Autorski tekst Beograd Politika

Decentralizacija Beograda

Grad Beograd ima 17 gradskih opština od čega je sedam prigradskih sa širim nadležnostima od ostalih 10. U ovoj godini ima budžet od oko 815 miliona evra što je oko 10% republičkog budžeta. Budžeti svih 17 opština zajedno iznose oko 100 miliona evra, što je oko 12% budžeta grada Beograda. Desetina novca i nadležnosti koje Republika ostavlja gradu, grad po istom principu ostavlja opštinama. Jer vlast je tamo gde su pare. Kao što je Srbiji potrebna decentralizacija, tako je ona potrebna i u Beogradu.

Grad Beograd ima osnivačka prava, upravlja delom ili u celosti, finansira ili sufinasira ili vodi računa o:

  • 13 javnih komunalnih preduzeća, 9 drugih preduzeća i jednom Direkcijom.
  • 30 ustanova kulture i 3 ustanove za fizičku kulturu.
  • 23 zdravstvene ustanove i 3 ustanove za socijalnu zaštitu.
  • 18 državnih predškolskih ustanova koje upravljaju sa 423 vrtića i sa 167 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova.
  • 192 osnovne škole sa skoro 5.000 odeljenja i 124.000 đaka.
  • 103 srednje škole sa skoro 2.500 odeljenja i 60 hiljada đaka.

Sa druge strane, 17 opština upravlja sa 11 javnih komunalnih preduzeća i ustanova (u 6 prigradskih opština), 13 ustanova kulture, jednom ustanovom socijalne zaštite, 3 turističke organizacije, 12 javnih preduzeća odnosno ustanova za fizičku kulturu.

Godišnji rashodi za zaposlene na budžetu na nivou grada iznose oko 88 miliona evra. Godišnji rashodi za zaposlene na budžetu u 17 gradskih opština iznosi 28 miliona evra. U ovaj trošak ne ulaze zaposleni u javnim i komunalnim preduzećima, ali pored administracije ulaze i zaposleni u kulturnim i predškolskim ustanovama. Ukupni godišnji rashodi za zaposlene u gradu i svih 17 opština iznosi oko 115 miliona evra. Očigledno je, dakle, da zaposleni u gradu imaju mnogo više i posla i odgovornosti od zaposlenih u gradskim opštinama.

Ovo nam govori jednu od tri stvari:

  • ili grad ima manjak zaposlenih i pruža loše i spore usluge.
  • ili opštine imaju višak zaposlenih i pružaju brze i kvalitetne usluge.
  • ili niko ne meri kvalitet usluga, niti se bavi time koje usluge treba da budu pružene na kom nivou, kako napraviti balans između ekonomičnosti i kvaliteta, šta je posao grada, a šta gradskih opština i kako da građanima približimo ustanove koje treba za njih da urade posao za koji ih plaćaju.

Bojim se da je ovo treće. Jer se nijedna vlast do sada, ni u Beogradu ni u Srbiji, nije ozbiljno bavila ovim pitanjima. Puna su nam usta geopolitike, kao i velikih reči i velikih tema, a o životnim pitanjima ni reči.

Kako se finansira Grad Beograd i 17 gradskih opština? Najveći deo, oko 506 miliona evra, dolazi od poreza pravnih i fizičkih lica, od čega opštinama pripada oko 72 miliona evra odnosno oko 14%. Drugi najveći izvor, oko 260 miliona evra, su drugi prihodi u koje ulaze takse, naknade i svi drugi prihodi, uključujući i naknade koje građani plaćaju za gradski prevoz ili za decu u vrtićima. Od ovog iznosa, opštinama pripada oko 9,5 miliona evra odnosno oko 4%.

Koji su najznačajniji poreski prihodi? Porez na dohodak (porez na zarade i na prihode preduzetnika) je najveći poreski prihod i iznosi oko 300 miliona evra na godišnjem nivou, od čega opštinama pripada oko 35 miliona evra odnosno oko 12%. Zatim ide porez na imovinu koji pravna i fizička lica u Beogradu plaćaju oko 172 miliona evra, od čega 17 opština dobijaju oko 29 miliona, odnosno oko 17%.

Od poreza na dohodak, opštinama u Srbiji pripada 80%, dok Republici pripada 20%. Porez na imovinu u celosti pripada opštinama. Ovo važi za sve opštine u Srbiji osim za Beograd i Niš, gde gradske skupštine odlučuju kako će se deliti ovi prihodi između grada i gradskih opština.

Po kojoj formuli se onda dele poreski prihodi između grada Beograd i 17 opština? Tu već počinje cirkus. Višedecenijski cirkus.

Od poreza na zarade prigradskim opštinama Barajevo i Sopot pripada 100%, Mladenovcu 70,6%, Surčinu 56,7%, Obrenovcu 41%, Grockoj 27,3%, Lazarevcu 2,7%, dok gradskim opštinama pripada između 10% i 13% (svaki procenat je različit), osim Novom Beogradu 4,7%, Zvezdari 8% i Voždovcu 9,7%. Logično, zar ne?

Od poreza na imovinu, Barajevo, Sopot, Lazarevac i Mladenovac dobijaju 100%, Obrenovac 74%, Grocka 55%, Surčin 33%, Rakovica 35%, Palilula 21%, Zemun i Čukarica 19%, Voždovac 18%, Zvezdara 17%, Vračar 9%, Novi Beograd i Savski venac 6% i Stari grad 5%.

