Autorski tekst Politika Šumadija

Promoteri semafora i kineskih robnih kuća

Nakon prošogodišnje bruke lokalnih kraljevačkih vlasti i svečanog otvaranja semafora, mislili smo da nema dalje i da otvoreno izrugivanje inteligenciji građana i njihovo ponižavanje ne može dostići viši nivo. Pri puštanju u rad semafora gradonačelnik  je naravno, u najboljem maniru naprednjačke demagogije, taj fascinatni semafor predstavio kao vrhunsko dostignuće, kao nešto što će značajno doprineti građanima, i ponosno istakao kako je lokalna samouprava finansirala isti. Gradonačelnik pušta svečano u rad jedan običan SEMAFOR, u 21. veku?!    

Autor ovog teksta, koji je uvek ponosno isticao svoje poreklo iz grada u kome je krunisano sedam srpskih kraljeva, doživeo je kao i svi njegovi sugrađani da mu se smeje ceo Balkan. Kraljevo je na ovaj način bestidnim marketinškim ponašanjem lokalnih vlasti u očima drugih  vraćeno negde na početak 20. veka. Svi su se sa podsmehom pitali, koja je to rupa u kojoj je otvaranje jednog običnog semafora bitan događaj, vredan prisustva gradonačelnika i televizijskog prenosa.

I taman kada se posle nekih pola godine bruka oko semafora zaboravila, taman kada smo se ponadali da će svi zaboraviti na sramotu kojoj su nas kao građane Kraljeva lokalni funkcioneri izložili, pripadnici Srpske napredne stranke su nas kao i obično uverili da oni uvek mogu “brže, jače i bolje”, da svaki događaj, pojavu i instituciju dovedu do apsurda.

U Kraljevu je uz prisustvo lokalnih medija pompezno otvorena kineska robna kućna, a svečanom otvaranju su prisustvovali zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović i načelnik Raškog okruga Miloš Simović. Vlasnici jedne obične kineske robne kuće, kakvih je na stotine u Srbiji, predstavljeni su rečima gradskih čelnika kao “strani investitori” koji su nam “posebno bitni” da “ožive i upotpune grad, i da investiraju u njega.”

Srbiju u kojoj je nezaposleno oko 30% stanovništva, u kojoj se mala i srednja preduzeća guše previsokim porezima, koji su toliki da bi se platila ogromna partijska mašinerija koja svečano otvara semafore, ograde i toalete, takvu će Srbiju da ožive kineske robne kuće?! Pritom najinteresantiji detalj je prilog lokalne TV Melos, u kome su novinari testa radi kupili proizvod u novootvorenoj robnoj kući za koji, naravno, nisu dobili fiskalni račun.

Da li se veliki kineski investitor osetio slobodnim da ne izdaje račune jer zna da je vlast nesposobna da obezbedi poštovanje fiskalnih propisa, ili zato što je blizak sa lokalnim vlastima ostaje enigma, ali posledice su iste.

O ponovnoj sramoti i stvaranju percepcije grada u kome je i kineska robna kuća strana investicija i događaj vredan svečanosti kojoj prisustvuju najviši organi vlasti, suvišno je govoriti. Ostaje samo gorak ukus i pitanje, dokle?

Semafor i kineski “strani investitor” predstavljaju ogledalo vladavine Srpske napredne stranke, čiji se pripadnici trude ko će bolje iskopirati i oponašati velikog vođu, pa otvoriti novu ogradu, 50 metara seoskog puta ili na bilo koji način zamazati oči građanima, ne bi li produžili svoj mandat i uživanje u ničim zasluženim privilegijama.

Dok njihov veliki vođa širom Srbije svečano otvara školske toalete, diže jarbole od tri miliona evra i svečano kruniše sam sebe po dva puta, dok fontana peva i privlači “hiljade turista”, majke plaču jer im deca odlaze preko, i nikada se ne vraćaju.

Srbiju od dolaska Srpske napredne stranke na vlast napusti u proseku oko 60.000 ljudi godišnje. Država se svakodnevno zadužuje ogromnim iznosima koji se ne koriste za infrastrukturne projekte, već se rasipaju na plate raznih nesposobnjakovića, demagoga i promotera semafora, koji se postavljaju na najviše i najodgovornije funkcije,

Dok nam najbolji odlaze jer ne žele da sarađuju sa štetočinskim vlastima da bi se zaposlili, na rukovodeća mesta u javnom sektoru postavljaju se kadrovi čija je jedina kvalifikacija vernost velikom vođi, a jedino znanje kojim raspolažu ponavljanje otrcanih fraza o “stranim investicijama” i sličnih demagoških fraza kojima se manipuliše građanima i kreira paralelna realnost, u kojoj konstanto napredujemo i živimo bolje dok je istina, nažalost, suprotna i bolna.

Ko želi da mu semafor bude atrakcija, a da mu grad oživljavaju kineske robne kuće u kojima će eventualno raditi za platu od 15.000 dinara neka ponovo glasa za SNS i njegove koalicione partnere, ili neka ponovo apstinira.

Ko veruje da može i zaslužuje bolje, realno bolje a ne “brže, jače i bolje” neka se aktivira i pomogne na tome da Srbija konačno iskoristi svoje potencijale, i postane zemlja u kojoj se rado i lepo živi, a ne crna rupa u kojoj ni migranti koji beže od rata ne žele da se zadrže.

Kome je dosta bilo čekanja boljeg života i slušanja bajki o stranim investitorima i arapskim prijateljima koji će nam podariti bolju budućnost, o najvećim uspesima u modernoj istoriji Evrope, iako je čak i u ovom siromašnom regionu jedino u Makedoniji lošiji životni standard, neka na sledećim izborima izađe i kazni krivce. Da svi zajedno, demagoge i promotere semafora i kineskih robnih kuća pošaljemo u istoriju, a na vlast dovedemo sposobne, školovane i poštene koji će predano i vredno raditi za budućnost Srbije. Dosta je bilo.

Miloš Vukosavljević
član pokreta “Dosta je bilo”
OO DJB, Kraljevo

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar