу 143 донатора из Сомбора налазе се директори јавних предузећа који су на те функције именовани након парламентарних избора 2016. године, као и они који су запослени у јавном сектору, а по “партијској препоруци”. Затим, градоначелница, заменик градоначелника и већници. Занимљиво је да се на списку оних који су у Сомбору укупно донирали око 5.7 милиона динара налази и велики број незапослених лица.

Крушевац броји 298 донатора и укупно је за Вучићеву кампању прикупио око 11.9 милиона динара. Међу донаторима су директори великог броја јавних предузећа. Набројаћу само неке од њих: директор Крушевац пута, директор ПУ Ната Вељковић, директори неколико основних школа, директор Опште болнице, директор Водовода, директор Градске топлане, директор ЕПС Крушевац, директор Радио-телевизије Крушевац, директор Центра за особе са инвалидитетом, директор Агенције за регионални развој, директор ПИО Крушевац, директор Пословног центра.

Затим, градоначелник и његови помоћници и секретари, као и главни градски архитекта. Сви до једног постављени по партијској “препоруци”. Поред њих на списку су и родитељи једне народне посланице, као и њен супруг.

Укупно 7.9 милиона динара сакупили су донатори општине Стара Пазова, односно 197 људи. На списку се налазе председници МЗ Бановци, Стара и Нова Пазова, једна народна посланица, чланови општинског већа, директор ЈКП Чистоћа и велики број руководилаца истог предузећа, директорка Центра за социјални рад. Налази се и велики број донатора који носе презиме Грбић: Маја – начелница одељења за урбанизам и грађење општине, Сања – чланица сталног састава Општинске изборне комисије, Драган – власник пумпе и аутоперионице, ако и његови родитељи. Сви су донирали по 40.000 динара. Грбићи су прилично одрешили кесу. Оно што заиста боде очи је то што је на списку донатора велики број корисника социјалне помоћи. Уколико претпоставимо да социјална помоћ износи 8.000 динара, поставља се питање – колико је времена потребно да један корисник социјалне помоћи сакупи 40.000 динара за Вучићеву кампању из које добија ништа више од сазнања, ево већ пар година за редом, да ће за две, највише три године живети боље? Велико поверење великог броја корисника социјалне помоћи или је нешто друго у питању?

Међу 150 донатора из општине Рума и њиховим укупним доприносом у Вучићевој кампањи од око 6 милион динара, нашао се шеф бот тима за Срем, који је иначе запослен у Водоводу и налази се у надзорном одбору Културног центра. Ту је и учитељица која је у такође запослена у Водоводу и налази се у надзорном одбору, а задужена је ни мање ни више него за јавне набавке. Да, учитељица је задужена за јавне набавке у Водоводу. Од “виђенијих” људи из Водовода не бих смела изоставити директора овог ЈП. И он се налази међу донаторима Вучићеве кампање. У Руми не важи само правило партијског повезивања, већ и родбинског, па се на списку донатора налази и брат заменице председника општине, а који је у надзорном одбору библиотеке. У суми од 6 милиона динара учествовали су и директор Музеја, директор Културног центра, директор Паркинга и инфраструктуре, запослени из овог ЈП, запослени из Дома здравља, Комуналца и Електро Војводине. Ту су и секретар Скупштине општине који се налази и у надзорном одбору болнице у Сремској Митровици, као и председник привредног савета општине.

Занимљива донаторка налази се на списку донатора из Лознице. Наиме, реч је о некадашњој начелници Националне службе за запошљавање, познатој по томе што је 2012. године запослила саму себе на место заменице председника Скупштине. Она је издвојила 40.000 динара. Поред ње, међу 102 донатора из Лознице налазе се градоначелник, заменик и помоћник градоначелника. Затим, начелници и радници одељења Градске управе и чланови њихових фамилија, директор и заменик директора Дома здравља, као и супруга директора Дома здравља, која је данас начелница Националне службе за запошљавање. Лозничка партократија је донирала Вучићу 4.1 милион динара.

Бивши председник општине Бачка Паланка и садашњи заменик председника општине, као и њихова родбина, налазе се на списку који чини 99 донатора из ове општине, а који су за потребе председничке кампање Александра Вучића сакупили укупно око 4 милиона динара. Поред њих, на списку су и запослени у ЈП Комуналпројект, ЈП Стандард и ЈП Паркинг сервис. Сви набројани су запослени по партијској линији.

На списку донатора из Кикинде налази се заменик градоначелника. Затим, нови директор ПУ Драгољуб Удички постављен на ту функцију недавно. Групу од 103 донатора чине и директор Апотеке Кикинда, директор ЈП Аутопревоз Кикинда, директор Дома ученика, директор РФЗО филијале у Кикинди, директор и запослени у Културном центру, велики број одборника који су у исто време запослени у различитим јавним предузећима по “партијској препоруци”. Они су Вучићу донирали око 4.1 милиона динара.

