Ауторски текст Спољна политика

Отворено писмо амбасадору Норвешке

Отворено писмо амбасадору Норвешке,
Његовој екселенцији господину Арне Санес Бјорнстаду

Ваша Екселенцијо,

Честитку Ваше Екселенције Ани Брнабић, коју је на Фејсбук страници објавила амбасада Норвешке, прочитала сам с помешаним осећањима изненађености и разочарања. Упркос чињеници да у потпуности разумем протокол који амбасадори следе у својој мисији изградње мостова међу земљама преко сарадње са званичницима владајуће већине, ипак сам се запањила. Једна реченица честитке истиче се као потпуно сувишна. Она гласи: “Србија сада личи на напредне скандинавске земље.”

Тек након што је Ваша Екселенција јавно одговорила на негативне коментаре и реакције, почела сам да схватам како је дошло до овог несрећног неспоразума. Верујем да се објашњење може наћи у Јанте закону – унутар 10 неписаних правила свих скандинавских друштва која за циљ имају постављање јавног интереса и интереса групе изнад било ког појединачног интереса. Разумем да је Ваша екселенција имала на уму само најбоље намере, те да је сасвим неспретно изазвала неочекивани бес претпостављајући да је Ана Брнабић најбољи избор за српско друштво, као и да је то толико очигледно да се никако не може довести у питање. Ваша екселенција је, чини ми се, такође претпоставила да су негативни коментари дошли из дела јавности која у потпуности крши Јанте закон и ставља своје личне интересе испред јавног интереса.

То једноставно није тачно.

Данас ме је неко упитао: “Зашто си против именовања Ане Брнабић за председницу Владе Србије?”

“Није ли она била министар у претходној влади целих годину дана?” – одговорила сам питањем.

“Јесте, била је.”

“Не постоји апсолутно никаква шанса да је она провела годину дана у било ком министарству претходне владе, а да није својим очима видела како се јавни ресурси преливају у приватне џепове привилеговане мањине; како се људи запошљавају искључиво по основу критеријума лојалности Српској напредној странци, без обзира на то да ли су уопште квалификовани за тај посао или не; и како се закони и Устав ове земље крше на дневној бази – а последњи такав пример имали смо када се претходни председник Владе кандидовао за место председника Србије, а да није поднео оставку на место председника Владе, да би на крају своју оставку са места председника Владе сам себи упутио и потом је и примио у својству новог председника Србије. Шта је Ана Брнабић изабрала да учини поводом свега наведеног? Изабрала је да окрене главу на другу страну. То је разлог због кога сам против њеног именовања за председника Владе Србије, упркос чињеници да је веома образована, вредна, интелигентна, храбра и има изграђене добре везе са многим иностраним званичницима. Све су то само придеви. Ђаво се крије у детаљима – глаголима.”

“Нисам то посматрао и о томе размишљао на тај начин” – гласила је реакција коју је моје објашњење изазвало.

Надам се да ће Ваша екселенција покушати да именовање Ане Брбанић сагледа из управо ове перспективе. Уверена сам да Ваша екселенција никако не може сматрати да се особа која окреће главу на другу страну пред флагрантним кршењем како закона, тако и Устава икад може упоредити с председником Владе било које скандинавске државе. Па, опет, сасвим неспретно, Ваша екселенција је учинила управо то. Отуд је потекао и сав бес.

Уколико опис стања ствари унутар Владе Србије Вашој екселенцији звучи попут научне фантастике, уверавам Вас да то, нажалост, није случај. Овај опис представља сирову, окрутну истину – то је огољена стварност коју сви у Србији живимо.

Не, опозиционе странке не могу се правно борити против тога – наше правосуђе није независно, већ је у потпуности под политичком контролом и утицајем владајуће већине.

Не, опозиционе странке не могу покренути ово питање у Народној скупштини – Народна скупштина Србије не представља место слављења демократије, већ место на коме народни посланици владајуће већине злостављају народне посланике опозиционих странака. (Не, “злостављају” није претешка реч.)

Не, опозиционе странке не могу рачунати на медије да од ових чињеница направе скандал – српски медији су под потпуном политичком контролом владајуће већине.

Коначно: Не, тренутна владајућа већина и председник Србије нису резултат воље народа. Они су резултат лукавих метода које су представници владајуће већине осмислили како би изманипулисали и обесмислили изборни процес.

На крају, Ваша екселенцијо, дозволићу себи да изнесем лични став о томе ко у ствари крши Јанте закон у Србији. То свакако нису представници опозиционих странака. То су представници владајуће већине. Они су ти у све до једном правилу Јанте закона, доследно постављајући себе испред ми, тј. народа.

 

Јанте закон (Janteloven)
1. Немој мислити да си ти било ко посебан.2. Немој мислити да си ти подједнако добар као и ми.

3. Немој мислити да си ти паметнији од нас.

4. Немој замишљати да си ти бољи него што смо то ми.

5. Немој мислити да ти знаш више него ми.

6. Немој мислити да си ти важнији од нас.

7. Немој мислити да си ти добар у било чему.

8. Немој нам се смејати.

9. Немој мислити да је било коме стало до тебе.

10. Немој мислити да ти можеш нас научити било чему.

 

Искрено,

Бранка Стаменковић

Народни посланик Скупштине Србије

Open Letter to Norwegian Ambassador

Бранка Стаменковић

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • SVAKA CAST PRAVO U METU . HVALA STO SE SLAZEMO I STO ZASTUPATE MISHLJENJE NAS KOJI SMO VECINA ALI SMO TIM KVARNIM METODAMA POTISNUTI.
  ZLOUPOTREBA SLUZBENE PLATNE KARTICE U SVEDSKOJ KOSTAO JE SMENOM POSLANICE SVEDSKOG PARLAMENTA
  SVAKA REC JE NA MESTU I POTVRDJUJE DVOSTRUKE ARSINE TJ DALJE URUSAVANJE SRBIJE.

  • Pero je mislio na većinu kao normalne, pametne i samostalne građane koji su potisnuti sistemom da najgori napreduju a najbolji sede kući ili beže iz zemlje. DJB je jedina partija koja pokušava da promeni takav sistem i zbog toga je konstantno pod napadima blaćenja sa svih medija koji su pod kontrolom vlasti. Po tome se i vidi ko je prava opozicija a ko nije.

  • Pitao sam bivseg savjetnika ambasade Svedske u Beogradu zasto podrzavaju Vucica.

   Rekao je da ne voli ljude kao Vucic (zbog 90-ih), ali da se Vucic sada cvrsto zalaze za pridruzivanje Evropskoj uniji i da obecava da ce ispostovati sve neophodne uslove.

   Moje sledece pitanje: Vucic je gori nego ikad, on se samo nacelno zalaze za “evropske vrijednosti”. Politicke partije totalno odlucuju o zaposljavanju, od direktora javnog preduzeca do cistacice.

   Odgovor: Demokratija u Srbiji je relativno svjeza, korupcija i veze politike i kriminala jesu veliki problem. Postojali su u proslosti ljudi u Svedskoj koji su mogli da kupe citav parlament. Zemljama koje se zalazu za prosirenje EU je stalo da Srbija zadovolji minimalne zahtjeve.

   Pitanje: Zar oni nemaju masineriju da provjere da li Vucic ustvari radi ono sto obecava?

   Odgovor: Tadic je jednostavno bio los i korumpiran, morali su da mu otkazu povjerenje. – Izvinio se i rekao, da bi ovo bila jedna dugacka diskusija.

  • О некадашњем саветнику амбасаде Шведске: “Rekao je da ne voli ljude kao Vucic (zbog 90-ih), ali da se Vucic sada cvrsto zalaze za pridruzivanje Evropskoj uniji i da obecava da ce ispostovati sve neophodne uslove.”
   Претпостављам да је тај саветник мислио и на онај услов који Тадић није хтео да прихвати, а то је да Србија треба да призна Косово као независну државу. Тадић је чак истицао: “и Европа и Косово”. Ако је за њега Тадић био корумпиран, шта ли је тек Вучић? Али то не жели да каже, јер му се не свиђа ток дискусије са Вама, а рећиће на крају, када све ово прође, да је Вучић био и корумпиран, тек пошто претходно Вучић буде осигурао признање независности Косова. Није им одговарао Тадић који је током 90-их све време био против Милошевића. Значи, траже потпуно подаништво и пристанак на то да у Европи имају земљу јефтине, али истовремено веома талентоване, радне снаге и земљу која ће бити фикус држава (европска варијанта банана државе, европски Хондурас). Србија у Европи исто што и Хондурас у Северној Америци.
   Благо нама са наркобос-вођом државе и председницом Владе којој је највећи поен за Европу што припада мањинској сексуалној оријентацији. Благо нама! Живела Европа и ми као Хондурас у њој!

