VIDEO Ауторски текст Београд

Глисери на Ади: да ли је потребна још једна трагедија?

Пре десет дана на Ади Циганлији је погинуо двадесетогодишњи момак који је пао са жичаре високе 20 метара. Тек након ове несреће се сазнало да власници жичаре, фирма “Зип лајн”, није имала дозволу општине Чукарица за постављање ове конструкције. Инспекција је још раније наложила обуставу радова и покренула поступак против ове фирме због бесправне градње. Сада је касно. Ко је крив? 

Из Јавног предузећа Ада Циганлија су саопштили “да ни по једној тачки уговора са њима, “Зип лајн” није био у обавези да им достави грађевинску дозволу, као и да је за безбедност на самој тој локацији која је одређена за забавни садржај “Зип лајн” одговоран закупац”.

Само неколико дана касније, један наш суграђанин нам је послао фотографију глисера који у великој брзини возе по језеру, и то за време викенда када на омиљеном београдском језеру уме да буде и по 200 хиљада посетилаца. Иако је на језеру правилом прописано докле купачи смеју да пливају, веома често је то немогуће контролисати у врелим летњим данима када је језеро пуно. И, неко је, упркос гужви и релативно малој ширини језера дозволио да велики и брзи глисери возе у пуној брзини!

Снажни глисери са опасним пропелерима у препуној Ади? Да, свако ко је неколико последњих дана боравио на Ади могао је да их примети. И да голим оком види да им ту није место. Следе два питања? Треба ли нам још једна трагедија? И друго – хоће ли и тада одговорни из ово јавног предузећа прати руке?

Ипак, ако волите Аду, а ја је обожавам, глисери и бесправно подигнуте скаламерије на којима се гине нису уопште изненађење. Ада циганлија се већ неколико година, на очиглед Београђана, развија само и искључиво у циљу профита. Све је мање зелених површина, грађевине, некада складне и једнообразне, сада су нарасле до непримерених величина, архитектонски примитивне, од цигле, бетона и гвожда ускоро више неће моћи да се пролази. Сумњиви пожари и изгореле старе кућице, мутни тендери за сладолед, све мање површина за слободно време, а све више тзв “комерцијалног садржаја”.

Ипак, чак и у оваквом отимању Аде од Београђана, глисирање у препуном језеру је врхунска бахатост и безакоње! Ако нико из управе овог Јавног предузећа не зна прописе, ево јавно им кажемо да је према Одлуци о јавним речним и јавним купатилиштима онај ко је ко је дозволио глисерима улаз на језеро – прекршио закон.

Као да смрт једног младића на једној такође протизаконитој скаламерији није довољна да управа Аде почне да поштује закон, напротив, они даље дозвољавају активности које могу да угрозе животе наших суграђана. У једном разговору, у потрази за одговорнима, сазнали смо да је Јавно предузеће Ада Циганлија дало неформалну сагласност да три глисера могу да уђу у језеро! Упркос закону, упркос опасности и упркос већ једној трагедији за коју нису преузели одговорност!

Грађевинама без дозволе и глисерима сигурно није место на омиљеном излетишту становника Београда. Још једна трагедија није потребна.

Татјана Чанак
чланица покрета Доста је било

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Морам да приметим да на снимку није приказан глисер.
    Друго, брзина тог чамца није велика, али ни ја не мислим да им је ту место, односно реон кретања.