Могли бисмо овако у недоглед да анализирамо општину по општину, али ћемо се за сад овде зауставити. Одакле је новац? Новац је у Вучићеву кампању “упумпан” на три нама позната начина.

Први начин је позив да партијски упосленици “добровољно” донирају фиксне износе на име партијског рекета и на тај начин помогну ионако помпезну и богату кампању Александра Вучића. Партократија је постала рак у метастази који изједа сва здрава ткива нашег друштва. Она има цену коју сви плаћамо – јавне набавке воде учитељице, децу нам чувају чистачице, општине воде возачи, а у надзорним одборима седи родбина оних који не знају да раде свој посао и штите их.

Други начин “упумпавања” новца у кампању Александра Вучића је да члановима, симаптизерима, корисницима социјалне помоћи неко на рачун уплати 40.000 динара  и да они тај новац пренесу на рачун кампање. Непознато је порекло тог новца. Међутим, токове и порекло новца није тешко утврдити имајући у виду да су се ове трансакције дешавале у истом дану на територији једне општине или истовремено на територији више општина. Знамо за случајеве у којима они који се налазе на списку уопште нису били упућени у то да ће се наћи на списку донатора, нити су у потпуности знали шта раде. Најчешће су чинили услуге познаницима који имају користи од тога да у нечије име “оперу” новац непознатог порекла.

Трећи начин је када су позивали чланове, симпатизере и кориснике социјалне помоћи да се у кратком временском периоду јаве у седиште одбора странке, те им на руке давали 40.000 динара у готовини и унапред попуњену уплатницу. Затим су их слали у банку да са свог личног имена директно уплате новац, такође непознатог порекла. Због тога се и спорадично појављују износи од 39.600 динара, јер они који су одлазили да уплате новац код себе нису имали довољно новца да покрију провизију банке у износу од 1% суме коју уплаћују, па је овај новац скидан из укупне суме.

Као што сам већ написала, многи су се изненадили што се налазе на списку донатора, а по свему судећи многи ће се тек изненадити. Мислим да смо довољно олакшали посао државним службеницима који имају задатак да прате токове новца. У прилогу је списак физичких лица донатора кампање Александра Вучића. Захваљујем се Душану Митрићу који ми је помогао да уредим извештај предат Агенцији за борбу против корупције председничког кандидата Александра Вучића како би целокупној јавности био лакши за претрагу.

Татјана Мацура
народна посланица
чланица ГО “Доста је било”
чланица ОО “Доста је било”  – Земун

Прилог:
Донатори кампање Александра Вучића (физичка лица)

Повезани текстови:
Трошкови кампање
Финансирање политичких кампања

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovakva analiza moze da se uradi za svaku opstinu. Ovo je samo pocetak, a iz ovog pocetka jasno se vidi “upumpavanje” nelegalnog novca u legalne tokove, partijsko zapošljavanje osoba koje nemaju adekvatno obrazovanje za pozicije na kojima se nalaze, zaposljavanje u nepotrebnoj administraciji, reketiranje takvih zaposlenih…
   Tatjana Macura

 • Obuzme me neka malodušnost kad pročitam ovakve tekstove koji u detalje opisuju funkcionisanje naprednjačkog sistema. Ono što upada u oči je, pre svega, razgranatost i sveobuhvatnost te mreže u koju su, sve više i više, ulkjučeni ljudi iz svih slojeva društva. Ta poklonjena radna mesta i ta poklonjena mogućnost da ukradu nešto za sebe pretvaraju očajne ljude u slepe poslušnike. Kako objasniti tim ljudima da greše?
  Kako se boriti protiv toga? Ja ne znam, ali se nadam da DJB to zna i da će u tome uspeti.

  • Nema potrebe da im se bilo sta objasnjava. 🙂 Organizatori znaju da se bave nelegalnim radnjama i da ce pre ili kasnije odgovarati. Sad se ne sekiraju, ovakav sistem im odgovara.
   Najvaznije – na izborima se kaznjavaju ovakvi postupci. Moramo pokrenuti armiju onih koji su od izbora odustali. Na svima nama je taj zadatak.
   Tatjana Macura