Kako su gradski odbornici koji su izglasali ove procente došli do njih? Oni to naravno ne znaju, niti ih iko pita za to. A do procenata se dolazi za sledeći način: gradonačelnik i gradsko veće, znači vladajuća većina, odrede koliko koja opština treba da dobije novca, pa onda naštimaju procente kako bi postigli taj cilj. Ovaj sistem, kao i većinu nakaradnih stvari u Srbiji, nije izmislio SNS. Oni su tavki decenijama. SNS ih samo radi još bolje po partokratiju, odnosno gore po građane.

Ovo je naravno krajnje neozbiljno. Na žalost, takva je cela država u kojoj živimo. Da bi taj “idiličan” sistem neodgovornosti, bahatosti i potpune nestručnosti koji je partokratija napravila za sebe, nastavio da živi, potrebno je da Kurta, ili Kurtin pomoćnik, koja je skinuo Murta, ili Kurta, njegov pomoćnik i Murta zajedno u koaliciji, bi morali da prevare građane još jednom i navedu ih da glasaju za njih ponovo.

Idu nam izbori u Beogradu. Ovi izbori mogu da promene sve. Dosta je bilo priprema plan od 20 tačaka za Beograd. Prva tačka je prepisana iz plana za Srbiju: uvođenje potpune transparentnosti, objava sistematizacije radnih mesta, objava SVIH ugovora, ukidanje stranačkog zapošljavanje i prestanak zloupotrebe javnih resursa. Druga tačka je i plan decentralizacije Beograda. U narednim nedeljama ćemo obrađivati tačku po tačku našeg programa. DJB je poznat po tome što nudi konkretna rešenja i uvek izračuna koliko će nas rešenja koja predlaže koštati. Ukoliko nam građani Beograda ukažu poverenje, ono o čemu govorimo ćemo i sprovesti. Tačku po tačku. U Beogradu ćemo pokazati kako je moguće za kratko vreme i od Srbije napraviti zemlju u kojoj se lepo i rado živi.

Saša Radulović
Predsednik “Dosta je bilo”

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sve ovo sto otkrivate i dokazujete morate da napravite video dokument tj dokumentarac. I da emitujete u svom informativnom mediju koji bi se prenosili putem interneta i putem etra.Pisana saopštenja nemaju efekat videa a opoziciona internet, radio i tv bi bio jaci i efektivniji nego poseta sajtu DJB ili 2 min u skupšini Srbije

  • Samo bi nakon eventualne pobede opozicije u Beogradu,onda bilo logicno da se odrze vanredni opstinski izbori u Beogradu,
    u koliko-toliko fer uslovima,svakako boljim nego onim koje je opozicija imala na izborima 2016.No, o tom potom

  • Rekao sam ranije i ponovicu ponovo DJB mora da osnuje sve opstinske odbore u Beogradu!Nema drugog nacina da se pobedi.Treba razmotriti mogucnost da se opozicija ujedini a da se posle pobede u Beogradu krene u rasciscavanje visedecenijskog loma i krsa koji je u Beogradu.Da se direktori biraju na fer konkursima,da nema vise kumovsko-bratskih firmi,da se nepismeni sa kupljenim diplomama ne posatvljaju na najodgovornija mesta u gradu,da se totalno promeni sistem funkcionisanja javnih preduzeca da sve bude transparentno i da se zna za sta se trose pare gradjana…Da funkcioneri budu u sluzbi gradjana a ne obrnuto kako je sada slucaj.Osnujte odbore po Beogradu i pricajte na temu ko je za ovakav program sa ostatkom opozicije jer opet razjedinjeni nista necemo uraditi protiv ove masinerije sa druge strane koji ce po starom da prete,ucenjuju,placaju,voze kolima…i sve sto rade jer jedino to i znaju!

  • A vi se zalazete za to da se ponovo i zvanicno statutom Beograda jasno da do znanja da su Beogradske opštine samo 10, a da su ove ostale samo eto tako za ponešto navodno u Gradu Bepgradu, a da nemaju prava kao ostale Gradake opstine, da nemaju pravo na normalan prevoz, iako i sada placaju duplo i troduplo skuplju kartu za dolazak do tog grada?

    Vi se znači zalazete za to da se i dalje sve daje centralnim opstinama da imaju kao i do sada dostupno sve 24h pa i od ptice mleka, a prigradjanima u prigradskim opstinama ne dati ništa, da mogu da sto pre skoncaju i da ljudi iz njih pobegnu definitivno.

    Vidim kolko vam smetaju ti procenti koje dobijanu bedne opštine Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Barajevo…
    A sta treba, da od njih jos oduzmu, da ionako te bedne opstine postanu jos bednije, ionako su otpisane.

    Jeste li bili ikada u naseljima po tim opštinama, nije li vas sramota kada poredite uslove zivota tamo i uslove zivota u takozvanim gradskim naseljima?

  • Šire područje grada Beograda (sa prigradskim opštinama ima oko 1,7 miliona stanovnika) mora da postane pokrajina, kao i Vojvodina sa 1,9 mil, Centralna Srbija 1,9 i Jugoistočna Srbija 1,5 (za KiM specijalni status) , a sve velike gradske opštine (Novi Beograd, Palilula, Voždovac, Čukarica,..) da se podele na DVE MANJE, a nove da dobiju “opštinski trg” sa : upravnom zgradom, velikom salom za pozorište i bioskop, zgradom policije, notarima, srednjom školom, parkom, crkvom,..