Правосуђе Саопштењe Странка ДЈБ

ДЈБ поднео тужбу против Министарства због регистрације странке

Доста је било поднео је 15. јуна тужбу против надлежног Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је без икаквог основа одбацило нашу пријаву за упис у Регистар политичких странака, са захтевом да се уради поништај Решења одговорног Министарства. Ради се о очигледном покушају да се спречи и отежа опозиционо политичко деловање. Овако правно неписмено решење је пример правног насиља партијске државе према највећој опозиционој странци у Скупштини Републике Србије. Оно сведочи и о томе какав је мандатар Ана Брнабић која је још увек на челу овог министарства.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу је одбило да Доста је било упише у регистар странака јер је наводно име странке Доста је било спорно. Наиме, влашка странка Ниједан од понуђених одговора (НОПО) покушала је прошле године да име НОПО промене у Доста је било, па је због судског спора назив странке сада споран и наводно није слободан. Министарство је још прошле године одбило захтев НОПО за промену имена уз образложење да у Скупштини Србије већ делују посланици у име покрета који носи име Доста је било и да би прихватање њиховог захтева било неморално и збуњујуће, али се НОПО жалио Управном суду. Поступак још није завршен.

Министарство такође тврди да је свега 673 грађана Србије своју вољу изразило на “исправном” формулару, а да је више од 10.000 изјава на “погрешном” формулару. Министарство није навело ниједном речју шта је погрешно у формулару који је узет са интернет сајта Министарства. Све оснивачке изјаве су предате на формулару које Министарство прописује у електронском облику као Wорд фајл на свом сајту. Несхватљиво је да је сличан формулар са готово идентичним садржајем који је попуњавао исти софтвер прошао без икаквих проблема већ три пута: два пута за парламентарне, за председничке изборе.

Очигледно је да није у питању обична бирократска заврзлама, него очигледна политичка намера гушења опозиционе странке које је на жалост, за рачун СНС-а, у дело спровела мандатарка Ана Брнабић и јединствен пример у новијој историји српског вишестраначког система

Странка Доста је било основана је 11. фебруара 2017. године вољом преко 10.000 грађана Србије, а њен правни тим предузима све потребне кораке да странка Доста је било буде регистрована у складу са законом. Без обзира на досадашње искуство са институцијама ове државе које су у највећој мери подређени партијској вољи партије на власти и свесни чињенице да је опструкција странке Доста је било њихов приоритет, ову битку ћемо сигурно добити.

Прилог: 

Tuzba Upravnom sudu - registracija DJB_2017_06_20_15_51_07_672 (1)

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар