Ауторски текст Београд

Колико вреди глас на општинским изборима на Савском венцу?

Буџет општине Савски венац за 2017. годину износи 486.871.801 динар (Сл. лист града Београда број 139 од 30. децембра 2016. године). Једноставности ради, претпоставимо да је буџет непромењен током четири године мандата општинских одборника. За четири године општина располаже са нешто мање од две милијарде динара. Када се укупан четворогодишњи износ од 1.987.487.204 динара подели са бројем важећих гласачких листића (којих је на локалним изборима одржаним 25. априла 2016. године на Савском венцу било 20.551), добија се да је сваки важећи листић вредео 94.763 динара.

Шта се дешава ако не изађете на изборе? У бирачком списку је било 42.348 уписаних бирача. Занемарујући чињеницу да су бирачки спискови неажурни, може се тврдити да сваки глас потенцијално вреди најмање 46.932 динара. Неизласком на изборе или поништавањем гласачког листића, сваки грађанин препушта његових 46.932 динара бирачима са важећим гласачким листићем. Тако се, уз половичну излазност (49,64%) и неважеће листиће вредност гласа практично удвостручила.

Колику корист треба да очекујете од општине? Корисници буџета општине нису само бирачи, већ целокупно становништво које укључује и малолетна лица. Према проценама Републичког завода за статистику, на основу пописа из 2011. године, на општини Савски венац у 2017. години живи 36.267 становника (да, добро сте приметили – заједно са малолетним лицима, процењује се да Савски венац има 15% мање становника него што их се налази у бирачком списку). Ако претпоставимо да грађани Савског венца користе услуге других општина у истој мери у којој и грађани са других општина користе услуге наше општине, испада да за четири године мандата сваки грађанин треба да добије услуге у вредности од 54.801 динара (подељено са 48 месеци – 1.141 динар месечно).

Да ли имате утисак да од општинских власти добијате услуге у тој вредности? Да ли сматрате да општина увећава своју имовину?

Имајте на уму да је ова екстремно поједностављена рачуница (која не узима у обзир ребалансе буџета) направљена само за општинске изборе – градски, покрајински и републички гласови такође имају своју цену. Када следећи пут будете гласали, знајте да једним заокруживањем општинске листе некоме дајете да управља са безмало сто хиљада динара. Колико вреди глас на вишим нивоима власти, сами претпоставите.

Молим вас да поделите овај текст са другима како би их прочитали и они који нису симпатизери Доста је било – ако ништа друго, барем да цена гласа на локалним изборима поскупи са једног сендвича у четири године на барем један ручак месечно.

Жељко  Шокчић

О аутору

Александар Бујић

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • DJB sve cestitke za tekst, svakog dana ste sve boli i bolji.
    Da li postoji neko kompetentan u DJB da se opise slucaj sa opet po ko zna koji put problematicnim TENDEROM ZA NOVOGODISNJU RASVETU U BEOGRADU https://pistaljka.rs/home/read/639 jer je vrloslica sa prethodnom tematikom.
    Sigurno ce ova tema vec na jesen biti jako zanimljiva, a narocito kada se opet pojavi isti igrac koji kazu 20 godina trguje sijalicama za NOVOGODISNJU RASVETU i ostvaruje VELIKI profit od istog.
    DO POBEDE,
    Suri