Економија Привреда Саопштењe

Фиат у земљи јефтине радне снаге

При крају четврте недеље штрајка запослених радника у Фиату, премијерка је, оставши без иједног аргумента, поручила да радници добијају 320 евра нето плату месечно и како иза штрајка “стоји политички интерес и озбиљно лоша намера”. Премијерка, којој су радници поручили да јој је забрањен улазак у фабрику, од почетка штрајка је имала само контрадикторне изјаве, од оних да ће се “колико сутра сести за сто и разговарати”, до тога да је “Фијат гласно и јасно рекао да нигде у свету не разговара са радницима док траје штрајк”.

На сајту Агенције за привредне регистре се налази финансијски извештај Фиата за 2016. годину. Из њега је јасно да је држава Србија Фиату на име субвенција у 2016. години поклонила око 35 милиона евра. Ове субвенције укључују и све доприносе на терет послодавца који уместо Фиата за све запослене који добијају 320 евра месечно, али и за италијански менаџмент који прима хиљаде евра месечно, плаћа држава Србија. Како је Фиjат у прошлој години просечно запошљавао 2.833 радника, овај поклон грађана Србије Фиату износи 12.500 евра годишње по раднику. Значи, држава Србија Фиату поклања 12.500 евра годишње, да би Фиат запослио раднике и дао им нето плату 3.800 евра годишње. Са друге стране, домаћа привреда запошљава раднике и плаћа им плату од 390 евра месечно, односно 4.600 евра годишње, а од државе добија 0 евра за субвенцију.

Знајући све ово, министар за рад Зоран Ђорђевић у страху да Фиат не напусти Крагујевац поручује запосленима да би “у својим захтевима требало да покажу мало љубави према Србији”. У штрајк који је уздрмао целу земљу умешао се и председник Србије који је изјавио “да је у интересу Србије, Крагујевца и радника Фиата да се њихов штрајк што пре заврши, јер негативно утиче на долазак нових инвестиција у нашу земљу”.

Саша Радуловић је од 2005. године када је почео да пише блог, а затим и као министар у Влади 2013. године, указивао и указује на штетне тајне уговоре са тзв. страним инвеститорима. Србија већ дуже од 15 година води сулуду перпетуум мобиле економску политику засновану на субвенцијама, корупцији и партијском рекету која убија домаћу привреду. Динкићева економска политика, не само СПС и празна политика махања европском заставом док Србија пропада,  је пример континуитета између претходне и садашње партократије. Када је 2013. године Радуловић као министар привреде објавио колико је ко добио субвенција у буџету, менаџмент Фиата је на састанку у Министарству привреде тражио да Министарство повуче информације о Фиату. Директору Фиата који је ово изговарао су се тресле руке. Добили су одговор у форми питања: да ли бисте смели тако нешто да тражите од ваше владе код куће?

Партократија на власти, и ова данас и она пре ње, претвара Србију у земљу јефтине радне снаге из које нам деца беже у свет. Ми не желимо да гледамо децу и унуке преко Скајпа. Економску политику треба окренути ка домаћој привреди. Најбоља политика подршке привреди је политика смањења пореза и доприноса, укидања парафискалних намета, смањење бирократије,  доступност кредита са разумним каматним стопама, смањење сиве економије. ДЈБ једини има програм и говори о решењима. Осталима препуштамо велике речи. Србији је потребан систем, не вођа. И једнака правила за све.

Повезани текстови:

Тајна звана ФИАТ сваког дана све скупља. Да ли ћемо је сви платити?
Фиат има законску обавезу да преговара са синдикатима
Раднички штрајкови: узроци и решења

 

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Овде је наведен типичан пример СНС-овог замајавања народа, демагогије и подваљивања радницима: “Министар за рад Зоран Ђорђевић у страху да Фиат не напусти Крагујевац поручује запосленима да би „у својим захтевима требало да покажу мало љубави према Србији“.
  Истовремено, може се видети, у нашој српској несрећној политици, редак пример правог и одговорног односа према радницима и страним инвеститорима: “Када је 2013. године Радуловић као министар привреде објавио колико је ко добио субвенција у буџету, менаџмент Фиата је на састанку у Министарству привреде тражио да Министарство повуче информације о Фиату. Директору Фиата који је ово изговарао су се тресле руке. Добили су одговор у форми питања: да ли бисте смели тако нешто да тражите од ваше владе код куће?”
  Довољно је да на основу ова два примера исправно закључимо која странка у Србији ради на добробит свих грађана, а која вара, лаже и краде.
  Нека бирачи просуде и донесу праву одлуку на изборима када је најбоља прилика да се промени власт и ситуација у којој се налазимо.

 • Pozdrav svima.
  Komentatori od juce i ovaj danasnji clanak naseg DJB objasnio je nama koji nemamo podatke o namerama investitora oko plata investicija i ostalog,.
  Razumevajuci principe DJB-a jasnije mi je sta ce biti sa Zastavom ako FIAT ostane ili ode iz Kragujevca, i kako bi se na zdravim osnovama Zastava eventualno oporavila.
  Sada me kopka da li ce mozda strajkacitraziti da se Ugovor sa FIAT-om objavi?
  Da li ce mozda rukovodstvo FIATA izaci i nesto razotkriti? Pa njih ni krive ni duzne provlace kroz blato.
  A tih “fiata” ima po nasoj zemlji.
  jedan Zika

  • Šta se dešava sa Fiat-om, to niko ne zna. To su sve neke kombinacije “iza zatvorenih vrata” i građanima samo ostaje da nagađaju. Evo danas je u novinama pisalo da se štrajk prekida. Znači štrajkovalo se neko duže vreme, nije bilo prekida do ispunjenja uslova a sad odjednom se prekida štrajk a uslovi nisu ispunjeni!? Meni je to krajnje čudno. Da li je tu neko podmazan, nemam pojma, ali je rasplet situacije krajnje čudan. Nema šta, sad pratimo situaciju i gledamo šta će biti. Meni se čini da od povišice neće biti ništa. Verovatno će radnicima da se kaže “ubedljivo” da je dobro i ovo što imaju inače ih čeka ulica pa će tako da odustanu od zahteva. Videćemo.