Autorski tekst Privatizacija Skupština

Država nije spremna da preuzme odgovornost za RTB Bor

Na zadnjoj sednici Odbora za privredu Narodne skupštine RS održanoj 1. avgusta 2017. godine razmatran je izveštaj Ministarstva privrede o poslovanju za prvi kvartal 2017. godine. Na 35 strana teksta dat je pregled aktivnosti Ministarstva u tom periodu po svim stavkama njegovog delovanja. Ja sam se u svom izlaganju fokusirao na deo izveštaja koji se odnosi na aktivnosti iz oblasti privatizacije i kontrole izvršenja mera privatizacije. Posebno poglavlje u tom delu predstavljaju preduzeća od strateškog značaja (ukupno 11), među kojima je i RTB Bor.

Vrlo sam se iznenadio kada sam pročitao ono što je napisano za RTB Bor, i to sada navodim decidno:

RTB BOR GRUPA DOO, Bor (UPPR) – Po predlogu RTB Bor Grupe i njegovih zavisnih društava od 16. maja 2016. godine, Privredni sud u Zaječaru je Rešenjima od 18. maja 2016. godine pokrenuo prethodni postupak za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje stečajnog postupka u skladu sa UPPR-om za svako društvo posebno (RTB Bor Grupa, RBB, RBM i TIR). Na ročištima održanim 6. i 7. jula 2017. godine, Privredni sud u Zaječaru je usvojio UPPR-ove. Rešenjima Privrednog apelacionog suda od 4. novembra 2016. godine, potvrđena su rešenja Privrednog suda od 6. i 7. jula 2016. godine.“

Ovo je konstatacija stanja, redosleda sprovedenih aktivnosti u postupku usvajanja UPPR. Kao da ga je napisao privredni analitičar, a ne Ministarstvo. Ni reči o praćenju i kontroli sprovođenja preduzetih mera. Takav izveštaj je potpisao Ministar i poslao ga Narodnu skupštinu na usvajanje.

Analiza predloženog teksta je pokazala da su rešenjima Privrednog apelacionog suda u Nišu od 4. novembra 2016. godine potvrđena rešenja Privrednog suda u Zaječaru od 6. i 7. jula 2017. godine, a da nije proverena ispunjenost uslova za UPPR. Naime, već tada se znalo da UPPR za RTB Bor ne može biti ispunjen.

To ističem na osnovu toga što je meni lično kao narodnom poslaniku, u formi odgovora na moje poslaničko pitanje postavljeno 16. oktobra 2016. godine. o gubicima u RTB Bor tokom 2014, 2015. i 2016. godine 9. novembra uručen odgovor Ministarstva privrede. On se sastoji od sedamnaest strana, od kojih većinu predstavljaju tabele konsolidovanog bilansa za 2014. i 2015. godinu. U tom izveštaju ključna je „Informacija o poslovanju RTB Bor 2014, 2015. i u periodu I – IX 2016. godine“, koju je RTB Bor zvanično dostavio Ministarstvu privrede 21. oktobra 2016. godine.

Iz date informacije se jasno videlo da su gubici ostvareni u prvih devet meseci 2016. godine. u visini od 32.399.000 dolara. Taj iznos gubitaka je definitivno pokopao sve dosadašnje šanse da će UPPR za RTB Bor moći da se uspešno realizuje. Ključno je napomenuti da je osnovni preduslov za ispunjenost mera predviđenih UPPR-om da Kompanija u svakom trenutku od momenta njegovog usvajanja do otplate svih anuiteta po dospelim obavezama mora poslovati pozitivno.

Na konferenciji za novinare dana 30. oktobra 2016. godine tadašnji predsednik vlade Republike Srbije je izjavio da RTB Bor generiše gubitke reda veličine 100 miliona evra godišnje, da ne plaća potrošnju električne energije i da je u mnogo goroj situaciji nego što je mislio. Time je on lično potvrdio da su navodi iz poslaničkog pitanja koje sam postavio tačni, a da je menadžment RTB Bor-a, koji je dostavio fingirani izveštaj Mininstarstvu privrede po već uhodanoj praksi slagao, po ko zna koji put.

Kada se saberu gubici koje je RTB Bor priznao u tom izveštaju, oni ukupno iznose:

Period    Iznos u dolarima

  1.            154.980.000
  2.            126.580.000

2016 I-IX    32.339.000

Ukupno:       313.889.000

Sve navedene podatke Ministarstvo privrede je imalo na raspolaganju kada je podnosilo izveštaj o svom poslovanju za prvi kvartal 2017. god. I pored toga je umesto realnog izveštaja za RTB Bor poslalo navedenu konstataciju stanja. Na taj način je svesno i tendenciozno od Odbora za privredu sakrilo pravo stanje o postupku sprovođenja UPPR u RTB Bor.

Zbog toga sam u svom izlaganju morao da skrenem pažnju na tu činjenicu, duboko ubeđen da će posledice takvog načina rada Ministarstva biti teške i dugoročne.

Moje izlaganje se može videti na linku:

Branislav Mihajlović

Narodni poslanik i član Odbora za privredu NSRS

Dosta je bilo Bor

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Gospodine Bane,sve ovo sto ste izlozili najverovatnije je tacno ako situacija nije i mnogo gora od ovoga sto ste Vi iznelii.Ono sto mene interesuje je na koji nacin mozemo doznati istinu o trenutnom stanju finansija u RTB-u,jer poslovodstvo se hvali da postize rekordnu proizvodnju bakra od 1999godine zaboravljjuci da je tada RTB BOr bio gigant ukljucujuci i fabrike prerade,a da se danasnja proizvodnja svela na novu topionicu sa uvoznim koncentratom.Vi kao doktor rudarskih nauka treba da dostavite informacije da li rudarstvo u Boru uopste komercijalno postoji ili se radi da bi se radilo…

    • RTB Bor je generator gubitaka u dužem vremenskom periodu. Ti gubici su reda veličine oko 100 miliona evra godišnje. To isto je izjavio i Aleksandar Vučić i ja sam to naveo u tekstu. U Boru se proizvodi bakar po 9000 dolara po toni a prodaje po trenutnoj ceni od 6000 dolara po toni. Razlika se godinama pokriva iz budžeta, odnosno plaćaju je poreski obveznici, između ostalih i Vi, g-dine Mildane. Laži o pozitivnom poslovanju se zadnjih meseci plasiraju da bi se od javnosti sakrilo da je UPPR propao. Država Srbija je na taj način postala saučesnik u vrlo opasnoj raboti koja može imati katastrofalne posledice po celu Istočnu Srbiju. Zbog toga sam i napisao ovaj autorski članak.