Autorski tekst Beograd Obrazovanje

Kad deca odšetaju iz vrtića

Pre neki dan je iz beogradskog vrtića išetalo još jedno petogodišnje dete. Spustilo se sve do jedne opasne raskrsnice. Na sreću, na vreme ga je opazio policajac i vratio u vrtić. (Više ovdeovde i ovde.)

Nije jasno zašto se ovakve stvari često dešavaju. Rešenje za ovakve probleme je jako prosto.

Na svaku kapiju (ulazna vrata) vrtića neophodno je postaviti kontrolu pristupa i čitač pomoću kojeg bi se vrata otključavala na pritisak dugmeta, spolja i iznutra. Mnoge stambene zgrade su već to ugradile. S tom razlikom što vam za obdanište uopšte nije potrebno da ulazak u zgradu bude pod šifrom, ili da koristite karticu ili tag.

Sve što je potrebno jeste da dugme bude negde malo iznad visine glave odraslog čoveka da dete od 6 godina ne bi moglo da ga dohvati. Roditelji će i dalje lako ulaziti i izlaziti iz vrtića, a deca sama to neće moći.

Jedan ovakav čitač košta oko 4.000 dinara.

Dosta je bilo će nakon izbora za beogradsku skupštinu predložiti da svi vrtići u roku od mesec dana instaliraju kontrolu pristupa na sva ulazna vrata.

Dušan Pavlović
potpredsednik Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • G. Pavloviću, uglavnom se slažem sa vašim praktičnim i jednostavnim kritikama koje nisu “političke” u cilju zavaravanja vlastitih namera nego mi zaista delujete, “što na um to na drum” ali u vrlo pozitivnom smislu!
    Tako sam vas doživeo i danas, prateći vašu diskusiju na odboru za pravosuđe. Međutim, pozivam vas da pomno još jednom pregledate snimak! Dok ste vi govorili i predlagali i to obrazlagali kamera je u jednom trenutku uhvatila predsedavajućeg, koji se je okrenuo nekom od prisutnih poslanika i, ajde da upotrebim najmanje sporan izraz, mangupski mu nažmikivao iz čega je bilo jasno vidljivo, kao on to nama nešto priča, neka priča kad završi ionako ćemo glasati kako nam “zvonce” narekuje!
    Kako podlo, kako nevaspitano, kako nipodaštavajuće i uvredljivo od jednog predsednika odbora! Mislim da je iz Palmine stranke što ga ni malo ne opravdava. Malo je reći sramota! Mislim da je bolji izraz katastrofa ali za Srbiju!
    Lep pozdrav

  • Dete će provući i kada je gužva na vratima. Recimo, nađe se nakoliko roditelja sa svojom decom u isto vreme na vratima. Grupe su velike, a čuvaju ih tri vaspitača, stim što je u vreme odlaska kući prisutan samo jedan. Dok priča sa jednim roditeljom dete mu se izmigolji. U nekom vrtićima pored vrata sedi tetkica koja čuva stražu.
    Problem je što se leti spajaju grupe, a vaspitačice idu na odmor po 30 dana. U spojenim grupama vaspitači ne znaju imena svakom detetu. Deca se pri tome ne osećaju prijatno. U privatnom preduzeću nema šansi da od tri zaposlena u jednom sektoru, dva odu na odmor u isto vreme, a kamoli sva tri odjednom.