  • Odgovor “Emigrant”-u

   Nema borbe protiv ovoga !
   Bili su izbori i sta sada, glasali smo, dobili smo.
   Umesto da velikog vodju zbrisemo na ovim proteklim izborima, biracka mesta pusta ?!
   Da li se neko seca izbora 2000.godine kada je pobedio Kostunica, pa nije moglo da se pridje birackom mestu od navale. izlaznost je tada bila cca 70% ?
   U Francuskoj i Holandiji nedavno ~ 80% !
   Gde je onih 2.200.000 ljudi koji su prespavali izbore ?
   Znaci da im je dobro, nije to nikakva apatija, ne priznajem to.
   Ako mu je preci nedeljni rostilj od ovih sudbonosnih izbora, znaci da mu je sasvim OK.
   Dan nakon objave rezultata – “kuku lele”, “ajmo” na demonstracije.
   Kazete pokrao je izbore – sto se onda niste dobro organizovali da to sprecite, ako ste vec odluculi da igrate po njegovim pravilima. Znali ste da ce do toga svakako doci, kasno je sada.
   Vracam se na onih 2.200.000 “spavaca”.
   Pazi Boga ti, ovamo prespavali izbore, a sada na ulice, kakve bre ulice ljudi. Dosta je vise revolucija, dovoljna je bila ona iz 1945.
   Mladi kazu “politika je prljava stvar, necu da u tome ucestvujem”, e pa sada cekajte sledece izvlacenje, kakvi protesti po ulicama – “kakvi bakraci”.
   Da se razumemo, ja sam penzioner od 68 godina, meni nikakva medijska blokada ne smeta da glasam kako ja hocu, jer mislim svojom glavom.
   Dolazili su i ispred mojih vrata da agituju za SNS, pitam ko je: “mi smo aktivisti SNS”, moj odgovor je “produzite dalje”.
   Sto se mene tice, velikog vodju mogu da prenose sve TV stanice od Pinka, Studia B, RTS-a, pa nadalje sve, ja to odmah ugasim, a vrlo sam kompjuterski pismen i diplomirani inzenjer po profesiji i to iz onih starih vremena kada su fakulteti bili stvarni, a ne ovo sada.
   Dovoljno je i to sto mi je veliki vodja umanjio penziju za 14%, drugima mozda manje ili vise, ali ako je tim drugim penzionerima dobro, neka i dalje glasaju za SPS ili SNS ili neka i dalje spavaju kod kuce.
   “Bice bolje jednog dana, a mozda i pre”.
   Pozdrav svima.

  • Da li se u Francuskoj i Holandiji jos uvek kandiduju politicari iz 90tih? Da li je kod njih doslo do smene generacija ili im se nude isti likovi koji su bili na vlasti i pri tom prevarili i namagarcili te iste glasace? Potpuno razumem apstinente. Pozdravljam svaki novi pokret bez kompromitovanih partijskih funkcionera, ali formiranje takvog je proces koji traje par godina.

 • Molim Vas,proverite pricu o Zemunu na vodi.Cuo sam da je bivsa hidro baza,na zemunskom keju na “tenderu”prodata za manje od 200 000 e,da ce u samom koritu reke u kom nema gradnje,biti akvapark i hotel.Za tu svrhu bice pomerena kanalizacija koja tu zagadjuje 50 godina,verovatno dalje na Lido i dalje u plicak rukavca kod hotela Jugoslavija.Cujem da je ovaj vojni objekat “odradjen”preko grada Bgd,pa molim nase zemunske odbornike da ispitaju slucaj prodaje obale po ceni od 200 e po kvadratu,kao i onu krsinu od broda pored hidrobaze parkiranu godinama da bi neko valjda zauzeo mesto.Hvala.

  • Lista je izvučena iz izveštaja koji je predat Agenciji za borbu protiv korupcije.

   Tatjana Macura

 • Mene nema i ne moze da bude, ali “vidjenijih SNS-ovci” iz mog malog mesta su tu pa i oba supruznika. Dakle, 40.000 kosta radno mesto. Hvala vam na ovom korisnom tekstu i pre svaga ovoj tabeli, nadam se da ce te izbaciti i konacne rezultate izbora po birackim mestima, ako ih bude bilo.

 • Lepo je pročitati ovakav tekst ,magde on izašao,ali mislim da to nije dovoljno da pokrene ozbiljnu kampanju i da uključi pametne i školovane ljude iz naroda Srbije ,kojih još uvek ima,ali se ne pitaju nizašta jer su na margini svega.
  Negativna selekcija nas i dovodi do svega što se dešava u Srbiji ,a niko da podigne glas i vidi pravu istinu.
  Uostalom,navikli smo mi na ugnjetavanje ,na trpnju i nemaštinu.Takvi Evropi ne trebamo ,a ni sami sebi.

 • Nije AV pocetak i ne moze se izvuci iz konteksta sveukupnog srpskog novog “parlamentarizma”a on je poceo pljackom novonastalog SPS-a infrastrukture SKS i SSRN-a,kao i totalnom zloupotrebom televizije.To je omogucilo stihiju u kojoj je izvrsena i ekonoska pljacka privrede i stanovnistva koja ima sve atribute veleizdaje.AV je samo dosledan nastavak price koja je davno pocela…

 • Simpatičan tekst ali džaba. Mislim Vaš sam fan ali, džaba. Dokle god ima malo pregleda na youtube (uvek se kreće do 1000 pregleda, što je relativno malo), te prema tome pretpostavljam da je i sajt relativno malo posećivan. Verujem da sajt posećuju standardni čitaoci. Znam da ovo što sam napisao nema nikakve veze sa gornjim tekstom sem da taj tekst treba da vide i ostali koji nemaju blage veze išta o vama, kao stranci sem ono što se priča u skupštini, uglavnom pretpostavljam gluposti.