Ауторски текст Војводина Екологија Пољопривреда

Више цене стране него наше пољопривреднике

Гостујући недавно у Пресинг-у, министар Недимовић је рекао да Тенис долази у Србију да се бави прерадом меса, да ће донети високу технологију и тржиште.

Шта ће им онда толика земља, за почетак у околини Кикинде и Зрењанина? Говори се о 10.000 хектара у Војводини, подељено на 5 општина, али највише у ове две – и то најбољих пољопдривредних парцела! Они долазе да гаје свиње, а можда мало и да прерађују. Ако ће само да прерађују и да донесу високу технологији као инвестицију, те да продају прерађевине по свету јер имају велико тржиште, без субвенција државе, то је у реду. Ипак, основна тема договора је да им се даје земља. Зар ће на пољпривредном земљишту ће правити фабрике за прераду, и то фабрике површине веће од 10.000 хектара? Неће. Нешто се у министровом говору не уклапа у чињенице. Ипак, они ће обрађивати и земљу и производити храну за своје свиње. Али ако ће да узму земљу и да гаје свиње, шта ће радити наши сточари? Ако ће да гаје и храну за свиње, неће им за сарадњу требати ни наши ратари. Тенис ће имати затворену систем производње, потпуно независтан од домаћих пољопривредника. Нико и ништа им одавде више неће требати. Ем ће узети најбоље комаде државне земље, ем ће да гаје свиње, па да их прерађују.

Питамо министра по којој цени ће добити државну земљу, под којим условима? Директном погодбом? Зар је гајење свиња висока технологија? Од када? Уместо да држава помогне наше сточаре да гаје свиње, помоћи ће Теннис-у, а наши људи су узели кредите, купили опрему надајући се да ће обрађивати и државну земљу коју закупе на лицитацији. Неки домаћи пољоприврдници су желели државну земљу и да купе. Ипак, државна земља одлази држављанима неке друге државе.

Мене лично занима и шта ће бити са отпадом (стајњаком) са тих фарми? Да ли ће бити урађен пројекат управљања отпадом и изграђено рецимо постројење за био гас? Или, ће отпад завршавати у лагунама као и на већини других великих фарми које до сада имамо, што ће додатно затровати животну средину, а највише подземне воде. О томе нико не прича. Изгледа да нам се спрема живот уз велику септичку јаму.
Шта брига фамилију Вучић и за земљу и за отпад и за домаће сточаре. Дај још то мало да се растури, што је преостало. Није њихово, а дошли у позицију да им се може. Па беганија. Ми из Доста је било смо решени да прилика у Србији треба да се да најпре грађанима Србије и док су услови за развој пољопривреде за наше грађане лоши, нема никаквог смисла да угађамо странцима. Наши људи нису добили прилику ни да се опробају, јер их се спутава већ деценијама.

Док наши политичари промовишу Тенисов долазак, Немци аграрну политику базирају на домаћим газдинствима.
Ускоро ће београдски избори. Београђани мало знају о овој теми, али их треба информисати, па нека они први кажу да ли је доста било, али стварно? Ваљда јесте.

 

Никола Штула
Доста је било, Координатор за Војводину
Повезани текстови: Септичка јама Европе,        Да тако ваља и Немци би тако радили

О аутору

Никола Штула

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovo je previse strasno da bi se komentarisalo.Da li ovaj vas tekst moze da se procita bilo gde drugde osim na ovom sajtu?
    Ne,zato nam o sudbini odlučuju Vučićevci