 • Oštro a uljudno.
  Ambasador Norveške se naljutio što neko u Srbiji misli drugojačije od njega. I to je demokratski ali i ono prvo je isto tako demokratki čak demokratskije za nijansu jer se naljutilo više od jednog građanina a u demokratiji smo jednaki.
  Tzv. elita nije demokratija ma ko to bio

 • Primitivizam od strane ambasadora Norveške je bez premca! Sa kakvim pravom “drži lekcije” domaćinima ko njima treba da upravlja! Ko je njemu dao za pravo da ocenjuje da li je neko podoban-sposoban za premijera tuđe ili On misle NJEGOVE države!? Inače rezultati ministarke Ane B. su izuzetno loši-samo izdavanje zdravstvenih knjižica dokazuje njenu NE sposobnost i NE stručnost! (mada se ni to NE tiče bilo kog ambasadora koji se postavlja kao tutor). Vama odgovara otpad od Šešelja (Vučić)koji je prema vama strancima ponizan a premaSrbiji krajnje bahat! P.S Norveška je jedna od država koja je obaveštajno pomagala pripremu za bombardovanje Srbije 99te!

 • “Srbija sada LICI na napredne skandinavske zemlje”.
  Dakle lici. Ocigledno je ambasador zeleo da pozdravi izbor ‘lgbt osobe’ na premijersko mesto i to uporedio sa slicnom praksom zapadnih zemalja.
  To naravno nije dovoljno da bi Srbija postala POPUT skandinavskih zemalja i sve sto ste naveli kao karakteristike prosle i buduce vlade sasvim stoji.
  Naravno i oni su svesni toga ali im to stalno treba ponavljati.
  Nemam sumnju da bi Norvezani rado podrzali dolazak Djb premijera recimo ali politicka realnost je takva kakva jeste.
  Izgleda da je njima presudno da na celo Srbije ne dodje neko ko bi vecinski ‘proruski sentiment’ pretocio u neku ‘realnu politiku’. Ovo sa Vucicem im je najjeftinija varijanta da do toga ne dodje.

 • Vrlo je mala, skoro nikakva, verovatnoća da ambasador ne zna šta se dešava. Očigledno je da zemljama EU odgovara AV i uopšte ih ne zanima kako živi običan narod. AV je na vlasti zato što je to u interesu EU, tu nema sumnje.

  • Moramo da razumemo da i u EU vladaju interesi i da se oni prema Srbiji ponašaju u skladu sa time. Naime, Vučić, zarad svog opstanka na vlasti, uništava sopstvenu državu i sopstveni narod, u korist stranaca i sasvim je normalno da se strancima takva politika sviđa jer im itekako ide u korist. Zašto bi se oni zalagali za neke prave vrednosti pa da izbube sve te pogodnosti koje dobijaju od Vučića? Niko nije toliko lud. Tako da ne smemo polagati nade da će nam nekakav spas doći iz inostranstva. Građani moraju sami da se izbore za svoj status i za to služe izbori. Zato pamet u glavu i na sledećim izborima glasati za neke nove ljude i novu politiku.

  • Jednom recju FASISTI i OLOSI, kao i ovaj kog ovde podrzavaju i kome rade i ucestvuju u kampanjama.

 • Колико год да је избор Брнабићке ненормално решење, позивање на “Јанте закон” као нешто позитивно је још бизарније. Госпођо Стаменковић, јесте ли ви добро/пажљиво прочитали шта ту пише? Па то је тотална негација, тј. гушење индивидуалности и наметање некаквог колективног ума. Самим тим и гушење креативности. Ко је вукао цивилизацију кроз векове него талентовани појединци, а не некаква безлична маса (колектив). Који су то “ми” на које се закон позива? Мислим да сте потпуно промашили његову суштину.

  П.С. Није амбасадор Норвешке (из њиховог угла) ништа погрешно написао. Радити на штету сопственог народа, тј. аутохтоног становништва је мерило “прогресивности”. Што га више затупљујеш, а у последње време и физички уништаваш то си већи колективиста (комуњара, глобалиста). Иначе, прогресивно и напредно су синоними, отуда и њихова блискост и симпатије са руководством СНС. Што кажу, врана врани очи не вади.

  • Da u pravu ste, jer je pljačka javnih dobara sasvim individualni čin koji se u većini društava sankcioniše a kod nas nagrađuje i uzdiše na pijedestal društvene uspešnosti i političke moći.

  • Баш напротив, Јанте закон је узет као артугмент у правом контексту. Лична интерпретација Јанте закона може бити различита, тако да уопште не мора да има везе са тим да Јанте закон гуши индивидуалност и креативност, лепо све пише у ауторском тексту. Личне преференције су само личне.

 • O čemu se ovde radi gđo.Stamenković? U skladu sa postupcima vaskolike opozicije i Vi ste se zapetljali kao ono pile, ali u Vučićeve kučine. Kao da ste dobili zadatak da oplajvazite po gđici Brnabić, koja “je веома образована, вредна, интелигентна, храбра и има изграђене добре везе са многим иностраним званичницима”, a ne znate ili još gore nemate adekvatne razloge kako to da uradite. I onda opšta mesta uvijena u šušteći celofan. Međutim, džaba. Providno je.
  Naravno da podržavam Vašu i bilo čiju drugu komunikaciju(saglasno društvenom statusu, jer quod licet Iovi, non licet bovi) sa predstavnicima bilo koje strane zemlje. I ambasadorima.
  Ali?!

  • Mislim da niko ne spori formalne kvalifaikacije buduće premijerke. Zaista deluje kao pristojna i obrazovana žena. Međutim, ništa ne ukazuje da će vlada pod njenim vođstvom zauzeti drugačiji kurs od onoga koji postoji sada. Prvo što ministri nisu promenjeni nego je samo urađena rotacija i to na prilično neozbiljan način. Otprilike kao deca koja kukaju “ja ću ono, evo tebi ovo…”. Danas čitam da niko neće u mun. kulture, sasvim jasno jer tamo nema mnogo para za prebaciti u privatne džepove. Pritom su ministri krajnje nestručni za oblasti koje bi trebalo da vode. Sumiranje rezultata i insistiranje na istim izgleda nije u planu. Tako da, uz svo poštovanje formalnog obrazovanja buduće premijerke i njene ličnosti, ovo sve ukazuje na kompletan promašaj i simulaciju liderstva. Jasno je da je ona stavljena na tu poziciju kao neko ko će da odrađuje samo dnevno-dnevne poslove ali pravog liderstva, samostalne politike i inisistiranja na rezultatima, to nećemo videti.

  • Koje obrazovanje, jel ono na Hall univerzitetu, koji je negde izmedju 600 i 700-og mesta na svetskoj rang listi univerziteta??!!

  • Nema adekvatnih razloga? Kako kad čitav tekst navodi više nego adekvatne razloge zašto Brnabićka nije adekvatan kandidat za premijera, a to je zato što se u svemu slaže sa svojim mentorom koji ju je postavio pa će tako da vodi istu tu politiku koju je njen mentor vodio žmureći na sve nakaradnosti i bezobrazluke koje je u prethodnom periodu činila i nastavlja da čini ova amaterska i štetočinska vlast. Šta tu nije jasno? Koji vam drugi razlozi trebaju? I o kom to društvenom statusu pričate? Rekla sam više puta, ponoviću, poštovanje i ugled se zaslužuju delom, odnosno onim što ste uradili u životu i rekli, a ovo što je izrekao norveški ambasador je čista mizerija.

  • “Nema adekvatnih razloga?” – čemu arogantno na početku. “Šta tu nije jasno?”- prepotentno čak. Ovo nekada beše sajt -“pristojnih ljudi”. I o čemu neko priča, dozvolićete valjda da priča, pre nego što mu se unesete u lice sa “Rekla sam više puta, ponoviću,…”. I onda @Ana , dakle arogantna, prepotentna, soli pamet, ne kritikujući, nego napadajući one koji se slažu da je (naravno govoreći o ličnim karakteristikama gđice) dobro, ma odlično – da neko sa ličnim svojstima “образована, вредна, интелигентна, храбра…” – bude na radnom mestu predsednika vlade RS.
   Politički, naravno da se ne moramo ili ne možemo složiti sa političkim vrednostima i stavovima pomenute gđice.
   Da, verujem da ste sada uvideli o kakvim “Vučićevim kučinama” pričam i zašto i Vi i ” vaskolika opozicija” zajedno sa poštovanom autorkom gornjeg teksta, ne zna kako da izrazi realnu kritiku koja ne sadrži kritizerstvo sadašnje predsednice vlade.
   Jer, ilustrujmo formulu koja proizilazi iz gornjeg teksta i Vašeg osvrta:
   “образована, вредна, интелигентна, храбра и има изграђене добре везе са многим иностраним званичницима” +”Brnabićka nije adekvatan kandidat za premijera, a to je zato što se u svemu slaže sa svojim mentorom koji ju je postavio pa će tako da vodi istu tu politiku koju je njen mentor vodio žmureći na sve nakaradnosti i bezobrazluke koje je u prethodnom periodu činila i nastavlja da čini ova amaterska i štetočinska vlast = “Честитк(у)a Ваше Екселенције Ани Брнабић, коју је на Фејсбук страници објавила амбасада Норвешке,”
   Ili matematički izraženo:
   DJB (Saša Radulović) = 1,5%
   Vreme je da se politika shvati kao ozbiljna kategorija, a ne kao zanimacija za društvo u ćošku.
   Opoziciona, prvenstveno.

  • Preskočiću vaše kvalifikacije jer se time ovde ne bavim, svako je slobodan da učitava ton koji god želi, jedino ne vidim svrhu toga, ali to je druga priča.
   Ne znam koja je vaša poenta. Sve katastrofalne karakteristike društva u kom živimo i koje je gospođa Stamenković pobrojala u svom tekstu poznate su Ani Brnabić budući da je “obrazovana, vredna, inteligentna i, nadasve, hrabra”, pod uslovom da sve to jeste. Šta dalje pričati? Gde je tu inteligencija, gde je tu hrabrost da kažeš svemu tome dosta, ili da ne učestvuješ u toj sramotnoj lakrdiji koja se zove Vlada Srbije. Možda ih ima, ali te vrline su u njoj pasivne, ničemu ne služe, ili je po vama i nekim drugima hrabrost u ovoj zemlji javno reći da si gej? Možda i jeste, ali to nije dovoljno niti je to ona vrsta hrabrosti koju bismo očekivali od premijera ove zemlje, hrabrost da se raskrsti sa svim ovim užasom u kom živimo. Da nema želje niti potrebe niti inteligencije niti hrabrosti da s tim užasom raskrsti, nova premijerka je pokazala onog časa kad je rekla da će joj Vučić biti mentor. Ko ima prava da novoj premijerki na osnovu toga što je “obrazovana, vredna, inteligentna, hrabra” oprašta takve izjave, praveći se da to ima manju važnost od toga što je “obrazovana, vredna…” itd., da ne ponavljam. Nema manju važnost, naprotiv, ima svu važnost i u to ćete se ubrzo uveriti, sigurna sam. Ovde se ništa neće promeniti, jer ako i počne nešto suštinski da menja – biće sklonjena, a ona to mora znati i sigurno zna.
   Ja smatram da DJB veoma ozbiljno shvata politiku. Ako vi verujete da politika uključuje licemerje, labavost principa i kriterijuma, “suživot” s onima koji nam praktično i bukvalno rade o glavi, ja se s tim duboko ne slažem, pa i po cenu 1,5%.

  • Poštovani gospodine Prestola, mi ovde cenimo vaš utisak kako opozicija i autor ne znaju da izraze realnu kritiku, samo se ne slažemo sa njim. Pošto bi uzaludno bilo da se jednostavne stvari objašnjavaju, predlažem da ponovo pročitate tekst, možda bude jasnije, a ako ništa ne pomogne, onda lepo svako na svoju stranu, znate kako se kaže “ako misliš da možeš bolje…”.

 • lepo ste to napisali, ali bih imao i predlog da internacionalizujete to jest prevedete ovo pismo na engleski i norveski jezik, kako bi se gradjani i biracko telo upoznalo sa stavom ko zastupa njih i koga oni placaju placajuci taxe, i potom objavite po twitter kanalima politickim partijama Norveske, jer je ocigleddno da se tu neko “usemio”, ima tu nesto, neka slobodno novinarstvo Norveske to procacka, jer gde ima dima ima i vatre.

 • Dzaba ljudi sve vase prepiske i ispavljanje krivih Drina. Kao da ambasador ne zna sa kime ima posla. Norveska je nama uvek bila prijateljska zemlja a da mi to nikada nismo znali da cenimo. Danas su opet svi preneli izjave svih opozicionih stranaka povodom mandatara i buduce nam vlade, osim, naravno, izjave DJBa. Ne postojite u nekoj javnoj sferi koju kreiraju tu i tamo pristojni mediji (ne govorim o Kurformerima)… http://www.danas.rs/politika.56.html?news_id=349634&title=Opozicija+ne%C4%87e+glasati+za+novu+Vladu
  Do sledecih izbora se niko nece secati ni da ste bili parlamentarna stranka. Kuknjavom na ambasadore se nista nece postici. Sto rece Basara ne bas tim recima – necete Vucica skinuti tako sto cete naterati Vuciceve medije da pisu i o vama. Zauzimanje moral high ground-a je OK pristup, samo sto kada se posmatra tuca u blatu niko nece podici glavu da vidi vas na tribinama. Vase price o 15% podrske su toliko nerealne – ja se bojim da cemo se opet boriti da predjemo cenzus. Nesto pod hitno mora da se menja…

  • Sve mi se čini da Danas podržava samo partokratsku opoziciju. Rekao bih da sanjaju Iznogudov san, biti kalif umesto kalifa, tj. kad konačno dođe do smene da zauzmu mesto na kojem je danas informer.

 • Zasto mislimo da su nam Norvezani prijatelji? Pa zar nije 1999.upravo tim od 12 norveskih komandosa targetirao mete po Srbiji i time stotine nasih sugradjana poslao u smrt? Nemoguce je da to nije znala njihova Vlada. Prekrajanje istorije iz Titovih udzbenika jos jednom nam se obilo o glavu. A evo obija se ponovo.

 • Odlican tekst. Imenovanje Ane Brnabic je upravo imalo za cilj da stvori PRIVID – da Srbija lici na demokratske zemlje. To je smokvin list, koji prikriva navedene zloupotrebe.

 • Narodni poslanik Branka Stamenkovic nastavlja praksu svih nasih kvazi politicara davanjem vaznosti nekakvim ambasadorima u Srbiji!!!Sta su ambasadori,i sta je njihov posao u iole normalnim zemljama???Ali u Srbiji je tako,pa ambasadore Amerike,Kine,Rusije,Nemacke mozemo videti gotovo svakodnevno u pratnji sto predsednika,sto premijera sto ministara!Gotovo svakoga dana!To predstavlja omalovazavanje nasih predstavnika najvisih drzavnih funkcija,nase drzave i na kraju i naseg naroda.Nema dana da se negde u Srbiji ne pojavi snimak ili fotografija nasih politicara u pratnji pomenutih ambasadora ali uocljivo ove 4 zemlje!Secam se samo je pokojni premijer Zoran Djindjic digao glas,i pokusao da se suprostavi tom neumesnom mesanju i pojavljivanju ambasadora u politickom zivotu Srbije ali nije uspeo!Oni sebi daju za pravo a mi to prihvatamo da se mesaju u sve,da odlucuju,vrse pritisak,smenjuju,postavljaju…koga oni hoce i zele!Tako hvaleci sve redom,danas Vicica i SNS juce Tadica i DS…pravdajuci se da su nam oni samo veliki prijatelji i da nam zele pomoci!Istina je mnogo drugacija…oni su sve a najmanje nasi prijatelji,oni su ljudi zaduzeni za sprovodjenje i ostvarivanje interesa zemalja koje su ih ovde poslale,znajuci da je ovo banana drzava i da ce njihova moc ovde biti velika,kao i uticaj na nase slabe i jadne politicare!Sta su nasi ambasadori u ovim pomenutim zemljama???Da li oni tako svakoga dana setaju pored Trampa,Putina,Merkelove…ili nekih visokih predstavnika vlasti u tim drzavama???Pa oni mogu da sanjaju dan kada ce ih sresti i videti!Zasto mi nastavljamo da tako sebe ponizavamo,i cemu ovo pismo nase poslanice Norveskom ambasadoru???Mislite li vi gospodjo Branka da ce to pismo nesto promeniti,da cete nesto postici?Ako mislite,vi i dalje tako radite!Ne shvatate zasto zapadnjaci danas hvale Vucica i njegove…nije vam jasno,cudite se i vi i celokupna opozicija!Zasto ga hvale a svi znamo da se prave ludi da ne vide kako vlada i sta radi…pa odgovor je jasan i onom seljaku sa Golije,ali vama izgleda nije!Gospodin A.V. je doveden da cuva stado,da cobanuje…i dok god on to stado cuva i cobanuje onako kako oni zele,i onako kako oni hoce…bice hvaljen,pozdravljan na onaj njihov zapadnjacki nacin koji su izmislili za narode poput naseg(narod koji luta vekovima i ne zna gde ce)!Tesko je vama politicarima objasniti jer mislite da ste bitni i veliki,bili vi u vlasti ili opoziciji…iste greske pravite,i nemate snage da ovu zemlju promenite!