Autorski tekst Vojvodina

Buduća urbana legenda o urbanizmu

O UŠTEDAMA I KADROVIMA – KOJI TO NISU

Godinama najkreativnija domaća industrija, a ujedno najštetnija po društvo, je proizvodnja mašina za rasipanje para. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine uključio se u nju zajedno sa još 21 vojvođanskom opštinom prošlog petka. Cilj je navodno bio pojednostavljenje administracije i povećanja kvaliteta urbanističkog i prostornog planiranja, pred buduće infrastrukturne projekte. Naime,Pokrajinska vlada početkom decembra prošle godine usvojila je informaciju o potrebi stvaranja regionalnog centra za prostorno i urbanističko planiranje, a da suosnivači uz AP Vojvodinu budu i određene jedinice lokalne samouprave iz Pokrajine. Poziv je poslat na adrese 35 opština u kojima ne postoje zavodi ili direkcije za urbanizam. Od njih je 25 izrazilo spremnost da budu suosnivači JP „Zavod za urbanizam Vojvodine”. Protokolom o saradnji definisane su obaveze za opštine suosnivače, da donesu odluku o suosnivanju i da uplate ulog od 80.000 dinara. Za Pokrajinski sekretarijat i Zavod da nakon toga pristupe izmeni osnivačkog akta. Rečeno je tada, ali i 16.juna na sednici Skupštine Vojvodine, da se time ostvaruje strateški interes APV kroz efikasan sistem urbanističko-prostornog planiranja za privlačenje investicija. ali i brojne uštede po opštine.

Aleksandar Zelenski

Nemamo ništa protiv uprošćavanja i ubrzavanja, inače tromih procedura i stvaranja efikasnog sistema u funkciji privrede i građana. I sami ističemo potrebu uspostavljanja efikasnog sistema, kao opredeljujućeg momenta kod odlučivanja budućih investitora o ulasku na ovo tržište. Da li će ovo rešenje to i obezbediti? Naravno da neće. Ovim je “prodata cigla”, patent velegradskih mangupa ranih šezdesetih prošlog veka. Naplaćeno je 1,68 miliona dinara i zauzvrat dato 4,2% osnivačkog uloga 21 opštini (4 su iz nama nepoznatih razloga odustale), koje su “slobodno i demokratski o ovome odlučile”. Šta će im to doneti? Ništa, naravno, osim izbegavanje javnih nabavki. Prostorne urbanističke planove će im isključivo raditi Zavod, bez ugovora i zakonom obavezne javne nabavke. Kako je to ocenio resorni Pokrajinski sekretar, na javnoj nabavci je cena usluge bitna, pa poslove dobiju mali privatni ponuđači, koji navodno poslove često ne završe?! Zamislite situaciju kada zbog neke realne potrebe hitno treba završititi prostorne ili urbanističke planove za veći ili ukupan broj suosnivača u određenom roku? Ko će biti prioritet, kako to odrediti bez ugovora ili javne nabavke, čiji je obavezan elemenat datum završetka posla? Istakli smo da je ovim na kraći rok moguće ubrzati završetak planova, ali na duži rok bi svakako trebalo jačati kapacitete loklanih samouprava da se i same osposobe, posebno u delu sprovođenja javnih nabavki. Štetna je formulacija da je Zavod nosilac isključivog prava ovih poslova na teritoriji jedinica lokalne samouprave koja je njegov suosnivač, a u smislu propisa kojima se uređuju javne nabavke. Bilo bi adekvatnije ostaviti da Zavod može obavljati u njihovu ime i za njihov račun te poslove na osnovu ugovora, posebno zbog kontrole troškova. To bi bilo u skladu sa konceptom decentralizacije za koji se mi zalažemo, po kome neko na lokalu bolje uređuje svoje odnose nego iz otuđenih centara moći. Na, inače vrlo dobro urađenom web sajtu Zavoda za urbanizam Vojvodine, i sada stoji da “Poslovi za ostale korisnike na tržištu izvršavaju se na osnovu ugovora kojim se utvrđuju međusobna prava i obaveze”.

Na sajtu je i podatak o sastavu nadzornog odbora zavoda, koji je u suprotnosti sa usvojenom Pokrajinskom skupštinskom odlukom, koja će mu ipak produžiti mandat. Naime, čl. 19. st. 1. tač. 4. predviđeno je da članovi nadzornog odbora ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima JP. Po biografijama dostupnim na web sajtu Zavoda, samo članica iz reda zaposlenih ispunjava ovaj uslov. Predsednik nadzornog odbora je dve godine bio zaposlen kao agent prodaje nekretnina, pa nepune dve godine kao pravnik u Centru za socijalni rad, sledeće dve je bio zaposlen kao advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji, pa je osam meseci bio zaposlen u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u Okružnom zatvoru u Novom Sadu na poslovima savetnika. Od 2012. godine je zaposlen u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću, na poslovima šefa odeljenja pravnih i kadrovskih poslova, a od 2013 godine na poslovima pomoćnika direktora. Član je stalnog sastava gradske izborne komisije u dva mandata (2008-2016), što je verovatno objašnjenje imenovanja, za koju ga očigledno ne kvalifikujen potrebno radno iskustvo. Drugi član ima jedino radno iskustvo kao komercijalista u privatnom preduzeću, koje se bavi uvozom i distribucijom sredstava za zaštitu bilja, semenske robe, stočne hrane, supstrata, đubriva, folija za plastenike, opreme za poljoprivredu i dopunskog hobi programa. Dakle, 2/3 članova nadzornog odbora nema traženo radno iskustvo, na poslovima povezanim sa prostornim i urbanističkim planiranjem i projektovanjem. Zašto je ovo bitno? Nadzorni odbor je izuzetno važan jer planira i sprovodi poslovnu strategiju i razvoj. Kako to ovaj sastav da strateški promišlja i o čemu? Usvojena pokrajinska odluka u članu 42. navodi da se produžava funkcija sadašnjim članovima nadzornog odbora do isteka mandata na koji u imenovani?! Na sve ovo smo ukazali skupštinskoj većini i insistirali da se nezakonita odluka ne usvoji, dok se ne imenuje kompetentan nadzorni odbor, ili izmeni član o pruduženju funkcije ovom nekompetentnom.

Partokratija je bahato i svesno postupila protivzakonito, na šta ćemo reagovati daljim pravnim koracima. Čini se da vladajuća partija ima ogromne probleme sa kadrovima, posebno onim “zaslužnim” kojima je nešto obećala, a zakoni ne prepoznaju tu vrstu “stručnosti”. To je razlog i nezakonitog produženja vd statusa armiji podsekretara, pomoćnika i savetnika i nakon isteka zakonskih šest meseci, što se takođe “peglalo” na istoj sednici Skupštine Vojvodine. Profesor dr Dušan Pavlović u knjizi “Mašina za rasipanje para” opisuje slične pojave od 2013. a Zavod ima potencijal da se nađe u nekom od budućih proširenih i dopunjenih izdanja.

 

Aleksandar Zelenski

Poslanik u Skupštini Vojvodine

zamenik predsednika poslaničke grupe

“Dosta je bilo”

O autoru

Aleksandar Bujić

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar