Ауторски текст Београд Финансије

Приходи општине Чукарице

Драги суграђани, ево нешто више од годину дана како учествујемо у раду Скупштине општине Чукарица и, као што знате, најважнији акт који се разматра је буџет општине, било када се први пут усваја или кад се усваја први, други, трећи ребаланс. Наши одборници од почетка рада предлажу, захтевају, апелују да буџет општине у разумној форми буде представљен грађанима Чукарице, да пре усвајања буде изнет на јавну расправу те да се тако омогући грађанима да дају свој суд, а и да утичу на план и реализацију буџета.

То већ раде неке наше општине, а и многе општине у Европи, али чукаричка не. Као и све остале позитивне предлоге опозиције, влас не одбија директно (немогуће је бити против), али по директиви игнорише и не прихвата. Не интресује њих ни демократија, ни транспарентност, ни приоритети,… У следећа три текста циљ је да вам представим буџет (ребаланс од 30. јуна) и прикажем како изгледају приходи и расходи, и како изгледа контрола онога шта смо добили за тај новац.

Како изгледају приходи наше општине:

Приход наше општине је за 2017. годину нешто већи од 6 милиона евра, а износ укупног буџдета за 2017. годину је око 7 милиона евра. Износ буџета Града Београда је 815 милиона евра. Ако упоредимо градски и општински буџет, јасно је да је наш буџет 0,85% градског буџета или 115 пута мањи од буџета Града. Како смо стигли до тога? Порез на доходак (стоји у образложењу Одлуке) је највећи порески доходак и Чукарица добија 12,01% од пореза прикупљеног на својој општини, а остало иде граду.

Барајеву и Сопоту припада 100%, Младеновцу 70,6%, Сурчину 56,7%, Обреновцу 41%, Гроцкој 27,3%, Лазаревцу 2,7%, док градским општинама припада између 10% и 13% (сваки проценат је различит), осим Новом Београду 4,7%, Звездари 8% и Вождовцу 9,7%. Вероватно сте лагано и сами нашли по ком кључу се деле ове паре, а ако нисте – да вам буде лакше нисам ни ја, а не знају ни они који врше расподелу. Дакле, од пореза који се добије на доходак са наше општине, нама остаје 380.025.333, а граду иде 2.784.215.574.

Од пореза на имовину, Чукарица добија 19% а остале општине (Барајево, Сопот, Лазаревац и Младеновац добијају 100%, Обреновац 74%, Гроцка 55%, Сурчин 33%, Раковица 35%, Палилула 21%, Земун и Чукарица 19%, Вождовац 18%, Звездара 17%, Врачар 9%, Нови Београд и Савски венац 6% и Стари град 5%). Дакле, од пореза на имовину са Чукарице добијамо 239.119.889, а граду припада 1.019.405.842 динара.

Очигледно је да је расподела ових средстава урађено на нестручан и неодговоран начин, по принципу „нама толико треба а ви задржите остатак, имате за плате, остало ћемо ми“. Потпуна централизација је урађена под плаштом економичности и ефективности. Урађено је то са „жељом“ да се за уложена средстава добије квалитетнија услуга. Да ли се то постигло? Није.

Како се то види на Чукарици:

– Улице су прљаве и не чисте се.
– Путеви и тротоари у лошем стању.
– Око контејнера се на температури од 30 степени шири прљавштина, смрад и зараза.
– Санирање изливене канализације које би коштало 1000 евра нисмо у стању да решимо, већ она наставља да се излива.
– Становницима чукаричких насеља се изградња канализација обећава сваке изборне године, а после избора се не уради ништа.
– Већ деценијама не можемо у Остружници и Умци да изградимо сале за физичко у основним школама.
– Не решавамо проблеме нехигијенских насеља.
– Немамо ни једну чесму у тим насељима.

Увек има нешто прече.

Уместо тога имамао кич фонтану од два милиона евра, имаћемо јарбол мало мањи од јарбола Азербејџана, Северне Кореје,Туркеменистана на који ћемо потрошити три милиона евра. Имамо бесмислених 99 дана београдске новогодишње расвете. А ти, народе чукарички, гази по фекалијама и пробијај се кроз ђубре и прљавштину.

Надам се да је сада свима јасније зашто и тако неке мале проблеме не можемо да решимо. Централизација није дала никакве резултате, напротив, средства се троше ван сваке листе приоритета, без анализе, без сагледавања потреба. Очигледно је потребно извршити анализу и наћи начин за боље функционисање кроз бољу расподелу средстава и надлежности. Централизација је очигледно погрешна. У оваквим условима Остружница ће чекати своју салу деценијама, а канализацију вековима. Општинска власт је задовољна, добија плате, а и нису ту да се буне, ту су да буду послушни и задовољни, а народ, чистоћа, екологија, услови живота…

То може да сачека.

Мирко Стојановић
одборник покрета „Доста је било“ у СО Чукарица

Прилог:

Комплетан буџет Општине Чукарица

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар