Екологија Источна Србија Политика

Seminarski rad na temu “na putu od kuće do škole sreo sam ekologiju”

Jedna od tema na 8. Sednici skupštine održane 9. juna je bila i Predlog odluke o donošenju Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) za grad Smederevo.

Kompletan LEAP možete pogledati ovde – link

U skupštini smo glasno i besno rekli kakva je ovo prevara za naše građane, koja je plaćena skoro 3.5 miliona dinara i u rangu je rada iz osnovne škole.

Ne zna se šta više vređa, ovolike slupane pare ili šta se sve u LEAP-u pominje i zaključuje – kako je nekako sve u redu u Smederevu?

Ovde ćemo dati na uvid samo one delove koji se tiču zagađenja vazduha u Smederevu, kao jako važne ekološke kategorije u našem gradu:

“Tokom 2015.godine monitoring se odvijao uz poteškoće zbog nerešenog finansiranja servisiranja i održavanja opreme usled čega je obim podataka predviđenih postojećom regulativom opao, tako da u aglomeraciji Smederevo, zbog nedovoljne realizacije merenja stanje kvaliteta vazduha nije moglo biti ocenjeno.”

“Na stanici u Radincu se vršilo i merenje taložnih materija od strane ovlašćene organizacije. Ove dve stanice su vlasništvo Agencije za zaštitu životne sredine i nisu u funkciji od maja 2013. godine

Zaključak 1 – merne stanice uz pomoć kojih se i kontrolišu aktivnosti zagađenja vazduha NE RADE. Ovo isto je potvrđeno i u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2015. godine (link)

“Na osnovu kriterijuma za ocenjivanje kvaliteta vazduha, koncentracija suspendovanih čestica za period usrednjavanja od 24h, ne sme biti prekoračena više od 35 puta na godišnjem nivou. Iz podataka u Tabeli 20 uočava se da je u svakoj godini premašena ova vrednost. Najveći broj dana prekoračene vrednosti bio je 258, na mernom mestu Radinac, u 2011. Vazduh je u ovoj godini bio jako zagađen u 46,6 % vremena u odnosu na RM10. Iako se primećuje opadanje koncentracije zagađujućeg parametra u 2012. i 2013. godini, i dalje je kvalitet vazduha takav da se svrstava u kategorije zagađen ili jako zagađen

Zaključak 2 – u Smederevu je prisutan vazduh najlošije, treće, kategorije (zagađen ili jako zagađen)

Napomenimo da Železara, verovatno pod protekcijom vlasti i države, vrlo često smanjuje svoje aktivnosti za vreme “neplaniranih” merenja kako bi se rezultati istih podveli pod normalna. Ono što nas plaši jeste što i prilikom smanjenog obima proizvodnje – mi udišemo i dalje zagađen vazduh:

“U 2012. godini primećeno je znatno opadanje koncentracije RM10 u Radincu, što može biti povezano sa smanjenim obimom proizvodnje u Železari Smederevo u odnosu na 2011. godinu, ali je i dalje kvalitet vazduha takav da se svrstava u kategorije zagađen ili jako zagađen.”

Nakon ovih pasusa i rezultata merenja, u jednom trenutku u LEAP-u se samo maestralno zaključuje sledeće:

Prelaskom na prirodni gas, koji je jedan od ekološki najpovoljnijih energenata, minimizirana je emisija zagađujućih materija u vazduh iz Aglomeracije, postro- jenja Visokih peći, Tople valjaonice i iz kotlarnica.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, može se zaključiti da Železara Smederevo preduzima odgovarajuće mere zaštite vazduha”.

Zaključak 3 – bez ikakvih ozbiljnih podataka ili analiza da to potkrepe, se zaključuje da nemamo šta da brinemo. Ali onda već na sledećim stranicama se daje i ovaj zaključak:

“Na osnovu ocene stanja kvaliteta vazduha u 2014. godini, Uredbom o utvrđivanju liste kategorija kvaliteta vazduha po zonama i aglomeracijama na teritoriji Republike Srbije za 2014. godinu („Službeni glasnik RS“, broj 105/2015) u aglomeraciji „Smederevo” utvrđena je treća kategorija kvaliteta vazduha. U smislu poboljšanja kvaliteta vazduha i postizanja odgovarajuće granične vrednosti ili ciljne vrednosti utvrđene Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha, potrebno je doneti Plan kvaliteta vazduha

Zaključak 4 – ipak ovih 3.5 miliona dinara nije bilo dovoljno da se uradi nešto konkretno, već vidimo nove najave trošenja novca, sada preko izrade planova. Jer imamo vremena na pretek.
Nema dovoljno mesta da se analiziraju i ostali delovi ovog plana, a koji je prepisan od prošlog (gde je samo novac ažuriran):

O velikom problemu sa ambrozijom.

O velikom problemu sa smetlištima u gradu, deponijama, otpadom i industrijskom šljakom.

O tome što Smederevo, iako bi to bila odlična, vizionarska i sigurno isplativa investicija – NEMA reciklažni centar.

Mnogo toga ima za pomenuti. Novac ne može biti vraćen. Kao ni naše zdravlje, pogotovu onih najmlađih.

Mada, kako je to lepo zaključio naš odbornik (gde možete pogledati kompilaciju odborničkih nastupa) – najveći problem ovog grada mora da su pušači, jer je sve drugo pod kontrolom.

Ознаке

ДЈБ Смедерево

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар